Oplev Danmarks natur, dyr og planter

Danmark byder på masser af natur, frisk havluft og et stort antal forskellige dyre- og plantearter. Landskabet er forskelligt fra region til region, men ofte præget af kystklimaet på Øst- og Vestkysten.

Naturstien over heden i Haurvig ved Vesterhavet

Vores sommerhuse i Danmark ligger i Vestjylland helt ude ved Vesterhavet, hvor der findes masser af vandre- og cykelstier gennem den skønne natur. Her kan du opleve naturen til fods eller på cyklen og ofte kan du undervejs på turen observere de vilde dyr, især for eksempel kystfugle, vildt, ræve, harer og sælar på tæt hold. Glæd dig til nogle skønne og nogle gange unikke naturoplevelser.

Udflugter i den danske natur

I nogle af vores ferieområder tilbydes der også guidede ture og safarier med naturvejledere, hvor du ikke kun hører en masse om Vestkystens flora og fauna, men også med lidt held kommer tæt på dyreverdenen her på Vestkysten.

Danmarks dyreverden

I Danmark findes der rigtig mange rådyr og hjorte, som gerne opholder sig på store enge, i små skove og jævnligt også på en sommerhusgrund her og der. Du skal ikke blive forskrækket, hvis du kigger ud af vinduet i sommerhuset og ser en lille flok rådyr i haven, for de er meget sky, men har alligevel vænnet sig så meget til sommerhusgæsterne, at de godt kan finde på at vandre igennem sommerhusområderne. Du har også gode muligheder for at møde mindre vilde dyr, når du holder ferie i Danmarks natur, eksempelvis ræve og egern, men også små slanger.

Råvildt mellem Vejers og Henne Strand

Et helt særligt highlight i vores region er synet af de store flokke kronhjorte, der i parringssæsonen er nemme at få øje på ude på engene mellem Henne Strand og Vejers – Danmarks størst reservat med råvildt.

Hvad ville Vestkysten være uden mågerne, som du kan opleve alle steder langs Vesterhavet? Men havmågen er langt fra den eneste fugl, du kan nyde synet af i Danmark. I Vestjylland finder du en en lang række kystfugle, såsom havternen, den lille præstekrave og mange fuglearter, heraf også flere sjældne af slagsen. Også havørnen har sit revir i den danske natur.

Sæler på stranden

Sælerne er et hit for enhver, der besøger Jyllands Vestkyst og Vesterhavet. Ofte vil du se dem i havet eller havnebassiner, men med lidt held kan du også få dem at se på land. De hviler sig nemlig tit på stranden og tager et lille solbad. Unge sæler ligger også tit og venter på moren, som er ude at jage efter føde. Så du skal ikke bekymre dig, hvis du ser en sælunge ligge alene på stranden. Der er ingen grund til alarm, så længe sælen hverken er syg eller såret, vil den blive hentet af moren efter nogle timer. Forudsat selvfølgelig at ungen ikke er omringet af nysgerrige strandgæster.

De store pattedyr svømmer ikke kun rundt i Vesterhavet, men kan også finde på at svømme gennem slusen ved Hvide Sande og ind i Ringkøbing Fjord. Derfor ses de tit både på ved molerne i Hvide Sande samt på stranden ved surfstationen Westwind og vandskibanen Kabelpark, hvor de nyder solen.

Vidste du, at sælen er Danmarks største rovdyr? Vi mennesker hører dog ikke til i deres madpyramide og behøver derfor ikke være bange, da sælerne primært jager fisk og krebsdyr.

Findes der farlige dyr i Danmark?

Dyr som kan være farlige for mennesker findes i Danmark kun i meget ringe omfang. I forhold til nabolandet Tyskland findes der i Danmark kun meget få vilde rovdyr og giftige arter. Værd at nævne er dog Danmarks eneste giftige slange, den lille hugorm, som er udbredt i hele Mellem- og Nordeuropa. Hugormen er fredet og dens gift kan være farlig for små børn, syge, ældre og dyr, men grundet den ringe mængde gift er dens bid kun sjældent livstruende. Slangebid hos mennesker forekommer samtidig sjældent, da den lille slange er meget sky og ikke har interesse i at angribe. Skulle det komme til at bid, så bør man dog omgående søge læge. Siden 2012 er der også blevet observeret enkelte ulve i Danmark, som er indvandret fra Tyskland. Ifølge eksperter er ulve af natur ikke farlige for mennesker og udgør kun en trussel i meget sjældne tilfælde.

Store vilde rovdyr, der er farlige for mennesker, findes ikke i Danmark, med mindre man tæller Grønland og dermed isbjørnen med.  

