Lystfiskeri på Vestkysten: Tips og inspiration

Har du en lystfisker gemt i dig, så er en ferie på den danske vestkyst den perfekte mulighed for at dyrke din hobby. Langs kysten har du de bedste betingelser for at få en række forskellige fiskearter på krogen, eftersom området er omgivet af vand – ikke kun i form af Vesterhavet, men også Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord, Stadil Fjord og flere Put and Take-søer.

Lystfisker ved Hvide Sande sluse

Hvide Sande er en særlig lystfiskerperle

Leder du efter det ultimative mekka for lystfiskeri, så skal du besøge den lille havneby Hvide Sande på din ferie. Som et af Danmarks ældste fiskerisamfund har fiskerierhvervet stadig en utrolig stor betydning for byen og dens indbyggerne, og mange lever stadig af at fiske. Dette er også tydeligt for enhver, som har gået en tur på havnen, der stadig er hjemsted for både store og små fiskekuttere og masser af aktivitet på kajen.

Hvert år strømmer mange lystfiskerinteresserede turister til byen for at fange deres del af den store mængde sild, som om foråret svømmer gennem sluserne ind i Ringkøbing Fjord for at gyde. Og Hvide Sande er også hjemstedet for den traditionsrige Sildefestival.

Sildefestival: Danmarks største lystfiskerkonkurrence

Hvert år den sidste weekend i april afholdes Danmarks største lystfiskerkonkurrence i Hvide Sande, Sildefestivalen. Folk fra flere forskellige lande tropper op for at konkurrere om den prestigefyldte pris som årets sildefisker.

I forbindelse med konkurrencen er der også mange andre spændende arrangementer. Blandt andet kåres årets Mr. Sild, gymnaster opviser, fiskefrikadeller og stegte sild sælges, sildeopskrifter udveksles, live musik i telt og muligheder for at vinde mange spændende præmier i forskellige konkurrencer for alle aldre.

I 1999 blev der fanget 1.467 kilo sild i løbet af konkurrencen, og samme år fangede en enkelt tysk deltager hele 313 sild på en time.

Psst… Tip fra os: Hvis du gerne vil holde ferie, mens der er Sildefestival i Hvide Sande, er det en god idé at booke dit sommerhus i god tid, da der er rift om sommerhusene i denne periode!

Fang mange forskellige fiskearter

Sild, skrubber, ål, aborrer, geder, ørreder, makrel, torsk, hornfisk. Listen over fiskearter ved den danske vestkyst er lang. Med Nordsøen mod vest har du ideelle betingelser for at fange flere forskellige saltvandsarter, som nærmer sig det kystnære vand. Fjordene er også et visit værd for en lystfisker, og for eksempel skaber det ferske vand fra Skjern Å gode chancer for spændende fangster i Ringkøbing Fjord.

Prøv flere typer lystfiskeri på Vestkysten

Der findes flere forskellige typer lystfiskeri, som du kan afprøve, når du befinder dig på Vestkysten. Her er en liste til at inspirere dig:

 • På molen i Hvide Sande med udsigt til de lokale fiskekuttere, der lander dagens fangst.
 • Midt i det skønne og fredfyldte naturområde, som omkranser Ringkøbing Fjord. Blandt andet ved Skjern Å, hvor nogle af Danmarks største laks på over 20 kilo er fanget.
 • Langs de endeløse sandstrande ved Vesterhavet.
 • Ved Slusen i Hvide Sande, hvor mange 100 tons sild årligt passerer for at gyde i Ringkøbing Fjord, og hvor resten af familien passende kan besøge Hvide Sande Havns spændende butikker imens.
 • Ved en af de mange fine Put and Take-søer, som ligger i og omkring vores ferieområder.
 • Fra fiskekutteren Solea, som i sommersæsonen dagligt sejler turister en tur ud på havet.

Det rigtige fiskegrej er alfa og omega

Alt efter hvilke fisk du ønsker at få på krogen, har det stor betydning, hvilken madding og hvilket fiskegrej du benytter. Her anbefaler vi, at man køber fiskegrejet hos en af de lokale lystfiskerbutikker, som har mange års erfaring inden for de forskellige former for lystfiskeri langs kysten. De kan både rådgive dig omkring udstyr og give dig tips til de bedste lystfiskerspots – og her kan du også anskaffe dig et fisketegn, som du skal bruge, når du fisker uden for Put and Take-søer.

Husk fisketegn

Fra man er fyldt 18 år og til man er pensionsberettiget (ca. 67 år), skal man have statens fisketegn for at fiske i offentligt tilgængelige fiskevande. Du kan nemt købe dit fisketegn online på fisketegn.dk

Fisketegnene kan købes som dags-, uge- eller årskort. Skal du fiske i mere end en uge, kan det godt svare sig at købe et årskort, da det rækker til købsdatoen året efter.

Et dagskort koster omkring 40 kroner, et ugekort koster omkring 130 kroner og et årskort koster omkring 185 kroner (priser fra borger.dk anno 2023).
____

Adgangskort til fiskeri ved Hvide Sande Sportsfikser Center: Hvis du ønsker at fiske ved slusen, i havnen eller på molen i Hvide Sande, skal du have en særlig havnefiskekort. Børn under 13 år fisker gratis, men alle andre skal betale for dette kort. Du kan købe det online her.

