Et sommerhus ophold kan være både lærerigt og sjovt på samme tid

Historiske museer

Historiske eventyr
Lær mere om historien bag Esmarks populære sommerhusområde – den danske vestkyst.

Vil du andet end blot nyde naturen i din ferie langs den danske vestkyst, fx lære noget om områdets historie, så har du et væld af muligheder. Nedenfor har vi beskrevet nogle af vores personlige favoritmuseer for dig.

Nysgerrig efter at høre mere om Hvide Sandes og fiskeriets historie?

I saltvandsakvariet Fiskeriets Hus lærer du Hvide Sandes historie og ikke mindst udviklingen i fiskeriet at kende. Her får hele familien et spændende indblik i dyrelivet i Vesterhavet og Ringkøbing Fjord og for de få rå er der desuden mulighed for at ae fiskene i et mindre bassin. Foruden de mere end 20 akvarier byder det 400 m2 store museum også på forskellige udstillinger, fx udstillinger om redningstjenesten i Hvide Sande Havn, som har været aktiv lige siden år 1930. Udenfor museet står også en gammel redningsbåd, som vidner om mange farefulde redningsaktioner blandt andet i 1951 ved en kæntringsulykke, hvor fem redningsfolk omkom.

Alt imens de voksne informerer sig om skælsættende begivenheder i fiskeriets historie, kan børnene tage en tur på havet i et ægte styrehus fra en fiskekutter eller udforske fiskernes beskedne kår ombord.

Fra 1. april til 31. oktober kan I hver tirsdag og fredag kl. 15.30 opleve, når fiskene i akvarierne bliver fodret.

Spændende udstilling i Nymindegab Hvalhus
Museerne er autentiske og altid et besøg værd

Nymindegab ikke kun til gennemkørsel

Mange af vores gæster ser måske Nymindegab som den sidste lille landsby til gennemkørsel før feriemålet er nået. Men prøv engang at gøre holdt og besøg museet for redningsbåde. Museet er indrettet i den gamle redningsstation, som var i brug frem til år 1975. Udstillingen formidler redningstjenestens historie samt alt redningsudstyret f.eks. komplet raketudstyr inklusiv redningsstol.

Men Nymindegab byder på flere spændende historier. D. 17. november år 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval på stranden ud for Nymindegab. Den døde hval med en kropsvægt på 25 ton blev en turistattraktion så stor, at nyheden om den standede hval bredte sig helt til København. Her besluttede videnskabsfolk på det zoologiske museum sig for at kigge nærmere på sagen.

Efter at kaskelothvalen var blevet parteret, blev skelettet bragt til København, hvor det blev renset for kødrester på det zoologiske museum. I mellemtiden tog de lokale initiativ til at bygge et “hvalhus”, så hvalen kunne hentes tilbage til Nymindegab. Således finder du i dag kaskelothvalen i Nymindegab Hvalhus.

Esmarch anbefaler et besøg til friluftsmuseet, Bork Vikingehavn
Esmark anbefaler et besøg til friluftsmuseet, Bork Vikingehavn

Oplev de danske vikinger

Ved Ringkøbing fjord ligger Bork Vikingehavn, her kan du opleve livet som det var for 1000 år siden. Gå på opdagelse på havnen, besøg de mange huse og se de flotte autentiske detaljer der findes på hele havnen.

På Bork Vikingehavn er der masser at opleve for både store og små! Hver dag kan du tage med på den daglige rundvisning, der både afholdes på dansk og tysk. Flere gange om ugen er der også rundvisning på engelsk. Når det er sommer er der levendegørelse og havnen summer af liv, der er vikinger i husene, der viser håndværk og dagligdagens gøremål i vikingetiden, krigerskole for de små vikinger.

I kan medbringe egen madkurv eller forsyne jer i caféen. Uden for højsæsonen er der mere tid til ro og fordybelse på vikingehavnen. Den anden weekend i august er der hvert år et stort vikingemarked på Bork Vikingehavn, hvor vikinger strømmer til fra nær og fjern. Men løbende gennem hele året er der forskellige events på vikingehavnen. Blandt andet i forbindelse med helligdagene i foråret samt i uge 42.

