Havnebyen Esbjerg har Danmarks længste gågade

Esbjerg er Danmarks femtestørste by, og den har lidt over 72.000 indbyggere. Esbjerg er på mange måder en både spændende og charmerende by med masser af historie, aktiviteter og ikke mindst muligheden for at tage på en shoppetur af de helt store. 

Når du holder ferie i et sommerhus på Fanø eller i området i og omkring Blåvand, er det helt oplagt at sætte en dag af til at besøge den spændende havneby Esbjerg. 

Esbjerg var tidligere mest kendt som Danmarks største fiskeriby

Omkring 1970’erne oplevede Esbjerg fiskeriets storhedstid med omkring 600 fiskekuttere. Esbjerg er ikke længere den største fiskeriby. Faktisk fylder fiskeri meget lidt i byen i dag. Men det betyder langt fra, at der ikke er liv på havnen. Der har aldrig været så meget gang i aktiviteterne på havnen i Esbjerg, som der er i dag. For nok er det i dag småt med fiskeri fra Esbjerg Havn. Til gengæld er havnen anlægs- og servicehavn for en lang række aktiviteter på Nordsøen. Det drejer sig både om aktiviteter i forbindelse med havvindmølleparker, boreplatforme og meget andet.

Havnen i Esbjerg er også færgehavn med afgange fra Esbjerg til både den nærliggende ø, Fanø, som absolut også er et besøg værd, og til den engelske havneby Harwich.

Esbjerg Havn og Fanø Færge

Og Esbjerg er meget mere end en havneby. For byens sjæl findes også uden for det 12 kilometer lange havneområde. Esbjerg er stadig en ung by, der skal udforskes og opleves. Fra Dokhavnen kan man til fods nå den gamle bymidte via den nye havnepromenade ‘Landgangen’, der leder dig mellem trækroner til Esbjergs pulserende Torv. 

Esbjerg har mange unge indbyggere og huser to universiteter; Syddansk Universitet og Aalborg Universitet Esbjerg (AAU Esbjerg)

Kæmpe hvide skulpturer og Danmarks længste shoppinggade 

Tag dig god tid til at udforske den unikke arkitektur i denne unge by, dens imponerende museer – for eksempel om byens historie eller bogtryk – og de fremragende restauranter og caféer på vestkysten. 

Med direkte adgang til Nationalpark Vadehavet og ferieøen Fanø lige uden for døren er Esbjerg også et attraktivt sted for aktiviteter uden for den moderne bymidte. 

Torvet i Esbjerg

Seværdigheder og aktiviter i Esbjerg 

Har du fundet dit drømmesommerhus blandt vores mere end 4300 sommerhuse ved Vesterhavet? Så er der intet, der står i vejen for dit besøg i Esbjerg. De her seværdigheder og aktiviteter i Esbjerg vil give dig ferieminder, du sent vil glemme. 

Torvet

Esbjerg byder på intet mindre end Danmarks længste gågade med flere end 200 butikker af alverdens slags. Her er der om noget sted i Danmark mulighed for at tage på shoppetur – sådan for alvor. Byens torv er det primære samlingspunkt og ligger cirka halvvejs gennem hovedgaden. 

Torvet er et historisk område, hvor en bronzestatus af Kong Christian IX ridende på en hest pynter midten. Her ligger også det tidligere fængselsbygning, som nu fungerer som turistinformation. 

Om sommeren er der ofte arrangementer på Torvet såsom loppemarkeder, markeder med sjove ting og gratis musikarrangementer som Esbjerg Festuge. Om vinteren forvandles Torvet til en skøjtebane. 

Torvegade, som deler navn med Torvet, strækker sig fra Torvet og ender vestpå lige foran Musikhuset Esbjerg, som er blev bygget af arkitekt Jørn Utzon. En berømt arkitekt, der også var involveret i opførelsen af Operahuset i Sydney. Musikhuset er vært for en bred vifte af arrangementer, herunder koncerter og teaterforestillinger. 

Esbjerg Vandtårn

Esbjerg Vandtårn ligger et stenkast væk fra den gamle gravhøj fra bronzealderen og blev bygget i perioden omkring 1896-97. Tårnet bliver betragtet som et af Esbjergs mest kendte vartegn og tilbyder på udvalgte dage en imponerende panoramaudsigt over byen og havnen. 

Det er muligt, at nogle arkitekturentusiaster kender tårnet, da arkitekten C.H. Clausen byggede det efter “Nassauer Haus” i Nürnberg, Tyskland.

Vognsbølparken – den grønne oase

Selvom Esbjerg er kendt for sine store industriområder, er det faktisk en ret grøn by med masser af natur. Ud over stranden, havet og det store område ved Marbækplantage på kanten af Nationalpark Vadehavet, har Esbjerg også to store parker lige midt i byen. Der er Nørreskoven, som er et mix af skov og enge, hvor du kan finde en vildtremise, og så er der Vognsbølparken, som er et dejligt grønt område med sin egen lille vildtremise og en legeplads, der ikke er langt fra Blue Water Arena.

Fodboldstadionet Blue Water Arena

Esbjerg er også byen at tage til, hvis ferien skal kombineres med en sportsoplevelse på eliteniveau. Her gør Esbjerg sig blandt andet inden for ishockey, håndbold og fodbold. Blue Water Arena på Gl. Vardevej er et moderne sportsstadion med 18.000 siddepladser, hvor blandt andet fodboldklubben EfB – Esbjerg forende Boldklubber spiller sin hjemmekampe. Lige i nærheden finder du Blue Water Dokken, håndboldklubben Team Esbjerg og Ribe-Esbjerg HH’s hjemmebane med 2.549 pladser, hvor der også afholdes messer og musikarrangementer. 

