Flot anlagte put & takes søer langs Holmsland Klit

Put & Take

Der er masser af fine Put & Take søer i området. Man skal som regel ikke køre længere end 10- 15 km for at kunne smide snøren i vandet ved den nærmeste Put & Take sø. Her fanger man regnbueørred, der er en fin spisefisk. Det er indbegrebet af familiefiskeri, og selv små børn kan være med og fange deres første fisk. Søerne har åbent hele dagen, og der er altid friskudsatte fisk, som næsten altid er i bidehumør.

Fiskeriet fører til blandt de mest populære måder at fiske på, og har været inde i en kolossal udvikling gennem de seneste år. Det har skabt mange forskellige metoder og teknikker, og her præsenteres nogle af de mest almindelige metoder.

Den nemmeste og nogen gange mest effektive metode er fiskeri med flåd. Her kan selv de mindste børn være med, og det er altid spændende at holde øje med flåddet.

Når det pludselig begynder at bevæge sig, er der fisk omkring agnen, og går flåddet ned, er det med at give et tilslag, så fisken kroges. Alt man behøver er en stang, et fastspolehjul med line med en diameter på 0,25 mm. Dertil et flåd med en bærevægt på mellem 2 og 10 gram, noget bly og gerne af klemmetypen til at balancere flåddet samt en krog. Størrelsen på krogen skal være afstemt fiskeriet og den agn, man vælger at benytte. Spørg i butikkerne, hvad de anbefaler.

Fiskeri i put & take sø er også for børnAgn kan være naturlig agn som regnorm, tiger- orm, mider, melorm eller kunstagn som powerbait. Vær opmærksom på, at visse søer har særlige regler med hensyn til agn.

En ofte mere effektiv metode er at fiske aktivt og bevæge agnen ved at spinne den langsomt ind. Her kan man med fordel bruge et kasteflåd eller buldoflåd, hvor kastevægten er en del af flåddet.

Man kan bruge samme agn som ved det stillestående fiskeri. Her er det en fordel at holde øje med vandet. Se efter bevægelse i overfladen og kast flåddet, så der kan spinnes tæt forbi aktiviteten i vandet. Mellem flåd og agn er typisk 1-3 meter tynd nylonline.

Hvis ikke der er aktivitet i overfladen, kan man forsøge at fiske dybere eller helt nede på bunden. Særligt på varme dage trækker fiskene ned i det køligere vand i nærheden af bunden. Fisk med samme udstyr som ved det almindelige flådfiskeri, men udelad flådet, hvis der skal fiskes helt nede på bunden.

Ørredfangst fra en af de mange put & take søerMan kan også benytte spindere og små blink eller woblere og spinnefiske, hvis man hellere vil stå og kaste og spinne ind hele tiden. Indspinningshastigheden skal afpasses kunstagnet, så det bevæger sig bedst muligt. Et spinstop i ny og næ kan øge fangstchancerne betydeligt.

Her til vil en stang på mellem 2,4 – 3,0 meter være passende og et hjul med 0,25 mm line. Ofte bevæger fiskene sig rundt i store cirkler, og vender hele tiden tilbage til udgangspunktet. Prøv om du kan lure dette. Så er du et skridt foran.

Endelig kan fiskene fanges på flue. Mange af søerne har fine muligheder for fluefiskeri, hvor der er plads til bagkastet. Put & Take søer er et fint sted at starte med fluefiskeriet, og der er gode chancer for succes allerede på første tur. Man kan bruge både flydende og synkene liner. De mest brugte er en klasse 6-7 og en stang på cirka 9 fod.

Sådan kommer du i gang med put & take-fiskeri

Hvis du ikke har det nødvendige udstyr til at fiske i put & take-sø, kan du nemt leje eller købe det i en af de lokale fiskegrejsbutikker. Læs mere om leje af udstyr her.

FAQ

chevron-down

Hvad er put and take?

En Put and Take-sø er en fiskesø, hvor der jævnligt udsættes fisk, som man mod betaling kan fiske efter – deraf navnet ”Put and Take”. Det er et populært koncept, og rundt omkring langs vestkysten finder du flere Put and Take-søer med forskellige størrelser og forskellige fangstmuligheder. Mange lystfiskere benytter sig af Put and Take-søer, og det er et hyggeligt udflugtsmål, hvis man gerne vil prøve kræfter med fiskeri og samtidig nyde den vestjyske natur.

chevron-down

Hvad er bedst at fiske med i put and take?

Der er mange forskellige niveauer af lystfiskeri, og en dedikeret lystfisker vil sikkert have masser af forskelligt udstyr lige fra fiskeliner til endegrej. Det vigtigste at vide, når du fisker i Put and Take-sø, er, at du ikke behøver at have en særlig lang – eller dyr – fiskestang, og at du få succes med flere forskellige slags endegrej – både blink, spinner og powerbait, som nok er nogle af de mest anvendte typer.

chevron-down

Hvornår er det bedst at fiske i put and take?

Kigger vi på årstider, er efteråret et af de bedste tidspunkter at fiske på. I sommerperioden er fiskene nemlig mindre aktive på grund af varmen, hvilket gør, at de ikke i lige så høj grad bider på krogen, og tilsvarende er det om vinteren for koldt. Dykker vi mere ned i, hvilket tidspunkt på dagen der er det optimale, er en tommelfingerregel, at der er størst garanti for fangst tidligt om morgenen eller om aftenen, lige inden solnedgang.

chevron-down

Hvilket grej skal man bruge til put and take?

Det er ikke nødvendigt at have det dyreste og vildeste grej, når man fisker i Put and Take-sø. Fordi søerne ofte ikke er så store, behøver du ikke en specielt lang fiskestang. Som endegrej kan du få succes med både blink, spinner og powerbait, som også er de former for endegrej, der benyttes oftest. Derudover er det godt at have et net med, så det bliver nemmere at få fangsten hevet helt i land.

chevron-down

Hvor finder man put and take henne?

Langs den jyske vestkyst finder du mange forskellige Put and Take-søer. Der ligger flere Put and Take-søer omkring Søndervig, og du finder både en sø direkte i Søndervig og i Klegod. Der er også flere Put and Take-søer omkring Hvide Sande, og bevæger du dig længere sydpå, er der både en sø i Nr. Nebel og i Henne. Uanset hvilket af vores områder, du holder ferie i, er du altså tæt på en Put and Take-sø.

Put & Take Kort

Henter data...

Du kan zoome ind og ud ved at bruge +/- funktionen til venstre på kortet eller ved at dobbeltklikke på selve kortet. Ønsker du at se satellitfoto, klik på ’satellit’ i øverste højre hjørne af kortet.

Klik på husikonerne for at se fotos og få mere information om de enkelte feriehuse. Huse markeret med gult ikon, kan bookes med Last Minute-rabat inden for en eller flere af de kommende 4 uger.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...