Vinterbadning i Vesterhavet

Når vandtemperatureren i Vesterhavet begynder at falde til under 18 grader, er der mange feriegæster, der opgiver en forfriskende dukkert i havet eller fjorden. Faktisk synes mange, at badesæsonen er slut. Men når vinteren og frostgraderne så småt begynder at snige sig ind over Danmark, begynder flere danskere og i højere grad også feriegæster, at finde vej ned på stranden, når den populære vinterbadesæson begynder. De første vinterbadere begynder så småt at dukke op på stranden i efteråret og starter dagen ud med en frisk dukkert. 

Mange af vores vinterbadere sværger til, at det er helt fantastisk at tage en dukkert  i det holde hav, selv når termometeret viser frostgrader. De nyder det år efter år, også når de rammer i pensionsalderen. Det er dog sjældent at se “isbadere” dykke ned i åbne ishuller.  

Vinterbadning hjælper på lykkefølelsen

Selvom der endnu ikke er mange videnskabelige beviser, er mange vinterbadere fast overbeviste om den sunde effekt. Isbadning, eller vinterbadning, booster lykkefølelsen – dog er der ingen troværdige undersøgelser, som beviser, at vinterbadning kan hjælpe mod den årlige bølge af forkølelser, og alligevel er alle vores vinterbadere enige om, at en kort dukkert i det kolde have er det hele værd. 

At tage en kold dukkert i havet om vinteren kan styrke din immunforsvar og få dig til at føle dig mere frisk. Det er særligt godt for dit kredsløb, fordi når du hopper i det kolde vand, får du din krop til at reagere med et “kick”. Din krop begynder at frigive varme, adrenalin og andre stresshormoner, der får dig til at føle dig energisk, som når du tager en kontrastbruser. 

Mange lokale og vores sommerhusgæster er blevet rigtige vinterbadeentusiaster. Især når det er koldt udenfor, er de korte Vesterhavsbade en sand fornøjelse. Nogle gange vælger vores gæster endda et sommerhus ved stranden, så de kan begynde deres ferie med at hoppe i det iskolde hav og derefter gå ind i en varm sauna for at blive varmet op. Men det er ikke helt ufarligt, så det er bedst at gøre det sammen nogen. 

Vinterbadefestivaler 

En helt særlig tradition, der er blevet en fast del af nytårstraditionerne i mange feriebyer, er vinterbadning eller issvømning ved årsskiftet. Især langs den jyske Vestkyst er Vinterbadefestivalen i Søndervig blevet en yderst populær begivenhed, hvor utallige vinterbadeklubber, fastboende og feriegæster deltager med glæde. Tidligt på året har allerede 1000 vinterbadere tilmeldt sig, og man forventer, at mindst dobbelt så mange spontant kaster sig ud i det kolde Vesterhav. 

Siden 2018 har Blåvand Nytårsbad fundet sted lidt længere mod syd i feriebyen Blåvand på Hvidbjerg Strand. Det er blevet en fast begivenhed i kalenderen for mange vinterbadere og tilskuere. Gang på gan kan man også se, hvordan tilskuere spontant bliver til vinterbadere, og beslutter sig for at vove sig ud i det kolde Vesterhav og deltage i den store fællesskabsoplevelse. 

Efter et koldt nytårsbad er belønningen typisk en dejlig stykke kransekage eller et lækkert glas mousserende vin.

vinter-danmark-vesterhavet 

Er det farligt at vinterbade?

NEJ! Men der er nogle ting du skal være opmærksom på, inden du bevæger dig ud i Vesterhavets bølger om vinteren. Vinterbadning behøver ikke at være farligt, så længe man følger enkle anbefalinger. 

Den allerførste danske vinterbadeanstalt blev etableret i slutningen 1800-tallet og vinterbadning blev i årene efter meget populær og forbundet med begreberne sundhed, renhed og selvkontrol. Den dag i dag er der omkring 23.000 vinterbadere, som er organiseret i hele 80 klubber og foreninger. 

Vinterbadning og sauna – Og med en fantastisk udsigt!

En af de mange vinterbadeklubber i Danmark holder til i Ringkøbing, Fjordsvømmer og Vinterbadeklubben Neptun, så hvis du opholder dig i eller omkring Ringkøbing, kan vi anbefale at du også oplever det kolde gys i Ringkøbing Fjord. Vinterbadeklubben Neptun stiller en sauna til rådighed, så du kan blive gennemvarm hurtigt imellem de kolde gys i fjorden. Foruden den hurtige opvarmning af din krop, har du også den smukkeste udsigt over Ringkøbing Fjord i første parket.

Hvem kan vinterbade?

 • Alle raske personer, uanset alder
 • Personer med hjerteproblemer eller for højt blodtryk skal have godkendelse af deres læge, inden de vinterbader
 • Man må ikke vinterbade, hvis man er forkølet, har feber eller føler sig utilpas
 • Personer, der er under indflydelse af alkohol og/eller euforiserende stoffer, må ikke vinterbade

Hvad sker der med kroppen? 

 • Kroppen udskiller stresshormoner (endorfiner)
 • Man føler et ‘kick’ efterfulgt af fysisk velvære
 • Der kan forekomme mindre variationer i blodtryk og puls

Hvordan vinterbader man på den rigtige måde? 

