H.M. Dronningen indvier FLUGT – Danmarks Internationale Flugtmuseum

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK åbner d. 29. JUNI 2022. Foto: BIG (Bjarke Ingels Group)

Lørdag den 25. juni 2022 kl. 15:00 indvier H.M. Dronning Margrethe og Tysklands vicekansler Robert Habeck det nye museum FLUGT – Flygtningemuseum i Oksbøl på den sydvestjyske vestkyst. Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek vil også være til stede.

Museet er designet af det verdenskendte arkitektfirma BIG – Bjarke Ingels Group – og med en 500 m2 stor ny bygning af cortenstål, der forbinder de to tidligere lagerbygninger, er det en arkitektur i særklasse.

Op til 35.000 flygtninge blev indkvarteret i Oksbøl-lejren

I slutningen af Anden Verdenskrig flygtede tusindvis af tyske civile til det besatte Danmark. Den Røde Hærs fremrykning i krigens sidste måneder drev millioner af tyskere væk fra deres hjem, og over 250.000 flygtninge kom til Danmark.

Flygtningelejren i Oksbøl

Flygtningelejren i Oksbøl. Foto: Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv

I 1945 blev Danmarks største flygtningelejr oprettet i Ål Plantage i Oksbøl i Vestjylland. Flygtningelejren i Oksbøl havde sin egen administration med borgmester, lejrpoliti, skoler og et lille teater, og husede på sit højeste ca. 35.000 flygtninge.

FLUGT er dedikeret til flygtningene og deres skæbner

Museet FLUGT er dedikeret til et af de vanskeligste og mest kontroversielle emner i vores tid og har til formål at illustrere flygtninges liv med deres drømme, deres familier og deres fremtid.

Når museumsgæsterne vandrer gennem udstillingerne, begiver de sig ud på en rejse: En rejse, som fortæller om krig og flugt, om sikkerhed, om en ny hverdag og måske i sidste ende om et nyt hjem. Den fører de besøgende gennem udstillingslokalerne, ud til Den Tyske Flygtningekirkegård og til sidst ind i den store plantage.

“Med Museum FLUGT ønsker vi at fortælle den – for mange – ukendte historie om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har oplevet. Samtidig ønsker vi imidlertid også at fortælle historien om de mange flygtninge, der kom til vores land i efterkrigstiden. På Museum FLUGT ønsker vi at gøre tal til mennesker. Vi ønsker at skildre de universelle spørgsmål, følelser og mange nuancer, der er forbundet med livet på flugt. Både i går og i dag.” Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør

Museum FLUGT ønsker at formidle både oplevelser og fortællinger – om håb og drømme, empati og forståelse, men frem for alt om forsoning mellem nationer. Fordi vores fælles historie altid har været og fortsat er vigtig.

Vardemuseerne

Vardemuseerne, der er støtteorganisation for Museum FLUGT, har i 2019 grundlagt et dansk netværk for museer, der beskæftiger sig med tyske flygtninges historie.

I 2017 åbnede Vardemuseerne den internationale museumsattraktion Tirpitz i Blåvand, Danmark, som også er designet af BIG – Bjarke Ingels Group – og som allerede har tiltrukket over 1 million besøgende.

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

Onsdag d. 29. juni 2022 åbner det nye museum FLUGT i Oksbøl, hvor der i 1945-49 lå Danmarks største flygtningelejr. Museet FLUGT er ligesom Tirpitz-museet i Blåvand tegnet af BIG.

Lørdag den 25. juni klokken 15 indvier H.M. Dronningen FLUGT i Oksbøl.

Adresse
Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl

Hjemmeside
flugtmuseum.dk

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

Kilde/r: FLUGT – Refugee Museum of Denmark, Vardemuseerne, Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv, BIG – Bjarke Ingels Group.

Kategorier Aktiviteter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Cvr: 26257409

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...