Blåvandshuk Fyr: Vartegn og populært udflugtsmål på vestkysten

Fyrtårnet i Blåvand har fået navnet Blåvandshuk Fyr og hører til blandt vestkystens mest populære udflugtsmål. Tårnet er 39 meter højt og rager på grund af sin beliggenhed hele 55 meter op over havets overflade. Det hvide fyrtårn ligger ved Danmarks vestligste punkt, eller mere præcist i Horns Bjerges klitlandskab.

Blåvandshuk Fyr kan både skimtes fra de fleste feriehuse i Blåvand og fra Blåvand Strand.

Det karakteristiske fyrtårn er faktisk motiv på et af de danske frimærker, og så markerer tårnet ikke kun Danmarks vestligste punkt – det tjener også som vartegn for ferieområdet i Blåvand.

Sådan får du rabat hos Blåvandshuk Fyr 

Når du er gæst i et Esmark-feriehus, får du 20% rabat på dagsentrébilletten til Blåvandshuk Fyr.

Ved ankomst til museet skal du fremvise din Esmark-feriehusnøgle for at tilgå rabatten, hvor den herefter fratrækkes entréprisen!

PSST. Børn under 18 år kan komme gratis op i Blåvandshuk Fyr i følge med en voksen.

170 trappetrin til toppen af Blåvandshuk Fyr

For at komme hele vejen til tops i fyrtårnet må man bestige 170 trappetrin, som bringer en 39 meter op i højden – turen kan være anstrengende, men det hele værd, når I fra toppen kan nyde en fantastisk 360 grader-panoramaudsigt: Både til havet og til det smukke vestjyske klitlandskab.

toppen af Blåvandshuk fyr

Oplev vestkystens mange finurlige områder 

Fra toppen af fyret kan du mod nord og øst se hele vejen til Vejers Strand og hedelandskabet ved Kallesmærsk Hede – en formidabel udsigt. Kigger du mod sydøst har du udsigten over Blåvand, og når vejret spiller med, til Blåvand Strand og de fire berømte muldyr, som er opført af kunstneren Bill Woodroow. Ude på havet kan man skue de to havmølleparker ved Horns Rev, Horns Rev 1 og Horns Rev 2, som befinder sig cirka 40 kilometer fra kysten. Begge havmølleparker er de største af sin slags, ikke kun i Danmark, men i hele verden.

De 3 blink er fredede

Kendetegnet ved fyrtårnet i Blåvand er de tre hvide blink, der kommer med 20 sekunders mellemrum. For at sikre, at arkitekturen kan stå til skue for omverdenen i mange år endnu, er fyrtårnet i dag fredet.

Blåvandshuk Fyr skulle advare skibene

Fyrtårnet i Blåvand blev opført af to grunde:

  • For at advare om Horns Rev og
  • For at sikre havneindløbet fra Esbjerg

Når skibene fra vesten kom og sejlede mod havnen i Esbjerg, var der på grund af Horns Rev risiko for at gå på grund. Her var fyrtårnet en stor hjælp, eftersom lyskeglen kunne sende en advarsel fra kysten ud til skibene.

I sine første år fik fyrtårnet hjælp fra endnu et fyrtårn på Skallingen, en landtunge, som ligger cirka 17 kilometer syd for Blåvand. Fyrtårnet på Skallingen måtte dog allerede i 1911 sprænges i stykker, fordi det stod så ustabilt, at man regnede med, at det kunne ende med at glide ned i havet.

Fyrtårnet i Blåvand kan besøges hele året rundt

Fyrtårnet i Blåvand har åbent for besøgende hele året rundt. Det mest optimale besøgstidspunkt er selvfølgelig, når solen skinner, og der er god sigtbarhed, så man kan nyde panoramaudsigten fuldt ud. Entrébilletterne kan købes ved foden af de 170 trappetrin i turistinformationen, som førhen har været fyrpasserens hjem.

I fyrmesterboligen finder du også en lille shop, hvor du kan købe en kop kaffe, sodavand og is. 

Udsigt fra fyret i Blåvand

I turistinformationen finder man desuden en miniudstilling af havmølleparken Horns Rev (gratis entré). Tæt på fyrtårnet ligger også et gammelt bunkertårn, som var en del af den forhenværende Atlantvold under Anden Verdenskrig. 

Blåvands Fyrtårn har været i brug siden 1900

Det nuværende bygningsværk blev opført i 1899 af tømmermester Kr. Skaft og blev taget i brug for første gang på nytårsaften i 1900. Her erstattede det et 14 meter højt vinkelfyr fra 1886. Vinkelfyret blev taget i brug for første gang den 15. november 1886 og var udstyret med et linseapparat og en petroleumslampe.

Det nuværende Blåvandshuk Fyr fungerede ved hjælp af et roterende linseapparat og en fedtgasbrænder, indtil det i 1949 blev tilsluttet det danske strømnet.

Fyret i Blåvand lyser op til 32 sømil ud over Horns Rev

Noget, man ikke kan se udefra: Indvendigt kører alt ved det gamle fyrtårn på autopilot. Der har ikke været fast personale tilknyttet Blåvandshuk Fyrtårn siden 2000, og en lyssensor sørger for, at fyrtårnet selv kan tænde og slukke.

Med sine 1.000 watt kan lyset i fyrtårnet oplyse en afstand på mere end 32 sømil ud over Vesterhavet. Inden i tårnet lige under selve fyret sidder urværket, som med hjælp fra et stort lod kan dreje linsen rundt. Inden i den 4 tons tunge linse er prismet, som sørger for en lyseffekt på mere end 180.000 lys.

Fyrtårnet som udflugtsmål: Sådan finder du derhen

Hvis dit feriehus på vestkysten ikke ligger lige i nærheden af Blåvandshuk Fyr, er det måske brugbart at vide, at fyrtårnets adresse er Fyrvej 106, 6857 Blåvand. Der er gode parkeringsmuligheder direkte ved siden af fyret, så du kan nemt tage bilen, når du skal besøge attraktionen.

Udsigt Blåvandshuk fyr

Fyrtårnet i Blåvand er desværre ikke egnet til kørestolsbrugere, eftersom der ikke er nogen elevator. Stien op til fyret er desuden belagt med grus.

Kommer du fra stranden, finder du fyrtårnet i Blåvand lige bag klitterne ved Blåvand Strand.

Kom med os op i tårnet og nyd udsigten…

Blåvandshuk Fyr

Det 39 meter høje fyrtårn Blåvandshuk Fyr blev opført i 1900. Tårnet markerer Danmarks vestligste punkt og har en flammehøjde på 55 meter. Fyrets kendetegn er de tre hvide blink, som kommer med 20 sekunders mellemrum, og Blåvandshuk Fyr har åbent for besøgende hele året rundt.

Adresse
Fyrvej 106
DK-6857 Blåvand

Blåvandshuk Fyr
Kategorier Aktiviteter

Mød forfatteren - Mette Marie

Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet inden for sommerhusudlejningsbranchen i flere end 10 år. I min fritid holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, og så elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...