Ferie på vestkysten – Historiske museer

Vil du gerne kombinere de flotte naturoplevelser med spændende lektioner om regionernes lokalhistorie, mens du holder ferie på vestkysten? Så er der masser af muligheder i nærheden af dit feriehus. På denne side har vi samlet en række af vores regionale yndlingsmuseer.

Nysgerrig på Hvide Sandes historie og fiskeriet?

På fersk- og saltvandsakvariet Fiskeriets Hus kan du blive meget klogere på Hvide Sandes historie og fiskerierhvervets udvikling. Her kan hele familien få et spændende indblik i Nordsøens og Ringkøbing Fjords rige dyreliv – og de rigtig modige kan komme i nærkontakt med fisk, krabber og søstjerner i klappebassinet, hvis de vel og mærke er hurtige nok til at fange dem. Ud over mere end 20 forskellige akvarier huser det 400 kvadratmeter store museum skiftende udstillinger, blandt andet en udstilling om Hvide Sande havns redningstjeneste, som har opereret i området siden 1930.

Hvide Sande havn luftfoto

Uden for museet står en gammel redningsbåd, som gennem tiden er blevet brugt til mange risikable redningsaktioner – for eksempel ved en kæntringsulykke i 1951, hvor fem reddere på tragisk vis mistede livet.

Mens de voksne bliver klogere på nogle af de forskellige begivenheder, der har været med til at forme fiskeriets udvikling, kan børnene lege skipper for en dag i et ægte styrehus fra en gammel fiskekutter eller gå på opdagelse i den autentiske udstilling, der viser de forhold, fiskerne levede i ombord på kutterne. Fra den 1. april til den 31. oktober kan I hver tirsdag og fredag kl. 15.30 overvære akvariets fisk blive fodret.

Nymindegab – mere end bare en gennemkørselsby

Mange af vores sommerhusgæster ser måske kun Nymindegab som en gennemkørselsby på vejen til feriemålet. Men prøv engang at holde ind og besøge Nymindegab Redningsbådsmuseum. Museet ligger i den gamle redningsstation, som var i brug frem til 1975. Udstillingen fortæller om redningstjenestens historie og viser også noget af tjenestens gamle udstyr – blandt andet et komplet raketudstyr med redningsstol.

Nymindegab byder på endnu mere spændende historie. Den 17. november 1990 strandede en 12 meter lang kaskelothval på stranden ved Nymindegab. Den døde hval med en vægt på hele 25 ton blev en så stor turistattraktion, at nyheden bredte sig hele vejen fra den jyske vestkyst til København. Efterfølgende besluttede forskere fra Det Zoologiske Museum at undersøge sagen nærmere, og efter hvalen var blevet parteret, blev skelettet bragt til København, hvor det blev renset på museet.

I mellemtiden tog et par lokale beboere initiativ til at bygge et ”hvalhus”, så hvalen kunne blive hentet hjem til Nymindegab igen. Og derfor kan du i dag se kaskelothvalen med egne øjne i Nymindegab Hvalhus.

Vikingemuseer på den danske vestkyst

Der findes et væld af spændende vikingemuseer rundt i landet, som formidler historien om vikingetiden i Danmark, og i Vestjylland er især Bork Vikingehavn og Ribe VikingeCenter et besøg værd.

Tag en udflugt til vikingemuseet Bork Vikingehavn og oplev, hvordan vikingerne ved Ringkøbing Fjord levede for 1000 år siden. I løbet af sæsonen byder friluftsmuseet på spændende aktiviteter for både store og små. I kan for eksempel gøre en god handel på vikingeskibet eller ro med på en sejltur, lave jeres egne vikingesmykker og prøve kræfter med bueskydning med en ægte vikingebue.

Jeres børn kan komme på vikingeskole og blive klogere på vikingetiden, mens I besøger husmødrene i langhuset og overværer deres arbejde. Vi kan i hvert fald kun anbefale et besøg på friluftsmuseet Bork Vikingehavn – det er et sikkert hit blandt både store og små!

Friluftsmuseum i Ribe

Længere sydpå, omtrent en times kørsel fra Bork Havn og vores sommerhuse i Bjerregård og Blåvand, ligger Ribe. I Danmarks ældste by er der masser af spor fra de gamle vikinger. Ribe har to vikingemuseer, hvoraf det ene er et stort friluftsmuseum med markedsplads, havn, kirke og en herregård.

Ribe VikingeCenter Vikinger

Foto: Ribe VikingeCenter

Rundt omkring i hele Danmark afholdes der flere gange om året vikingemarkeder. Et særligt højdepunkt i vores region er Bork Vikingemarked, som finder sted hvert år i august. På vikingemarkedet kan du på tæt hold og autentisk vis opleve, hvordan vikingerne for 1000 år siden levede, kæmpede og handlede med hinanden.