 • Det anbefales, at man tilvænner sig gradvist. Det bedste er at fortsætte badningen efter at den almindelige badesæson er ophørt
 • De fleste vinterbadere dypper hele kroppen i ca. 10-20 sekunder. Andre tager en lille svømmetur, men højest et par minutter
 • Vinterbadning kan med fordel kombineres med en tur i sauna
 • Omklædning skal ikke ske for langt væk fra badestedet
 • Husk aldrig bade alene eller uden opsyn 

Vinterbadning og isbadearrangementer i 2023

Vinterbadning i Vesterhavet i Søndervig

Vinterbadefestival i Søndervig, den (rigtig) store nytårsdukkert i Vesterhavet

Forestil dig det: Du byder det nye år velkommen med en forfriskende svømmetur i Vesterhavet! 

Den unikke nytårsbadeoplevelse venter på dig. Den 31. december 2023 kan du deltage i den traditionsrige Søndervig Vinderbadefestival på Badevej i Søndervig. 

Alle er hjertelig velkomne til at være en del af Vinterbadefestivalen – der er ingen behov for tilmelding! Dog, hvis du beslutter dig for tilmelde dig som vinterbader, får du ikke kun muligheden for en forfriskende svømmetur i Vesterhavet men også et glad mousserende vin og en lækkert stykke kransekage på stranden. Begynd det nye år med denne uforglemmelige oplevelse!

Program for Vinterbadefestival i Søndervig 2023

 • Kl. 11.00 – Velkomst og instruktion.
 • Kl. 11.05 – Nedtælling.Vi hopper i Vesterhavet og får det kulde gys
 • Kl. 11.10 – Bobler og kransekage til alle vinterbaderne – Gratis!
 • Kl. 11.30 – Vinterbadefestivalen i Søndervig lukker og ønsker ALLE et godt nytår!

Tilmelding til Søndervig Vinterbadefestival

Tilmelding til Søndervig Vinterbadefestival finder du på arrangørernes hjemmeside her.

Overnatningsmuligheder:

Du kan finde ledige sommerhuse i Søndervig hos Esmark.


Nytårsbadning i Henne Strand

Sig farvel til året med en forfriskende dukkert i det iskolde vand ved Vesterhavet! Gå ikke glip af chancen for at opleve en helt unik og forfriskende nytårsferie på Henne Strand. Det er et højdepunkt, du ikke må gå glip af under din vinterferie. Den spændende begivenhed, Henne Strand Nytårsbad, venter på dig den 31. december 2023 kl. 12.00.

Invitér din familie og venner til at kaste sig ud i bølgerne sammen med dig. Efter dette forfriskende eventyr står arrangørerne klar med et glad mousserende vin på stranden – en perfekt måde at afslutte en uforglemmelig oplevelse, som vil leve længe i hukommelsen.

Program for Henne Strand Nytårsbad 2023

 • Kl. 12.00 – Velkomst på Henne Strand

Tilmelding til nytårsbadning i Henne Strand 

Detaljer om tilmelding til nytårsbadning på Henne Strand finder du på arrangørernes hjemmeside.

Overnatningsmuligheder:

Du kan finde ledige sommerhuse i Henne Strand hos Esmark.


Blåvand Nytårsdag 2023 – nytårsbadning på det vestligste punkt i Danmark 

Den 31. december 2023 fejrer Danmarks vestligste punkt, feriebyen Blåvand, også starten på det nye år med en fælles vinterbadning i Vesterhavet. 

Blåvand Nytårsbad på Hvidbjerg Strand blev spontant stablet på benene for første gang i 2018. I det første år deltog over 300 vinterbadere, og der var mere end 1.000 tilskuere, der nød den fantastiske nytårsaften. Arrangørerne er overbeviste om, at deltagernatallet vil stige igen i år. Det er en begivenhed, man ikke vil gå glip af!

Program for Blåvand Nytårsbad 2023

 • Kl. 11.00 – Mødested er ved badebroen ved Hvidbjerg Strand

Tilmelding til vinterbadning i Blåvand

Der kræves ingen forudgående tilmelding til nytårsbadet. Du kan blot møde op og nyde begivenheden. 

Overnatningsmuligheder:

Du kan finde ledige sommerhuse i Blåvand hos Esmark.

Vinterferie i et sommerhus hos Esmark

Oplev magien ved en vinterferie ved Vesterhavet! Når dagene bliver kortere, og frosten dækker landskabet, forvandler Danmark sig til et ægte vinterlandskab. Med sine frostklare klitlandskaber, hyggelige sommerhuse og en overflod af vintertraditioner har den perfekte mulighed for at slippe hverdagen for en stund.

Forestil dig at stå ved Vestkysten en klar morgen og kigge ud over de iskolde Vesterhavsbølger. Måske tør du tage en kølig dukkert i det friske vand og prøve vinterbadning – det er ikke kun forfriskende, men også godt for krop og sjæl.

I Danmark omfavner vi hyggen om vinterne – hyggelige øjeblikke i et varmt sommerhus efter en lang gåtur ved havet. Du kan slappe af ved den knitrende brændeovn og nyde tiden med dine nærmeste. Og der er så meget mere at udforske på en vinterferie.

Find ud af, hvad der før en vinterferie ved Vesterhavet så speciel. Vi ser frem til at byde dig velkommen i et af vores smukke sommerhus og udforske Vestkystens smukke vinter sammen med dig!

Vi stræber efter at holde vores informationer så ajour som muligt. For at være på den sikre side, anbefaler vi, at du altid tjekker datoer og tider direkte hos arrangørerne, om den pågældende begivenhed finder sted. 

Kategorier Aktiviteter

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...