Ferie uden stress – 12 tips til en stressfri sommerhusferie

Er ferien tiltrængt, men har du svært ved at lægge arbejdet fra dig og få ro i kroppen? Så har du her tolv tips til en stressfri ferie, så du får en rolig, afslappende og nærværende ferie med dem, du holder af.

Kroppen er fyldt med stresshormoner, du har svært ved at finde ro, tankerne kværner rundt i hovedet, og det, du mest af alt har brug for, er ferie. Alt det kender du måske. Men husker du at give dig selv plads til at geare ned, slappe af og nyde samværet med familien eller vennerne?

Med denne guide vil vi hjælpe dig til at få den bedste ferie uden stress. Derfor har vi blandt andet samlet gode tips fra en stressekspert, en erhvervspsykolog samt en yoga- og meditationslærer. Vi kigger nærmere på tendenserne og inspirerer dig til at lade stressen sive ud af kroppen med disse tolv effektive tips:

1) Gear ned inden ferien

Det kan være rigtig svært at slappe af og give sig hen til hyggen, hvis hovedet er fyldt med masser af tanker og hvis du har kørt i et højt gear for at få alle arbejdsopgaver overstået inden ferien. Det første skridt til at få en rigtig god og stressfri ferie er derfor at få afsluttet arbejdet på en god måde.

Sørg for at;

 • lukke ordentligt ned for arbejdet og notér det, du ikke kunne nå, på en liste, så du kan klare det efter ferien.
 • rydde op på skrivebordet – både det fysiske og det på computeren. Det giver ro, når der ikke ligger bunker af papirer og flyder.
 • få dine kolleger til at hjælpe, mens du er væk ved at uddelegere de opgaver, som ikke kan vente til efter din ferie.
 • sætte autosvar på din mail, hvor du også henviser til dine kolleger, så du kan holde ferie i ro og mag, mens arbejdet bliver ført videre.
 • lægge en strategi for, hvornår du må være online i din ferie (hvis du ikke kan undgå det helt), så du ikke hele tiden kommer til at tjekke mails og lignende, men i stedet har fuldt fokus på at slappe af.

2) Vær sammen med dem, du holder af

Ferie i et sommerhus handler om nærvær, hygge og tid til at være sammen med dem, du holder allermest af. Det kan være en hyggelig familieferie med børnene eller måske en gruppe venner. Vigtigst er det, at du holder ferie med dine yndlingsmennesker og at du sørger for at give dig tid til dem.

Hverdagens stress og jag kan hurtigt tage overhånd og teknologiens muligheder kan komme til at fylde alt for meget, så vi glemmer at tage os tid til hinanden. Husk derfor, at du er på ferie for at slappe af og hygge dig med dem, du holder ferie med.

3) Lav regler for brugen af mobil og internet

Noget af det, der kan gøre det svært at komme ned i gear og blive klar til at slappe af og nyde ferien, er, når hverdagens travlhed bliver taget med ind i ferien. Når du tager computeren med og fortsætter med at tjekke din mail, får du svært ved at finde ro til det, der er vigtigt for din ferie – at slappe af og være sammen med dine kære.

Det gælder ikke kun arbejdet, men også brugen af mobilen og internettet generelt. Hvis du kan lægge det hele fra dig, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at få en afslappende og stressfri ferie. Prøv derfor at lave regler for, hvornår det er tilladt at tjekke mobilen og være online i løbet af ferien. Endnu bedre vil det være at slukke helt for mobilen, så der er fuldt fokus på nærværet og hyggen.

Har du svært ved at lægge mobilen fra dig, kan du prøve at følge coach og stressekspert Camila Pearls gode råd:

 • Så notifikationer fra, så du ikke bliver fristet til at tjekke mobilen, hver gang der kommer en notifikation.
 • Læg mobilen helt væk – eventuelt i handskerummet i bilen eller i et af køkkenskabene.
 • Planlæg forskellige ture og aktiviteter i løbet af ferien. Det er lettere at hive mobilen frem, når du bare ligger på sofaen og slapper af.

4) Prøv at meditere

Meditation er en god hjælp, når du føler dig stresset. Og netop med formålet om at lindre stress og øge effektiviteten er meditation blevet mere og mere populært. I takt med denne stigende interesse inden for området, er der i dag masser af bøger, videoer, blogs og apps, der kan hjælpe dig med at komme i gang. Her er især appen Headspace en god hjælp til at komme i gang med at meditere og finde sin indre ro.

Appen giver masser af muligheder for stresslindring via afslappende øvelser. I appen er der både enkeltstående øvelser, som du kan lave på ferien, og længere øvelser, der løber i op til 30 dage. Det betyder også, at du i hverdagen kan få mere ud af dine dage, mere indre ro og at du får mere energi til at udføre dit arbejde.

5) Giv dig lov til at sove længe

En stressende hverdag kan hurtigt påvirke din søvn og det gør det kun sværere for dig at slappe af på din ferie. Hvornår man har fået nok søvn er meget individuelt, men ved at give dig selv lov til at sove længe på din ferie, er du sikker på at føle dig udhvilet hver dag. Planlæg ikke alt for mange udflugter og oplevelser, så du har god tid til at få slappet af og sovet nok.

Når vi holder ferie, har vi naturligvis også mere tid til at sove, men glem ikke den gode søvnrytme, når du vender tilbage til jobbet og hverdagen. Ifølge erhvervspsykolog Janne Skakon er søvnen en af de faktorer, der er helt afgørende for, hvilke ressourcer du har i løbet af dagen. Inden ferien slutter, handler det derfor også om at tilpasse dit søvnmønster og gå i seng i god tid, for at ressourcerne kan være på toppen.

