Den store strandguide fra Rømø til Fjand

Sidste sommer havde vi i nogle uger besøg fra Tyskland og praktikant Merle fik lov til at kigge ind bag kulissen hos Esmark. Hun lærte selvfølgelig også vores område at kende og gav os nogle gode ideer til nyttige informationer, som vores feriegæster kunne have nytte af før og under ferien. Et af hendes projekter blev derfor at udforske strandene i vores område og beskrive dem med egne ord. Vi har samlet Merles beskrivelser og stikord og lavet denne store strandguide, som vi håber du kan bruge.

Vær opmærksom på, at guiden er baseret på personlige indtryk og at den er et øjebliksbillede. Vores strande (og klitter) ændrer sig løbende og kan ændre karakter fra år til år og fra årstid til årstid. 

Lakolk Strand 

Lakolk Strand

På den sydligste Vadehavsø, Rømø, finder du den mest besøgte strand – nemlig Lakolk Strand. Det bløde sand tæt på vandkanten bidrager til en perfekt dag på stranden for dig og din familie. Stranden strækker sig helt til Sønderstrand og er i sin fulde længde 12 km, så du har en chance for at finde den ideelle strandspot. På Lakolk Strand er der gode bademuligheder – også for de mindre gæster, som kan plaske rundt i indsøer og i de lavvandede områder.

Stranden er et eldorado for drageentusiaster, der hvert år i september mødes til den årlige dragefestival. Her har du mulighed for at besøge stranden og se de mange finurlige drager der hænger på himlen.

Er bilen fyldt med strandudstyr, så tage bilen med på stranden – den er nemlig kørevenlig. Sandet på stranden er nemlig meget hårdt, så du skulle gerne undgå at sidde fast. Dog skal du være opmærksom på, at det bløde sand ligger i dynger, og kan være svære at se.

Fanø Strand 

Fanoe Strand

Tilbringer du din ferie i et sommerhus på Fanø, så er du altid tæt på skønne strandspots, der er velegnet til dig og din familie – den er nemlig børnevenlig. Fanø Strand ligger mellem Fanø Bad og Rindby Strand, og er øens bedste badestrand. Hvide sandkorn og næsten stenfri strand gør området til et eftertragtet feriemål for en lang række gæster – og der er plads til alle. Fanø Strand er nemlig 15 km lang og ca. 1 km bred, og er ideel til solbadning, drageflyvning, fodbold, volleyball, stangtennis og meget andet.

Turen til Fanø Strand emmer af sydlandsk badebystemning med en afskygning af dansk ø-charme. Bilen er også velkommen, da kørsel på stranden er tilladt i de fleste områder. Fanø Strand er bred og god til at køre på – du skal dog være opmærksom på markeringerne med kørsel tilladt.

Stranden har et ishus, offentlige toiletter og andre faciliteter, som tilsammen danner rammerne for en perfekt dag på stranden. Stranden ved Rindby er i skolernes sommerferie bemandet med en livredderstation, der holder øje med dig og dine børn, når I begiver jeg ud i havet.

Blåvand Strand

Blåvand Strand

Ikke langt fra sommerhusene i Blåvand finder du flere skønne strandafsnit og skønne badestrande med fint sand, muslingeskaller og rundeslebne sten. Den sydlige del, Hvidbjerg Strand, er velegnet for familier med børn. Her er blandt andet en fin badebro, der kan benyttes ved højvande. Et stykke nord for Hvidbjerg Strand, op forbi muldyrene, kommer du til Danmarks vestligste punkt. Her slår kysten et knæk, som gør, at stranden nordfor er bredere og strømmen mere markant. Stranden ved Horns Rev er blandt andet meget poplær blandt ravsamlere.

Hvis du ikke har lejet et af de mange sommerhuse i Blåvand, men planlægger en udflugt hertil i bil, kan du parkere på en af de gratis parkeringspladser, som ligger i nærheden af stranden. De er dog specielt på badedage godt besøgt, så det kan godt betale sig at komme tidligt på dagen. Gæster, der foretrækker fred og ro på stranden, vil dog altid kunne finde et roligt strandafsnit med god plads til både afslappende solbadning og sandslotbyggerier.

