Lystfiskeri i Skjern Å laks og havørred

Å-fiskeri

Fiskesæsonen ved Skjern Å

Selvom fiskesæsonen ikke engang strækker sig over et halvt år, er der stadig nogle store variationer i, hvorledes fiskeriet udføres. Årsagen hertil ligger i de vejrmæssige forandringer og deres indvirkning på vandløbet som helhed.

For at konkretisere årets gang ved åen, kan sæsonen deles op i tre sæsoner – forårsfiskeri, sommerfiskeri og efterårsfiskeri. Hver enkelt sæson kan dog varierer lidt fra år til år, afhængig af vejret.

Forårsfiskeriet strækker sig fra sæsonpremieren til slutningen af maj måned. Fiskeriet i denne periode er meget fokuseret på laks. Laksene i denne tidlige opgang er alle sølvblanke og af en anselig størrelse sjældent under 5 kilo. Laksene indtager åens bedste pladser og fordeler sig over hele åen. Selv på åens allerøverste løb vil der være chancer for laks.

Visse år byder sæsonens første uger på et glimrende havørredfiskeri. Der er primært tale om mindre fisk, op til 3 kilo, som hovedsageligt fanges på åens nedre løb. Fiskeriet er oftest bedst nedstrøms Gjalbæk bro. Og jo længere vestpå man kommer, desto bedre kan fiskeriet virke til at blive.

Tips og gode råd til å-fiskeri i DanmarkSommerfiskeriet starter i juni og fortsætter frem til august. Netop sommerfiskeriet kan variere meget og er usikkert, hvis sommeren er meget varm og tør. En almindelig eller våd sommer vil derimod have en jævn opgang af både laks og havørred.

Gældende for dem begge er, at der nu vil optræde fisk i alle størrelser. I takt med at varmen kommer vokser vegetationen i åen. Det resulterer i en masse nye standpladser, hvor der nu også vil stå fisk på knapt så oplagte pladser. Desuden bliver åens vestlige del mere interessant, da der nu for alvor er fine standpladser.

De nye standpladser på åens nedre stræk, kan sætte en dæmper på fiskeriet længere oppe i vandsystemet. Opstrøms Sdr. Felding vil der kun undtagelsesvis være et stabilt fiskeri. Uanset hvor på åen fiskeriet bedrives, vil et regnskyl med efterfølgende vandstandsstigning have en positiv indvirkning på fiskeriet. Vandstandsstigningen får frisk fisk til at trække op i åen, som så sætter skub i de allerede eksisterende fisk.

Efterårsfiskeriet er oftest det mest stabile. Fra starten af august og sæsonen ud er der en jævn opgang af både laks og havørreder. Det nye optræk blander sig med åens eksisterende fisk, således at der nu findes fisk i alle størrelser, farvede såvel som blanke. I takt med at den enkelte fisk har opholdt sig i åen for en længere periode, bliver den også svære at få i hugget. Efteråret er også den periode, hvor man ser flest fisk vise sig i åen. Hvis der er faldet pænt med nedbør vil fiskeriet være jævnt fordelt over hele åens løb.

Et tørt efterår vil derimod kun byde på få fisk ovenfor Sdr. Felding. Ligesom ved det tidlige forårsfiskeri er der nu, hvor fiskeriet topper, mange folk ved åen. I takt med at vandtemperaturen stiger og vandet klare op bliver fiskeriet svære. Dette kan ske allerede fra starten af juli.

Fluefiskeri i Skjern Å lystfiskeri, når der er bedst

Fluefiskeri i Skjern Å

For mange er fluefiskeri efter laks det eneste rigtige og er da også den fremherskende fiskeform ved Skjern Å. Fluefiskeriet kan problemfrit praktiseres ved åen hele sæsonen igennem.

Det mest anvendte er tohåndsstænger og vil som udgangspunkt altid være at foretrække. Enhåndsfluestænger er også anvendelige, men kommer til kort på åens nedre stræk. Vestenvinden vil vanskeliggøre fiskeriet med let grej, hvad enten det er en- eller tohåndsudrustning, hvilket man bør tage med i sine overvejelser. En tohåndsstang fra 12 til 14 fod fra klasse 8 til 10 er det optimale valg.

Fluehjulet skal have en pålidelig bremse og kunne rumme 100 meter bagline, foruden selve fluelinen. Hvilken flueline der er at foretrække afhænger i stor udstrækning af, hvilke pladser af åen der fiskes på og ikke mindst, hvornår på sæsonen der fiskes. Hurtigt synkende flueliner er fine til forårsfiskeriet, med undtagelse af den del af åen der er tilbagelagt i sine oprindelige slyngninger. Her er dybden kun sjældent til det, og en langsomt synkende line er alt rigeligt. Fisker man på dette stræk eller indgangen og udgangen til åens dybe huller vil man oftest kunne klare sig med en intermediate line.