Læs mere om Bork Vikingehavn og de forskellige oplevelser.

Abelines Gård livet på en gammel Klitgård

Besøg Abelines Gaard, en skøn gammel klitgård, og få et indblik i hvordan livet var på Holmsland Klit i det 19. århundrede. Abelines Gaard blev opført i midten af 1800-tallet og var de første mange år en strandfogedgård. Det var strandfogeden der skulle føre opsyn med hans del af stranden, det var ham der stod for de uundgåelige redningsaktioner når et skib gik på land – og det var også på strandfogedgårdene de skibbrudne overnattede.

Af samme grund ligger der også en redningsstation ved Abelines Gaard, denne blev før i tiden brugt til redningsøvelser, det gør den også i dag! Hver onsdag kan hele familien prøve at blive reddet i land, når redningsstationen ved Abelines Gaard åbner.

I slutningen af 1800-tallet overtog Abeline og hendes mand klitgården efter hendes svigerforældre, men desværre gik der ikke mange år før Abelines mand døde. Abeline blev, med hjælp fra sine 5 børn, boende på gården til sin død. En vigtig del af Abelines arbejde bestod i at bestyre Haurvig Telefoncentral, som i 1895 blev installeret på gården.

I dag er gården stadig indrettet som da Abeline boede der, det betyder at der er en helt særlig stemning og atmosfæren på den gamle klitgård. Det føles næsten som om Abeline lige har forladt rummet.

På Abelines Gaard kan du tage på skattejagt med børnene, prøve gamle spil eller nyde en kop kaffe i den hyggelige kaffestue. Du kan også gå på opdagelse i de spændende udstillinger og lære mere om området og om Abeline. På Abelines Gaard er det ofte muligt at opleve gamle håndværk og selv være en del af den LEVENDE HISTORIE, når der er sangaftener og meget mere.

Hver søndag og onsdag kan du komme med på en introduktion til Abelines Gaard, kl. 12.00 på dansk og 12.30 på engelsk.

Redningsøvelser: Hver onsdag kl. 13.00 og 14.00

Hver mandag i juli og august er der levendegørelse når vi leger os tilbage i tiden.

Læs mere om Abelines Gaard
Lær om Holmsland Klits historie
Besøg de gamle klitgårde nær Hvide Sande, der i dag er åbne som museer

Vandmøllen Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er en af de få tilbageværende vandmøller i Vestjylland. Den gamle vandmølle er stadig i brug og vandets plasken får en til at tænke på de gode gamle dage. Indenfor kan du høre møllen knage, når den maler kornet og mølleren er i gang. Udenfor kan man opleve smeden, når der er tændt op i essen, ligesom duften af nybagt brød inviterer indenfor når bageren er i gang og der er LEVENDE HISTORIE.

På Bunsdbæk Mølle kan du også opleve spændende udstillinger og er det tid til en pause kan man sætte sig i de hyggelige møllestuer og nyde en god kop kaffe, mens børnene leger på legepladsen. Hele familien kan også tage på en hyggelig tur ud til det lille rakkerhus i Bundsbæk Naturpark. Hvert år er der Historisk Dyrskue på Bundsbæk Mølle og de to første weekender inviteres der til Jul på Bundsbæk Mølle.

Læs mere om Bundsbæk Mølle

Ringkøbing Museum Grønlandsekspedition og byhistorie

På Ringkøbing Museum kan du opleve en blanding af Anden Verdenskrig og Ringkøbings historie. Den gamle museumsbygning ligger midt i Ringkøbing og byder på mange spændende historier. Oplev blandt andet udstillingen “Flyvere i natten” der fortæller historien om de mange flyvere der fløj over Ringkøbing under Anden Verdenskrig – og de fly der aldrig nåede længere…

På museet er der også en spændende udstilling om den bunker der i 2008 blev blæst fri af en storm og viste sig at indeholde en intakt bunker! På Dommerkontoret, der også er en del af Ringkøbing Museum, fortælles Ringkøbings historie – her er der blandt andet en udstilling med Jesper Malers flotte malerier fra Vestjyllands lille hovedstad, Ringkøbing, i 1800-tallet.

