Sæler ved Danmarks Vestkyst

I Danmark kan du opleve sæler ved havet og på strandene hele året rundt. Og det er slet ikke noget sjældent syn, for de spættede sæler kommer ofte op på stranden for at solbade, hvile ud eller i de første uger efter fødslen for at vente på deres mor, som er på jagt efter føde, så hun kan producere mælk til sin unge.

Sælerne er fredede i Danmark

Sælerne har været fredet i Danmark lige siden 1977. Den spættede sæl bliver ca. 1,40 til 1,70 meter lang og kan veje op til 150 kg. Foruden den meget udbredte spættede sæl kan du også være heldig at se den store gråsæl i Danmark. Den kan blive væsentlig større, nemlig helt op til 2,5 meter lang, og med en kampvægt på op til 300 kg er den Danmarks største rovdyr. Og så er den oveni købet beslægtet med ulve og bjørne. Men bare rolig, vi mennesker findes ikke i gråsælens kostpyramide, for på gråsælens menukort står der primært fisk og krebsdyr – dagligt op til 10 kg af det! Fakta om gråsælen

  • Længde: Op til 2,5 meter
  • Vægt: Op til 300 kg
  • Alder: Op til 45 år
  • Føde: Krebsdyr og fisk
  • Fredet i Danmark siden 1977
  • Danmarks største rovdyr

Fakta om den spættede sæl

  • Længde: 1,4 – 1,7 meter
  • Vægt: 100 – 150 kg
  • Alder: Op til 35 år
  • Føde: Krebsdyr og fisk
  • Fredet i Danmark siden 1977

Hvad gør jeg, når jeg ser en sæl på stranden?

Du skal naturligvis bare nyde synet – men på behørig afstand, hvilket vil sige mindst 100 meter. Nogle gange ligger sælerne på stranden hele dagen, indtil de bliver hentet igen af deres mor. Det er vigtigt, at du holder god afstand til sælen, da du ellers risikerer at skræmme moren væk.

Sælunge

Hold mindst 100 meters afstand og benyt zoom-linsen, hvis du vil have et foto med hjem.

Samtidig skal du ikke tage fejl af sælens nuttede og lidt ubehjælpsomme udseende, for det er et rovdyr, der selv på land er vældig adræt og kan blive ganske aggressiv, hvis den føler sig truet. Har du hunden med på stranden, kan det være en god ide at holde ekstra stor afstand, så du undgår at stresse sælen og dens mor, som måske ligger ude i vandet og venter på en chance for at komme op og hente sin unge.

  • 3Hold venligst mindst 100 meters afstand.
  • Hunde er meget nysgerrige, så tag din hund i snor og hold ekstra god afstand.
  • 2Rør ikke ved sælen. Selvom sæler ser rigtigt søde ud, så kan de godt bide fra sig og i processen overføre sygdomme til mennesker. Forsøg for alt i verden ikke at bære dyret ud i vandet.
  • 4Undlad at fodre sælen, den er en fortrinlig jæger og skal nok selv fange sin føde.

Ikke alle sæler på stranden er i nød

Sælerne føder deres unger i sommermånederne, især i juni og juli. Derfor ser du om sommeren især de unge sæler på stranden og de fleste af dem har det helt fint. Nogle gange hyler ungerne og det lyder ganske hjerteskærende. Her er det dog stadig vigtigt, at du lader ungen være i fred, sådan at moren har en chance for at genfinde ungen og tør nærme sig den.

Hvis du ser den samme sæl på samme sted henover flere dage eller du tydeligt kan se, at sælen er såret, så kan du informere Beredskab for Havpattedyr. Beredskabet har eksisteret siden 1991 og skabt i samarbejde mellem Naturstyrelsen, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, det Zoologiske Museum under Statens Naturhistoriske Museum i København samt DTU Veterinærinstitut.

Beredskabets formål er at overvåge sundhedstilstanden blandt sæler og hvaler samt at sikre hurtig og smertefri aflivning af syge og nødlidende dyr.

Har du fundet en forladt sælunge?

Hvis sælungen har ligget på samme sted på stranden i mere end 24 timer, så kan det måske være, at den er blevet forladt af moren. Det kan dog også være, at moren har været forbi et par gange i løbet af natten, hvor der er ro på stranden, og efterfølgende er taget til havs igen for at jage videre.

Finder du den samme sælunge på samme sted efter 24 timer og får fornemmelsen af, at den er forladt, så kan du kontakte den lokale vildtkonsulent eller Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Har du fundet en såret eller syg sæl?

Er sælen tydeligt såret eller syg, må du naturligvis ikke røre ved den. Henvend dig i stedet til Naturstyrelsen, Dyrenes Beskyttelse eller Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Hav gerne strandnummeret klar, når du ringer ind, så det er let at fastlægge, hvor sælen ligger.

Sæl på stranden ved Vesterhavet

Vidste du…

Sæl krydser vejen ved slusen i Hvide SandeAt sæler altid har forkørselsret? 😉 I Hvide Sande krydser dyrene endda nogle gange kørebanen for at komme fra havnebassinet på havsiden over til Ringkøbing Fjord. Niels Muff fra Nordsø Fisk i Hvide Sande fangede i marts 2019 en kort video af det, som du kan se på Nordsø Fisks Facebookside

Ved Ringkøbing Fjord har du ofte mulighed for at se sæler i vandet. Når du står på broen ved slusen, kan du rigtig tit se sælerne svømme rundt i havnebassinet. Nogle gange dukker et enkelt hoved op til overfladen og efter nogle minutter kan det blive til adskillige nysgerrige sælsnuder. Også på fjordsiden af slusen, især ved surfstationen Westwind kan sælerne godt finde på at tage solbad på stranden, når der er roligt.

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...