Skallingen – et naturparadis med en spændende historie

Skallingen er et fredet naturområde i det nordlige Vadehav mellem Blåvand og Fanø. Det er en relativt ny halvø, som er cirka syv kilometer lang og har et areal på 2.000 hektar. Med sin fantastiske, uberørte natur og sit rige dyreliv er Skallingen en destination, der vil imponere enhver naturinteresseret, og som bare skal opleves ”live”. Og så hører der en spændende historie med til området, der blandt andet omfatter en voldsom stormflod, diverse arkæologifund og et minefelt fra Anden Verdenskrig.

En naturskøn halvø i konstant forandring

Den syv kilometer lange halvø blev først skabt i 1634 og er derfor relativt ny i den danske natur. Det skete som følge af en voldsom stormflod, der udslettede det nærliggende fiskerleje ’Sønderside’ syd for Ho. Et sted, som for nyligt har fanget arkæologernes interesse – indtil videre har man fundet keramik-skår, skrædder-redskaber, fiskekroge og sågar gulvet af et lille hus i det område, der engang var et lille fiskerleje.

Gennem de seneste knap 400 år er halvøen blevet bygget op af store sandbanker, som er skabt af de ændrede strømforhold, og egnen har lige så langsomt udviklet sig til det fantastiske naturområde, det er i dag. Det betyder dog ikke, at udviklingen nu er stoppet. Skallingen er fortsat og i konstant forandring. Faktisk æder havet næsten 3 meter af klitterne hvert eneste år.

Stedets navn har også en lille historie i sig. Skallingen menes at stamme fra ordet ’skalling’, som betyder ’nøgen lyngbakke’. I 1979 blev området opkøbt af staten, og det er grunden til, at det i dag fungerer som et fredet naturområde.

Danmarks sidste minefelt – en del af Atlantvolden

Skallingen har dog ikke altid haft den fredfyldte karakter, som området har i dag. Faktisk var det hjemsted for Danmarks sidste minefelt, som blev oprettet i forbindelse med etableringen af den historiske Atlantvold under Anden Verdenskrig. Der blev udlagt hele 72.000 miner i området.

Det er omkring Skallingen, at det barske dansk-tyske krigsdrama “Under sandet” udspiller sig. Den prisvindende film behandler et mørkt kapitel i historien om Danmarks efterkrigstid, hvor mere end 2.000 tyske krigsfanger blev sat til at rydde minefelterne, heriblandt også helt unge drenge. Næsten halvdelen af alle krigsfangerne blev hårdt sårede eller omkom i arbejdet.

I dag er det dog ganske ufarligt at færdes på Skallingen. Området blev ryddet for de sidste miner i 2012, så man nu kan komme rundt på hele halvøen. I samme omgang blev der etableret en sti, som løber hele vejen ned til Skallingens sydspids. Herfra er der udsigt til den ubeboede ø, Langli, der blandt andet huser store kolonier af ynglende fugle.

Uberørt natur og rigt dyreliv på Skallingen

Skallingen er et område med et rigt og uberørt natur- og dyreliv. Særligt i sommermånederne og frem til september blomstrer den vilde natur. Marskblomsterne springer ud, og de flotte planter med det karakteristiske navn, Skalling-lyng, giver marsken et lilla skær. I september begynder svampesæsonen, og det er blandt andet muligt at få fingrene i lækre spisesvampe såsom sorten ’stor parasolhat’. I kan også være heldig at finde rav på stranden, hvis I går en tur langs vandkanten.

Det fredede naturområde er hjem for et spændende dyreliv. På stranden slænger de spættede sæler sig i solen, og området er også yngle- og rasteplads for et varieret fugleliv med blandt andet strandskader, viber, rødben og forskellige arter ænder. Måske er I heldige at spotte krondyr, rådyr, harer og ræve på jeres vej gennem området – eller få et glimt af en mægtig havørn, der kommer forbi området for at jage. Om sommeren og frem til midten af september græsser kvæget på engene og giver Skallingen en ekstra idyllisk og landlig stemning.

Kreaturer på Skallingen

Praktiske informationer om området

I kan både besøge Skallingen i bil, på cykel og til fods. Turen dertil går via rute 431 gennem den lille landsby Ho, og derfra videre gennem Ho Plantage. Fra plantagen løber en gammel, ensporet militærvej ud til parkeringspladsen, hvor I kan parkere jeres bil. Derefter foregår resten af turen til fods eller på cykel. Der er mulighed for at nyde en medbragt madpakke i den flotte natur ved et af områdets borde-bænke-sæt.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er forbudt at tage hunde med på Skallingen – også hvis de er holdt i snor. Denne regel er lavet for at beskytte områdets rige fugleliv bedst muligt.

Det er vanskeligt at færdes på Skallingen, hvis man er kørestolsbruger eller er gangbesværet, specielt eftersom der ikke er nogen markerede vandreruter. Dog kan man besøge Den gamle redningsstation, også kaldet ’Madpakkehuset’, som er handicapvenligt indrettet. I huset er der stillet langborde og bænke op til fri afbenyttelse, og der er også en spændende plancheudstilling med naturen og livet på Skallingen som omdrejningspunkt. Der er også et offentligt toilet, som er åbent i sommerperioden.

Skallingen kan i princippet besøges hele året rundt, men vær særligt opmærksom på vejret og tidevandet. Der kan nemlig være risiko for oversvømmelser.

Ferieområder i nærheden af Skallingen

Hvis I gerne vil bo tæt på Skallingen, er der flere ferieområder i nærheden. Hos Esmark Feriehusudlejning har vi både feriehuse i Ho og Blåvand, som ligger henholdsvis cirka 6 og 12 kilometer fra det fredede naturområde.

På vores hjemmeside kan I søge specifikt efter sommerhuse i Ho og Blåvand, og på den måde kan I hurtigt få et overblik over vores samlede udvalg af ferieboliger – som indbefatter alt fra klassiske, helt enkle sommerhuse til luksuriøse feriehuse med spabad og sauna eller sågar swimmingpool.

Kategorier Aktiviteter,Natur

Mød forfatteren - Mette Marie

Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet inden for sommerhusudlejningsbranchen i flere end 10 år. I min fritid holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, og så elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...