Et sommerhus ophold kan være både lærerigt og sjovt på samme tid

Historiske museer

Historiske eventyr
Lær mere om historien bag Esmarks populære sommerhusområde – den danske vestkyst.

Vil du andet end blot nyde naturen i din ferie langs den danske vestkyst, fx lære noget om områdets historie, så har du et væld af muligheder. Nedenfor har vi beskrevet nogle af vores personlige favoritmuseer for dig.

Nysgerrig efter at høre mere om Hvide Sandes og fiskeriets historie?

I saltvandsakvariet Fiskeriets Hus lærer du Hvide Sandes historie og ikke mindst udviklingen i fiskeriet at kende. Her får hele familien et spændende indblik i dyrelivet i Vesterhavet og Ringkøbing Fjord og for de få rå er der desuden mulighed for at ae fiskene i et mindre bassin. Foruden de mere end 20 akvarier byder det 400 m2 store museum også på forskellige udstillinger, fx udstillinger om redningstjenesten i Hvide Sande Havn, som har været aktiv lige siden år 1930. Udenfor museet står også en gammel redningsbåd, som vidner om mange farefulde redningsaktioner blandt andet i 1951 ved en kæntringsulykke, hvor fem redningsfolk omkom.

Alt imens de voksne informerer sig om skælsættende begivenheder i fiskeriets historie, kan børnene tage en tur på havet i et ægte styrehus fra en fiskekutter eller udforske fiskernes beskedne kår ombord.

Fra 1. april til 31. oktober kan I hver tirsdag og fredag kl. 15.30 opleve, når fiskene i akvarierne bliver fodret.

Spændende udstilling i Nymindegab Hvalhus
Museerne er autentiske og altid et besøg værd

Nymindegab ikke kun til gennemkørsel

Mange af vores gæster ser måske Nymindegab som den sidste lille landsby til gennemkørsel før feriemålet er nået. Men prøv engang at gøre holdt og besøg museet for redningsbåde. Museet er indrettet i den gamle redningsstation, som var i brug frem til år 1975. Udstillingen formidler redningstjenestens historie samt alt redningsudstyret f.eks. komplet raketudstyr inklusiv redningsstol.

Men Nymindegab byder på flere spændende historier. D. 17. november år 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval på stranden ud for Nymindegab. Den døde hval med en kropsvægt på 25 ton blev en turistattraktion så stor, at nyheden om den standede hval bredte sig helt til København. Her besluttede videnskabsfolk på det zoologiske museum sig for at kigge nærmere på sagen.

Efter at kaskelothvalen var blevet parteret, blev skelettet bragt til København, hvor det blev renset for kødrester på det zoologiske museum. I mellemtiden tog de lokale initiativ til at bygge et “hvalhus”, så hvalen kunne hentes tilbage til Nymindegab. Således finder du i dag kaskelothvalen i Nymindegab Hvalhus.

Esmarch anbefaler et besøg til friluftsmuseet, Bork Vikingehavn
Esmark anbefaler et besøg til friluftsmuseet, Bork Vikingehavn

Oplev de danske vikinger

Hele sommeren igennem kan du besøge Bork Vikingehavn og opleve, hvordan vikingerne for 1000 år siden levede ved fjorden. Friluftsmuseet byder på spændende aktiviteten for både stor og lille gør en god forretning på vikingeskibet eller ro med en gang, fremstil dine egne vikingesmykker eller prøv kræfter med bueskydning med en rigtig vikingebue. Dine børn kan blive optaget i vikingeskolen og mens de sidder på skolebænken, kan du i mellemtiden besøge kvinderne i Langhuset og se deres arbejde.

I August hvert år arrangeres der desuden i en weekend et meget populært vikingemarked, hvor vikingerne handler, slås, rider og spiser ligesom for 1000 år siden.

Abelines Gård livet på en gammel Klitgård

Besøg Abelines Gård, en skøn gammel klitgård, og få en indblik i, hvad livet på heden i det 19. århundrede havde at byde på. Gården blev opført 1854-1871 i typisk vestjysk stil til strandfogeden og gården er stadig originalt indrettet, som om den stadig var beboet af Abeline og hendes familie. Mærk stemningen og atmosfæren på den gamle klitgård, som giver n følelsen af, at Abeline lige har forladt rummet. Gå på skattejagt med børnene, prøv gamle spil eller nyd en kop kaffe i kaffestuen, hvor gårdens historie bliver fortalt. Derudover viser de lokale hvert år om sommeren forskellige ting, som knytter sig til livet på den gamle klitgård, f.eks. ravslibning, uldspinderi, knipling og folkedans.

