Hvalros på den jyske vestkyst

Den 25. januar 2022 fik vi her i Hvide Sande besøg af en gæst, der meget sjældent kommer forbi Danmarks kanter, og som hurtigt blev til noget af et tilløbsstykke. 

En hvalros havde fundet et hyggeligt spot på stenene i Hvide Sande Havn, hvor den kunne tage et lille hvil. Rygtet gik hurtigt om Hvide Sandes nye naturattraktion blandt beboere, vores gæster og de lokale medier. Men trods mange interesserede og beundrende tilskuere lod den arktiske beboer sig ikke forstyrre under sin lur. 

Nogle gæster har spurgt os, om dyret var sygt. Vi har heldigvis fundet en vurdering fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg på Facebook, hvor det antages, at dyret har det godt. 

Hvalrossen, der videnskabeligt kaldes Odobenus rosmarus, kan blive op til 3,50 meter lange og veje op mod 2 tons, hvilket svarer til to(!) Fiat 500-biler. Den lever omkring Nordpolen og kan pryde sig af at være den største sælart i Arktis. 

Det anbefales på det kraftigste at holde god afstand til en hvalros. Det skyldes primært, at man derved undgår at være til gene for og stresse dyret unødigt, men det er også fordi hvalrosser kan være meget aggressive. Bliver hvalrosser aggressive, er det ikke nødvendigvis muligt at løbe fra dem på kort afstand, for trods deres massive statur kan de faktisk bevæge sig lige så hurtigt som mennesker på land, i modsætning til de små gråsæler

Der er tidligere blevet spottet en hvalros i Hvide Sande i marts 2021, og marinebiologer mener, at der godt kan være tale om den samme hvalros denne gang. Uanset hvad er vi meget beærede for det nye besøg, og vi håber på et gensyn. Og det kan slet ikke udelukkes, for en hvalros kan blive op til 40 år, og måske tager den turen ned til os igen en anden gang. 

Kategorier Esmark,Natur

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...