VADEHAVSCENTRET: Porten til UNESCO Verdensarv

Vadehavscentret, Dorte Mandrup. Foto: Adam Mørk

Vadehavscentret, der ligger syd for den historiske by Ribe, er besøgscentret for UNESCO’s verdensarvsområde Vadehavet, hvor du kan få meget mere at vide om Nationalpark Vadehavet, Danmarks største nationalpark.

Det kæmpe store Vadehavsområde består af ca. 11.500 km2 – et 500 km langt og op til 40 km bredt landskab langs den danske, tyske og hollandske kyst fra Den Helder i Nederlandene gennem Tyskland til Skallingen i Ho Bugt nord for havnebyen Esbjerg i Danmark.

Hvis du skal holde ferie i et sommerhus i den sydlige region på Rømø, der ligger ude for fastlandet, eller hvis du planlægger en dagstur til Sønderjylland og gerne vil lære mere om Danmarks mangfoldige natur, landskabet og dyrelivet i Nationalpark Vadehavet, anbefaler vi et besøg på Vadehavscentret.

Sådan får du din fordel hos VADEHAVSCENTRET

Som gæster i et sommerhus hos Esmark får du 20% rabat på dine entré til VADEHAVSCENTRET

Du får din fordel, når du i indgangen til VADEHAVSCENTRET fremviser din Esmark-sommerhusnøgle.

Porten til UNESCO Verdensarv

Vadehavscentret i Vester Vedsted, nær Danmarks ældste by Ribe, er designet af arkitekt Dorte Mandrup og passer perfekt ind i det skønne Vadehavslandskab. Det synlige hovedmateriale, der er inspireret af vikingernes stråtækte huse, er tagrør – og der blev i alt brugt 25.000 bundter rør fra Limfjorden og Ringkøbing Fjord.

Den gamle bygning har Dorte Mandrup har formået at kombinere med den nye. Det kæmpe store center med et areal på 2800 mrummer udstillinger, mødelokaler, en butik og en café.

Er du besøgende? Så får du nemt indtrykket af, at bygningen synes at vokse ud af jorden og elegant tilpasser sig det omgivende moseområde. 

Vadehavscentret har til formål at give dig og de øvrige besøgende viden om Vadehavet og marsklandet. 

Historisk baggrund

Der blev allerede i 1992 lagt planer om at bygge et Vadehavscenter. I 1996 stod bygningen færdig og var åben for besøgende. 

Tilbage i 2007 blev processen med at oprette et nyt Vadehavscenter indledt. I 2014 var tiden kommet. Ombygnings- og renoveringsarbejdet efter arkitekt Dorte Mandrups tegninger blev igangsat og afsluttet i 2017.

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim stod i spidsen for den ceremonielle genåbning af Vadehavscentret den 2. februar 2017.

Siden genåbningen er interessen for Vadehavscentret steget hvert år. Antallet af besøgende overstiger allerede nu 100.000 om året.

Udstillingen

Den smukt designede udstilling “Vadehavets trækfugle” er centrum for centret. Hvert år passerer mellem 20 og 45 millioner trækfugle gennem det danske Vadehav. Det gælder bl.a. gæs, ænder, vadefugle, terner, stære og måger.

Tidevandet er skyld i en rigelige fødevareforsyning. Vadehavet er et af de mest produktive økosystemer i verden. Tusindvis af rokker besøger hvert år den danske del af Vadehavet, hvor de fordobler deres kropsvægt på få uger på grund af det store udbud af muslinger.

Lige netop derfor er Vadehavet ikke kun af stor betydning for trækfuglene, men også for fiskene i Nordsøen.

Vadehavscentret Fotos: Vadehavscentret.dk

Vadehavscentret Fotos: Vadehavscentret.dk

Vadehavet er perfekt til pauser. Fuglene holder nemlig pause her i området for at spise inden de lyver nordpå til deres yngleområder. I efteråret vender de tilbage og holder endnu en pause, inden de flyver sydpå til de varmere områder. 

På grund af det enorme antal trækfugle er Vadehavet ved den danske vestkyst en af de største og vigtigste trækruter i verden.

Som følge af det rige liv i Vadehavet blev området på grund af tidevandets dynamik i 2010 udnævnt til nationalpark, og i 2014 blev det danske Vadehav udpeget som UNESCO’s verdensarv.

Vadehavscentret har ved hjælp af den nyeste teknologi er der blevet skabt en udstilling, hvor du befinder dig midt i trækfugleflokken – og på helt tæt hold kan du se trækfuglene og de dyr, de lever af. 

Vadehavscentret, udstilling. Foto: Adam Mørk

Vadehavscentret, udstilling. Foto: Adam Mørk

Besøger du udstillingen “Himmelsrummet”, så får du et interessant indblik i temaet ‘Fødekæder i Vadehavet’.

Aktiviteter

Vadehavscentrets biologer og naturvejledere byder på en lang række aktiviteter og udflugter, hvor du både kan komme med på sælsafari, muddervandringer, fisketure, cykelture, reje- og østerssafari og mudderkonkurrencer som f.eks. mudderormegravning og muslingeløb.

“Sort Sol”-udflugterne finder sted hvert år om foråret og efteråret, hvor mellem 100.000 og 300.000 stære flyver over himlen i smukke formationer. 

Priser

2017 Esbjerg Byfonds pris for fremragende arkitektur
2017 International Thatching Society Award for det bedste stråtækte hus i verden
2018 German Design Award Gold for udstillingen
2020-2021 Den Nordiske Ly-prisen for bæredygtighed ved European Museum Award

Vadehavscentret

Det nyåbnede 'Vadehavscentret' blev åbnet for besøgende i 2017 og er designet af arkitekt Dorte Mandrup. Centeret giver de mange besøgende mulighed for at lære mere om Nationalpark Vadehavet, Vadehavslandskabet med dets fascinerende flora og fauna eller deltage i de mange spændende, lærerige og fascinerende ture med erfarne guider.

Adresse
Okholmvej 5,
Vester Vedsted
6760 Ribe

Hjemmeside
vadehavscentret.dk

Vadehavscentret
chevron-down

Hvad er VADEHAVSCENTRET?

VADEHAVSCENTRET er et 2.800 m2 stort formidlingscenter, der gennem udstillinger giver dig et indblik i naturen og kulturen ved Vadehavet. VADEHAVSCENTRET ligger i midten af UNESCO Verdensarvsområde.

chevron-down

Hvad kan jeg opleve i VADEHAVSCENTRET?

I VADEHAVSCENTRET kan du opleve to udstillinger, Trækfuglenes Vadehav og Vadehavsfortællinger’, der tilsammen fortæller om den fascinerende natur og kultur der er at opleve ved Vadehavet.

chevron-down

Hvor ligger VADEHAVSCENTRET?

VADEHAVSCENTRET ligger i det flade marsklandskab nær Vadehavet. Du finder centret på adressen: Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe

chevron-down

Hvilke sommerhusområder ligger i nærheden af VADEHAVSCENTRET?

De sommerhusområder, der ligger i nærheden af VADEHAVSCENTRET, er Skærbæk (ca. 20 km), Arrild (ca. 33 km), Rømø (ca. 34 km) og Fanø (ca. 50 km).

Esmark udlejer flere end 100 sommerhuse i de nævnte områder, og der er altid rig mulighed for at komme til toppen af udsigtstårnet, når du holder ferie hos os i et sommerhus ved Vesterhavet.

Kategorier Aktiviteter,Natur

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...