Besøg FLUGT – Danmarks Internationale Flugtmuseum

Fra det øjeblik du træder ind på museet, kommer du helt tæt på flygtninges historier. Tilbage i 1945 blev Danmarks største flygtningelejr etableret i Aal Plantage i Oksbøl og husede cirka 35.000 flygtninge, da den var størst. Dengang blev der også bygget et flygtningehospital, der idag danner rammerne om museet FLUGT. 

FLUGT – Refugee Museum of Denmark er det første museum i verden, der er dedikeret til at formidle de mange flygtninges historier. Du kan både hører om de 250.000 civile tyskere, der passererede grænsen mellem Danmark og Tyskland i slutningen af Anden Verdenskrig, og om de sidste hundrede års flygtningehistorier. Alle disse historier bliver fortalt gennem spændende og tankevækkende stillinger, på lydvandringen i plantagen og i de løbende særudstillinger. 

Museet er designet af det verdenskendte arkitektfirma BIG – Bjarke Ingels Group – og med en 500 m2 stor ny bygning af cortenstål, der forbinder de to tidligere lagerbygninger, er det en arkitektur i særklasse.

Sådan får du rabat hos FLUGT

Når du er gæst i et Esmark-feriehus, får du 20% rabat på dagsentrébilletten til FLUGT.

Ved ankomst til museet skal du fremvise din Esmark-feriehusnøgle for at tilgå rabatten, hvor den herefter fratrækkes entréprisen!

Dagsbilletten giver adgang hele dagen – så længe du beholder dit armbånd på. I skal være opmærksomme på, at armbåndene skifter farve hver dag.

Psst. Børn under 18 år kan komme gratis i FLUGT i følge med en voksen.

Du kan tage hele familien under armen og besøge museet, men I skal være opmærksomme på, at udstillingerne indeholder stærke billeder – vi anbefaler derfor at børn følges med en voksen rundt på museet.

Trænger du til en pause, så kan du nyde en kop kaffe eller en lækker frokost i den smukke café – eller udendørs under parasollerne, hvis vejret tillader det. 

Op til 35.000 flygtninge blev indkvarteret i Oksbøl-lejren

I slutningen af Anden Verdenskrig flygtede tusindvis af tyske civile til det besatte Danmark. Den Røde Hærs fremrykning i krigens sidste måneder drev millioner af tyskere væk fra deres hjem, og over 250.000 flygtninge kom til Danmark.

Flygtningelejren i Oksbøl

Flygtningelejren i Oksbøl. Foto: Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv

Fordyb dig i historien om flygtningelejren, der befandt sig i Oksbøl. Gennem stærke fortællinger, billeder og genstande, hører du om livet i lejren – Danmarks femtestørste by. I 1945 blev Danmarks største flygtningelejr oprettet i Ål Plantage i Oksbøl i Vestjylland. Flygtningelejren i Oksbøl havde sin egen administration med borgmester, lejrpoliti, skoler og et lille teater, og husede på sit højeste ca. 35.000 flygtninge.

Du får muligheden for at sætte dig helt ind i livet bag pigtråd. Livet i byen var nemlig præget af flugtoplevelser og usikkerheden for fremtiden, men havde et byråd, biograf og skole, som hver især var med til at sikre indhold og opmuntring for de mennesker, hvis liv var blevet rykket op med rode.

FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Træd ud af museet og gå på opdagelse

Snup et par høretelefoner og lad oplevelsen fortsætte udendørs. Når du træder ud af museet, bliver du taget med på en guidet tur gennem den tidligere flygtningelejrs mange originale stier og veje. På ruten følger du blandt andet lejrens gamle hovedgade, Hauptstraße, taget med til lejrens køkken, værksted og skole, og teaterdirektører byder dig velkommen indenfor i Theater Oxbøl i 1946.

FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Lige ved siden af museet ligger flygtningekirkegården, som du også gerne må besøge. De tyske flygtninge ankom til Danmark og var meget mærket af den hårde flugt, og som konsekvens af flugten og sygdomme var dødstallet i den efterfølgende rimelige højt. 1796 tyske flygtninge blev begravet her på kirkegården.

FLUGT er dedikeret til flygtningene og deres skæbner

Museet FLUGT er dedikeret til et af de vanskeligste og mest kontroversielle emner i vores tid og har til formål at illustrere flygtninges liv med deres drømme, deres familier og deres fremtid.

Når museumsgæsterne vandrer gennem udstillingerne, begiver de sig ud på en rejse: En rejse, som fortæller om krig og flugt, om sikkerhed, om en ny hverdag og måske i sidste ende om et nyt hjem. Den fører de besøgende gennem udstillingslokalerne, ud til Den Tyske Flygtningekirkegård og til sidst ind i den store plantage.

“Med Museum FLUGT ønsker vi at fortælle den – for mange – ukendte historie om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har oplevet. Samtidig ønsker vi imidlertid også at fortælle historien om de mange flygtninge, der kom til vores land i efterkrigstiden. På Museum FLUGT ønsker vi at gøre tal til mennesker. Vi ønsker at skildre de universelle spørgsmål, følelser og mange nuancer, der er forbundet med livet på flugt. Både i går og i dag.” Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør

FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Hvilke mennesker gemmer sig bag overskrifter og tal?

