Ferie ved Vadehavet
Vadehavet er et af de vigtigste vådområder i verden, og det er fuld af liv i luften, på mudderbankerne og i vandet. Området strækker sig langs Jyllands Vestkyst fra det sydlige Danmark i nord i sydvestlig retning langs den nordtyske kyst til Holland og dækker en kyststrækning på over 500 km.
Lakolk Strand på øen Rømø i det danske Vadehav
Mange sommerhusgæster rejser hvert år til Vadehavskysten i det sydlige Danmark, fordi sommerhuse i Danmark, især i den sydlige region her ved Vesterhavet, er et ideelt sted at opleve Vadehavet med dets levende natur på tæt hold. Et landskab, der er formet af tidevandets ebbe og flod, og som byder på masser af afslapning og store naturoplevelser for store og små på alle tider af året.
Hvad er Vadehavet?
Vadehavet er en kyststrækning, der er stærkt påvirket af tidevandet. Lavvandet, der opstår ved ebbe, blotlægger Nordsøens havbund, som kaldes mudderbankerne. Vadebankerne er levested for en række planter, dyr og mikroorganismer og tjener som rasteplads og fødekilde for mange fugle og fisk.
Med et samlet areal på ca. 11.500 km² er Vadehavet ved Vesterhavet det største vadehav i verden. Der er mere end 30 øer i området, hvoraf kun 3 ligger i Danmark: Rømø, Mandø og Fanø.
Lavvande og højvande former landskabet i Vadehavet
Lavvande og højvande former landskabet i Vadehavet
Inden for 24 timer er der to høj- og lavvande, også kaldet hhv. flod og ebbe. Ved lavvande trækker vandet sig meget langt tilbage. Store dele af havbunden mellem kysten og øerne er så blotlagt, mudderbankerne.
Dette er muligt på grund af en meget lille hældning af havbunden på under en meter over en bredde på en kilometer. En anden betingelse skal være opfyldt: Forskellen mellem højvande og lavvande skal være mindst to meter.
Månen styrer Vadehavet
Månen og jorden trækker i hinanden, og denne kraft kaldes tyngdekraften. Den er større end centrifugalkraften og trækker vandet mod månen. Det skyldes, at månen virker som en magnet, så tyngdekraften skaber flod på den side, der vender mod månen.
Jordens centrifugalkraft spiller også en rolle; den dominerer på den side, der vender væk fra månen, og den får også flod til at danne sig der.
Dette samspil mellem tyngde- og centrifugalkræfter skaber to gange om dagen høj- og lavvande (flod og ebbe), som danner et af de mest imponerende naturlandskaber på den særligt flade kyst ved Vesterhavet fra Esbjerg i Danmark til Den Helder i Holland – Vadehavet.
Nationalpark Vadehavet
Nationalpark Vadehavet med øerne Rømø, Mandø og Fanø er enestående i verden med hensyn til biodiversitet og økologiske processer.
Nationalpark Vadehavet omfatter det danske Vadehav, Vadehavsøerne Rømø, Mandø og Fanø samt halvøen Skallingen, Varde ådal, Marbæk-området og dele af marsken bag digerne på det sønderjyske fastland (Tjæreborgmarsk, Ribemarsk, Margrethe-Kog og den ydre Koge i Tøndermarsk).
Halvøen Skallingen udgør den nordlige ende af Nationalpark Vadehavet.
Dette område er blevet udpeget som verdensarv af UNESCO, hvilket giver det samme status som Great Barrier Reef ved Australien eller Yellowstone National Park i USA.
Intet andet sted i Danmark er der så mange fugle at se under forårs- og efterårstrækket. Den enorme planteproduktion og de daglige tidevandsskift giver grobund for et rigt liv på vadebanken. Hver kvadratmeter er hjemsted for op til 100.000 rejer, orme, snegle og muslinger. Dette enorme fødeudbud giver igen næring til de mange fugle, fisk og sæler.
Stærenes træk, sort sol, er det mest kendte fugletræk. Men de store flokke af svaner og gæs er også imponerende.