Én gang hvert forår finder det store, internationale vikingemarked i Ribe sted, og her kan du på særligt livagtig vis dykke ned i vikingetiden. Dertil kommer vikingemarkedet i Jelling, som afholdes hvert år i uge 27 direkte ved siden af de historiske gravhøje, og som bestemt også er et besøg værd.

Abelines Gård – livet på en gammel klitgård

I vores ferieområde i Haurvig kan I besøge Abelines Gård – en fin gammel klitgård, som giver et spændende indblik i livet på heden i det 19. århundrede. Gården blev opført af strandfogeden mellem 1854 og 1871 i traditionel vestjysk stil, og gården står stadigvæk med sin originale indretning, som den så ud, da den blev beboet af Abeline og hendes familie. Mærk stemningen og atmosfæren i den gamle klitgård, hvor det føles som om, Abeline kun lige har forladt værelset.

Tag børnene med på skattejagt, prøv de gamle spil eller nyd en kop kaffe i kaffestuen, hvor der bliver fortalt om gårdens historie. Derudover viser de lokale beboere hver sommer nogle af de ting, der er forbundet med livet på den gamle klitgård, for eksempel ravslibning, uldspinderi, knipling og folkedans.

I dag er Abelines Gård, som ligger mellem ferieområderne Bjerregård og Hvide Sande, en af de bedst bevarede klitgårde på den jyske vestkyst. I 1996 modtog Abelines Gård den europæiske Nostra-Pris som anerkendelse for bevaringen af gården.

Vandmøllen Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er en af de få bevarede vandmøller i Vestjylland. Den gamle vandmølle fungerer fortsat, og det plaskende vand giver associationer til de ”gode gamle tider”. Indenfor hører man den gamle mølle knage, når den er i færd med at male korn.

Bundsbæk Mølle er ikke kun en fin gammel mølle – her er også mulighed for, at børnene kan hilse på dyrene eller tage del i den spændende naturskole. Imens kan de voksne gå på opdagelse i udstillingen og efterfølgende nyde en kop kaffe og lidt godt til ganen i den hyggelige møllestue. Dagen kan rundes af med en gåtur gennem Bundsbæk Naturpark til Bjørnemosehuset, et gammelt rakkerhus, som blev opført i begyndelsen af 1800-tallet. Stien, der fører jer gennem mose og skov, er også tilgængelig for kørestolsbrugere.

Ringkøbing Museum – Grønlandsekspeditioner og byhistorie

Ringkøbing Museum formidler både historie om byen og de berømte grønlandsekspeditioner. Den gamle museumsbygning midt i Ringkøbing byder generelt på masser af spændende historier. Museet har en fast udstilling om polarforsker Ludvig Mylius Erichsen og hans store Danmark-ekspedition, hvor han sammen med andre forskere forsøgte at kortlægge hidtil ukendte dele af Grønland.

Derudover rummer Ringkøbing Museum en byhistorisk og arkæologisk samling, som fortæller om den vestjyske kultur. I museumsbutikken kan du købe alt fra lækkerier til smykker, legetøj og bøger – en hyggelig lille forretning med alverdens sager.

Opdag vestkystens museer

Tirpitz Museum

På bunkermuseet TIRPITZ i Blåvand kan du blive meget klogere på verdenskrigshistorien, Atlantvolden i Danmark og de mange bunkere på stranden. På museet i Blåvand kan du også lære mere om Nordsøens historie og se Danmarks største ravsamling med egne øjne.

Adresse
Tirpitzvej 1
6857 Blåvand

Tirpitz Museum

Fiskeri- og Søfartsmuseum Esbjerg

På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er der masser af spændende oplevelser i vente. Omdrejningspunktet er fiskeri, skibsfart, offshore-industri, Nationalpark Vadehavet og Nordsøen. Ud over det store udstillingsområde, der både omfatter en indvendig og udvendig del, er der også et stort saltvandsakvarium og et sælbassin udenfor. Et tip herfra: Kombiner besøget med en shoppetur i Esbjerg – og husk at få et billede sammen med ”De 4 hvide mænd”.