På Ringkøbing Museum finder du også en hyggelig butik, med alt fra retrovare og chokolade til bøger om den lokale historie. Der er gratis adgang til museumsbutikken.

Lyngvig Fyr

Der er langt til toppen, men det er det hele værd! For så snart de 228 trin er besteget har man udgik til noget helt unikt – nemlig en udsigt over både hav og fjord! Lyngvig Fyr er Danmarks yngste fyrtårn og blev bygget i 1906. En tragisk stranding i 1903 betød at der blev bygget endnu et fyrtårn ved den farlige vestkyst, mellem Blåvandshuk mod syd og Bovbjerg mod nord.

I dag byder Lyngvig Fyr ikke kun indenfor til Vestjyllands bedste udsigt, her finder du også den hyggelige fyrmestergård. I fyrmestergården er der en hyggelig café, spændende udstillinger og en butik med en masse skønne, sjove og underlige ting.

Udenfor er der en stor naturlegeplads der er er inspireret af omgivelserne. Det betyder at ungerne kan kravle på et hvalskelet og redde sig i land på en svævebane.

Vil du se hvordan udsigten ser ud lige nu fra Lyngvig Fyr? Vi har sat et live kamera op i toppen af Lyngvig Fyr, så du kan følge med 24/7. Se udsigten fra Lyngvig Fyr

Museer

Billede af Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle, Marupvej 25 A, 6900 Skjern

Det er ikke lige til at se, men vindmøllen i Skjern er blevet flyttet tre gange, siden den blev bygget i 1872. Siden 1917 har den stået på Marupvej og i dag kan man opleve vindmøllen og dens spændende historie.


Billede af Hattemagerhuset

Hattemagerhuset

Hattemagerhuset, Foersumvej 1, 6880 Tarm

Hattemagerhuset er Tarms ældste hus. Det lille hus var i 1800-tallet beboet af daglejere og håndværkere – og selvfølgelig også Johanne Cathrine Jensdatter, hattemageren huset er opkaldt efter. I dag giver huset et indblik i hvordan livet var i 1800-tallet.


Billede af Dejbjerg Jernalder

Dejbjerg Jernalder

Dejbjerg Jernalder, Bundsbækvej 4 A, 6900 Skjern

Rejs 2000 år tilbage i tiden og besøg Vestjyllands jernalder. I Dejbjerg Jernalder bliver historien levende, her kan du opleve spændende udstillinger og selv gå på opdagelse i den lille jernalderlandsby.

Kort

Billede af Fahl Kro

Fahl Kro

Fahl Kro, Oblingvej 34, 6893 Hemmet

På Fahl Kro kan man opleve spændende udstillinger, inden man sætter sig i de hyggelige krostuer og nyder frokost eller kaffe.

På Fahl Kro afholdes der også de berømte kroaftener, hvor der æggekage serveres med en god historie!

Kort Website

Billede af Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr, Holmsland Klitvej 109, 6960 Hvide Sande

Oplev Vestjyllands bedste udsigt!

Bestig de 228 trin og se den fantastiske udsigt over fjord og hav. Ved fyrets fod finder du fyrmestergården, hvor der er udstillinger, butik og en hyggelig café. Udenfor er der en stor naturlegeplads.


Billede af Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George, Vesterhavsgade 1E, Thorsminde, 6990 Ulfborg

Verdenshistorie på Vestkysten

Et besøg på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde er en oplevelse for alle sanser og for hele familien.

Læs mere Kort Website Email

Helt ude ved Vesterhavet i Thorsminde ligger Strandingsmuseum St George. I foråret 2017 genåbnede museet i nye bygninger og med nye udstillinger, der siden har begejstret museumsgæster og anmeldere.

På Strandingsmuseum St. George fortæller vi dramatiske strandingshistorier om de hundredvis af skibe, der gennem tiden er forlist på den farlige jyske vestkyst og om befolkningens møde med søfolk fra hele verden.