Spinnefiskeri i Skjern Å

De senere år er også spindefiskeriet blevet populært langs Skjern Åens slyngende bredder. Spinnefiskeren kan have succes sæsonen igennem, men det er dog i den første halvdel af sæsonen at spinneren for alvor er effektiv. Mere præcist er der en tendens til at spinnefiskerne har svære vilkår, når åen løber med sommer- vandstand og er klar og varm. Her er mange af de traditionelle spinnere simpelthen for store. Et skift til små og neutrale modeller kan være en god og indbringende ændring, hvis sommeren er varm.

Spinnefiskeri i Skjern å populær form for lystfiskeriTil spinnefiskeriet kan man anvende enhver spinnestang over 9 fod, som kaster med mere end 15 gram og har en god rygrad. En 11 fods stang med en kastevægt fra 10 til 35 gram er det optimale valg. Om man vælger fastspolehjul eller multihjul er underordnet. Hjulet skal have en solid bremse og en linekapacitet på mere end 100 meter line.

En traditionel men stærk og frisk nylonline er at foretrække. Diameter skal være 0,30 til 0,38. På slutningen af sæsonen og til sommerfiskeriet, hvor fiskene typisk er lidt mindre, kan man med fordel gå ned i en lidt tyndere line for eksempel en 0,28. Specielt i perioder med mange havørreder kan en tyndere line resultere i flere kontakter. I selv samme periode er vegetationen i åen ved at være på sit højeste, hvilket trækker linevalget i den modsatte retning.

Spinnerne der anvendes ligger normalt mellem 10 og 25 gram. I det tidlige forår er det kompakte spinnere i den tunge ende af skalaen, der er de mest anvendte, da de er lette at få til at fiske dybt og langsomt.

Hover Å

Et godt fiskevand i smukke omgivelser. Hover Å slynger sig smukt i unikke omgivelser. Naturen synes uberørt og jomfruelig og dyrelivet er rigt og varieret.

Lige så mangfoldigt livet er oven vande, lige så mangfoldigt er det under vandoverfladen. Bækørreden er en af den smukke ås talrige arter. Fiskeriet kan ofte være intenst og nærværende. Smukke og storplettede skønheder lader sig nemlig ofte forføre af både spinde og fluefiskere.

En stor lystfiskerfangst ved Hover Å i VestjyllandEr du til lune sommeraftener, tørfluer og selektive stallinger, så er du også til Hover Å. Stallingen er i kraftig fremgang og store fisk er ingen sjælden- hed. Overfladeprch med tørfluestangen og imitationsfluer er både en sand fornøjelse og en effektiv metode til åens stallinger.

Er man mere til storvildt, har Hover Å også noget at byde på. Sæsonen igennem findes der hugvillige gedder. Specielt på åens nederste stræk er chancerne gode. Her kan man forsøge sig med en livlig geddeflue eller en frækt vrikkende wobler.

Tidligt forår og efteråret besøges åen også af laks og havørreder. Fiskeriet er ikke så udbedt, men for lystfiskeren med gå på mod er mulighederne mange. Fiskevandet ved Hover Å administreres af Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening. Foreningen holder til i Ringkøbing og har stadig åbent for medlemstilgang, ligesom der også sælges dagkort til en del af åen.

Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening er en lille, aktiv forening der også er medlemmer af Danmarks Sportsfiskerforbund. Hover Å er opdelt i to zoner zone 1 og zone 2. Begge zoner er tilgængelige for foreningens medlemmer og danner samlet 15 km pragtfuldt fiskevand. Zone 1 er også åben for dagkortfiskere og er cirka 8 km langt.

Begge zoner er børnevenlige og velegnede til spinde- såvel som fluefiskeri. Fiskepresset er lavt og naturen i en klasse for sig.

Dagkort til Hover Å kan købes hos:

Lystfiskeren, Hvide Sande 97 31 2710
Kott Fritid, Hvide Sande 97 31 23 81
J.K. Jagt & Fiskeri, Ringkøbing 97 32 48 38

Sådan kommer du i gang med å-fiskeri

Hvis du ikke har det nødvendige udstyr til at fiske i åer, kan du nemt leje eller købe det i en af de lokale fiskegrejsbutikker. Fisketegn kan ligeledes købes på både dags-, uge- og årsbasis. Læs mere om leje af udstyr og køb af fisketegn her.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
+
Trygge rammer
Book et last minute sommerhus med stor besparelse og få god plads, frisk luft, WiFi og storslået natur i trygge rammer.

Find et last minute sommerhus i disse uger:
Søger...