Strandene ved Blåvand er let tilgængelige via stier, der er næsten flade eller går henover en lav klit, men på grund af det løse sand er stierne kun delvist egnede for gangbesværede. Ved Hvidbjerg er der i sommersæsonen en lille sti med træmåtter, som fører ned til vandet (til dels kørestolsvenlig). Ved de store parkeringspladser er der toiletfaciliteter. I skolernes sommerferie er der livreddere på Hvidbjerg Strand.

Vejers Strand

Vejers Strand in Dänemark

Vejers Strand er et specielt highlight for mennesker med handicap. Her kan du på den sydlige del af stranden køre i din bil på en strækning på ca. 3-5 km. På denne måde er der mange parkeringsmuligheder, hvilket på varme sommerdage og i weekender også udnyttes af mange lokale. I skolernes sommerferie er her livreddere, som sørger for badesikkerheden. Ofte bliver der også opstillet fodboldmål og volleyballnet. Der er offentlige toiletter lige ved stranden og indenfor gåafstand finder du centrum af Vejers Strand med supermarked, caféer, restauranter og shoppingmuligheder. På stranden er der også sørget for, at du kan stille den lille sult om sommeren, hvor der plejer at blive stillet en pølsevogn op cirka midt på bilstranden.

Grærup Strand

Grærup Strand

Grærup Strand byder hverken på tilkørsel eller parkeringspladser nær ved stranden, hvilket gør, at kysten her primært besøges af feriegæster i Grærup Strand og lokale beboere. Stranden er derfor helt naturlig og du kan kun komme dertil via stier uden belægning, som forløber ind imellem klitterne. Så her skal du gå lidt langt, men til gengæld får du en fantastisk udsigt over klitterne.  Klitterne er ikke specielt høje, så det er et fint sted til en skøn gåtur – også med hund, hvis du har sådan en med på ferien. Der er godt nok ingen livreddere på Grærup Strand, da der ikke kommer så mange mennesker her som eksempelvis på stranden i Hvide Sande eller Søndervig, men til gengæld får du fred, ro og plads ad libitum. Et ægte insider-tip, i øvrigt også for lystfiskere, da der ligger flere put & take-søer lige i udkanten af sommerhusområdet.

Henne Strand

Henne Strand
Henne Strand hører til blandt de mest populære sommerhusområder og det er ikke ugen grund; en endeløs lang og bred sandstrand inklusiv parkeringsplads lige ved stranden og ingen høje klitter. Henne Strand er også anbefalelsesværdig for folk med handicap, da man forholdsvis let kommer ned på stranden. Der er dog ikke noget fast sti ned til vandet. På Henne Strands bedste beliggenhed ligger der en café lige ved parkeringspladsen med udsigt over stranden og Vesterhavet. Får du lyst til at shoppe eller handle ind til aftensmaden, skal du ikke gå langt fra stranden for at finde et væld af butikker i centrum af Henne Strand – og du er ikke i tvivl om vejen, for du passerer lige igennem den hyggelige shoppinggade på vejen til stranden. Så hvis du har glemt strandlegetøjet eller noget at drikke, kan du bare gå ned i supermarkedet. Offentlige toiletter finder du på parkeringspladsen ved stranden. Der er også opstillet fodboldmål til børnene på stranden og nogle gange sættes der også et par volleyballnet op.

Houstrup Strand

Houstrup Strand

Skove, træer og buske udgør området omkring Houstrup. Og præcis sådan ser vejen ned til stranden også ud. Det er i øvrigt en tur, som egner sig godt til en cykeludflugt i den smukke natur og tager du bilen, er det blot en køretur på nogle få minutter fra vores sommerhuse i Houstrup.

Lige før stranden ligger en stor parkeringsplads. På solrige dage er stranden godt besøgt, men fordi stranden er så vidtstrakt virker det aldrig overfyldt. Der er toiletter ved parkeringspladsen og tæt på ligger der en lille sø. Da der i området omkring parkeringspladsen findes mange stier til at gå tur eller cykle, har du gode muligheder for at udforske hele området – også gerne med hunden, som altid er velkommen på stranden.

