Varde: Vestjyllands historiske købstad

Den historiske købstad Varde ligger i kommunen med samme navn midt i Vestjylland. Cirka 14.000 indbyggere bor og arbejder i den sydvestjyske handelsby, som hvert år får besøg af en stor mængde dagsturister i løbet af feriesæsonen.

I Vardes bymidte, direkte i gågaden, ligger byens hyggelige markedsplads, Torvet, der over sommeren er omdrejningspunkt for et væld af aktiviteter såsom markeder og koncerter. På Varde Torv ligger desuden byens gamle rådhus, som er opført helt tilbage i 1872, og lige ved siden af på Kirkepladsen står den smukke Sct. Jacobi Kirke.

Kun et par minutters gang fra markedspladsen løber Varde Å langs Torvegade. Her er der også en lille kaj til små speedbåde og et par hyggelige bænke, hvor man kan sætte sig og nyde den idylliske stemning ved vandet.  

Den middelalderlige købstadsatmosfære, de populære attraktioner, den flotte natur, der omgiver byen, og den hyggelige gågade inviterer alt sammen til et besøg i Varde.

Gågade i Varde

Vardes gågade i Vestergade

Historisk by med skæbnesvangre begivenheder

Varde har rødder helt tilbage i bronzealderen mellem 2200 og 800 år f.Kr. – en tid, hvor vikingerne satte stort præg på de små landsbyers historie. Desværre er mange af de historiske spor fra Vardes spæde begyndelse gået op i flammer på grund af en række skæbnesvangre begivenheder mellem det 15. og 19. århundrede. De konkrete begivenheder præger stadig Varde i dag.

Miraklet i Varde

Det faktum, at Varde overhovedet stadig eksisterer i dag, er næsten et mirakel i sig selv. Den fredelige by er nemlig næsten brændt helt ned, ikke bare en eller to, men tre gange. Den første ødelæggende brand fandt sted i 1439, mens de to slemmeste skete i 1779 og 1821. På ulykkelig vis mistede utallige af Vardes beboere deres liv, og brandene ødelagde de fleste af de historiske bygninger fra middelaldertiden.

Selv ikke den tredje brand kunne dog få Vardes beboere ned med nakken, og med hjælp fra kommunen byggede de deres by op på ny. I midten af det 19. århundrede genvandt Varde sin oprindelige gode økonomiske stand og blev til det kommunale midtpunkt og hovedkvarter for regionens bestyrelse – en flot status, som byen fortsat har i dag.

Vardes attraktioner

Det er utrolig beundringsværdigt, at de få historiske bygninger, der endnu står tilbage i Varde, kunne overleve de store brande. Både rådhuset fra 1872, St. Jacobi Kirke ved Markedspladsen fra det 11. århundrede, Silladsens Hus fra 1797 og de tre gamle gader Schultzske Gaard, Palludanske Gaard og Kampmandske Gaard er stadig i god stand trods den barske fortid, de har været en del af.

Det gamle rådhus i Varde

Det gamle rådhus på markedspladsen i Varde

Varde Miniby

Hvis man gerne vil se, hvordan Varde egentlig så ud i Middelalderen, bør man helt sikkert lægge vejen forbi Varde Miniby, som er en 1:10 miniaturemodel af byen. Varde Miniby ligger i den skønne Arnbjerg Park, som kun ligger en kort spadseretur fra byens centrum.

Miniaturebyen viser i målestok 1:10, hvordan husene så ud i Varde omkring 1866. De omtrent 300 bygninger er alle tro kopier af de originale huse – helt ned til hver enkel mursten. Varde Miniby er den ældste håndbyggede miniaturestad, ikke kun i Danmark, men i hele verden! Et ekstra highlight: Når man går gennem mini-gaderne, føler man sig som en kæmpe.

Varde miniby

Bliv til en kæmpe i Varde Miniby (miniatureby) i målestok 1:10

Varde Miniby har åbent fra maj til oktober. En entrebillet til voksne koster omkring 50 kroner. Det er også muligt at booke guidede ture rundt i minibyen, og hunde må gerne komme med rundt, så længe de er i snor.

Museum Frello – bymuseet

Museum Frello udstiller de fantastiske værker fra den danske maler og tegner Otto Frello. Hans malerier bliver anset som værende nogle af de bedste i hele Danmark. De er så detaljerede, at man opdager noget nyt, hver gang man kigger på dem, og kun fantasien sætter grænser. Med sin til dels kaotiske maleteknik blandede Frello motiver fra virkeligheden med overnaturlige fantasiforestillinger. På baggrund af disse evner er Otto Frello blandt andet blevet kendt som en populær ”fantasy-kunstner”.