Klitter, hede og lidt blandet skov

Den danske natur er varieret og alligevel let genkendelig. Ved Vestkysten er landskabet præget af klitter og hede og ikke så meget af store og høje skovarealer. Og de skovarealer, der findes, er oftest mindre end de store skovdistrikter, som man kender fra udlandet. Kun 12 procent af Danmarks areal er dækket af skov. Mange af skovarealerne er plantager, som er skabt af mennesker. Eksempler i vores region er skovområderne ved Houstrup, Henne Strand, Blåbjerg,  Husby og Hoverdal Plantage, som egner sig godt til en vandretur med børn eller hund – eller til en tur på en mountainbikerute.

Stranden ved Nr. Lyngvig

Endeløse strande fyldt med liv

Kystlandskabet ser ved første øjelast ret ensformig ud, men er i virkeligheden rigt på dyre- og planteliv. Her ved Vesterhavet domineres landskabet af klitter og fint hvidt sand. De høje klitter af sand, hjelme, marehalm, klitroser og hyben beskytter det bagvedliggende hedelandskab, der blomstrer op henover forår og sommer. På heden findes der ligesom i skovene og plantagerne masser af vandre- og cykelstier, der fører dig igennem, naturen. Et godt eksempel på dette er naturstien mellem Søndervig og Nymindegab.

Naturudflugter tæt på sommerhuset, vores tips

Når du holder ferie i et sommerhus eller en ferielejlighed på Danmarks vestkyst, er der aldrig langt til betagende naturoplevelser. Du finder mange spændende udflugtsmål med gode vandre- og cykelstier i nærheden af dit sommerhus.

Bagges Dæmning

Den gamle dæmning Bagges Dæmning ved Søndervig i den nordlige ende af Ringkøbing Fjord er blevet forbundet med fastlandet ved hjælp af to broer og udgør en flot natursti for både fodgængere og cyklister. Få følelsen af at gå midt ude på fjorden med en imponerende udsigt over området. En helt særlig naturoplevelse. På parkeringspladsen i retning af Ringkøbing er der også et populært kitesurfing-spot.

Adresse
Bagges Dæmning
6950 Ringkøbing

Bagges Dæmning

Vest Stadil Fjord

Vest Stadil Fjord er et mekka for fugleinteresserede. Det lavvandede fjordområde er nemlig som en rasteplads for tusindvis af gæs og hjejler, når de er på deres lange vandringer fra syd mod nord og tilbage igen. Når fuglene lander og letter kan det ofte sammenlignes med det såkaldte ”Sort Sol” over fjorden.

Adresse
Vest Stadil Fjord
(nærheden af Stadilø)
6950 Ringkøbing

Vest Stadil Fjord

Skavemose Sø

Nord for Søndervig ligger den lille badesø Skavemose Sø i Husby Plantage, kort vej fra Vesterhavet. Vanddybden i søen er i gennemsnit omkring 90 cm, så søen er ideel til en forfriskende dukkert i det klare vand. Hold en picnic, gå en tur og nyd naturen. Der er også to grillpladser med borde og bænke ved søen.

Adresse
(I nærheden af) Raketvejen
6990 Ulfborg (Vedersø)

Skavemose Sø

Halvøen Tipperne

Halvøen Tipperne i den sydlige ende af Ringkøbing Fjord er et ægte naturparadis, især for fuglekendere. På den lille halvø tæt på Bjerregård og Bork Havn holder mange trækfugle til. Området er et af Danmarks ældste fuglereservater og har i mange år været under omfattende naturbeskyttelse. Derfor er der også kun adgang til halvøen på udvalgte dage.

Adresse
Tipperne
6830 Nørre Nebel

Halvøen Tipperne

Nymindestrømmen

I den sydlige del af Ringkøbing Fjord, kaldet Gammelgab, strækker sig en lang kæde af søer, som kaldes Nymindestrømmen. Hvis du går en lille tur langs strækningen, kan du opleve de naturskønne søer, der er omgivet af rørskov og kilometerlange klitheder. I kan også tage turen op til en af de højtliggende klittoppe, og se den fremragende udsigt over land og hav.

Adresse
Vesterhavsvej 330 (I nærheden af Nymindegab)
6830 Nørre Nebel

Nymindestrømmen

Halvøen Skallingen

Halvøen Skallingen ved Ho befinder sig på Jyllands Vestkyst syd for Blåvand i Nationalpark Vadehavet. Skallingen er fredet på grund af sit rige dyre- og planteliv og er derfor også et yndet udflugtsmål for naturelskere. Af hensyn til de mange ynglende fugle og fritgående får og køer er hunde desværre ikke velkomne i området.

