Surfcasting ved Vesterhavet

Surfcasting eller brændingsfiskeri, som det også kaldes på dansk, er ikke så udbredt i Danmark endnu. Men det vinder hastigt frem. Fiskeriet foregår ofte direkte fra stranden med lange og kraftige stænger med kastevægt op mod 300 g.

De store kastevægte skyldes, at der nu engang skal noget vægt til for at fragte to store sandorm eller en halv sildefilet ud over tredje revle, men det er også vigtigt, så brændingen eller strømmen ikke fører agnen tilbage op på stranden kort efter, at den er kastet ud. Når først du har styr på disse forhold, åbner der sig et meget spændende fiskeri med muligheder for fangst at et hav af forskellige fiskearter.

Surfcasting: Hvornår og hvor?

Du kan fiske med surfcasting-metoden hele året. I vinterhalvåret kan der være længere mellem de gode dage uden kraftig blæst og strøm, hvilket besværliggør fiskeriet lidt, men det er bestemt ikke umuligt at fiske. Den egentlige højsæson begynder i det tidlige forår og fortsætter hen i juni eller juli. Bliver vejret for varmt, mindskes chancerne for at få bid.

I april kommer fladfiskene ind på det kystnære vand fra de dybere dele af Nordsøen. Og her kommer brændingsfiskeriet virkelig til sin ret. Du kan også sagtens fiske fra moler og havneindløb. Spørg i de lokale lystfiskerforretninger for at få helt dugfriske tips omkring de bedste spots til surfcasting.

Det rigtige udstyr til surfcasting

Fiskestængerne til surfcasting er typisk 3,5-4,5 m lange, og fiskehjulet bør rumme mindst 200 m 0,35 mm line plus slagline til kastet med de tunge vægte. Det er også en fordel med en stangholder, så du dels kan sætte stangen fra dig, mens du fisker, men også for at holde stangspidsen og dermed linen højt over, hvor brændingen slår ind mod kysten. Det betyder, at agnen i højere grad bliver liggende roligt der, hvor du kastede ud.

Agnen kan være alle former for naturlig agn som muslinger, sandorme og børsteorme og forskellige fiskestrimler af for eksempel sild eller makrel. I de senere år er der også kommet en del kunstig agn på markedet, som kan være meget effektivt.

Forfangene er i dag specialudviklede til surfcasting. De skal præsentere agnen så godt som muligt på bunden af havet og samtidig kunne holde til de meget kraftbetonede kast med de store vægte. Linen skal derfor være kraftig hele vejen ned til kastevægten.

Flere af forfangene kommer desuden med en form for beskyttelse af agnen i form af krogholdere. Krogholderne beskytter agnen ved nedslaget med havoverfladen og gør forfanget mere strømlinet under kastet. De kaster derfor længere. Som ved det mere almindelige molefiskeri har perler og glinsende påhæng også fundet vej til forfangene til surfcasting.

Ekstra tips og tricks til brændingsfiskeriet

Kastevægten skal på én gang være rimelig strømlinet for at kaste længst muligt og samtidig gerne være forsynet ankre, så de ligger bedst muligt på bunden, og ikke driver med strømmen.

Det er altid en god id at stå højt til vejrs i klitterne og spejde ud over havet, inden fiskeriet begyndes. Se efter roligt vand, og hvor havet kan synes mørkere. Det betyder som regel, at du har spottet dybere vand, hvor fiskene typisk befinder sig. Derefter er det bare med kaste ud over disse steder.

Nordsø Cup: En surfcasting-konkurrence

På Hvide Sande-egnen er der også en surfcasting-konkurrence for de mere hårde hunde, nemlig Nordsø Cuppen. Nordsø Cup er en krævende fiskekonkurrence, som foregår sidst i oktober direkte fra stranden, hvor man fisker ud i brændingen. Her er vejret ofte råt, og der fiskes både i de lyse og mørke timer.

Det er en surfcasting-konkurrence, der tiltrækker folk fra hele Danmark og Tyskland. Alle er mere end velkommen, nye som øvede!

Sådan kommer du i gang med surfcasting

Danmarks vestkyst er fyldt med gode spots langs stranden, hvor du kan give dig i kast med surfcasting, og det er en spændende slags lystfiskeri, hvis du gerne vil udfordre dig selv. Gå til en af de lokale lystfiskerbutikker i vestkystens byer for at få gode råd til brændingsfiskeriet og til at få det rigtige udstyr forud for dit fiskeeventyr.

Læs om de andre typer lystfiskeri:

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Thorsminde
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Vejers Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon
Spørgsmål til din sommerhusferie?
Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...