Tirpitz – en museumsoplevelse i særklasse

En lille smuttur fra Blåvand finder I det imponerende og arkitektonisk smukke museum, Tirpitz, som udover en fascinerende historie også byder på oplevelser for hele familien. Museet er bygget op omkring den gamle mørke Tirpitz-bunker fra Anden Verdenskrig. Foruden bunkeren finder I mange andre spændende udstillinger, som bestemt er værd at udforske. Tag familien i hånden og gå på opdagelse i bunkeren, kom med under sandet og lyt til vestkystens mange skjulte fortællinger.

Sådan får du rabat hos Tirpitz

Når du er gæst i et Esmark-feriehus, får du 20% rabat på dagsentrébilletten til Tirpitz.

Ved ankomst til museet skal du fremvise din Esmark-feriehusnøgle for at tilgå rabatten, hvor den herefter fratrækkes entréprisen!

Dagsbilletten giver adgang hele dagen – så længe du beholder dit armbånd på. I skal være opmærksomme på, at armbåndene skifter farve hver dag.

Psst. Børn under 18 år kan komme gratis i TIRPITZ i følge med en voksen.

Tirpitz-bunkeren stod som en tilsandet kolos i det barske vestjyske landskab, indtil det blev besluttet, at den skulle fungere som et museum. Museet har i dag fem forskellige udstillinger – fire faste udstillinger og en særudstilling. Du kan blandt andet udforske de faste udstillinger: “Den skjulte vestkyst”, “Tirpitz-bunkeren”, “Havets guld” og “En hær af beton”. Særudstillingen er skiftende, men alle er med til at fortælle en historie om bunkeren eller livet på vestkysten.

Tirpitz

En kæmpe kolos i sandet

Tirpitz-bunkeren er blot kun en lille rest af Hitlers kæmpe bunkerprojekt, Atlantvolden, men ligger som en gigantisk kolos i sandet nær Blåvand. Den fortæller sin egen sørgelige historie om en forfærdelig tid, men er i dag også et historisk vartegn for en af de største krige – går du langs den jyske vestkyst kan du stadig støde på mange andre bunkere.

Gå på opdagelse i den mørke bunker, som foregår gennem en underjordisk udstillingstunnel fra den nye museumsbygning. I 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge den store Tirpitz-stilling ved Blåvand. To enorme kanonbunkere skulle være en del af Atlantvolden og forsvare indsejlingen til Esbjerg. De nåede dog aldrig at blive færdigbygget, før krigen havde nået sin slutningen.

Tirpitz

Et landskab af bunkere – en hær af beton

Fordyb dig i vestkystens mange forskellige beretninger fra Anden Verdenskrig, mens du går rundt på museet. Udstillingen ’En hær af beton’ er ikke en almindelig bunkerudstilling, der er nemlig ikke et eneste fakta om krigens forløb eller kanonernes konstruktion. Her i udstillingen får du fortalt historien om Anden Verdenskrig i Vestjylland fortalt af de mennesker, der oplevede den – simpelthen en helt unik oplevelse. Træd ind i en bunker og mød en ny person, som ønsker at fortælle dig sin vinkel på historien.  

Tirpitz

Få fortalt den 20.000 års gamle vestkysthistorie

I udstillingen ’Den skjulte vestkyst’ bliver du taget med på en overvældende 4D-rejse. Hop ombord på redningsbåden – hold godt fast – du kommer med på en hæsblæsende tidsrejse på 20.000 år. Vestkysthistorierne får du fortalt gennem overraskende, dramatiske, interessante, gribende og uhyggelige fortællinger. Gå på opdagelse i klitterne og find de skjulte historier, der ligger begravet under sandet.

Tirpitz

RAV – Nordens og havets guld

I Vesteuropas flotteste udstilling “Havets guld”, går du på jagt efter sande skatte lavet af havets guld, og du kan endda også se et fascinerede 40 mio. år gamle insekter fanget i de gyldne dråber. Du kan udforske de mange stykker rav fra alle tider i skatkammeret. Opleve de ældste stenalderamuletter til de nyeste mesterværker i rav, og kom helt tæt på nogle af de flotteste ravfund, der er gjort i Danmark.