Hvis du er til ishockey, så er Granly Hockey Arena, hjemmebanen for Esbjerg Energy, også tæt på fodboldstadionet. 

Esbjerg Svømmestadion

Esbjerg huser blandt meget andet Svømmestadion Danmark, som er Danmarks største bade- og svømmeanlæg. Svømmestadion Danmark er et tropisk badeland på hele 10.000 kvadratmeter fordelt på 10 forskellige bassiner og bade. Der er en stor vandrutsjebane, et bølgebassin, en modstrømskanal, et varmtvandsbassin og meget mere, der gør Svømmestadion Danmark til et paradis for vandhunde i alle aldre.

Mennesket ved havet – de fire hvide mænd

Kigger man på Esbjerg, er der masser af kultur at opleve, men vær klar til at løse en gåde eller to undervejs. Ikke alle de danske kulturværdier er lige lette at tolke. For eksempel de enorme skulpturer “Mennesket ved havet” – dem kan du genkende i Esbjerg på lang afstand, og Esbjergenserne plejer bare at kalde dem “de hvide mænd”. 

De ni meter høje skulpturer, lavet af hvid beton, sidder og kigger ud over havet med en slags mystisk aura – lidt som slags sfinks. Men “Man by the Sea” har intet med det gamle Egypten at gøre. De blev designet af Svend Wiig Hansen tilbage i 1994 og blev officielt præsenteret året efter for at fejre Esbjergs 100-års jubilæum som selvstændig kommune.

Skulpturerne symboliserer menneskets forhold til naturen og er så imponerende, at du kan spotte dem på op til ti kilometers afstand, når vejret er klart. Det sjove er, at de ser så neutrale ud, som om du kan overføre dine egne tanker til deres udtryksløse ansigter. Men hvis du kigget godt efter, vil du opdage, at de fire mænd faktisk har små, subtile forskelle imellem sig. Kan du se dem? 

 

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Et spændende museum, som varmt kan anbefales, er Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg, som byder på et hav af fortællinger om Danmarks maritime historie. Musset blev grundlagt i 1968 og tilbyder sine besøgende en fascinerende blanding af natur- og kulturhistorie fra Vadehavet og Vestkysten. 

En af højdepunkterne, som både store og små vil elske, er den offentlige fodring af gråsæler, som faktisk er Danmarks største rovdyr, I Robbariet kan du komme tættere på de imponerende dyr, end du måske havde forstillet dig.  To gange om dagen kan du se sælerne og de spættede sæler blive fodret, og derefter kan du kigge gennem undervandsvinduerne og observere dem, mens de lykkeligt svømmer gennem vandet. 

Hvis du er gerne vil ud i naturen, kan du også deltage i en vadehavsvandring med erfarne museumsguider. Du vil blive forbløffet over, hvor mange små skabninger der findes langs Danmarks kyst. Spoiler alert: Så snart du begynder at grave i vaden, vil du med garanti opdage flere dyr, end du nogensinde havde forestillet dig. 

Shopping og indkøb i Esbjerg

Med over 200 specialbutikker, masser af hyggelige restauranter og caféer samt to kæmpe shoppingcentre er Esbjerg den absolut bedste sted at shoppe i Jylland.

Når du tager på en slentretur gennem Esbjergs shoppinggade, Kongensgade, kan du være sikker på at finde lidt af hvert. Der er små butikker, moderne mode, secondhand og kunst, og du finder også butikker med håndlavet kunsthåndværk og garn. Alt, hvad du kan tænke dig, finder du i Esbjergs gågade.

Hvis du vil have endnu flere valgmuligheder, finder du BROEN Shopping i den ene ende af gågaden. Det er det største shoppingcenter på Vestkysten med hele 60 butikker og op til fire timers gratis parkering (HUSK P-Skive!). Du kommer helt sikkert til at hygge dig med shopping i Esbjerg.

Og hvis du bevæger dig lidt uden for byen, så finder du to andre shoppingcentre: Esbjerg Storcenter og lige ved siden af, den populære BILKA i Esbjerg. Der er alt muligt, lige fra byggemarkeder til elektronikbutikker, butikker med børne- og babyudstyr, en legetøjsbutik og en specialbutik for biltilbehør. Så der er noget for enhver smag!

Betalingsparkering i Esbjerg midtby

Hvis du planlægger at parkere i centrum af Esbjerg på de offentlige parkeringspladser (Find kortet her), så skal du være opmærksom på mange parkeringspladser er betalingsparkering – dog er de første to timer gratis. Fra den 8. april 2024 skal du registrere din parkeringstid, selv for de to første gratis timer, enten ved brug af en app eller ved parkeringsautomaten.

Du skal også være opmærksom på, at bykort og vores oplysninger ikke altid er helt nøjagtige. Derfor er det vigtigt, at du følger de lokale skiltninger og eventuelle instruktioner for at undgå parkeringsbøder.

Kategorier Aktiviteter,Byer

Mød forfatteren - Kathrine

Jeg er vokset op på den jyske vestkyst i den lille fiskerby Hvide Sande og har boet her siden jeg var barn – dog havde jeg to års afstikker i Århus i forbindelse med uddannelse. I 2021 vendte jeg hjem til Hvide Sande, og har ikke fortrudt det et eneste øjeblik. Jeg elsker naturen, omgivelserne og roen, når jeg går gode, lange gåture ved Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Og så sætter jeg stor pris på at tilbringe tid med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...