6) Hiv de gode gamle brætspil frem

Når du holder ferie i et sommerhus, er der rig mulighed for hyggelige aktiviteter, som man kan lave sammen. Her er særligt brætspil et hit, uanset om det er vennerne eller familien, du er på ferie med. Brætspil sikrer jer timevis af hygge, hvor I kan konkurrere, grine og have det sjovt med hinanden.

Hiv de gode gamle klassikere frem fra gemmerne og lad hyggen og den gode stemning brede sig med et godt brætspil.

7) Fordyb dig i en god bog

Mellem de hyggelige fællesaktiviteter kan der være brug for ro og fordybelse. Børnene kan sætte sig ned og tegne, mens du kan fordybe dig i en god bog og lade dig drive hen i en helt anden verden. Skal det være endnu mere afslappende, kan du vælge en lydbog, så du bare kan læne dig tilbage og lytte.

I en stressende hverdag kender du sikkert til, at det at tage sig tid til at læse en bog i ro og mag ofte bliver nedprioriteret. Men i et sommerhus er der netop tid og rum til, at du kan prioritere afslapningen og finde yndlingsbogen frem.

8) Gå lange ture

Lange gåture, hvor du nyder vejret og den smukke natur, giver dig også rig mulighed for at slippe af med stressen. Der er mange fordele ved at gå ture, som er vigtige, når du føler dig stresset. Det gælder blandt andet:

 • Forbedring af humøret
 • Reducering af stress
 • Øget kreativitet
 • Toning af kroppen

Sørg for ikke at tage mobilen med, når du går afsted, så der ikke er forstyrrelser undervejs. Gå en tur alene og få styr på tankerne eller tag børnene med ned til vandet og slå smut. Når du efterfølgende kommer tilbage til sommerhuset, vil du opleve en helt anden energi.

9) Dedikér en dag til wellness og afslapning

Sæt gerne en hel dag af udelukkende til afslapning og wellness. Det behøver ikke at være den helt store tur hen til et wellness-center, det kan sagtens lade sig gøre i sommerhuset og måske endda blive endnu mere afslappende. Lej eventuelt et sommerhus med spa eller et sommerhus med sauna og skab dit helt eget wellness-ophold, så du både kan lade tankerne og kroppen få ro.

10) Lav mad sammen

Endnu en god fællesaktivitet, hvor nærværet er i fokus, er at være sammen om madlavningen. Ferien tillader, at man sætter god tid af til at lave mad, og det er kun hyggeligt, at alle hjælper til på samme tid. Udvælg jeres favoritter og lav eventuelt de retter, der ellers ofte bliver skippet i hverdagen på grund af tidspres. En lækker simreret er altid en god idé, når der skal kæles lidt ekstra for smagsløgene.

Hvis I får brug for en dag, hvor I ikke selv skal stå for madlavningen, finder I desuden masser af hyggelige spisesteder i Ringkøbing, Søndervig, Hvide Sande, Henne Strand, Vejers Strand og Blåvand. Se udvalget her.

11) Brug din krop aktivt

En sommerhusferie er oplagt til afslapning, men det at være aktiv giver dig også en masse ny energi, der er vigtig, for at dit humør er højt og du er godt tilpas. Det kan være de lange gåture, men du kan også tage en god løbetur eller finde cyklen frem og begive dig ud i naturen.

En lur på sofaen og afslapning i lænestolen er helt tilladt, men det kan hurtigt gøre dig dvask, især hvis du er vant til at have en meget aktiv hverdag. Sørg derfor for at bruge din krop aktivt, om det er mavebøjninger, yoga eller vejrtrækningsøvelser er ikke vigtigt, men det er den energi, det giver dig at være aktiv.

Hvis du ikke før har prøvet at lave yogaøvelser, kan du give dig i kast med øvelserne i denne video. Her viser yoga- og meditationslærer Karen Pallisgaard, hvordan du kan få mere ro på ved hjælp af yoga:

12) Vær nærværende i din ferie

Det lyder måske som en selvfølge, når du tager på ferie med dem, du holder af. Men teknologiens mange muligheder og den stress og de bekymringer, vi tager med fra arbejdet, kan nemt komme ind og forstyrre, så vi glemmer at være nærværende.

Det vigtigste ved ferien er, at du får slappet af og får nogle gode stunder med familie og venner – så vær nærværende og glæd dig til en stressfri, hyggelig og afslappende ferie.

Husk også, at ferien ikke alene er nok for at skrue ned for stressniveauet. Tænk over, hvordan du kan komme godt i gang med hverdagen efter ferien og hvordan du lader de gode vaner køre videre. Det kan du blandt andet gøre ved at;

 • starte stille og roligt ud med de mest simple opgaver
 • gemme vækkeuret væk, så du ikke stresser over de lysene tal i mørket
 • vende tilbage på arbejde en onsdag i stedet for mandag
 • være fysisk aktiv, så du får mere energi og en god søvn
 • brug mindre tid på at være online og mere tid med familien

Med disse tolv tips i tankerne kan du se frem til en skøn sommerhusferie, der giver dig overskud og masser af ny energi til at vende tilbage til hverdagen.

Kilder:
https://www.headspace.com/headspace-meditation-app
https://videnskab.dk/krop-sundhed/ugens-podcast-saadan-kommer-du-godt-i-gang-efter-ferien
https://www.berlingske.dk/det-sunde-liv/fem-genveje-til-den-gode-soevn-efter-ferien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...