Vadehavets marskenge er et vigtigt rasteområde for mange trækfugle om foråret og efteråret.
Planterne i Vadehavet skal også kunne tåle store mængder salt. Den nok mest kendte plante i Vadehavet er Kveller, også kaldet salturt. Kveller vokser fra april til oktober lige under højvandslinjen og bliver skyllet over to gange om dagen af havvand.
Kveller kan spises rå og har en let salt smag. Salturten har et meget højt indhold af næringsstoffer og mineraler og er derfor meget sunde. I det danske Vadehav kan denne plante findes overalt.
I Nationalpark Vadehavet har mennesker i århundreder levet i et unikt samspil med naturen. Livet har tilpasset sig naturen. Der er blevet bygget diger, og huse og gårde er blevet bygget på et højere niveau. Ikke desto mindre er farerne ved stormfloder allestedsnærværende.
Øer i det danske Vadehav
Sammen med øerne Fanø, Rømø, Mandø og halvøen Skallingen blev den danske del af Vadehavet erklæret nationalpark den 16. oktober 2010. I Danmark dækker Vadehavsområdet et areal på 1.500 km². Heraf er ca. 300 km² landareal.
Rømø
Rømø er den største ø i det danske Vadehav og har en størrelse på 128 km². Øen ligger ca. 10 km ud for den danske kyst og er forbundet med fastlandet via en 9,2 km lang dæmning. Det højeste punkt på Rømø er Høstbjerg med en højde på 19 m.
Fanø
Fanø er den næststørste ø i det danske Vadehav og ligger lige ud for Esbjerg og nord for Mandø, med en størrelse på 56 km². Øen kan nås med færge fra Esbjerg. Fanø har en 15 km lang og 1 km bred badestrand på sin vestlige side.
Mandø
Mandø er den mindste ø i det danske Vadehav mellem Rømø og Fanø med et areal på godt 7 km². En ca. 6 km lang grusvej forbinder øen med fastlandet. Stien kan kun benyttes ved lavvande.
Lej et sommerhus ved Vadehavet
Esmark udlejer mere end 3900 sommerhuse i Danmark, hvoraf mange ligger direkte ved Vadehavet i de mest populære feriebyer i Sønderjylland.
Esmark udlejer mange hyggelige feriehuse ved Vadehavet i Danmark
Fastlandsregionen Sydjylland
Danske Vadehavsøer
Selv uden for Nationalpark Vadehavet, langs den danske vestkyst op til Thorsminde, nord for Søndervig, finder du et stort udvalg af sommerhuse i forskellige prisklasser hos Esmark. Uanset om det er hyggelig-klassisk for 4-6 personer med pejs og sauna eller luksuriøst med egen swimmingpool, boblebad eller aktivitetsrum for grupper op til 30 personer.
Beskyttelse af Vadehavet
Holland, Tyskland og Danmark har arbejdet sammen om at beskytte Vadehavet siden 1978 under navnet Trilateralt Vadehavssamarbejde (TWSC). Den fælles underskrivelse af erklæringen om beskyttelse af Vadehavet fandt sted i 1982 og blev ajourført i 2010.
Kommissionen, der er et samspil mellem politik, videnskab, administration og regionale interessenter, har gennem tiden oparbejdet en stor viden og erfaring. Målene er beskyttelse og bevarelse af Vadehavet og bæredygtig udvikling af Vadehavsregionen.
Dette internationale samarbejde har skabt betingelserne for, at Vadehavsregionen blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste den 23. juni 2014.
Beskyttelse af Vadehavet er uundværlig for bevarelsen af den globale biodiversitet.
Vadehavscentret, porten til UNESCO’s verdensarvsområde
Vadehavscentret syd for Ribe, der blev nyrenoveret i 2017, er porten til UNESCO’s verdensarvsområde. I den 1.000 m2 store udstilling formidles en masse viden og forståelse af Vadehavet og den tilhørende flora og fauna.
Gennem Vadehavscentret er det også muligt at booke guidede vadehavsture, safarier til sort sol eller østersture med erfarne naturvejledere.