Tag en tur til Ribe – Danmarks ældste by

Vil du opleve og fornemme et stykke danmarkshistorie, når du holder sommerhusferie på vestkysten, så er Ribe den helt rigtige by at besøge. Ribes historie går helt tilbage til den tidlige vikingetid, og byen var i middelalderen en af de vigtigste i Danmark.

Særligt kirken – både den katolske og den protestantiske – har gennem tiden spillet en stor rolle i byen, og byen var i mange år berygtet for sine hekseafbrændinger, som stod på frem til midten af 1600-tallet.

Ribe

Danmarks ældste by

Faktisk er Ribe den ældste af alle Danmarks byer, og dens mange historiske kendetegn er særdeles velbevarede. Gadesystemet i midtbyen stammer helt tilbage fra middelalderen, og der er adskillige fredede bygninger, som har en spændende historie bag sig.

Ribe huser blandt meget andet Danmarks ældste gymnasium, Danmarks næstældste rådhus, et af de bedst bevarede klostre i Danmark og  salmedigteren H.A. Brorsons bolig, som er en stor velbevaret herregård, der ligger inde midt i Ribe.

Ribe Domkirke

Mest kendt er byen for sin domkirke, som blev indviet helt tilbage i 1250. Det tog cirka 100 år at opføre domkirken, som er den eneste femskibede kirke i Danmark.

Domkirken er et imponerende bygningsværk både indvendigt og udvendigt, og den er gravsted for to danske konger og adskillige andre notabiliteter.

Når du besøger Ribe Domkirke, har du mulighed for at komme op i det høje kirketårn. Det kan varmt anbefales, for udsigten fra toppen er intet mindre end fantastisk.
Ribe Domkirke

Spisesteder og butikker

Foruden at være en by med en spændende historie har Ribe et bredt udvalg af butikker og spisesteder. Du kan fx nyde en middag i historiske omgivelser i Vægterkælderen, som er en del af byens gamle hotel med skæve gulve og lavt til loftet som i gamle dage. Der er også gode muligheder for at tage på shoppetur i byens mange specialbutikker.

Holder du ferie i fx Blåvand, Vejers eller Henne Strand, så tager det cirka en time i bil at køre til Ribe.

chevron-down

Hvilke oplevelser er der i Ribe?

Ribe er en historisk by med mange spændende seværdigheder. I Ribe kan du tage familien med i Ribe Vikinge Center, hvor I kommer på en autentisk rejse tilbage i tiden. Du kan også give ferien et kulturelt indspark ved at besøge den imponerende Ribe Domkirke eller tage forbi Vadehavscentret, hvor du kan komme tæt på Vadehavet – som sågar er kommet med på UNESCO’s liste over verdensarv. I Ribe finder du altså mange spændende udflugtsmål til ferien.

chevron-down

Hvor ligger Ribe?

Ribe ligger i Sydvestjylland og hører til Esbjerg Kommune. Byen ligger omtrent 1 times kørsel fra ferieområdet Blåvand. Ribe er en historisk by – faktisk Danmarks ældste by – og blev allerede grundlagt under vikingetiden i starten af 700-tallet. Af den grund er Ribe også hjemsted for mange spændende museer og imponerende, historiske bygninger såsom Ribe Domkirke. Vil du gerne have en kulturel og historisk oplevelse på din ferie, er Ribe bestemt køreturen værd.

chevron-down

Hvor gammel er Ribe?

Ribe er Danmarks ældste by og blev grundlagt helt tilbage i begyndelsen af 700-tallet under vikingetiden. Dengang fungerede Ribe som en handelsplads, og lige så stille voksede byen sig større og større. I dag ligger Ribes befolkningstal på godt 8.000, og byen har flere forskellige uddannelsesinstitutioner. Det gamle bymiljø er fortsat bevaret, og byens klare vartegn er Domkirken, som er åben for besøgende.

chevron-down

Hvad kaldes indbyggere i Ribe?

En indbygger i Ribe kaldes for en ripenser. Denne betegnelse skyldes, at byen Ribe engang hed Ripen. Bynavnet kan spores tilbage til det olddanske ord ripa, som betyder striber eller strimler – og navnet kommer sandsynligvis af, at Ribes handelsplads oprindeligt var udgjort af mere end 70 smalle jordlodder. Betegnelsen ripenser er på den måde et levn fra byens tidligere historie.

chevron-down

Hvem grundlagde Ribe?

Ribe blev grundlagt af vikingerne tilbage i begyndelsen af 700-tallet. Man mener umiddelbart, at byen blev grundlagt et sted mellem år 704 og 710, og derfor anses Ribe også for at være Danmarks ældste by. I sin spæde start var byen udgjort af en handelsplads på grund af sin gode placering med adgang til havet. Ribe er første gang omtalt i skriftlige kilder omkring år 850, hvor den første kirke blev anlagt i byen.

Kategorier Aktiviteter,Byer

Mød forfatteren - Svend

Jeg er opvokset i Hvide Sande og bor i dag i en lille landsby, nord for Ringkøbing. Jeg er ud af en familie, som har på boet på tangen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord gennem mange generationer. Jeg interesserer mig for historie, sport og samfundsforhold, og jeg har en hund, der hedder Albert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...