Adresse
Tarphagevej 2
6710 Esbjerg V

Hjemmeside
fimus.dk

Fiskeri- og Søfartsmuseum Esbjerg

Bork Vikingehavn

I Bork Vikingehavn kan du gå i vikingernes fodspor og opleve, hvordan de levede ved fjorden for 1000 år siden. På friluftsmuseet kan du blandt andet se de rekonstruerede langhuse, et vikingeskib og en vikingesmed, og generelt kan du blive meget klogere på vikingetiden i Danmark. I Bork Vikingehavn kan du med andre ord dykke ned i en livlig historie.
Fra april til slutningen af oktober afholder museet en række spændende arrangementer, for eksempel et stort internationalt vikingemarked, hvor mere end 3000 vikinger fra hele Nordeuropa deltager.

Adresse
Vikingevej 7
6893 Hemmet

Bork Vikingehavn

Ribe VikingeCenter

På friluftsmuseet Ribe VikingeCenter, som ligger cirka to kilometer fra Ribe, kan du se forskellige rekonstruerede bygninger, gårde og en lille havn fra vikingetiden.
Oplev vikingernes historie og overvær håndværkerne og vikingerne, mens de arbejder. En gang årligt er terrænet omdrejningspunkt for et stort internationalt vikingemarked.

Adresse
Lustrupholm
Lustrupvej 4
6760 Ribe

Ribe VikingeCenter

Strandingsmuseum St. George

På Strandingsmuseum St. George kan du lære en masse om strandingerne og skibskatastroferne, der gennem tiden er sket langs den jyske vestkyst. Udforsk historier fra strandede skibe og søfolk fra hele verden.

Adresse
Vesterhavsgade 1E
6990 Ulfborg (Thorsminde)

Strandingsmuseum St. George

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum er et lokalhistorisk museum, hvor du kan blive meget klogere på Ringkøbings historie. Museet formidler blandt andet historien om polarforsker Ludvig Mylius-Erichsen og historier om tiden ved Ringkøbing Fjord omkring Anden Verdenskrig. Et tip fra os: Hvad med en lille shoppetur, når I alligevel er på tur? Museet ligger tæt på Ringkøbings hyggelige handelsgade.

Adresse
Herningvej 4
6950 Ringkøbing

Ringkøbing Museum

Nymindegab Museum og Hvalhus

På Nymindegab Museum og Hvalhus kan du lære en masse om regionens lokalhistorie. Du kan både udforske kunstudstillingen med de lokale Nymindegabmaleres malerier, lære hvad esehytter er, tage en rundtur gennem Snedker Larsens hus og se det store skelet fra den 12 meter lange kaskelothval, der strandede ved kysten i Nymindegab den 17. november 1990.

Adresse
Vesterhavsvej 294
6830 Nørre Nebel

Nymindegab Museum og Hvalhus

Fiskeriets Hus Hvide Sande

Museet og akvariet Fiskeriets Hus ligger direkte ved slusen i Hvide Sande. Det er både et maritimt museum og et fersk- og saltvandsakvarium, der formidler Hvide Sandes historie. Museet rummer mange spændende udstillinger og spændende viden om regionen og fiskeri- og skibsfarten på Nordsøen og Ringkøbing Fjord. I akvariet kan du også blive klogere på dyrelivet i Nordsøen.

Adresse
Nørregade 2B
6960 Hvide Sande

Fiskeriets Hus Hvide Sande

Bundsbæk Mølle

Den historiske mølle Bundsbæk Mølle ved Skjern er en af de få bevarede vandmøller på den danske vestkyst. Møllen ligger i et herligt vestjysk naturlandskab, omgivet af hede, mose og skov. Omkring møllen er der flere stier, som også er egnede til kørestolsbrugere. På Bundsbæk Mølle kan du både udforske den gamle mølle, smedeværkstedet, det gamle bageri og flere interessante udstillinger fra fortiden.

Adresse
Bundsbækvej 27
6900 Skjern

Bundsbæk Mølle

Museumsgård Abelines Gård

På strandfogedens gamle gård, Abelines Gård, har tiden stået stille i snart 100 år. Her kan du dykke ned i den levende historie om Abeline Christensen og livet på Holmsland Klit, som det foregik for 100 år siden. Gården er blandt de bedst bevarede klitgårde i hele Vestjylland og byder på et autentisk indblik i det gamle gårdmiljø og livet på heden.

Adresse
Sønder Klitvej 87
6960 Hvide Sande

Museumsgård Abelines Gård

Historiske museer Kort

Henter data...

Du kan zoome ind og ud ved at bruge +/- funktionen til venstre på kortet eller ved at dobbeltklikke på selve kortet. Ønsker du at se satellitfoto, klik på ’satellit’ i øverste højre hjørne af kortet.

Klik på husikonerne for at se fotos og få mere information om de enkelte feriehuse. Huse markeret med gult ikon, kan bookes med Last Minute-rabat inden for en eller flere af de kommende 4 uger.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...