Tyskerhavnen er en perle midt i Hvide Sande

Midt i Hvide Sande ligger den charmerende fjordhavn Tyskerhavnen. Herfra har de lokale fjordfiskere fisket på Ringkøbing Fjord i mere end hundrede år. Tyskerhavnen blev opført tilbage i 1912, fordi man skulle bruge en havn til at tage imod de skibe, der kom med materialer til opførelsen af slusen i Hvide Sande, som byen senere kom til at hedde.

For Tyskerhavnen er ældre end Hvide Sande, som blev grundlagt i 1931, da man var færdig med at opføre slusen mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Tyskerhavnen er på mange måder en tidslomme i Hvide Sande og en stor del af byens sjæl.

Fiskeriet i Ringkøbing Fjord

Da fiskeriet i Ringkøbing Fjord var på sit højeste, brødfødte fiskeriet i fjorden 30-40 familier rundtom Ringkøbing Fjord. Det har ændret sig med tiden, men der er stadig fiskere, som har fiskeriet fra Tyskerhavnen som deres primære indtægt, og der er mange, som har fiskeriet i fjorden som et bierhverv eller et fritidsarbejde.

Der er derfor stadig rige muligheder for at købe friske fisk på kajen, når du besøger Tyskerhavnen. Det er der mulighed for hele året rundt, når ellers vejret tillader fiskeri på fjorden. Du har typisk de bedste chancer for at købe fisk på kajen, hvis du lægger vejen forbi om morgenen eller om formiddagen.

Der fanges flere forskellige slags fisk i Ringkøbing Fjord. De mest udbredte arter i fjorden er skrubber, sild, ål og helt. Sild fanges i forårsmånederne og i forsommeren. Ål fanges om sommeren og i efterårsmånederne. Helt fanges i sommerhalvåret, og skrubber fanges hele året rundt.

Hvor stammer navnet Tyskerhavnen fra?

Mange tror fejlagtigt, at navnet Tyskerhavnen har en relation til Anden Verdenskrig. Det er ikke tilfældet. For havnen havde allerede sit navn, da Anden Verdenskrig brød ud.

Navnet er dog lidt en gåde, og selv blandt de lokale er der forskellige versioner af historien. Der er dog en vis enighed om, at navnet formentlig stammer fra, at beboerne på Holmsland Klit i begyndelsen af 1900-tallet kaldte området for Tyskland.

Faktisk er man heller ikke helt enig om lokalt, hvordan navnet staves og udtales. Det er forskelligt, om folk staver det Tyskhavnen, Tyskehavnen eller Tyskerhavnen. Den officielle stavemåde er Tyskerhavnen.

Hold en skøn ferie på Tyskerhavnen

Hos Esmark er der flere muligheder, hvis du gerne vil på sommerhusferie med Tyskerhavnen i Hvide Sande som din nærmeste nabo.

Den ene mulighed for at holde ferien på en af de skønne husbåde i havnen. Det er en helt speciel oplevelse at bo på vandet, og her kommer du helt tæt på livet på Tyskerhavnen, når fiskerne sejler på fjorden efter fisk, og når de vender tilbage med deres fangster. Husbådene i Tyskerhavnen er moderne indrettet med både spabad og sauna, og der er en fantastisk udsigt over havnen og fjorden fra terrassen.

En anden mulighed er at holde ferien i en af de små charmerende hytter, som er opført i samme stil som de små fiskerhytter, som altid har kendetegnet Tyskerhavnen. Hytterne er moderne indrettet, og pladsen er udnyttet helt perfekt. Der er typisk plads til fire personer i hytterne, og herfra har du også en fantastisk udsigt over havnen og fjorden.

Nogle få hundrede meter fra Tyskerhavnen ved slusen i Hvide Sande har Esmark også flere lækre ferielejligheder til udlejning med udsigt over Ringkøbing Fjord, og det samme har vi i det område, der hedder Langsand, som ligger et stenkast eller to fra Tyskerhavnen.

Mulighederne er med andre ord mange hos Esmark, hvis du vil holde en autentisk ferie i idylliske omgivelser i og omkring Tyskerhavnen i Hvide Sande.

Kategorier Aktiviteter,Havne

Mød forfatteren - Svend

Jeg er opvokset i Hvide Sande og bor i dag i en lille landsby, nord for Ringkøbing. Jeg er ud af en familie, som har på boet på tangen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord gennem mange generationer. Jeg interesserer mig for historie, sport og samfundsforhold, og jeg har en hund, der hedder Albert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...