Oplev Danmarks natur, dyr og planter

Danmark byder på masser af natur, frisk havluft og et stort antal forskellige dyre- og plantearter. Landskabet er forskelligt fra region til region, men ofte præget af kystklimaet på Øst- og Vestkysten.

Naturstien over heden i Haurvig ved Vesterhavet

Vores sommerhuse i Danmark ligger i Vestjylland helt ude ved Vesterhavet, hvor der findes masser af vandre- og cykelstier gennem den skønne natur. Her kan du opleve naturen til fods eller på cyklen og ofte kan du undervejs på turen observere de vilde dyr, især for eksempel kystfugle, vildt, ræve, harer og sælar på tæt hold. Glæd dig til nogle skønne og nogle gange unikke naturoplevelser.

I nogle af vores ferieområder tilbydes der også guidede ture og safarier med naturvejledere, hvor du ikke kun hører en masse om Vestkystens flora og fauna, men også med lidt held kommer tæt på dyreverdenen her på Vestkysten.

Danmarks dyreverden

I Danmark findes der rigtig mange rådyr og hjorte, som gerne opholder sig på store enge, i små skove og jævnligt også på en sommerhusgrund her og der. Du skal ikke blive forskrækket, hvis du kigger ud af vinduet i sommerhuset og ser en lille flok rådyr i haven, for de er meget sky, men har alligevel vænnet sig så meget til sommerhusgæsterne, at de godt kan finde på at vandre igennem sommerhusområderne. Du har også gode muligheder for at møde mindre vilde dyr, når du holder ferie i Danmarks natur, eksempelvis ræve og egern, men også små slanger.

Råvildt mellem Vejers og Henne Strand

Et helt særligt highlight i vores region er synet af de store flokke rådyr, der i parringssæsonen er nemme at få øje på ude på engene mellem Henne Strand og Vejers – Danmarks størst reservat med råvildt.

Hvad ville Vestkysten være uden mågerne, som du kan opleve alle steder langs Vesterhavet? Men havmågen er langt fra den eneste fugl, du kan nyde synet af i Danmark. I Vestjylland finder du en en lang række kystfugle, såsom havternen, den lille præstekrave og mange fuglearter, heraf også flere sjældne af slagsen. Også havørnen har sit revir i den danske natur.

Sæler på stranden

Sælerne er et hit for enhver, der besøger Jyllands Vestkyst og Vesterhavet. Ofte vil du se dem i havet eller havnebassiner, men med lidt held kan du også få dem at se på land. De hviler sig nemlig tit på stranden og tager et lille solbad. Unge sæler ligger også tit og venter på moren, som er ude at jage efter føde. Så du skal ikke bekymre dig, hvis du ser en sælunge ligge alene på stranden. Der er ingen grund til alarm, så længe sælen hverken er syg eller såret, vil den blive hentet af moren efter nogle timer. Forudsat selvfølgelig at ungen ikke er omringet af nysgerrige strandgæster.

De store pattedyr svømmer ikke kun rundt i Vesterhavet, men kan også finde på at svømme gennem slusen ved Hvide Sande og ind i Ringkøbing Fjord. Derfor ses de tit både på ved molerne i Hvide Sande samt på stranden ved surfstationen Westwind og vandskibanen Kabelpark, hvor de nyder solen.

Vidste du, at sælen er Danmarks største rovdyr? Vi mennesker hører dog ikke til i deres madpyramide og behøver derfor ikke være bange, da sælerne primært jager fisk og krebsdyr.

Findes der farlige dyr i Danmark?

Dyr som kan være farlige for mennesker findes i Danmark kun i meget ringe omfang. I forhold til nabolandet Tyskland findes der i Danmark kun meget få vilde rovdyr og giftige arter. Værd at nævne er dog Danmarks eneste giftige slange, den lille hugorm, som er udbredt i hele Mellem- og Nordeuropa. Hugormen er fredet og dens gift kan være farlig for små børn, syge, ældre og dyr, men grundet den ringe mængde gift er dens bid kun sjældent livstruende. Slangebid hos mennesker forekommer samtidig sjældent, da den lille slange er meget sky og ikke har interesse i at angribe. Skulle det komme til at bid, så bør man dog omgående søge læge.

Store vilde rovdyr, der er farlige for mennesker, findes ikke i Danmark, med mindre man tæller Grønland og dermed isbjørnen med.  

Klitter, hede og lidt blandet skov

Den danske natur er varieret og alligevel let genkendelig. Ved Vestkysten er landskabet præget af klitter og hede og ikke så meget af store og høje skovarealer. Og de skovarealer, der findes, er oftest mindre end de store skovdistrikter, som man kender fra udlandet. Kun 12 procent af Danmarks areal er dækket af skov. Mange af skovarealerne er plantager, som er skabt af mennesker. Eksempler i vores region er skovområderne ved Houstrup, Henne Strand, Blåbjerg,  Husby og Hoverdal Plantage, som egner sig godt til en vandretur med børn eller hund – eller til en tur på en mountainbikerute.

Stranden ved Nr. Lyngvig

Endeløse strande fyldt med liv

Kystlandskabet ser ved første øjelast ret ensformig ud, men er i virkeligheden rigt på dyre- og planteliv. Her ved Vesterhavet domineres landskabet af klitter og fint hvidt sand. De høje klitter af sand, hjelme, marehalm, klitroser og hyben beskytter det bagvedliggende hedelandskab, der blomstrer op henover forår og sommer. På heden findes der ligesom i skovene og plantagerne masser af vandre- og cykelstier, der fører dig igennem, naturen. Et godt eksempel på dette er naturstien mellem Søndervig og Nymindegab.

Naturoplevelser på Danmarks Vestkyst

Filsø

Efter naturgenopretningen i 2012 hører Filsø ved Henne Strand til blandt Danmarks mest artrige søer hvad angår plante- og dyreliv. Ved Filsø er finder du nogle skønne vandrestier og udsigtspunkter, blandt andet Filsø Ellipse, med sin handicapvenlige parkeringsplads og adgang til søen.

Adresse
Kærgårdvej 12
6854 Henne

Filsø

Halvøen Skallingen

Halvøen Skallingen ved Ho befinder sig på Jyllands Vestkyst syd for Blåvand i Nationalpark Vadehavet. Skallingen er fredet på grund af sit rige dyre- og planteliv og er derfor også et yndet udflugtsmål for naturelskere. Af hensyn til de mange ynglende fugle og fritgående får og køer er hunde desværre ikke velkomne i området.

Adresse
Halvøen Skallingen
6857 Blåvand (Ho Bugt)

Halvøen Skallingen

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon

 

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...