Bagved klitterne venter den dejlige brede strand ved Vesterhavet på dig og her kan du tilbringe hele dagen. Men glem ikke at medbringe mad og drikke, for der er ingen indkøbsmuligheder i nærheden. Den sydlige del af stranden er nudiststrand, en af de få strande i Danmark, som er markeret som en strand til nøgenbadning. Det står dig dog helt frit for, om du vil bade med eller uden badetøj.

Bjerregård Strand

Bjerregård Strand

Stranden ved Bjerregård ligger på Holmsland Klit mellem Nymindegab og Hvide Sande. Her er der forskellige strandafsnit, blandt andet stranden for enden af Bjerregårdsvej, som nok er den bedst besøgte i området. Herudover er der et populært strandafsnit i den sydlige del af Bjerregård ved området Hegnet og så er der Bjerreborg Strand længere nordpå, som du drejer af mod fra hovedvejen og når til via en lang grusvej enten i bil, på cykel eller til fods. Umiddelbart før den store klit ligger en lille gratis parkeringsplads. Herfra kan du gå ned på stranden via den ubefæstede sti.

Overalt i sommerhusområdet har man en fantastisk udsigt over Vestkysten og Ringkøbing Fjord oppe fra klittoppene. Allerskønnest er det ved solnedgang, hvor solen sænker sig ned over havet. Så husk at medbringe et kamera eller din mobil, så du kan få et uforglemmeligt ferieminde med hjem. Der er mange stier til stranden i Bjerregård og de er alle uden fast underlag og kræver, at du bestiger klitterne. Strandene ved Bjerregård er generelt meget brede, uberørte og vidtstrakte, så de byder på masser af plads til udfoldelser. Hunde er også velkomne hele året rundt og i vinterhalvåret endda uden snor.

Haurvig Strand

Haurvig Strand

For mange er Haurvig med sit markante sømærke oppe på en høj klit bare et sommerhusområde mellem Hvide Sande og Bjerregård. Men ud over mange skønne sommerhuse har Haurvig også en dejlig strand, som dog ikke er helt så let tilgængelig som stranden i Hvide Sande. Vejen fra parkeringspladsen til stranden er godt nok kort, men går op over en høj klitrække. For familier med hund har parkeringspladsen en fordel, fordi den ligger midt i naturen, hvilket mindsker risikoen for, at hunden løber ud på hovedvejen.

Årgab Strand

Årgab Strand

Tilbringer du din ferie i et sommerhus i Årgab, så bor du sandsynligvis rigtig tæt på Årgabs brede strand, der gemmer sig bag en høj klit. Klitterne på Holmsland Klit mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet er ret markante i forhold til andre kyststrækninger. Mange små naturlige stier fører dig fra sommerhusene hen over bæltet af klitter og ud til Vesterhavet. Når du første gang står på toppen af Årgabs høje klitter, så taber du kæben af fascination over den fantastiske udsigt over Vesterhavet, kysten, sommerhusområdet og Ringkøbing Fjord mod øst. Ved Mettes Bjerg i Årgab er der en parkeringsplads, hvor du parkerer gratis og ubegrænset – og kan komme på toilettet i et lille toilethus. En lille sti fører fra parkeringspladsen op over klitterne og ned til stranden.

Din sikkerhed er vigtig for os!

“Vær opmærksom på nummeret på de små grønne skilte, som står ved hver af de officielle stier til stranden. Disse redningsnumre kan du nævne for at angive din position i tilfælde af nødsituationer”
Oliver Schell, e-Commerce Manager hos Esmark

Hvide Sande Strand

Hvide Sande byder på 2 strande, som er adskilt fra hinanden af havnen og indsejlingen; Sydstranden og Nordstranden. Sydstranden er perfekt for alle, der gerne vil parkere tæt på stranden, have en flisebelagt sti over klitten til stranden samt have livreddere i nærheden om sommeren.

På den mindre parkeringsplads, som ligger lige ved den flisebelagte sti, er der offentlige toiletter og brusere, hvilket er praktisk for dem, der gerne vil skylle det fine sand og havsaltet af kroppen. Stranden i Hvide Sande egner sig desuden rigtig godt til vandsport, det er faktisk blandt Danmarks bedste spots til wind- og kitesurfing.