Tirpitz

Historien bag Tirpitz

Den historiske og fascinerende Tirpitz-bunker indeholder en enestående historie om forfærdelsen, som Anden Verdenskrig bragte med sig og har altid været mulig at besøge. Det er Vardemuseerne, der står bag Tirpitz (De står blandt andet også bag FLUGT – Refugee museum of Denmark). I 2017 tog det verdenskendte, danske arkitektfirma BIG teten til at ombygge det museum, som har bevaret bunkerens historie og naturen omkring.

Museet er bygget op af beton og jern, som bunkeren oprindeligt er fremstillet i, og alt glas er fremstillet af varmet sand, som det der kommer fra klitlandskabet omkring museet. Tirpitz er bygget ind i klitterne og med en underjordisk gang forbindes museet til den sydlige bunker. Det skrånede tag er plantet til med marehalm, så museet falder perfekt ind i de omkringliggende omgivelser.

Tirpitz er ikke som alle andre museer – den er nemlig interaktiv. Du får udleveret høretelefoner, som du kan tage med rundt i udstillingerne, og selv vælge hvilke udstillinger du gerne vil høre om.

Her kan du læse om vores besøg hos Tirpitz

Den nok største nyåbning i Vestjylland i 2017 fandt sted i Blåvand. Det nye, topmoderne museum, som er gemt af vejen under jorden, er endda så spektakulært, at kronprins Frederik deltog i åbningsceremonien.

Men hvad gør museet så spektakulært og er det virkeligt et besøg værd?

Jeg skal blankt indrømme; jeg er ikke nogen stor museumsfan. Og måske var det netop derfor, at jeg sammen med min kollega Oliver fik opgaven med at besøge det nye museum og skrive en ærlig beretning til dig om stedet.

Forbløffende arkitektur og moderne formidling

tirpitz3

Jeg havde godt hørt, at museumsbygningen skulle være noget helt specielt. Og lige meget hvor pessimistisk jeg følte mig på turen derhen, så blev jeg altså imponeret over den usædvanlige arkitektur.

Men også over den måde, hvorpå museumsbygningen er forbundet med den gamle bunker (som også er en del af museet) og samtidig integreret i heden og de omkringliggende klitter, så man på afstand faktisk ikke kan få øje på det.

Det siges, at museet har 4 faste udstillinger, men jeg vil faktisk mene, at det har 5 faste udstillinger, den 5. udstilling er arkitekturen.

tirpitz6

Normalt forbinder jeg et museumsbesøg med en masse ‘ståen og gåen’ samt planche efter planche fulde af tekst. Men hos Tirpitz har de tænkt sig om og ændret på standarderne.

Her fik jeg trykket en slags kombineret fjernbetjening og høretelefon i hånden, som jeg kunne aktivere forskellige steder i udstillingerne og få historierne fortalt, alt imens jeg gik rundt i installationerne og samtidig kunne koncentrere mig om de livagtige illustrationer med lyseffekter, film vist på hele vægge og meget andet.

Denne form for formidling gjorde historien mere levende for mig end almindelig flad tekst på en planche. Men er du typen, som gerne vil have alt med, så bliver du udfordret, for der er nemlig ingen pile på gulvet, der viser dig vej. Hvor du går hen og hvad du vil se og lytte til, bestemmer kun du :o)

Meget mere end ‘bare’ 2. Verdenskrig

tirpitz2

Tirpitz er navnet på det store bunkeranlæg, som er udgangs- og omdrejningspunktet for museet. Derfor hører selve bunkeren og udstillingen ‘En hær af beton’ ganske naturligt til museets faste udstillinger.

Men i udstillingen ‘Den skjulte Vestkyst’ bliver du også meget klogere på din feriedestinations historie og i rav-udstillingen kan du lære, hvordan du finder Vesterhavets guld, når du går tur på stranden ;o)

tirpitz5

Vores tips til den bedst mulige museumsoplevelse

Efter vores besøg hos Tirpitz, bliver svaret på mit indledende spørgsmål; ja, Tirpitz er faktisk et besøg værd, selv for folk, der normalt begynder at gabe, når talen falder på en museumstur. Og det er både måden, historierne formidles på, men også museets arkitektur, der er spektakulær.

