Livsfarlige hestehuller behøver ikke være farlige

Hvert år kommer danskere såvel som turister ud for ulykker ved de danske strande. Langt de fleste slipper heldigvis med skrækken, men for nogen har det fatale følger. Langt de fleste ulykker sker ved kysten, hvor naturen kan være en afgørende faktor. En stor del af ulykkerne skyldes, at personerne bliver grebet af strømmen, og kommer så langt væk fra land, at de ikke har kræfter til at komme ind til land.

Inden man går i vandet bør man altid følge baderådene, men der er også ting, baderådene ikke siger noget om, og som man ikke selv er herre over, og en af dem er naturen. En af de hyppigste årsager til badeulykker er revlehuller, som også kaldes for hestehuller. De forekommer oftest ved Vesterhavet, hvor bølgerne er større og strømmen er kraftigere end ved de andre farvande i Danmark.

På verdensplan er revlehuller (på engelsk kaldet rip currents) den største årsag til drukneulykker, og alene i USA mister mere end 100 mennesker hvert år livet i ulykker relateret til revlehuller. I Danmark er fatale ulykker heldigvis sjældne, hvilket både kan skyldes oplysning om fænomenet samt årvågne livreddere ved de danske strande.

Hvad er hestehuller og hvorfor er de farlige?

Revlehuller er et fænomen, der primært opstår ved sandstrande. De er farlige, fordi de er meget svære at se på afstand, men typisk er de der, hvor vandet er mest roligt. Hullerne opstår mellem revlerne, hvor store mængder vand fra bølgerne presses sammen i revlen, hvilket forårsager en kraftig udadgående strøm. Selv erfarne og dygtige svømmere vil ikke kunne svømme imod strømmen i et revlehul.

Det er en myte, at man bliver trukket ned under vandet, og det er ikke revlehullet i sig selv, der er farligt. Det er panikken og udmattelsen, der følger med, hvis man prøver at svømme mod strømmen, der kan have fatale konsekvenser.

Hvordan slipper man fri?

Det vigtigste hvis man bliver fanget i et hestehul, er at man ikke går i panik. Man bliver ikke trukket under vandet men ført en lille smule længere væk fra land. Man skal ganske enkelt lade sig føre med strømmen i de op til 10 meter et revlehul typisk er. Herefter kan man lige så stille svømme langs kysten og uden om revlehullet. Hvis man gør dette, behøver revlehuller ikke på nogen måde at være farlige.

Viden om revlehuller redder liv

Udover opmærksomme livreddere, så kan helt almindelige mennesker også være med til at redde liv, hvis de ser nogen blive fanget. Hvis du ser en ulykke, så skynd dig at ring 1-1-2, eller få andre til at gøre det. Herefter skal du kaste noget ud til den eller de nødstedte, så de kan holde sig oven vande. Herefter skal du råbe højt, hvad de skal gøre – altså lade sig føre ud og svømme på langs kysten. Mange ulykker sker, når nogen der ikke ved, hvad de laver, prøver at redde nogen, der er i nød. Du bør derfor kun i absolut yderste tilfælde aktivt forsøge aktivt at hjælpe.

Vi har lavet en infografik om hestehuller

Vi mennesker er indrettet således, at vi husker ting bedre, hvis vi får dem eksemplificeret visuelt. Derfor har vi udarbejdet en infografik, der viser hvordan man skal forholde sig, hvis man selv bliver fanget i et hestehul eller ser andre blive det.

Hestehuller

Del billedet på din hjemmeside ved at benytte nedenstående kode

chevron-down

Hvad er hestehuller?

Når du bader i Vesterhavet, skal du være opmærksom på, at der kan være hestehuller. Et hestehul består af en udadgående strøm, som opstår, når bølger har slået op mod land, og vandet skal tilbage ud i havet: Vandet skubber sandet væk for lettere at kunne strømme ud i havet igen, og det er herved, at den udadgående strøm opstår.

chevron-down

Hvorfor hedder det hestehuller?

Egentlig hedder det slet ikke hestehuller, men revlehuller. En revle er en sandbanke på bunden af havet, og de kan spottes som lyse sandstriber i vandet, der går langs med kysten. I gamle dage kaldte sømænd revlerne for heste, og det er derfra, betegnelsen ’hestehul’ stammer. Hullerne opstår, når en bølge er slået op mod land, og vandet efterfølgende skal tilbage ud i havet; vandet skaber et hul ved at skubbe sandet væk.

chevron-down

Hvor er der hestehuller?

Hestehuller forekommer typisk ved Vesterhavet. Det gør de af den grund, at Vesterhavet er det farvand i Danmark, der har de største bølger og den kraftigste strøm. Men lad ikke hestehullerne afskrække dig fra at bade i Vesterhavet. Det er meget sjældent, at hestehuller er skyld i alvorlige ulykker, og bliver du fanget af et hestehul, skal du ikke gå i panik. Lad dig i stedet føre med strømmen, indtil den efter maksimalt 10 meter aftager i styrke.

Skjul filtre

Find sommerhus

Ønsker til huset:
Nulstil » Alle søgekriterier »
Søg
esmark-dk-map-visuel
Sommerhuse i Danmark
Ferie ved Vesterhavet
  • - Thorsminde
  • - Søndervig
  • - Hvide Sande
  • - Henne Strand
  • - Vejers Strand
  • - Blåvand
  • - Fanø
  • - Rømø
icon

 

69 15 96 11
[email protected]

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...