I nyhederne, på sociale medier og alle vegne møder vi mange store tal og overskrifter omhandlende de mange flygtninge – det har museet formået, at sætte fokus på. I udstillingen ‘Flygtninge fra alle tider’ er nemlig dedikeret til at formidle det enkelte menneskes historie. Gennem historier fra flygtninge fra blandt andet Tyskland, Ungarn, Vietnam, Afghanistan og Syrien gør udstillingen, tal til mennesker. Disse mennesker fortæller om de universelle erfaringer, tanker og følelser, der knytter sig til det at være et menneske på flugt. 

Du vil gennem interaktive elementer, film, lyd og genstande møde de mennesker, der har måttet vinke farvel til deres trygge rammer, alt det de kender og drage på flugt. Du bliver taget med på deres flugt til deres ankomst til Danmark frem til drømmen om en ny fremtid, et muligt hjem, men også med en del usikkerhed og masser savn.

FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Museum FLUGT ønsker at formidle både oplevelser og fortællinger – om håb og drømme, empati og forståelse, men frem for alt om forsoning mellem nationer. Fordi vores fælles historie altid har været og fortsat er vigtig.

H.M. Dronningen indvier FLUGT – Danmarks Internationale Flugtmuseum

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK åbnede d. 29. JUNI 2022. Foto: BIG (Bjarke Ingels Group)

Lørdag den 25. juni 2022 kl. 15:00 indviede H.M. Dronning Margrethe og Tysklands vicekansler Robert Habeck det nye museum FLUGT – Flygtningemuseum i Oksbøl på den sydvestjyske vestkyst. Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek var også til stede.

Vardemuseerne

Vardemuseerne, der er støtteorganisation for Museum FLUGT, har i 2019 grundlagt et dansk netværk for museer, der beskæftiger sig med tyske flygtninges historie.

I 2017 åbnede Vardemuseerne den internationale museumsattraktion Tirpitz i Blåvand, Danmark, som også er designet af BIG – Bjarke Ingels Group – og som allerede har tiltrukket over 1 million besøgende.

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

Onsdag d. 29. juni 2022 åbnede det nye museum FLUGT i Oksbøl, hvor der i 1945-49 lå Danmarks største flygtningelejr. Museet FLUGT er ligesom Tirpitz-museet i Blåvand tegnet af BIG.

Du kan fordybe dig i historien om den tyske civilbefolkning, der i slutningen af Anden Verdenskrig var på flugt og endte op i det ukendte Danmark og på flygtningelejr eksempelvis her i Aal Plantage i Oksbøl. Udover historien om de tyske flygtninge fra Anden Verdenskrig, fortæller museet også historien om de sidste hundrede års flygtningestrømme, der har ramt Danmark. Du bliver præsenteret for nogle af de mennesker, som gemmer sig bag de store tal og statistikker, vi møder i medierne.

Adresse
FLUGT Museum
Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl

Hjemmeside
flugtmuseum.dk

FLUGT – REFUGEE MUSEUM OF DENMARK
chevron-down

Hvad er FLUGT?

FLUGT er et museum, som fortæller om de mange flygtningestrømme, som har ramt Danmark de sidste hundrede år. Du kan blandt andet fordybe dig i de faste udstillinger og tage på en udendørs, guidet tur rundt på den gamle flygtningelejr.

chevron-down

Hvad kan jeg opleve i FLUGT?

FLUGT er det første museum i verden, der er dedikeret til flygtningehistorier. Fra det øjeblik du træder ind på museet, bliver du præsenteret for de tankevækkende og stærke fortællinger, som, gennem billeder, film, lyd og genstande, fortæller dig om Danmarks sidste hundrede års flygtningestrømme. Museet har en udstilling om tyske civileflygtninge under Anden Verdenskrig, og en anden udstilling, hvor du kommer tæt på de nogle af de flygtninge, der gemmer sig bag de overskrifter og tal, vi møder i medierne.

chevron-down

Hvor ligger FLUGT?

FLUGT – Refugee Museum of Denmark ligger I Oksbøl, mere præcist nær Aal Plantage. Du finder museet på adressen: Præstegårdsvej 21, 6840 Oksbøl.

chevron-down

Hvilke sommerhusområder ligger nær FLUGT?

De sommerhusområder der ligger nær FLUGT er Jegum (ca. 5,9 km), Ho (ca. 12 km), Vejers Strand (ca. 13 km), Grærup Strand (ca. 13 km), Henne Strand (ca. 17 km) og Blåvand (ca. 18 km).

Esmark udlejer mere end 800 sommerhus i disse områder, så I har rig mulighed for at besøge museet, når du holder ferie, hos os, i et sommerhus på vestkysten.

Kilde/r: FLUGT – Refugee Museum of Denmark, Vardemuseerne, Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv, BIG – Bjarke Ingels Group.

Kategorier Aktiviteter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Ét svar til “Besøg FLUGT – Danmarks Internationale Flugtmuseum”

 1. Bente Fossø siger:

  Hej
  Har besøgt jeres skønne museum – en stor oplevelse.
  Jeg vil gerne i den anledning have oplyst, hvem designeren er bag de salt og pebersæt hedder som findes i caféen? Tak
  Med venlig hilsen
  Bente Fossø

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...