Vi er dog også kommet i tanke om et par ting, som vi godt kunne tænke os at have vidst på forhånd. Dem får du lige her, sådan at dit museumsbesøg om muligt bliver endnu bedre end vores :o)

Begynd med den 5. udstilling – bygningen

Vi gik først ud og betragtede bygningsværket fra klitterne til allersidst og det var nok en fejl. Her får du nemlig et super godt indtryk af både bunkeranlægget og den nye bygnings imponerende arkitektur, hvilket er et godt udgangspunkt for at se de underjordiske udstillinger. Og i øvrigt er det et super godt sted til et ‘Instagram moment’, som Oliver udtrykte det.

tirpitz4

Hvad du ikke må gå glip af

I udstillingen ‘Den skjulte Vestkyst’ vises der ca. hver 30.-45. minut en fascinerende film, som du bare ikke må snyde dig selv for. Det var der ikke nogen, som fortalte os, da vi gik ind, så hvis du er typen, der kun bruger et kvarter i hver udstilling, skal du altså lige give dig selv lidt ekstra god tid her.

tirpitz7

Det er ingen almindelig film, der vises på en tv-skærm, men en film, som formidler den danske vestkysts historie på rummets kæmpestore vægge, sådan at du får følelsen af at stå lige midt i historien.

Tirpitz

Tirpitz, der er en del af Vardemuseerne, byder hele familien velkommen til fascinerende og forfærdelige historier og fortællinger om Anden Verdenskrig. Bunkeren, som museet er bygget op omkring, er i dag en af resterne af Hitlers kæmpe bunkerprojekt, Atlantvolden, som har sat sit præg op langs den jyske vestkyst. Beton og jern er nøgleelementerne i opbygningen af museet, samt glasset er fremstillet af varmet sand. Tirpitz finder I inde i inde i klitterne og med en underjordisk gang, forbindes museet med den sydlige bunker.

Der er gratis parkeringspladser nær museet inkl. handicapparkering. Hunde er desværre ikke velkommen på Tirpitz, men I har mulighed for at låne en udendørs hundeboks str. XL på museet.

Adresse
Tirpitz
Tirpitzvej 1
6857 Blåvand

Hjemmeside
TIRPITZ.DK

Tirpitz
chevron-down

Hvad er Tirpitz?

Tirpitz er et museum og attraktion, og omgivelser har skabt de spektakulære rammer for formidlingen af de mange spændende historier og fortællinger.

chevron-down

Hvad kan jeg opleve i Tirpitz?

Hos Tirpitz kan du opleve skjulte historier under sandet i det fredede klitlandskab ved Blåvand. Du kan blandt andet gå på opdagelse i den gamle bunker, og komme under sandet og lyt til vestkystens skjulte fortællinger om forliste skibe, kostbare og ravskatte. Museet har i alt fem forskellige udstillinger – fire faste udstillinger og en særudstilling – men alle er med til at fortælle en historie om bunkeren eller om livet på vestkysten under Anden Verdenskrig.

chevron-down

Hvor ligger Tirpitz?

Tirpitz ligger kun en lille køretur fra Blåvand og ude i det fredede klitlandskab. Museet er bygget op efter klitlandskabet omkring sig, så de skrånede tage er plantet til med marehalm, så det går i et med naturen. Ved museet er der gratis parkering. P1 har 80 pladser inkl. handicap-P – disse pladser er forbeholdt de gangbesværede. P2 har 300+ P-pladser – fra parkeringspladsen skal du følge den ca. 240 meter smukke gangsti gennem klitterne indtil du rammer Tirpitz.

chevron-down

Hvilke sommerhusområder ligger nær Tirpitz?

De sommerhusområder, der ligger tættest på Tirpitz er Ho (ca. 3,4 km), Blåvand (ca. 5 km), Vejers Strand (ca. 17 km), Grærup Strand (ca. 20 km) og Jegum (ca. 20 km).