Otto Frello gavlmalerierne ved Kong Svends Plads

Kunstværk af Otto Frello på en husfacade ved Kirkepladsen i Varde

Når man er rundt og udforske Varde, kommer man helt automatisk til at dykke ned i Otto Frellos fantastiske verden. Ved siden af museet står der nemlig to bygninger, hvis facader er prydet af Frellos motiver, og i Vardes bymidte ligger Otto Frellos Plads.

Otto Frello blev født i 1924 i den lille stationsby Outrup tæt på Varde. Han lavede de fleste af sine fascinerende værker i sit andet hjem i København, hvor han gik bort i 2015 i en alder af 90 år.

Oplevelser i Vardes natur og omgivelser

Et sommerhus i Vestjylland er det bedste udgangspunkt for spændende aktiviteter og udflugter i området. By, land, klitter, Vesterhavet, vandløb og søer: Det hører sig alt sammen til på et besøg på Jyllands vestkyst. – og det gælder naturligvis også for Varde og Varde Kommune.

Lystfiskeri ved vandløbet Varde Å

Apropos vand: Varde ligger direkte ved det lille vandløb Varde Å, som snor sig gennem byens centrum. Her er der også en lille havn, som i Vardes tidlige historie havde stor betydning for byen. I dag er det hovedsageligt motor- og speedbåde, der lægger til ved kajen.

Varde Å i Vardes centrum

Landingsplads for både ved Varde Å i Vardes centrum

Lystfiskeri ved Varde Å er en populær fritidsaktivitet for indbyggere såvel som feriegæster i Varde. I nærheden af Varde er der masser af muligheder for at hive en stor fangst med hjem, og det eneste, du behøver for at lykkes, er et fisketegn og det rigtige udstyr (og måske en lille portion held). Hos Esmark har vi desuden gjort det nemt for dig og samlet en række sommerhuse med plads til fangsten. Disse sommerhuse er særligt populære blandt lystfiskere, eftersom de byder på god fryseplads til at opbevare de friskfangede fisk.

Varde Golfklub

Hvis du holder din ferie i et sommerhus i nærheden af Varde, har du også god mulighed for at udforske en af vestkystens mange golfpladser. Varde Golfklub ligger lige i udkanten af Varde by, og den friske green byder på 18 huller, et hyggeligt klubhus og en golfshop.

Hvis du gerne vil planlægge en golfferie, er du havnet det helt rigtige sted her hos Esmark. Her finder du endnu mere information om golf og golfbaner omkring den jyske vestkyst.

Indkøb og shopping i Varde

Selv om Varde har en ret overskuelige gågade, er der også mulighed for at gøre sig i lidt shopping. Der er ikke et så stort udvalg af butikker, men det gør også oseturen mere afslappende, og der er god tid til at kigge forbi de enkelte forretninger og undersøge deres spændende varer nærmere. Butikkerne ligger hovedsageligt på Vestergade og Kræmmergade, som begge munder ud i markedspladsen. I foråret og sommeren er markedspladsen hjemsted for flere forskellige hyggelige markeder.

Shopping i gågaden

Det er ikke i Varde, du finder de store shoppingcentre, men til gengæld byder byen på flere små butikker og forretninger, der gør sig mere i specialvarer end metervarer. Næsten alle de varer, der sælges i Vardes tøjbutikker, kommer desuden fra Danmark.

Shopping i Vardes gågade

Vardes gågade byder på en lang række butikker

Agnes er en tøjbutik for kvinder i størrelsen 36 til 54. Her finder du også forskellige accessoires og sko. Hos Helm finder du tasker, kufferter og rygsække i læder. Cotton Wear er en specialforretning med strikmode, uld, sytilbehør og stof. Derudover er gågaden hjemsted for en INTERSPORT og den velkendte Flying Tiger Copenhagen.

Hvis du gerne vil på en større indkøbs- eller shoppingtur, mens du er på ferie, er du helt sikkert hjulpet godt på vej af disse gode tips til indkøb og shopping på den jyske vestkyst.

Når dagligvarerne skal handles

I Varde er der rig mulighed for at handle sine dagligvarer på ferien: Byen har både Aldi, Lidl, REMA 1000, Kvickly, Føtex og Netto.

Føtex i Varde

Føtex ved rundkørslen (Ringkøbingvej 1) i Varde

Grønttorvet og børneloppemarked i Vardes centrum

På den hyggelige markedsplads i Vardes bymidte er der forskellige markeder flere gange om året. Grønttorvet er et populært tilløbsstykke med sæsonens råvarer og lokale specialiteter fra området. Her kan du købe kvalitetslækkerier til at tage med hjem i sommerhuset eller til at spise med det samme. For familier med mindre børn har Varde også en helt særlig begivenhed: Børneloppemarkedet, som finder sted hver tirsdag i juli.

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...