I dag er Abelines Gård en af de bedst bevarede klitgårde på den danske vestkyst og i år 1996 fik Abelines Gård Europa Nostra-Prisen som anerkendelse for bevaringen af gården.

Lær om Holmsland Klits historie
Besøg de gamle klitgårde nær Hvide Sande, der i dag er åbne som museer

Vandmøllen Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er en af de få tilbageværende vandmøller i Vestjylland. Den gamle vandmølle er stadig i brug og vandets plasken får en til at tænke på de gode gamle dage. Indenfor kan du høre møllen knage, når den maler kornet.

Men Bundsbæk Mølle er ikke kun en flot gammel mølle, for børnene har her også mulighed for at hilse på dyrene eller deltage i naturskolen. De voksne kan i mellemtiden kigge på udstillingerne og nyde en kop kaffe og et stykke kage i kaffestuen. Dagen kan afrundes med en gåtur gennem hede og skov til rakkerhuset. Her kan kørestolsbrugere også være med.

Ringkøbing Museum Grønlandsekspedition og byhistorie

På Ringkøbing Museum får du en blanding af grønlandsekspedition og Ringkøbings historie. Den gamle museumsbygning midt i Ringkøbing byder på mange spændende historier. Der er en permanent udstilling om polarforskeren Mylius Erichsen og hans store Danmarksekspedition, på hvilken han sammen med andre forskere forsøgte at kartografere hidtil ukendte dele af Grønland.

Derudover finder du på museet forskellige byhistoriske og arkæologiske samlinger, som fortæller os om den vestjyske kulter. I museets butik kan du købe alt lige fra lækkerier og smykker til legetøj og bøger en hyggelig lille biks, der indbyder til hyggeshopping.

Strandgaarden Museum

Strandgaarden er en gammel Klitgård nord for Søndervig mellem Vest Stadil Fjord og Vesterhavet. Gården blev opført i år 1875 og siden år 1977 har gæster kunne besøge forskellige udstillinger. Udstillingerne fortæller blandt andet om vildgæs, som om foråret og efteråret holder rast ved fjorden, om fiskeriet og landbruget i gamle dage samt om gårdens egen historie. I den gamle lade finder du desuden en udstilling med gammelt redningsudstyr.

Museer

Billede af Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George, Vesterhavsgade 1E, Thorsminde, 6990 Ulfborg

Verdenshistorie på Vestkysten

Et besøg på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde er en oplevelse for alle sanser og for hele familien.

Læs mere Kort Website Email

Helt ude ved Vesterhavet i Thorsminde ligger Strandingsmuseum St George. I foråret 2017 genåbnede museet i nye bygninger og med nye udstillinger, der siden har begejstret museumsgæster og anmeldere.

På Strandingsmuseum St. George fortæller vi dramatiske strandingshistorier om de hundredvis af skibe, der gennem tiden er forlist på den farlige jyske vestkyst og om befolkningens møde med søfolk fra hele verden.

Museets hovedattraktion er beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for Thorsminde i julen 1811, hvor de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandende. Næsten 1400 søfolk druknede. Følg de to skibe på deres sidste rejse, og bliv klog på livet ombord, når du besøger banjerdækket med de mange genstande, som dykkere har bjærget fra vragene. Kom tæt på St. George’s kæmpestore ror i tårnet, og nyd den storslåede udsigt over hav og fjord fra tårnrummet.

Gå på opdagelse i udstillingerne, lyt til fortællingerne, prøv de interaktive spil, se filmene, klæd dig ud som engelske marinere anno 1811, kig ned i skuffer og ind i skabe, dyk ned i marinarkæologens univers med lommelygte og leg på havets bund – helt uden at blive våd.

Rund besøget af med en shoppetur i museumsbutikken, nyd en lækker menu i Café-Restaurant St. George med udsigt over havet og havnen, og slip børnene løs på den udendørs maritime legeplads.

 

Åbningstider 2018

3. feb.–4. nov: Alle dage kl. 10–17

Lørdage og søndage i nov: kl. 10–17

 27.–30. dec: alle dage kl. 10–17

 

Entré

Voksne: 90 kr.

Pensionister, studerende, grupper (min. 10 pers.): 70 kr.

Børn under 18 år: Gratis


Billede af Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum, Herningvej, 6950 Ringkøbing.

Byhistorisk og arkæologisk museum med specialsamlinger om f.eks. Mylius Erichsens Grønlandsekspedition 1906 – 08. Museets samling omhandler oldtid, købstadshistorie, Mylius Erichsens Grønlandsekspedition, kirkeinventar, islandske træskæringer, møbler, fajancer.

