Hedelandskabet ved den Jyske Vestkyst: Natur, militær og historie

Vestkysten er fuld af vidtstrakte klitlandskaber, store hedeområder og tætte skovområder. Det varierede landskab tiltrækker årligt både turister og lokale til en bred vifte af aktiviteter som mountainbiking, løb, vandreture og ridning.  

Eventyrlandet Kallesmærsk Hede 

Kallesmærsk Hede, som ligger i det vestligste Danmark, siges at have inspireret H.C. Andersen, vores berømte danske eventyrdigter, til at skabe sit eventyrland. I den imponerende natur mellem Vejers og Blåvand finder du Kallesmærsk Hede, som i næsten et århundrede har været et sted, hvor danske og internationale militærstyrker har trænet, herunder blandt andet NATO-styrker.

Oksbøl Kronvildtreservat

Selvom der er masser af militær aktivitet i området, er det stadig rigt på flora og fauna, og det er et populært område for naturelskere. Faktisk findes Danmarks største bestand af kronhjorte her, og der er cirka 1200-1600 af dem.  

På trods af at nogle af de nærliggende feriesteder som Blåvand, Ho og Vejers nogle gange bliver påvirket af militærøvelser, viser det, at turister og militæret har sameksisteret i området i mange år. 

Åben Hede-dag  

 Hvert år sker der en kæmpe begivenhed kaldet “Åben Hede”, hvor over 30.000 besøgende strømmer til. Her kan du se militæret i aktion og se deres udstyr, både det historiske og moderne.  

Historien om Oksbøl øvelsesterræn på Kallesmærsk Hede går helt tilbage til 1920’erne. Dengang udvidede militæret sig, og nogle lokale blev nødt til at flytte fra deres hjem, hvilket resulterede i nogle forladte bygninger, som vi nu kalder “spøgelseshuse.” Disse huse står der stadig den dag i dag og minder os om gamle tider. På trods af de drastiske ændringer har militæret sørget for, at området stadig er en uspoleret oase af natur og et smukt sted at besøge.

I dag dækker Oksbøl øvelsesterræn et kæmpe område på 6.500 hektar og er Danmarks største af sin slags. Hvis militæret ikke brugte dette område, kunne det have været fyldt med feriehuse. Men i stedet bevarer det en sjælden kombination af natur og historie, så det stadig er smukt og forbliver et skønt sted for naturelskere. 

Fun fact: De første feriehuse i det nærliggende ferieområde, Vejers, blev bygget omkring år 1930. Det viser, at militærets øvelsesområde aldrig har været en hindring for turismen. 

Aktiviteter kan høres  

Når militæret træner i nærheden af de omkringliggende feriesteder, kan det godt være, at man fra tid til anden kan opleve støj fra øvelser. Det danske militær oplyser offentligheden om deres øvelser på deres officielle hjemmeside.

Da det er udfordrende for os at forudsige præcis, hvornår og hvor meget støj der kan forekomme, er vi desværre ikke i stand til at informere vores gæster i detaljer om disse aktiviteter. Vi henviser derfor til militærets hjemmeside for yderligere information og håber på forståelse. 

Kategorier Natur

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...