Det skønne friske Vesterhav kan naturligvis også nydes tørskoet. Man kan slentre langs molen i Hvide Sande og nyde havluften og havnestemningen. Her er også gode mulighed for lystfiskeri, og med restauranter, cafeer og mange butikker lige om hjørnet er Hvide Sande en levende havneby, hvor der kan oses og hygges.

Nr. Lyngvig Strand

Nørre Lyngvig Strand

For dem der gerne vil have flere oplevelser, er Nr. Lyngvig det rigtige sted. Fra de 2 store parkeringspladser fører en sti til vandet. Nok skal der overvindes et par høje klitter, til gengæld er her både café, museum og et offentligt toilet.

Ikke at forglemme det fantastiske fyrtårn, fra hvilket der er en storslået udsigt ud over kysten og klitterne. En lille ”teaser” på udsigten kan man få fra vores webcam, som vi har monteret på tårnet. Strandområdet omkring fyret er altid godt besøgt, især om sommeren er her meget fyldt. Mange af vores feriehuse ligger i øvrigt nær Nr. Lyngvig fyr og den skønne strand.

Søndervig Strand

Søndervig Strand

Ved Vestkysten nyder den lille ferieby Søndervig meget popularitet. Stranden er flere gange blevet kåret til Danmarks skønneste badestrand. Den ligger i forlængelse af indkøbs- og gågaden, hvor der er caféer, barer, restauranter og mange spændende butikker med blandt andet kunst og smykker. Således er Søndervig altid et besøg værd, også udenfor badesæsonen.

Følger du den brolagte badevej fra p-pladsen ned over klitterne, kommer du til Søndervig Strand, hvor der i sommerferien er opstillet et bemandet livreddertårn. Stranden er delvis tilgængelig for handikappede. Ved fodgængerzonen ligger den store parkeringsplads, som i hovedsæsonen hurtig kan være fyldt, men I må gerne parkere ved vores Esmark kontor i Søndervig. Rundt om Søndervig ligger sommerhusområderne med feriehuse og -lejligheder.

Houvig Strand

Houvig Strand
Houvig er et stort sommerhusområde, som har sin egen strandnedgang og parkeringsplads med toiletbygning. Herfra starter der flere guidede bunkerture til Kryle-Ringelnatter-fæstningen, men også uden guide er det et fantastisk område til lange gåture med familien og hunden, eller som udgangspunkt for cykelture fx til Søndervig.

Sidselbjerg Strand

Sidselbjerg Strand
Sidselbjerg Strand er måske ikke et insider-tip mere, da både lokale og feriegæster gerne besøger den lille strand, der ligger lige bag klitten og er nemt tilgængelig fra p-pladsen. Her er klitterne generelt ikke helt så høje som ved fx Vedersø eller Holmsland Klit. Ved parkeringspladsen finder I både toiletbygning og informationstavler med baderåd. Et highlight er det store trekantede sømærke, båken, som er vartegnet for Vedersø Klit.

Odbjerg und Bækbygård Strand


Disse strandafsnit er ikke så kendte og velbesøgte som de større strande ved Søndervig eller Hvide Sande. Strandende befinder sig mellem Vedersø Klit og Houvig. Fra begge strande fører en kort sti fra en grusbelagte parkeringsplads hen over klitterne til stranden.

Vedersø Klit Strand

Lille men skøn. Det er nok den bedste beskrivelse af stranden ved Vedersø Klit. Er I ikke så heldig at bo i et sommerhus i området, kan I parkere bilen på en lille natur p-plads. Stien ned til stranden er lidt længere, men til gengæld går den gennem et meget smukt lyngbeklædt klitlandskab. Når den sidste høje sandklit er overvundet, åbner sig en panoramaudsigt ud over strand og hav.

Spidsbjerg Strand 

Sommerhusområde Fjand

Spidsbjerg Strand ved Fjand er ideel for børnefamilier, der elsker naturskønne områder. Den smukke, store sandstrand med endeløse klitter er så bred, at du aldrig vil komme til at føle trængsel, selv om mange feriegæster besøger stranden hvert år. Der er gode muligheder for at gå i vandet og blive kølet af, fred og ro, og ikke mindst at nyde de varme stråler fra den danske sol.

