Historiske museer

Lær mere om historien bag Esmarks populære sommerhusområde – den danske vestkyst.
Vil du andet end blot nyde naturen i din ferie langs den danske vestkyst, fx lære noget om områdets historie, så har du et væld af muligheder. Nedenfor har vi beskrevet nogle af vores personlige favoritmuseer for dig.
Nysgerrig efter at høre mere om Hvide Sandes og fiskeriets historie?
I saltvandsakvariet Fiskeriets Hus lærer du Hvide Sandes historie og ikke mindst udviklingen i fiskeriet at kende. Her får hele familien et spændende indblik i dyrelivet i Vesterhavet og Ringkøbing Fjord og for de få rå er der desuden mulighed for at ae fiskene i et mindre bassin. Foruden de mere end 20 akvarier byder det 400 m2 store museum også på forskellige udstillinger, fx udstillinger om redningstjenesten i Hvide Sande Havn, som har været aktiv lige siden år 1930. Udenfor museet står også en gammel redningsbåd, som vidner om mange farefulde redningsaktioner blandt andet i 1951 ved en kæntringsulykke, hvor fem redningsfolk omkom.
Alt imens de voksne informerer sig om skælsættende begivenheder i fiskeriets historie, kan børnene tage en tur på havet i et ægte styrehus fra en fiskekutter eller udforske fiskernes beskedne kår ombord.
Fra 1. april til 31. oktober kan I hver tirsdag og fredag kl. 15.30 opleve, når fiskene i akvarierne bliver fodret.

Museerne er autentiske og altid et besøg værd
Nymindegab ikke kun til gennemkørsel
Mange af vores gæster ser måske Nymindegab som den sidste lille landsby til gennemkørsel før feriemålet er nået. Men prøv engang at gøre holdt og besøg museet for redningsbåde. Museet er indrettet i den gamle redningsstation, som var i brug frem til år 1975. Udstillingen formidler redningstjenestens historie samt alt redningsudstyret f.eks. komplet raketudstyr inklusiv redningsstol.
Men Nymindegab byder på flere spændende historier. D. 17. november år 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval på stranden ud for Nymindegab. Den døde hval med en kropsvægt på 25 ton blev en turistattraktion så stor, at nyheden om den standede hval bredte sig helt til København. Her besluttede videnskabsfolk på det zoologiske museum sig for at kigge nærmere på sagen.
Efter at kaskelothvalen var blevet parteret, blev skelettet bragt til København, hvor det blev renset for kødrester på det zoologiske museum. I mellemtiden tog de lokale initiativ til at bygge et “hvalhus”, så hvalen kunne hentes tilbage til Nymindegab. Således finder du i dag kaskelothvalen i Nymindegab Hvalhus.