Læs mere Kort Website Email

Entré: Voksen: 30 kr.
Børn under 18 år: Gratis
Pensionister: 25 kr.
Grupper (min. 10 pers): 25 kr. pr. person
Rundvisning i åbningstiden: 400 kr. + entré
Rundvisning udenfor åbningstiden: 500 kr. + entré


Billede af Nymindegab Hvalhus

Nymindegab Hvalhus

Nymindegab Hvalhus, Vesterhavsvej, 6830 Nørre Nebel.

Den 17. november 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval ved Nymindegab. Se den her på det lille lokale museum.

Kort

Billede af Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus, Nørregade, 6960 Hvide Sande.

Fiskeriets Hus – Vestkyst Akvariet
Gå med under vandoverfladen i de store akvarier og oplev de spændende fisk fra hav og fjord.

Læs mere Kort Website Email

Knurhanerne, der flyver rundt i vandet. Havkattene med det bistre udseende. Hummerne, der graver store huller. Helten, Ringkøbing Fjords nationalfisk.  Museet viser Hvide Sandes historie igennem
tiderne og afvandingsslusens indvirkning på miljøet i Ringkøbing Fjord.
Fiskens vej fra hav til bord.
Redningsvæsenet i Hvide Sandes tragiske historie om forliset i 1951, og hvad man gør i vore dage for at undgå sejl- og badeulykker. Det sidste originale eksemplar af et havskib er udstillet i kælderen, en bådtype som tidligere blev brugt til at fiske med fra åben strand langs hele Holmsland klit.
En kopi af havskibet – â?Thomasâ? af Sdr. Lyngvigâ? – kan fra november til maj ses i husets udendørs udstilling, resten af året ligger den på sin plads i Tyskerhavnen.Specielt for børn.
Stort klappebassin med forskellige fisk og krabber.Fiskeriets Hus er beliggende ved afvandingsslusen midt i Hvide Sande.
Der er gode adgangsforhold for handicappede.


Billede af Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle, Bundsbækvej, 6900 Skjern.

Oplev en af Vestjyllands få bevarede vandmøller.

Se smedjen og bageriet og følg naturstien gennem Bjørnemosen til rakkerhuset.

Læs mere Kort Website Email

Sommeren igennem er der spændende udstillinger, levendegørelse og demonstrationer af husflid på Bundsbæk Mølle.

Nyd en kop kaffe i de smukke kaffestuer og smag møllens hjemmebagte brød.

Ponyridning og naturlegeplads omkring møllen.


Billede af Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn, Vikingevej, 6893 Hemmet.

Gå 1000 år tilbage i tiden og oplev stemningen i Bork Vikingehavn.

Vikingeskibene ligger i havnen eller står i nausten – klar til at blive kølhalet.

Læs mere Kort Website Email

Sæt dig i højsædet i vikingegården og fornem stemningen omkring langilden.
Biograf og udstilling fortæller om vikingetidens Vestjylland.
Museumsbutik med mange spændende varer inspireret fra vikingetiden.

       I levendegørelsesperioden
30.06.-31.08.2008:

Køb griffer, onde øjne og eksotiske varer fra den store verden
– direkte fra handelsskibet i havnen. Ta’ del i markedslivet blandt håndværkere, trælle og tuskhandlere !

‘Gå i viking’ og ta’ med på en rotur i vikingeskibet op langs
kysten eller bag dig et brød over langilden i vikingegården.

KRIGERSKOLE for børn – lær at kæmp med sværd og spyd.


Billede af Abelines Gaard

Abelines Gaard

Abelines Gaard, Sdr. Klitvej, 6960 Hvide Sande.

Besøg den gamle strandfogedgård, en af de bedst bevarede vestjyske klitgårde.
– Butik
– Autentiske stuer og bygninger

Læs mere Kort Website Email

Kaffestue i Abelines storstue


Historiske museer Kort

Henter data...

Du kan zoome ind og ud ved at bruge +/- funktionen til venstre på kortet eller ved at dobbeltklikke på selve kortet. Ønsker du at se satellitfoto, klik på ’satellit’ i øverste højre hjørne af kortet.

Klik på husikonerne for at se fotos og få mere information om de enkelte feriehuse. Huse markeret med gult ikon, kan bookes med Last Minute-rabat inden for en eller flere af de kommende 4 uger.

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier » Skjul udvidet søgning »
Søg
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
Spørgsmål til din sommerhusferie?
Sitemap
Søger...