Nordlys ved Vesterhavet

Nordlys kan kun ganske sjældent ses med det blotte øje i Danmark. Ved normal solaktivitet er chancerne størst om vinteren på de nordligere breddegrader i Norge, Finland, Sverige og Island.

Men i år på den 27. og 28. februar indbød naturen os til et fortryllende naturskuespil og langs hele Vestkysten kunne vi opleve en flot lysdans på den klare nattehimmel. 

Nogle forskere forudsiger endda, at chancerne for yderligere polarlys er rigtig gode i år 2023.

Nordlyset ved Vejers Strand. Mobilfoto fra 27. februar 2023

Polarlys, på latin også kaldet Aurora borealis eller nordlys på den nordlige halvkugle og Aurora australis, sydlys på den sydlige halvkugle, er et facinerende, naturligt farvespil på nattehimlen, som opstår på baggrund af en energifrigivelse i atmosfæren.

Hvad er polarlys og hvordan opstår det?

Nordlyset opstår, ved at elektrisk ladede partikler, elektroner og protoner, flyver igennem verdensrummet og bliver slynget ind i jordens atmosfære, når en specielt stærk solaktivitet skaber såkaldte solvinde.

Jordens magnetfelt indfanger partiklerne og sender dem i retning af polerne, hvor de kolliderer med oxygen og kvælstof i luften, hvorved der frigives energi. Ved sammenstød med oxygenen opstår et grønt eller rødt lys og ved sammenstød med kvalstop opstår et blåt eller violet lys, som kan ses på nattehimlen.

Vejers Strand 27/02/2023

Hvornår har man bedst chance for at se nordlys i Danmark?

Det afhænger af flere faktorer, blandt andet af en forhøjet solvindsaktivitet og meget klare, mørke nætter.

Et godt tidspunkt er imellem kl. 21 og kl. 2 om natten, når kp-indekset ligger over 5 (indekset mellem 0 og 9 betegner den geometriske aktivitet og bruges til at indikere lordlysaktiviteten).

Hvor kan man se polarlys i Danmark?

Når alle betingelser er opfyldt og der meldes om nordlys, er vores ferieområder langs den jyske vestkyst specielt godt egnede, da der her langs Vesterhavet og i sommerhusområderne ikke forekommer ret meget ‘lysforurening’. Ideelle steder til at se nordlys er strandene og oppe på klitterne (på de afmærkede officielle stier), hvor der er frit udsyn til den mørke nattehimmel.

Er der nordlys-garanti på min sommerhusferie? 

Vejrbetingelserneog vores fantastiske natur bestemmer ene og alene, hvornår og hvor meget nordlys vi får lov til at se. Så en garanti for nordlys kan vi desværre ikke give ;o)

Nordlys over Årgab. Foto: Wiebke Kahler

Wiebke Kahler fotograferede nordlyset d. 27. februar 2023 over Årgab og har deltaget i vores fotokonkurrence 2023 med det. 

Kategorier Natur

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...