En ferie i et sommerhus kan byde på ren afslapning, men det behøver det ikke udelukkende at være. Aktiviteter, som at bygge sandslotte, flyve med drager, er også muligt på Spidsbjerg Strand. Den stærke vestenvind gør det nemlig muligt for både surfere, kitesurfere og windsurfere at ride på bølgerne.

Spidsbjerg Strand er udstyret med det ’Blå Flag’, hvilket er et tegn på, at stranden og vandet har en høj kvalitet. Stranden er naturlig, og du kan kun komme dertil ved at parkere bilen på parkeringspladsen og følge strandstierne som forløber imellem klitterne.

“Vi kan anbefale samtlige strande i vores sommerhusområder, for lige meget hvilket område du vælger at bestille sommerhus i, så kan du glæde dig til et fascinerende kystlandskab og masser af plads på stranden” 

Oliver Schell, e-Commerce Manager hos Esmark

Bliv klogere på strandene ved Vesterhavet

chevron-down

Hvad er de bedste badestrande ved Vesterhavet?

Der ligger mange gode og populære badestrande langs den jyske vestkyst ud til Vesterhavet. Ligegyldigt i hvilket ferieområde på vestkysten du befinder dig, er der altså ikke langt til en af de bedste badestrande ved Vesterhavet. Her kan både nævnes Søndervig Strand, Hvide Sande Strand, Bjerregård Strand, Houstrup Strand, Henne Strand, Vejers Strand og Blåvand Strand. Hver enkel af disse strande har deres egen lettilgængelige strandopgang og parkeringsmuligheder placeret ganske tæt på opgangen, så alle kan komme med til vandet.

chevron-down

Hvor må man køre på stranden ved Vesterhavet?

Der er flere af strandene ved Vesterhavet, der er tilgængelige i bil. På den sydlige del af Vejers Strand er det tilladt at køre på stranden på en 3-5 kilometer lang strækning. Det er også tilladt at køre på Børsmose Strand, der ligger tæt på Oksbøl. Det er rigtig praktisk, hvis du har meget oppakning med til strandudflugten, eller hvis dele af ferieflokken er dårligt gående og har svært ved at komme op over de til tider stejle strandopgange.

chevron-down

Hvad er de mest børnevenlige strande ved Vesterhavet?

Hvide Sande Sydstrand er en af de særligt børnevenlige strande ved Vesterhavet. Her er det muligt at bade mellem molerne, som gør vandet mere roligt. Omkring Hvidbjerg Strand i Blåvand er der også placeret høfder, der gør stranden mere børnevenlig. Det er også oplagt at søge mod Ringkøbing Fjord, hvis du leder efter en børnevenlig strand. Her er der både lavere dybde et langt stykke ud og mindre strøm end i Vesterhavet.

Mød forfatteren - Merle

Jeg kommer oprindeligt fra Hamborg og siden jeg blev født har jeg holdt ferie på Danmarks vestkyst. Her i Danmark elsker jeg at lade min drage stige til vejrs på stranden og nyde den friske havluft. Derhjemme finder man mig enten på universitetet, i hestestalden eller bare slet ikke, fordi jeg igen er ude at rejse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

4 svar til “Den store strandguide fra Rømø til Fjand”

 1. Tina trust siger:

  💪🏻💪🏻💪🏻Den danske vestkyst er bare bedst og uanset årstiden er den dejlig . Især i storm vejr

  • Mette siger:

   Hej Tina. Ja, du har jo helt ret – og hvis nogen ved det, så er det dig 😉 På gensyn til sommer!

 2. Ditte Segalt siger:

  Er det muligt med adresser ( til GPS ) hvis man kommer i bil? Gerne de adresser som åbner for muligheden at køre helt ned på stranden med sin bil? 😊

  • Mette siger:

   Hej Ditte

   Hvis du gerne vil køre ned på stranden, så skal du køre efter Vejers Strand – og her er der ikke noget at tage fejl af, du kører bare lige ud gennem den lille badeby og til sidste ender på på stranden med dem mest fantastiske udsigt over Vesterhavet 😉

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...