Indtægterne fra salget af disse kort bruges til at forbedre fiskepladserne, som for eksempel svømmebroen for fiskere ved slusen, samt til at støtte sportsfiskercentret med faciliteter som et rengøringsbord, røgeovn, picnic-hus og toiletter.

Put and Take

Put and Take er lystfiskeri for både små og store hobbyfiskere. Der findes adskillige Put and Take-søer både direkte i og tæt på sommerhusområderne på den danske vestkyst. Her er nogle af de mest populære:

 • Stauning Fiskesø, 10.000 m2, naturskønt område med børne- og handicapvenlige forhold, stor bestand af regnbueørred, bækørreder og øl, selvbetjening og ormeautomat på stedet.
 • Oxriver Put and take, 6 søer i nærheden af No, omkranset af høje volde, daglig udsætning af regnbueørred og bækørred fra eget dambrug, selvbetjening.
 • Lodberg Hede Fiskesø, 15.000 m2, beliggende i lækker naturområde, orm kan købes i automat.
 • Søndervig Put & Take, 7.000 m2, cirka 2 kilometer syd for Søndervig, handicapvenligt, servicebygning med toilet og renserum, grill og legeplads.
 • Klegod Fiskesø 12.000 m2, naturskønne omgivelser, fiskehus med opholdsstue og overdækket terasse med grill, fine toiletfaciliteter, grej- og vekselsautomat.
 • Klittens Put and Take, 1100 m2, saltvandssø ved Hvide Sande, regnbueørreder og bækørreder, dambrug lige ved siden af.
 • Nymindegab Ørredsø, lækkert område mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord, for hvert fiskekort må der fiskes med to stænger.
 • Grærup Fiskesø, 2 søer med mulighed for at fange ørred, skalle, aborre, ål og geder, gode muligheder for fluefiskeri, fiskekort fås hos Oksbøl Turistinformation.
 • Ho Fiskesø, 8.500 m2 sø, naturskønt område med vaskeplads, toilet og bænke, bestand af ørred, aborrer, gedder, karper og ål, fiskekort købes ved søen.
 • Rømø Fiskesø, sø med bestand af regnbueørred, gode faciliteter og handicapvenligt område, fiskekort købes ved Rømø Turistbureau.

Put and Take-søerne kræver ingen fisketegn, og de fleste har åbent hele året rundt. Uanset om du planlægger en solo-fisketur eller en fisketur med familien, er Put and Take-søer et godt bud på en udflugtsdestination. Pak fiskegrejet og en picnickurv og udnyt fiskesøernes gode faciliteter med borde og bænke.

Kystfiskeri

Et nyt fænomen har vundet indpas på Klitten er surfcasting. Fiskeriet foregår direkte fra stranden, hvor en kraftigere og længere fiskestang bliver brugt til at få maddingen et godt stykke ud i bølgerne. Fiskeriet er spændende og anderledes, og omgivelserne bliver ikke meget bedre med sandstrand til begge sider så langt øjet rækker. Det giver også resten af familien gode muligheder for at fordrive tiden med drageflyvning, sandslotte, badning, boldspil og meget mere.

Havfiskeri med M/S Solea

MS/Solea er en nyrenoveret fiskekutter i Hvide Sande udstyret med alt i moderne teknologi og sikkerhedsudstyr. I sommersæsonen sejler kutteren dagligt fra havnen i Hvide Sandes centrum ud på fisketure på havet, hvor der fiskes efter torsk, sej og makrel. Ombord på kutteren er der fine faciliteter, så du kan rense fangsten, filetere den og komme den på is med det samme, så friskheden bevares ligesom på en rigtig fiskekutter.

Turene arrangeres i varierende længder, så der både findes ture, der passer til de mindre øvede og børnene, og længere ture for den eventyrlystne, der har mod og lyst til at prøve nye udfordringer. Skibet er udstyret med rulledæmpningstanke, så man ikke så nemt bliver søsyg, og der kan lejes fiskestænger ombord.

Fiskekutteren MS Solea

En sommerhusferie er et mekka for lystfiskeren

Efter en lang dag ved Put and Take-søen eller ved stranden kan dagens fangst passende bæres hjem til sommerhuset og fileteres. Mange af vores sommerhuse har rigtig fine rense- og fileteringsforhold og plads til fangsten. Og forestil dig lige at nyde den smagfulde fisk fra grillen på terrassen sammen med hele familien, mens solen går ned bag klitterne.

Hos Lystfiskerguiden.dk finder du masser af inspiration til fiskeri i hav, å, put and take og fjorde. Derudover er der også en række lækre opskrifter og diverse kort og guides, du frit kan downloade.

Læs mere om de forskellige typer lystfiskeri:

Billeder fra Lystfiskeri på Vestkysten

Video

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
 • - Thorsminde
 • - Søndervig
 • - Hvide Sande
 • - Henne Strand
 • - Vejers Strand
 • - Blåvand
 • - Fanø
 • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?
Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...