Makrelfiskeri fra stranden i Hvide Sande på en sommerdag

Makrelfiskeri

Når makrellerne ankommer, starter sommerens helt store fiskefest. Makrellen er noget af det vildeste, man kan opleve på vore nordlige breddegrader. Det er potente fisk, som uden sammenligning giver den bedste fight fiskens størrelse taget i betragtning. Her får man både testet sit grej og sine evner som lystfisker.

Fiskeriet begynder normalt i juli måned, men en længere periode med varmt vejr kan få makrellerne til at komme ind til kysten omkring Hvide Sande allerede i juni. Fiskeriet foregår typisk direkte fra molerne og i de år, hvor forekomsten af makreller er ekstra store, kan de fanges helt inde i havnebassinet og i området omkring sluserne. Fiskeriet fortsætter i hele august.

Der er mange gode fisketeknikker til at fange makrel, og det er ikke vigtigt, om man benytter den ene frem for den anden. Det er mest et spørgsmål om temperament. De fleste bruger en stang med en kastevægt på op til omkring 60 g og en hovedline med en diameter på cirka 0,35 mm. Det mest almindelige er at bruge et særligt makrelforfang, der består 4-6 kroge påsat enten farverige fjer eller sølvglinsende folie, der skal imitere små fisk.

Friskfanget makrel - en delikatesse fra NordsøenVær sikker på, at forfanget er rimeligt robust med en linetykkelse på mindst 0,40 mm. Ofte fanger man flere makreller på en gang, og det er før set at makreller, der flygter hver sin vej, let kan splitte et forfang ad. For enden af forfanget benytter man en pirk.

Så kan fiskeriet begynde. Hold øje med andre lystfiskere og flyvende måger over vandet. Hvor de er samlet, er der ofte fisk. Man kaster blot forfanget ud og spinner ind igen. Lav gerne flere spinstop på vej ind. Sådan fortsætter fiskeriet, indtil man har fanget det, man vil eller kan. Går det for stærkt med fangsten, kan man tage forfanget af og kun fiske med pirken. Så fanger man kun en makrel ad gangen.

Holder makrellerne op med at bide, kan det skyldes, at fiskene er flyttet til et andet sted. Hold øje med overfladen og se efter springende småfisk, der betyder, at makreller som regel jager lige nedenunder. Det er med andre ord en god taktik hele tiden at holde øje med overfladen og kaste i retning af de steder, hvor der er “gang” i vandet.

En mere rolig fiskemetode efter makrel er flåd- fiskeri. Her har man brug for et relativt kraftigt flåd med en bæreevne på 20-50 g. Flåddet må gerne være af gennemløbstypen, så man nemt kan affiske forskellige dybder. Montagen er enkel. Start med en stopperle, et flåd, dernæst blyet og endelig en krog, der både kan være en enkelkrog eller en trekrog.

Makrelfiskeri ved slusen i Hvide SandeDer agnes med fiskestrimler fra for eksempel sild. Står makrellerne længere fra land, kan man forsøge med et flåd monteret med et lille “sejl”, der – hvis vinden er gunstig – presser flåd og agn ud til makrellerne langt fra land. Vær opmærksom på, at makreller er let fordærvelige fisk, der ikke kan tåle at ligge for længe i sommertemperatur. Bedst er det at opbevare fangsten køligt i en køletaske, eller i det mindste i beskyttende avispapir og henlagt i skyggen.

Man kan også komme med lystfiskerkutteren på makrelfiskeri på åbent hav. Grejet er det samme som beskrevet under fiskeri med makrelforfang. Hvis man ikke synes, det er kraftigt nok, er det muligt at leje noget grej ombord. Man skal dog selv købe forfang og pirke.

Sådan kommer du i gang med makrelfiskeri

Hvis du ikke har det nødvendige udstyr til at fiske efter makrel, kan du nemt leje eller købe det i en af de lokale fiskegrejsbutikker. Fisketegn kan ligeledes købes på både dags-, uge- og årsbasis. Læs mere om leje af udstyr og køb af fisketegn her.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...