Surfcasting fra stranden i Hvide Sande

Surfcasting

Surfcasting eller brændingsfiskeri, som det også kaldes på dansk, er ikke så udbredt i Danmark endnu. Men det vinder hastigt frem. Fiskeriet foregår ofte direkte fra stranden med lange og kraftige stænger med kastevægt op mod 300 g.

De store kastevægte skyldes, at der nu engang skal noget vægt til for at fragte to store sandorm eller en halv sildefilet ud over tredje revle, men også for at brændingen eller strømmen ikke skal føre agnen tilbage op på stranden kort efter, at den er kastet ud. Når først man har styr på disse forhold, åbner der sig et meget spændende fiskeri med muligheder for fangst at et hav af forskellige fiskearter.

Der kan fiskes hele året. I vinterhalvåret kan der være længere mellem de gode dage uden kraftig blæst og strøm, hvilket besværliggør fiskeriet lidt, men det er bestemt ikke umuligt at fiske. En egentlig højsæson begynder i det tidlige forår og fortsætter hen i juni eller juli. Bliver vejret for varmt, kommer fiskeriet typisk ind i en mindre gunstig periode.

Surfcasting i al slags vejr en stor naturoplevelseI april kommer fladfiskene ind på det kystnære vand fra de dybere dele af Nordsøen. Og så er det, at brændingsfiskeriet kommer til sin ret. Man kan også sagtens fiske fra moler og havneindløb. Strækket fra Strandgården i nord til Nymindegab i syd er fyldt med gode fiskepladser. Se i øvrigt kortet med hotspots, og spørg i grejforretningerne for helt dugfriske rapporter.

Stængerne er typisk 3,5-4,5 m lange, og fiskehjulet bør rumme mindst 200 m 0,35 mm line plus slagline til kastet med de tunge vægte. Det er også en fordel med en stangholder, så man dels kan sætte stangen fra sig, mens man fisker, men også for at holde stangspidsen og dermed linen højt over, hvor brændingen slår ind mod kysten. Det betyder, at agnen i højere grad bliver liggende roligt og fiskende, hvor man kastede ud.

Agnen kan være alle former for naturlig agn som muslinger, sandorme og børsteorme og forskellige fiskestrimler af for eksempel sild eller makrel. I de senere år er der også kommet en del kunstig agn på markedet, som kan være meget effektivt.

Surfcastfiskeren viser stolt sin fangstForfangne er i dag specialudviklede til surfcasting. De skal præsentere agnen så godt som muligt på bunden af havet og samtidig kunne holde til de meget kraftbetonede kast med de store vægte. Linen skal derfor være kraftig hele vejen ned til kastevægten.

Flere af forfangene kommer desuden med en form for beskyttelse af agnen i form af krogholdere. Disse beskytter agnen ved nedslaget med havoverfladen, og gør forfanget mere strømlignet under kastet. De kaster derfor længere. Som ved det mere almindelige molefiskeri har perler og glinsende påhæng også fundet vej til forfangene til surfcasting.

Kastevægten skal på en gang være rimelig strømlignet for at kaste længst muligt og samtidig gerne være forsynet ankre, så de ligger bedst muligt på bunden, og ikke driver med strømmen.

Tips og gode råd, når du skal surfcaste ved Hvide SandeDet er altid en god id at stå højt til vejrs i klitterne og spejde ud over havet inden fiskeriet begyndes. Se efter roligt vand, og hvor havet kan synes mørkere. Det betyder som regel, at man har spottet dybere vand, hvor fiskene ofte opholder sig. Derefter er det bare med kaste ud over disse steder.

Nordsø Cup

På Hvide Sande-egnen er der også en konkurrence for de mere hårde hunde, nemlig Nordsø Cuppen, der er en krævende konkurrence, som foregår sidst i oktober direkte fra stranden, og hvor man fisker ud i brændingen. Her er vejret ofte hårdt, og der fiskes både i de lyse timer og de mørke.

Det er en surfcasting-konkurrence, der tiltrækker folk fra hele Danmark og Tysk land. Alle er mere end velkommen!

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Vester Husby
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?

69 15 96 11
post@esmark.dk

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...