Filsø er et botanisk mirakel

Hvis du sætter pris på skøn natur og et rigt fugleliv, så er Filsø det helt rigtige sted at besøge, hvis du holder sommerhusferie i Henne Strand eller et af de nærliggende ferieområder. Filsø ligger sydøst for Henne Strand, og den omtales med rette som et botanisk mirakel.

Historien om Filsø strækker sig helt tilbage til stenalderen, og den var i flere tusinde år – helt frem til midten af 1800-tallet med sine 2.800 hektar en af Danmarks største søer, men i 1848 begyndte man at pumpe vandet væk fra den store hedesø, så området i stedet kunne bruges til landbrug.

Det tog fire år at tømme langt det meste af søen, og i årene under og efter Anden Verdenskrig blev den resterende del af søen tørlagt til fordel for landbrugsdrift.

Et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter

Jorden blev dyrket, og der var en stor gård med svinefarm på stedet frem til 2010, hvor Aage V. Jensen Naturfond erhvervede området med det formål at genskabe den gamle sø og at skabe et unikt naturområde til glæde og gavn for både dyr og mennesker.

Det lykkedes i høj grad, og der er siden 2011 registreret langt over 200 fuglearter ved søen, som igen er blevet en vigtig fuglerasteplads. Du kan blandt mange andre arter se terner, traner, hejrer, snestorke og havørne ved Filsø.

En anden spændende historie om Filsø er, at den tilbage i vikingetiden spillede en vigtig rolle for vikingerne, fordi den dengang var en åben fjord, som lå med direkte forbindelse til Vesterhavet. Ved Henne Kirkeby har man fundet rester efter en stor vikingeboplads.

Der er flere gode vandre- og cykelstier ved Filsø, og der er fugletårne, hvorfra du kan nyde den skønne udsigt over området og se nærmere på de mange spændende fuglearter. Der er også gode parkeringsforhold ved søen.

Filsø (Ellipsen og besøgscenter)

Naturelskere får ideelle forhold ved den genskabte Filsø, som er et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter.

Tag på en gå- eller cykeltur i det fri og oplev Filsø (også med din hund, blot den er i snor).

Adresse
Kærgårdvej 14b
6854 Henne

Filsø (Ellipsen og besøgscenter)

Oftest stillede spørgsmål

chevron-down

Hvor dyb er Filsø?

Filsø har en gennemsnitlig dybde på 1,14 meter og er nogle steder op til 3 meter dyb.

chevron-down

Hvornår blev Filsø genoprettet?

Filsøs genoprettelse begyndte, efter Aage V. Jensen Naturfond købte Filsø i 2010. Naturfonden overtog Filsø den 1. oktober 2011, hvor genoprettelsen blev påbegyndt, og i 2012 stod den ny Filsø på 915 hektar færdig. Den omfattende genopretning betyder, at Filsø hører til blandt de største naturgenopretninger i nyere tid i Danmark.

chevron-down

Hvilke 3 sjældne arter er også fundet i Filsø?

Filsø er hjemsted for flere sjældne fuglearter. I 2014 spottede man for første gang i Danmark en tyndnæbbet måge ved Filsø, og derudover holder flere sjældne arter til i området – blandt andet sandternen, kohejren og odinshanen. Filsø er også kendt for at have et tilbagevendende havørnepar, som hvert år besøger området for at yngle.

chevron-down

Kan man gå rundt om Filsø?

Filsø har et areal på 915 hektar og en omkreds på omtrent 16 kilometer. Der går ingen vandreruter hele vejen rundt om søen, men der er flere veletablerede vandrestier i området omkring Filsø. Du kan for eksempel krydse den store sø via Dæmningsvejen, der går tværs over Filsø. Du kan også betragte Filsøs rige fugleliv fra et af områdets fugleobservationstårne, som du kommer forbi på nogle af ruterne.

chevron-down

Hvem ejer Filsø?

Filsø er ejet af Aage V. Jensen Naturfond, som købte 2.320 hektar af området omkring Filsø tilbage i 2010 med en mission om at genskabe den udtørrede sø og det tabte fugleliv. Aage V. Jensen Naturfond er en fond, hvis generelle formål er at støtte naturen og udbrede viden om naturen blandt den almene befolkning.

chevron-down

Er der fisk i Filsø?

Der er fisk i Filsø, og i søen holder både gedder, aborrer og skaller til.

Kategorier Aktiviteter,Natur

Mød forfatteren - Svend

Jeg er opvokset i Hvide Sande og bor i dag i en lille landsby, nord for Ringkøbing. Jeg er ud af en familie, som har på boet på tangen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord gennem mange generationer. Jeg interesserer mig for historie, sport og samfundsforhold, og jeg har en hund, der hedder Albert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...