Museets hovedattraktion er beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for Thorsminde i julen 1811, hvor de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandende. Næsten 1400 søfolk druknede. Følg de to skibe på deres sidste rejse, og bliv klog på livet ombord, når du besøger banjerdækket med de mange genstande, som dykkere har bjærget fra vragene. Kom tæt på St. George’s kæmpestore ror i tårnet, og nyd den storslåede udsigt over hav og fjord fra tårnrummet.

Gå på opdagelse i udstillingerne, lyt til fortællingerne, prøv de interaktive spil, se filmene, klæd dig ud som engelske marinere anno 1811, kig ned i skuffer og ind i skabe, dyk ned i marinarkæologens univers med lommelygte og leg på havets bund – helt uden at blive våd.

Rund besøget af med en shoppetur i museumsbutikken, nyd en lækker menu i Café-Restaurant St. George med udsigt over havet og havnen, og slip børnene løs på den udendørs maritime legeplads.


Billede af Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum, Herningvej 4, 6950 Ringkøbing.

Oplev udstillingerne om Ringkøbing under Anden Verdenskrig, fra “Flyvere i natten” til “Hvad bunkeren gemte.” Se også udstillingerne på Dommerkontoret og bliv klogere på Vestjyllands lille hovedstad.


Billede af Nymindegab Hvalhus

Nymindegab Hvalhus

Nymindegab Hvalhus, Vesterhavsvej, 6830 Nørre Nebel.

Den 17. november 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval ved Nymindegab. Se den her på det lille lokale museum.

Kort

Billede af Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus, Nørregade, 6960 Hvide Sande.

Fiskeriets Hus – Vestkyst Akvariet
Gå med under vandoverfladen i de store akvarier og oplev de spændende fisk fra hav og fjord.

Læs mere Kort Website Email

Knurhanerne, der flyver rundt i vandet. Havkattene med det bistre udseende. Hummerne, der graver store huller. Helten, Ringkøbing Fjords nationalfisk.  Museet viser Hvide Sandes historie igennem
tiderne og afvandingsslusens indvirkning på miljøet i Ringkøbing Fjord.
Fiskens vej fra hav til bord.
Redningsvæsenet i Hvide Sandes tragiske historie om forliset i 1951, og hvad man gør i vore dage for at undgå sejl- og badeulykker. Det sidste originale eksemplar af et havskib er udstillet i kælderen, en bådtype som tidligere blev brugt til at fiske med fra åben strand langs hele Holmsland klit.
En kopi af havskibet – â?Thomasâ? af Sdr. Lyngvigâ? – kan fra november til maj ses i husets udendørs udstilling, resten af året ligger den på sin plads i Tyskerhavnen.Specielt for børn.
Stort klappebassin med forskellige fisk og krabber.Fiskeriets Hus er beliggende ved afvandingsslusen midt i Hvide Sande.
Der er gode adgangsforhold for handicappede.


Billede af Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle, Bundsbækvej 7, 6900 Skjern.

Oplev en af Vestjyllands få bevarede vandmøller. Se bageriet, smedjen og følg naturstien gennem Bjørnemosen til rakkerhuset. I løbet af sommeren kan du opleve spændende udstillinger og levendegørelse på Bundsbæk Mølle. Og du kan altid nyde en kop kaffe i de hyggelige møllestuer.

Læs mere Kort Website

Sommeren igennem er der spændende udstillinger, levendegørelse og demonstrationer af husflid på Bundsbæk Mølle.

Nyd en kop kaffe i de smukke kaffestuer og smag møllens hjemmebagte brød.

Ponyridning og naturlegeplads omkring møllen.


Historiske museer Kort

Henter data...

Du kan zoome ind og ud ved at bruge +/- funktionen til venstre på kortet eller ved at dobbeltklikke på selve kortet. Ønsker du at se satellitfoto, klik på ’satellit’ i øverste højre hjørne af kortet.

Klik på husikonerne for at se fotos og få mere information om de enkelte feriehuse. Huse markeret med gult ikon, kan bookes med Last Minute-rabat inden for en eller flere af de kommende 4 uger.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

SitemapPersondata- og cookiepolitik
Søger...