Adresse
Halvøen Skallingen
6857 Blåvand (Ho Bugt)

Halvøen Skallingen

Filsø

Efter naturgenopretningen i 2012 hører Filsø ved Henne Strand til blandt Danmarks mest artrige søer hvad angår plante- og dyreliv. Ved Filsø er finder du nogle skønne vandrestier og udsigtspunkter, blandt andet Filsø Ellipse, med sin handicapvenlige parkeringsplads og adgang til søen.

Adresse
Kærgårdvej 12
6854 Henne

Filsø

Oksbøl Kronvildtreservat

Nord for Blåvand i retning mod Ringkøbing Fjord ligger Danmarks største kronvildreservat. Her bor op til 1600 dyr på omkring 16.000 hektar jord, og du kan se de smukke krondyr helt tæt på. Særligt i brunstperioden i efteråret er der liv i reservatet, som i perioden er noget af et tilløbsstykke.

Adresse
Kærgårdvej
6840

Oksbøl Kronvildtreservat

Blåbjerg Klitplantage

Blåbjerg Klitplantage er et 4.600 hektar stort skov- og klitområde mellem ferieområderne Henne Strand og Houstrup med mange gode vandre- og mountainbikeruter.
Fra Danmarks højeste klit, Blåbjerg Klit, har du en fantastisk udsigt over området.

Adresse
Blåbjerg Klitplantage
v. Himmelvejen
6830 Nørre Nebel

Blåbjerg Klitplantage

Langjord på Fanø

Langjord er et helt specielt sted, hvor sæler ofte ligger og soler sig i sandet. Det eneste der adskiller Langjord og Fanø er en smal tidevands-rende. Du får det uforglemmelige syn af de mange sæler – du kan være heldig at opleve 700 sæler på en gang, hvis du vandrer ud over vaden fra Sønderho Strand. Er du på listefødder og bliver på den anden side af renden kan du nå at få kastet et helt fantastisk blik på de store dyr.

Adresse
Nær Sønderho Strand
6720 Fanø

Langjord på Fanø

Rømø-dæmning

Rømø-dæmning fører dig ud på en 9-kilometer lang strækning og direkte til Vadehavets største ø – naturen er en helt anden end hvad vi er vant til fra fastlandet. Du skal gøre dig den tjeneste at lægge mærke til fugleliv igennem bilruden, eller kan du også parker bilen på en af vigepladserne, og iagttage det fantastiske fugleliv.
Den 3 kilometer brede sandstrand er øens største attraktion – der er højt til himlen og plads til alle. Selvom stranden er fantastisk, så må man ikke gå glip af plantagerne med bjerge, bunkere og klitlandskabet.

Adresse
Rømøvej
6792 Rømø

Rømø-dæmning

Kirkeby Plantage

Den største og mest interessante plantage på Rømø er Kirkeby Plantage. Her gemmer sig åbne områder med moser, strandeng, og en lille idyllisk skovsø Hviddal sø – som er en branddam. Fyrretræer dominerer i skoven, men i den nordlige del af skoven ligger et brandbælte med forhutlede og lave egetræer.

Adresse
(I nærheden af Havnebyvej)
6792 Rømø

Kirkeby Plantage

Spidsbjerg i Kirkeby Plantage

Rømøs smukkeste udsigt får du oppe fra Spidsbjerg i Kirkeby Plantage. Tag gåturen gennem lyngen og bestig de 59 træ-trappetrin for at komme op og nyde den fantastiske udsigt over Havnebyen og den tyske ø mod syd, Kirkeby Klitplantage til Rømø-dæmningen mod nord. Hvis du kigger så langt øjet rækker, kan du skimte Esbjerg på en skyfridag ude i horisonten.

Adresse
(I Kirkeby Plantage - i nærheden af Havnebyvej)
6792 Rømø

Spidsbjerg i Kirkeby Plantage

Stormengene på Rømø

På sydspidsen af Rømø ligger de naturlige og ikke-inddiget stormengene. Engen dækkes med jævne mellemrum af saltvand, når storm resulterer i forhøjet vandstand. Stormengene hører til Fugleværnsfonden, som er med til at skabe de bedste levevilkår for fuglene. Du kan kaste et syn på det fantastiske fugleliv, som typisk er ænder, gæs og vadefugle, som lever rigtig godt i reservatet.

Adresse
Stormengevej (I nærheden af Sønderstrand)
6792 Rømø

Stormengene på Rømø

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Thorsminde
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Vejers Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon

 

69 15 96 11
[email protected]

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...