Esmark anbefaler et besøg til friluftsmuseet, Bork Vikingehavn
Oplev de danske vikinger
Ved Ringkøbing fjord ligger Bork Vikingehavn, her kan du opleve livet som det var for 1000 år siden. Gå på opdagelse på havnen, besøg de mange huse og se de flotte autentiske detaljer der findes på hele havnen.
På Bork Vikingehavn er der masser at opleve for både store og små! Hver dag kan du tage med på den daglige rundvisning, der både afholdes på dansk og tysk. Flere gange om ugen er der også rundvisning på engelsk. Når det er sommer er der levendegørelse og havnen summer af liv, der er vikinger i husene, der viser håndværk og dagligdagens gøremål i vikingetiden, krigerskole for de små vikinger.
I kan medbringe egen madkurv eller forsyne jer i caféen. Uden for højsæsonen er der mere tid til ro og fordybelse på vikingehavnen. Den anden weekend i august er der hvert år et stort vikingemarked på Bork Vikingehavn, hvor vikinger strømmer til fra nær og fjern. Men løbende gennem hele året er der forskellige events på vikingehavnen. Blandt andet i forbindelse med helligdagene i foråret samt i uge 42.
Læs mere om Bork Vikingehavn og de forskellige oplevelser.
Abelines Gård livet på en gammel Klitgård
Besøg Abelines Gaard, en skøn gammel klitgård, og få et indblik i hvordan livet var på Holmsland Klit i det 19. århundrede. Abelines Gaard blev opført i midten af 1800-tallet og var de første mange år en strandfogedgård. Det var strandfogeden der skulle føre opsyn med hans del af stranden, det var ham der stod for de uundgåelige redningsaktioner når et skib gik på land – og det var også på strandfogedgårdene de skibbrudne overnattede.
Af samme grund ligger der også en redningsstation ved Abelines Gaard, denne blev før i tiden brugt til redningsøvelser, det gør den også i dag! Hver onsdag kan hele familien prøve at blive reddet i land, når redningsstationen ved Abelines Gaard åbner.
I slutningen af 1800-tallet overtog Abeline og hendes mand klitgården efter hendes svigerforældre, men desværre gik der ikke mange år før Abelines mand døde. Abeline blev, med hjælp fra sine 5 børn, boende på gården til sin død. En vigtig del af Abelines arbejde bestod i at bestyre Haurvig Telefoncentral, som i 1895 blev installeret på gården.
I dag er gården stadig indrettet som da Abeline boede der, det betyder at der er en helt særlig stemning og atmosfæren på den gamle klitgård. Det føles næsten som om Abeline lige har forladt rummet.
På Abelines Gaard kan du tage på skattejagt med børnene, prøve gamle spil eller nyde en kop kaffe i den hyggelige kaffestue. Du kan også gå på opdagelse i de spændende udstillinger og lære mere om området og om Abeline. På Abelines Gaard er det ofte muligt at opleve gamle håndværk og selv være en del af den LEVENDE HISTORIE, når der er sangaftener og meget mere.
Hver søndag og onsdag kan du komme med på en introduktion til Abelines Gaard, kl. 12.00 på dansk og 12.30 på engelsk.
Redningsøvelser: Hver onsdag kl. 13.00 og 14.00
Hver mandag i juli og august er der levendegørelse når vi leger os tilbage i tiden.

Besøg de gamle klitgårde nær Hvide Sande, der i dag er åbne som museer
Vandmøllen Bundsbæk Mølle
Bundsbæk Mølle er en af de få tilbageværende vandmøller i Vestjylland. Den gamle vandmølle er stadig i brug og vandets plasken får en til at tænke på de gode gamle dage. Indenfor kan du høre møllen knage, når den maler kornet og mølleren er i gang. Udenfor kan man opleve smeden, når der er tændt op i essen, ligesom duften af nybagt brød inviterer indenfor når bageren er i gang og der er LEVENDE HISTORIE.
Læs mere om Bundsbæk Mølle
Ringkøbing Museum Grønlandsekspedition og byhistorie
På Ringkøbing Museum kan du opleve en blanding af Anden Verdenskrig og Ringkøbings historie. Den gamle museumsbygning ligger midt i Ringkøbing og byder på mange spændende historier. Oplev blandt andet udstillingen “Flyvere i natten” der fortæller historien om de mange flyvere der fløj over Ringkøbing under Anden Verdenskrig – og de fly der aldrig nåede længere…
På Ringkøbing Museum finder du også en hyggelig butik, med alt fra retrovare og chokolade til bøger om den lokale historie. Der er gratis adgang til museumsbutikken.
Lyngvig Fyr
Der er langt til toppen, men det er det hele værd! For så snart de 228 trin er besteget har man udgik til noget helt unikt – nemlig en udsigt over både hav og fjord! Lyngvig Fyr er Danmarks yngste fyrtårn og blev bygget i 1906. En tragisk stranding i 1903 betød at der blev bygget endnu et fyrtårn ved den farlige vestkyst, mellem Blåvandshuk mod syd og Bovbjerg mod nord.
I dag byder Lyngvig Fyr ikke kun indenfor til Vestjyllands bedste udsigt, her finder du også den hyggelige fyrmestergård. I fyrmestergården er der en hyggelig café, spændende udstillinger og en butik med en masse skønne, sjove og underlige ting.
Udenfor er der en stor naturlegeplads der er er inspireret af omgivelserne. Det betyder at ungerne kan kravle på et hvalskelet og redde sig i land på en svævebane.
Vil du se hvordan udsigten ser ud lige nu fra Lyngvig Fyr? Vi har sat et live kamera op i toppen af Lyngvig Fyr, så du kan følge med 24/7. Se udsigten fra Lyngvig Fyr