Bliv klogere på Hvide Sandes historie på Fiskeriets Hus

Kender du historien om den store redningsulykke, som kostede fem redningsmænd fra Hvide Sande livet en december-aften i 1951? Kunne du tænke dig at blive klogere på Hvide Sandes historie i det hele taget? Så er Fiskeriets Hus det helt rigtige sted at besøge.

For her får du historien om, hvordan Hvide Sande opstod, og hvordan byen har udviklet sig siden. Hvide Sande blev grundlagt i 1931 i forbindelse med opførelsen af de store sluseanlæg mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord.

Fiskeriet har altid fyldt meget i Hvide Sande, og det bærer udstillingerne på Fiskeriets Hus præg af, og du kan ligeledes få et indblik i udviklingen på havnen i øvrigt gennem tiden, hvor virksomheder – store som små – er dukket op, fordi driftige mennesker så et behov, som skulle dækkes.

Hvide Sande er fx den eneste by i landet, som har hele to skibsværfter, og den er en af få byer, som stadig har egen fiskeauktion. Der er flere forskellige særudstillinger på museet.

Fiskeriets Hus museet og akvarium i Hvide Sande

Der er blandt andet en udstilling om redningsvæsenet, en om Tyskerhavnen, en om turisme på klitten og flere andre. Der er også et stort saltvands- og et stort ferskvandsakvarie på Fiskeriets Hus. Her kan du få en oplevelse af de miljøer, som fiskene lever i, i området ud for Hvide Sande.

I saltvandsakvariet ser du mange af de fisk, som lever på Nordsøen. Det drejer sig blandt flere andre om skrubber, rødspætter, pighvar og søtunger. I ferskvandsbassinet finder du de arter, som lever i områdets åer, søer og i Ringkøbing Fjord, blandt andet helten, som kun findes få steder i Danmark, herunder i Ringkøbing Fjord og i Stadil Fjord. Der er også et klappebassin med fisk, krabber og søstjerner.

Uden for Fiskeriets Hus står to træskibe

Det ene er en kopi af havskibet Thomas, som er en kopi af et skib, som blev bygget af en skibsbygger i Stadil tilbage i midten af 1800-tallet. Det står fra november til marts uden for Fiskeriets Hus. Resten af året ligger det i Tyskerhavnen.

Det andet træskib uden for Fiskeriets Hus er den redningsbåd, som blev anvendt ved den store redningsulykke i 1951. Redningsulykken kostede fem redningsmænd livet, og det er en af de begivenheder, som har sat størst præg på byen.

Fiskeriets Hus er opført i 1992

Der er en fantastisk udsigt over sluseområdet og fjorden inde fra museet, og bygningen er opført i samme stil som de røde redskabshytter, som altid har kendetegnet miljøerne på havnene i Hvide Sande.

Dyk ned i Kong Neptuns univers

Oplev de mange spændende fisk og skaldyr fra hav og fjord. Prøv bl.a. om, I tør stikke hånden ned til de levende krabber.

Blæksprutter, knurhaner og krabber er blot nogle af de dyr, I møder i akvarierne i Fiskeriets Hus. Fiskene fodres to gange om ugen og fodringen er åben for alle. En sjov oplevelse, som børnene ikke bør gå glip af.

En rundtur på museet giver et godt og interessant indblik i fiskeriets og byen Hvide Sandes historie. Hold øje med museets spændende aktivitetskalender og deltag i en af de mange guidede ture, hvor I bl.a. bliver ledt under afvandingsslusen gennem manøvregangen.

Slut besøget af med kaffe og dansk hjemmebag i museets hyggelige kaffestue. Fiskeriets Hus holder åbent hele året rundt.

Fiskeriets Hus

Museet viser Hvide Sandes historie igennem
tiderne og afvandingsslusens indvirkning på miljøet i Ringkøbing Fjord. Gå med under vandoverfladen i de store akvarier og oplev de spændende fisk fra hav og fjord.

Adresse
Nørregade 2B
6960 Hvide Sande

Hjemmeside
fiskerietshus.dk

Fiskeriets Hus
Kategorier Aktiviteter

Mød forfatteren - Svend

Jeg er opvokset i Hvide Sande og bor i dag i en lille landsby, nord for Ringkøbing. Jeg er ud af en familie, som har på boet på tangen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord gennem mange generationer. Jeg interesserer mig for historie, sport og samfundsforhold, og jeg har en hund, der hedder Albert.

2 svar til “Bliv klogere på Hvide Sandes historie på Fiskeriets Hus”

  1. Aksel Jakobsen siger:

    Er der muligheder for guidet rundvisning for 5 personer.
    Venlig hilsen Aksel Jakobsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...