Stormvejr i Danmark

I Danmark, ligesom i alle andre kystnationer i Nordeuropa, opstår der uvejr på alle tider af året. Hyppigheden af storme, og i sjældnere tilfælde orkaner, er højere i vinterhalvåret, men også sommerens uvejr byder indimellem på stormstyrke eller kraftig regn.

Heldigvis hjemsøger kraftige storme og orkaner kun sjældent Danmark og selv når meteorologerne indimellem varsler om stormfuldt vejr, er det ikke nogen grund til bekymring på den jyske vestkyst.

Det vestjyske vejr er meget omskifteligt og varieret i vinterhalvåret. Men folk her på Jyllands vestkyst er vant til en ”stiv vind” og selv de helt klassiske træsommerhuse i klitterne helt tæt på stranden har klaret mange efterårs- og vinterstorme uden at blive beskadiget.

Vindhastigheden bliver forudsagt af meteorologerne og som regel angivet som meter i sekundet.

Andre måleenheder er kilometer i timen (km/h),  knob = sømil i timen (nm/h).

Til klassificering af vindstyrken bruger man enheden Beaufort, der måles på en skala (Beaufort-skalaen), som inddeler vinden på baggrund af den kraft, vinden påvirker genstande med. Skalaen går fra 0 Bft (vindstille) til 12 Bft (orkan).

Hvornår er der tale om en storm?

Meteorologer klassificerer vinden efter Beaufort-skalaen, hvor hård kuling svarer til vindhastigheder på 17,2 m/s til 20,7 m/s (vindstyrke 8). Først ved en vindhastighed på 20,8 m/s (vindstyrke 9) er der tale om en storm.

Hvordan opstår en storm?

Stormene i Danmark trækker ofte hen over landet i vinterhalvåret og opstår næsten altid ude over Nordatlanten, fordi en vigtig udløsende faktor for storme er varm vanddamp fra havet, som stiger op i atmosfæren, hvor den støder på de kolde luftmasser fra polarområderne. Når den kolde og varme luft mødes, frigives energi.

Den varme luft udvider sig, mens den kolde luft trækker sig sammen og på den måde opstår der energi imellem de to luftmasser i form af kraftige vinde, der bliver til storme, som bevæger sig af sted i spiralagtige mønstre.

Hvornår er der tale om en orkan?

Når der under en storm kortvarigt opstår vindhastigheder på mindst 117 km/h (32m/s), taler man om vindstød af orkanstyrke. 

Først når vinden i mindst 10 minutter gennemsnitligt har ligget på minimum 32 m/s = 117 km/h (vindstyrke 12), taler man om en orkan.

Orkaner forekommer kun sjældent i Danmark og som regel også kun om vinteren. På DMI’s (Danmarks Meteorologiske Institut) stormliste finder du i alt 13 orkaner, som er trukket hen over Danmark siden 1891.

Oversigt over tidligere storme og orkaner i Danmark

Navn

Årstal

Dato

Kategori

Højest målte vindstyrke

Allan

2013

28. oktober

Orkan

53,3 m/s (12 Bft)

Bodil

2013

5.-6. december

Orkan

57,4 m/s  (12 Bft)

Carl

2014

14. marts

Storm

32,0 m/s (12 Bft)

Alexander

2014

12. december

Storm

29,5 m/s (10 Bft)

Dagmar

2015

9. januar

Storm

35,0 m/s (12 Bft)

Egon

2015

10. januar

Stærk storm

38,6 m/s (12 Bft)

Freja

2015

7. november

Storm

34,6 m/s (12 Bft)

Gorm

2015

29. november

Orkan

47,3 m/s (12 Bft)

Helga

2015

4. december

Storm

34,5 m/s (12 Bft)

Urd

2016

26. december

Stærk storm

37,8 m/s (12 Bft)

Ingolf

2017

29. oktober

Storm

38,6 m/s (12 Bft)

Johanne

2018

10. august

Storm

34,4 m/s (12 Bft)

Knud

2018

21. september

Storm

34,6 m/s (12 Bft)

Alfrida

2019

1.-2. januar

Storm

32,6 m/s (12 Bft)

Laura

2020

12. marts

Storm

33,6 m/s (12 Bft)

Sådan forbereder du dig på en storm, når du holder ferie i sommerhus

Hvis du er på ferie i et sommerhus i Danmark og bliver informeret om et stormvarsel, er der et par ting, du kan gøre for at være godt forberedt på storm eller orkan:

Sørg først og fremmest for at sikre alle løse genstande i haven og på feriehusets terrasse. Placér havemøbler, parasoller, solstole, grill og eventuelt legetøj et sikkert sted. Det gælder også affaldscontaineren, så du undgår at containeren vælter eller låget flyver op, så affaldet flyver omkring.

Er der en fritstående trampolin i haven?  Giv i så fald gerne for en sikkerheds skyld Esmark besked.

Parkér din bil på et sikkert sted, undgå fx at stille den under et træ. Hvis du parkerer i nærheden af en havn, så gør det i god afstand til havnebassinet i tilfælde af, at kajen bliver oversvømmet.

Luk vinduer og døre i feriehuset, så de ikke bliver slået op eller i af vinden og så du undgår gennemtræk i huset.

Strømudfald hører til sjældenhederne, men læg eventuelt alligevel en lommelygte eller nogle stearinlys samt feriehusudlejerens servicetelefonnummer frem.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis der kommer storm eller orkan

Alt efter stormens styrke bør du nøje overveje, om det er sikkert at bevæge sig udenfor.

Selvom de voldsomme Vesterhavsbølger er fascinerende, fraråder vi, at man bevæger sig ud på kyst- og havneanlæg såsom moler eller høje klitter under en storm. Når naturen for alvor spiller med musklerne, er det bedst at betragte det hele på sikker afstand.

Bad aldrig i havet under et stormvejr og undgå bilkørsel gennem skovområder, på stranden eller i områder med risiko for oversvømmelse (fx havnearealer).

Skulle det komme til en kortvarig strømafbrydelse, er der ingen grund til panik. Det sker kun meget sjældent. Men skulle uheldet være ude, så vent et par minutter, før du kontakter din feriehusudlejer. Hav lidt tålmodighed, også ved udfald på internet og tv. Ved større og længerevarende udfald vil du blive kontaktet af Esmark.

Stormfuldt hav ved molen i Hvide Sande

Stormfuldt hav ved molen i Hvide Sande

Efter stormen

Når stormen har lagt sig, undersøg da for en sikkerheds skyld, om der er opstået skader og informér i givet fald din feriehusudlejer. Du er også velkommen til at sende billeder. Og der er ingen grund til bekymring, da stormskader på feriehuset er forsikret.

I tilfælde af, at der er sket skade på din bil, skal du informere dit bilforsikringsselskab. Skader på din bil er nemlig ikke dækket via dit lejebevis eller Esmark Fordelspakke.

Storm i Danmark – webkamera livestream

Hvis du vil følge med i stormvejret ved Vesterhavet live, så anbefaler vi det live webkamera i toppen af fyrtårnet i Nørre Lyngvig mellem Hvide Sande og Søndervig. Webkameraet byder på en vild udsigt over Vesterhavets bølger.  

Og nu er det tid til hygge!

Der er ikke noget bedre end stormvejr, når man er i sommerhus – tænd et par fyrfadslys og hyg dig med familien eller gode venner, fx med et sjovt brætspil eller måske fælles madlavning, mens den friske vestenvind suser om hushjørnerne…

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...