Esmark udlejer mere end 600 sommerhuse i de nævnte områder, og der er altså rig mulighed for at besøge museet, når du holder ferie hos os i et sommerhus på vestkysten.

Vind fribilletter til Tirpitz (Konkurrencen er afsluttet)

Hvis du har fået lyst til selv at besøge det spektakulære museum i Blåvand på din sommerhusferie ved Vesterhavet, så skriv i kommentarfeltet nedenfor, hvem du ville besøge Tirpitz sammen med og hvorfor. Så trækker vi lod om 2 fribilletter blandt alle deltagere hver uge frem til og med uge 17, 2018. Billetterne er til voksne, da børn under 18 år har gratis entré, og billetterne er gyldige indtil og med 30. juni 2018.

Konkurrencebetingelser:

 • Konkurrencen er lavet af Esmark Feriehusudlejning A/S, Sdr. Klitvej 195, DK-6960 Hvide Sande, CVR: DK26257409 (i det efterfølgende kaldet ‘Esmark’).
 • Deltagelse i lodtrækningen er mulig fra 14.02.2018 kl. 10.00 til< 25.04.2018 kl. 10.00.
 • Vinderne offentliggøres i Esmarks nyhedsbrev og her på siden. Deltageren er indforstået med, at vedkommendes navn angives.
 • De i alt 10 gevinster består hver især af 2 fribilletter til Tirpitzmuseet i Blåvand og er gyldige indtil og med 30. juni 2018.
 • Deltageren kan til enhver tid trække sin deltagelse i lodtrækningen tilbage ved at sende en e-mail til [email protected] med emneteksten ‘Jeg ønsker at træde tilbage fra lodtrækningen om Tirpitzbilletter’.
 • Når deltageren afgiver en kommentar på blogindlægget, erklærer deltageren sig indforstået med ovennævnte betingelser.

PS: Find og bestil sommerhuset til dit Tirpitzbesøg med det samme lige her!

Du kan også læse mere om de enkelte udstillinger på Tirpitz’ egen hjemmeside lige her.

Mød forfatteren - Mette

Jeg er opvokset i Hvide Sande og flyttede efter en årrække med uddannelse i større byer tilbage til min hjemby i 2012. Jeg elsker naturen, solopgangene over Ringkøbing Fjord - samt det faktum, at jeg er så heldig at bo et sted, hvor rigtig mange mennesker hvert år tilbringer deres dyrebareste tid; ferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

49 svar til “Tirpitz – en museumsoplevelse i særklasse”

 1. Britta Pedersen siger:

  Jeg vil tage min mand Ove Pedersen med, det lyder spændende det nye museum

 2. Lone Gyberg siger:

  En veninde Elsker at komme på oplevelse ture sammen og vi har ikke været der før

 3. Lily Staub siger:

  Jeg ville tage min mand Rene med og børnene skulle også med men dem betaler vi selv for hvis vi vinder

 4. Susanne Boesen siger:

  Hej!

  Vi er kommet i Blåvand gennem mange år. Har aldrig fået taget os sammen til et besøg på Tirpitz.
  Men med det nye museum, som vi fra vejen har fulgt tilblivelsen af, så skal det være. Vi = min mand og mig.
  Har ferie i november, lejer hus i Blåvand, og så afsætter vi det meste af en dag til besøget.

 5. Aase Stride siger:

  Fantastisk oplevelse.

 6. Mette B. Kusk siger:

  Vil se det sammen med min mand og vores sønner

 7. Peter Lauritsen siger:

  Født i Hvide Sande og bor i Esbjerg nu, så klitterne nåletræerne områdernes historier og dyrelivet, havets nærhed drager stadig

 8. Helen Jensen siger:

  Min mand

 9. Anna Klausen siger:

  Jeg vil besøge Tirpitz sammen med min mand. Vi har været der før, men det er mange år siden.

