Beskyt klitterne ved Vesterhavet

Vestjylland byder på hav, endeløse sandstrande og et fascinerende klitlandskab så langt øjet rækker. De høje sandbjerge skaber det karakteristiske landskab på Jyllands Vestkyst, som er et populært rejsemål for rigtig mange feriehusgæster. Det fantastiske landskab på Vestkysten er den helt perfekte ramme om en sommerhusferie ved vandet.

Hvordan dannes en klit?

Klitterne ved Vesterhavet opstår i læ af planter eller bygninger. Men det tager et par år for en klit at nå en højde på 30 meter (i Nordjylland). Stenmasse, muslingeskaller og mineraler bliver skyllet op på kysten af havstrømmene og lægger sig på stranden. Lidt efter lidt bærer vinden det længere og længere ind på land, hvor massen tørrer ud og falder mere og mere fra hinanden og bliver til fine sandkorn – klitternes grundsten.

De små fine mineraler føres af vinden til den næste forhindring i landskabet, for eksempel planter, sten, træ eller en forhøjning i vegetationen. Alt efter vindretning falder sandet til ro og forhindrer nye sandkorn i at flyve videre. På den måde dannes lidt efter lidt et lille sandbjerg. Frø fra klitplanter flyver forbi, lander i læ for vinden og befæster med tiden sandet. En klit er nu født og begynder at vokse…

Klitterne er fredet natur

Strandene og kystnaturen i Danmark er for langt størstedelens vedkommende tilgængelige for offentligheden, kun i sjældne tilfælde er der begrænset adgang eller private strandafsnit. Blandt de sjældne undtagelser findes naturfredninger som eksempelvis øen Langli, fuglereservatet ‘Tipperne’, men også visse militærområder. Du finder ikke en masse skilte i naturen, og når du gør, er de ret diskrete. Men det betyder ikke, at der ikke gælder vigtige retningslinjer omkring, hvordan vi behandler og opfører os i den fredede natur.

Vestkystens klitter er ikke kun et vigtigt yngle- og hvilested for mange dyre- og fuglearter, de byder også på en unik udsigt over kysten og fungerer som et vigtigt værn mod Vesterhavet. De skal holde stand mod den kraftige vestenvind og det voldsomme hav i vintermånederne for at beskytte kystbyerne imod stormfloder og kraftigt stormvejr.

På vandring

Det fine sand, som feriegæsterne elsker, skaber mange vandreklitter, som hen over årene kan tilbagelægge store strækninger ind over land. På den måde ændrer landskabet sig ofte så meget, at huse og hele områder sander fuldstændig til.

Tilsandet sommerhus ved Vesterhavet

Årligt investerer kommunerne masser af arbejdstimer i kyst- og naturbeskyttelse, især for at minimere sandflugten, hvilket kræver mange ressourcer. Uden planter, ingen klit – derfor udplantes hjelme (tit forvekslet med marehalm) og stier fyldes med hø, halm eller grangrene for at holde på sandet. For hvert eneste skridt, der trædes i klitterne er med til at flytte sand, forandre vegetationen og skade sarte planter.

Hjælp til med at beskytte klitterne

 • Benyt kun de eksisterende stier til stranden – der er dem, der er markeret med skilte med et stinummer på.
 • Lad ikke din hund løbe frit rundt i klitterne.
 • Undlad at grave i klitterne.
 • Undlad at tænde ild i klitterne.
 • Husk altid at tage eventuelt affald med dig til den nærmeste skraldespand.

Men ikke alle planter i Danmark er gode i forhold til klitbeskyttelsen:

Vidste du…

Rosa rugosa in Dänemark nicht sehr beliebtAt hybenrosen, også bare kaldet hyben, er en invasiv plante, der skader floraen i klitterne? Hybenrosen, som oprindeligt stammer fra Asien, fortrænger den naturlige og markant mere artsrige plantebestand i klitterne og ødelægger floraen. Bekæmpelsen af hybenrosen er besværlig, da den selv efter intensiv rydning eller endda afbrænding finder sin vej op til overfladen igen selv fra små rodrester.

Hjælp os med at udbrede budskabet og derved beskytte klitterne. Er du aktiv på internettet og har du din egen Facebookside, Facebookgruppe eller måske en blog? Så er du velkommen til at linke til denne artikel.

Neu gepflanzter Strandhafer in den Dünen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

2 svar til “Beskyt klitterne ved Vesterhavet”

 1. Maj-Britt siger:

  Hej Mette
  Fin side. Vi har lige været i Hvide Sande, vi er fra Nordsjælland, elsker at holde ferie ved Vesterhavet.
  Blot et lille tip til din tekst med en stavefejl hun/hund “Lad ikke din hun løbe frit rundt i klitterne.”
  Mvh Maj-Britt

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...