 10. Gitte Andersen siger:

  Flot præsentation af Tirpitz. 👏Har været der, og var meget begejstret. Ville gerne komme igen.😀

 11. Dennis Helt Andersen siger:

  min kone og søn

 12. Eigil Houmark siger:

  Jeg vil invitere kæresten Eva med på Tirpitz. Vi snakkede faktisk om at tage derop i sommerferien, men nåede det desværre ikke. Kan vi komme afsted og gratis ind i nær fremtid, er det jo endnu bedre. 7 9 13 for os !

 13. Minna Handberg siger:

  jeg kom på den gamle bunker,med mine forældre, hvor vi så krondyr når det blev mørkt, helt tilbage i 1950-60.

 14. alice østergaard siger:

  ville invitere min mand, har læst så meget godt om det nye museum

 15. Else Marie Larsen siger:

  Jeg vil lave en familieudflugt ud af det og tage min mand med – og vores to voksne børn (som vi i så fald naturligvis selv betaler for). Vi har sommerhus i Houvig, lige bag ved, eller foran, det man i dag kalder Houvig Fæstningen. Sommerhuset ligger på den grund, hvor mine bedsteforældres gård lå. Tyskerne tog den og mine bedsteforældre og deres børn blev tvangsfordrevet fra deres hjem, som de aldrig vendte tilbage, da gården brændte helt ned kort før krigens afslutning. Derfor er det nye Tirpitz museum interessant for os, og jeg vil gerne formidle historien om krigen videre til familien. Jeg har jo leget i alle de mange bunkers som barn utallige gange.

 16. Mette siger:

  Tusind tak for alle jeres skønne kommentarer og stort tillykke til vinderne af lodtrækningen; Else Marie Larsen og Lone Gyberg, som kan glæde sig til et spændende og nu gratis museumsbesøg for 2 voksne hos Tirpitz in Blåvand.

 17. Annie Petersen siger:

  Min mand skal med, vi skal holde efterårsferie i et af Jeres ferieboliger🤗

 18. Erik Jørgensen siger:

  Jeg vil tage min Kone med

 19. Anette Kristensen siger:

  Jeg vil invitere min mand og vores tre piger med på museum næste gang vi kommer i sommerhus. Det var planen, at vi skulle besøge museet i vinterferien, men vores ældste datter lagde sig med influenza. Nu kan vi krydse fingre for at vi vinder billetterne og undgår sygdom næste gang vi er i sommerhus😊

 20. Jesper Jørgensen siger:

  Vi har været på ferie i Blåvand mens de bygge Tirpitz og skal til blåvand igen , så det skal vi bare se min kone og jeg .

 21. Ellen Pedersen siger:

  Min kære husbond Vagn og jeg har lejet et af jeres sommerhuse i uge 15, sammen med vores lille bomuldshund
  Kiki. Det glæder vi os rigtig meget til. 🐕😊😁. Ellen Pedersen

 22. Kim Thanning Olsen siger:

  Britta Olsen skal med

 23. Andy Dahl siger:

  Vi glæder os til at holde sommerferie i Blåvand i en af jeres huse i 14 dage til sommer. Jeg vil tage min kone Gitte og hendes 2 børn med til denne unikke oplevelse.😎

 24. Ellen Pedersen siger:

  Vi elsker at holde vores ferier i jeres dejlige sommerhuse, hvor vi må have vores lille bomuldshund med.
  Ellen & Vagn Pedersen + Kiki.😎 😎 🐕💗💙💞

 25. Ellen Pedersen siger:

  Hov jeg ser lige at jeg har vundet 2 billetter Tirpitz, det glædervi os rigtig meget til, når vi kommer derop i uge 15.
  Mange tak, det er helt vildt dejligt. Mvh. Ellen Pedersen 👏😁

 26. Tina Holt siger:

  Jeg vil tage min skønne mand med 😀

 27. Anja Jensen siger:

  vi elsker at holde ferie ved vestkysten og i særdeleshed i Blåvand – Tirpitz har vi endnu til gode at opleve

 28. Mette siger:

  Stort tillykke til Ellen Pedersen! Ugens 2 billetter går til dig 🙂

 29. Erik siger:

  Jeg ta´r min kone Anne med til Tirpitz, når vi nu vinder i nogle af de næste trækninger!

 30. Birgit Nielsen siger:

  Vil tage min mand med.

 31. Lena Nielsen siger:

  Min mand. Lejet sommerhus i april, og vil nok besøge museet under alle omstændigheder.

 32. Adele Thomsen siger:

  Jeg vil gerne besøge Tirpitz sammen med min datter Lene. Jeg har længe haft det stor ønske at besøge Tirpitz, udstillingen ser meget spændende ud.

 33. Bodil Lund Clausen siger:

  Mit mellemste barnebarn, Phillip, vil blive rigtig glad for, den oplevelse, at se det fantastiske museum, som vi alle, har tilgode , i vores lille familie.

 34. Inger Pedersen siger:

  Sammen med mit barnebarn Isabella, hun interessere sig meget for historie, så det vil være fedt, at kunne overraske hende med sådan en tur 😍

 35. Bodil Nielsen siger:

  Det lyder som et spændende og oplysende museum. Jeg vil gerne besøge det sammen med min mand Jens Peter, som er meget historie-interesseret.
  Bodil Nielsen

 36. Bodil Lund Clausen siger:

  Vi har længe ønsket os at se det nye museum, Tirpiz, jeg vil naturligvis tage min mand, Henrik med, samt de to store børnebørn, Simon, 17 år og Phillip på 16 år, som begge er meget interesseret i den historie, som udspiller sig på vestkysten.

 37. Uwe Petersen siger:

  Jeg vil overraske min kone med fribilletterne.

 38. Soren Jensen siger:

  Jeg tager min kone med. Vi har lejet sommerhus hos Esmark fra 15/6-15/29/2018 i Skodbjerge Sandvej 21
  Vi besøgte det oprindelige Tirpitz museum ca 15 år siden. Vi vil gerne se det nye museum. Jeg er opvokset i Esbjerg under krigen. Min far som var politibetjent tog mig efter krigen til Gulager station, hvor de enorme. tunge og lange kanon rør endnu lå. De blev aldrig monteret, heldigvis, ej heller bragt til Blåvand. Et af kanon rørene blev bevaret, blev med stort besvær transporteret pr jernbane til Københavne og ligger nu på tøjhus museet.
  Vi bor i USA men kommer hvert år til Vestkysten på ferie.
  Tirpitz historien er uhyggelig men teknisk fascinerende

 39. Susanne Killendahl siger:

  Jeg ville overraske min mand med fribilletterne.

 40. Susanne Killendahl siger:

  Min mand skal med

 41. Elinor Hansen siger:

  Jeg vil invitere min mand med og desuden tilbringe et par dage i et sommerhus ved Blåvands smukke natur

 42. Lena T. Mikkelsen siger:

  Det lyder som et spændende sted. Jeg ville ta’ kæresten og vores to drenge med.

 43. Mette siger:

  Så er det udlodningstid igen! Og denne gang går de to fribilletter til Elinor Hansen og hendes mand – stort tillykke!

  Næste udlodning kommer i næste uge, så fortæl os endelig, hvem du ville tage med og hvorfor. Så er det måske dig, der kommer gratis af sted næste gang :o)

 44. Erik Jørgensen siger:

  Jeg vil tage min kone med.

 45. Vibeke Ørskov siger:

  Min datter skulle med.

 46. Anette lauritsen siger:

  En tur til min mand og jeg da vi altid holder ferie i Henne strand

 47. Pia Sørensen siger:

  Vil besøge tirpitz sammen med min søn. Vi var der for en del år siden og vil gerne besøge stedet igen.

 48. John lassen siger:

  Snupper da bare lige min skønne hustru med på en tur. Så ka ‘ hun lære det, ka ‘ hun 😍😍😍😍😍

 49. Vera Mia Obel siger:

  Jeg har længe ville besøge Tirpitz musset, syntes det er vildt spænende. Så nu har vi bestemt at da jeg bliver 70 år den 24 marts.Skal min fødselsdags holdes i Hvidbjerg center. Og besøg til museumet

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...