We love rapport 2024
Hos Esmark har vi en marehalmsstærk forankring dybt nede i det vestjyske sand. Vi har siden 1965 skabt uforglemmelige ferieoplevelser i sommerhuse langs den Jyske Vestkyst, fra Rømø i syd til Søndervig i nord, til gavn for både gæster, husejere og lokalsamfund. Læs vores rapport om, hvordan vi tager ansvar og bidrager til at beskytte de menneskelige og miljømæssige værdier ’we love’

We love
Der er ingen tvivl om, at naturen er det største aktiv, vi har på Vestkysten. Den er grunden til, vores gæster kommer igen og igen for at få fantastiske ferieoplevelser og til, at vores husejere har et feriehus lige her, hvor de kan slappe af helt tæt på naturen. Menneskeskabte klimaforandringer og flere turister i vores lokalområde vil dog over tid sætte vores natur mere og mere under pres, medmindre vi gør noget.
For os handler det om hele tiden at stræbe efter at have en ansvarlig tilgang i alt, hvad vi gør – både stort og småt – til gavn for vores gæster, husejere, medarbejdere og vores skønne lokale natur.
Fødderne solidt plantet i marehalmen og blikket rettet mod horisonten
Vores fælles fremtid er under større pres end nogensinde. Men vi har også mulighed for at påvirke den fremtid i den rigtige retning. Arbejdet med bæredygtighed i Esmark er ikke noget, vi nogensinde bliver færdige med. Vi kommer aldrig i mål, men vi vil fortsat lede efter steder, vi kan gøre det bedre, end vi har gjort tidligere. Vores bæredygtige tiltag og handlinger er vores måde at sætte handling bag ordene i vores motto – we love people og we love nature.

Fra de vide horisonter til de konkrete indsatser
Esmarks strategi for arbejdet med bæredygtighed tager udgangspunkt i vores værdier: Nærvær, passion, ansvar og fællesskab, der er vores pejlemærker i alt, hvad vi gør. Disse værdier afspejler sig i vores servicetilgang overfor gæster og husejere, men de gør sig også gældende i forhold vores lokale natur.

Passion
Hos Esmark har vi et brændende ønske om hele tiden at gøre det bedre, og det gælder i særdeleshed også, når det gælder den bæredygtige omstilling.

Nærvær
Hos Esmark er nærvær ikke bare noget, vi taler om – det er en del af vores DNA. For det er nærvær, der skaber uforglemmelige øjeblikke og styrker båndet til vores medarbejdere, vores husejere, vores gæster og de lokalområder, som vi er en del af.

Fællesskab
Kun i fællesskab kan vi skabe feriehusophold med omtanke for naturen. Vi har et tæt samarbejde med de kommuner, vi befinder os i, og er involveret i mange lokale tiltag og indsatser. Derudover samarbejder vi med Feriehusudlejernes Brancheforening. Vi stræber efter at skabe bedre vilkår for at understøtte et ferieophold med et så lavt CO2-aftryk som muligt, hvilket understøttes af brancheforeningens arbejde med den nye energimærkningsordning for feriehuse, Koglemærket – Fokus på energi.

Ansvar
I Esmark vedkender vi os vores ansvar som en stor turismeaktør langs Vestkysten. Vi støtter initiativer og udvikling i lokalsamfundet, som tager hensyn til natur og mennesker. Passer vi på vores natur og på hinanden, passer vi også på vores arbejdspladser lokalt.

Store udfordringer kræver vilje og ansvar for den fælles opgave
Hos Esmark har vi et bæredygtighedsambassadørkorps med repræsentanter fra hvert lokalkontor. Korpset gør en stor indsats for at holde fokus på alle vores tiltag, der tilgodeser vores natur og omgivelser.
Den vigtigste opgave er at følge op på tiltag, der skal implementeres i organisationen og på lokalkontorerne samt at opsamle og afprøve nye initiativer blandt de øvrige medarbejdere.
Korpsets tilstedeværelse på alle kontorer er en vigtig brik i at sikre, at der kommer handling bag ordene. Både alt det, man kan se og alt det, der ligger som et stærkt fundament for de mere synlige indsatser.

Vores aftryk på naturen
Esmarks lokalindsats
Hos Esmark vil vi gerne gøre en indsats for at støtte vores lokalområder, så vi mindsker det aftryk, vi sætter på Vestkystens fantastiske natur og miljø.
Som den største lokale feriehusudlejer på Vestkysten ligger vores påvirkning naturligvis i, at vi udlejer feriehuse og dermed bringer mange gæster til området.
Målsætning
At Esmarks forbrug af energi kommer fra vedvarende energikilder
At reducere Esmarks miljøpåvirkning som virksomhed
At udbrede ladeinfrastruktur til elbiler i vores område
At indsamle data på vores Scope 3-udledninger

Handlinger og resultater
I 2024 faldt de samlede CO2-udledninger forbundet med Esmarks egne aktiviteter med 4,1 % sammenlignet med 2023. Tilmed steg vores virksomheds aktivitetsniveau i samme periode, hvilket resulterede i en stigning på 10,4 % i antallet af udlejningshuse sammenlignet med 2023. Vi har derfor igen formået at opnå vækst uden en tilsvarende stigning i vores CO2 udledninger – ja faktisk, så har vi formået at reducere vores CO2-udledning samtidig med en stigning i antallet af udlejningshuse. Det betyder en reduktion på 13,2 % pr. udlejet hus (reduktionen omhandler udledning fra forbrug og kørsel).
Kørsel påvirker stadig mest

Kørsel udgør stadig størstedelen af vores egen CO2-udledning. Når vi for eksempel skal servicere gæster i feriehusene eller gøre husene rene efter et ophold, er kørsel uundgåelig, ligesom når vi skal ud på fotoopgaver, kører i vores firmabiler.
Vi har løbende fokus på at øge antallet af elbiler i vores bilflåde, og ved udgangen af 2024 udgjorde elbiler samlet set 53 % af vores bilflåde hos Esmark. Hvis vi medtager hybridbiler, stiger dette tal til 58 % af den samlede flåde, der kører på el. Vi har dermed øget andelen af elbiler i vores bilflåde med yderligere 17 %. Vi har i 2024 opsat 12 ladestandere ved vores kontorer og vi arbejder på at kunne opsætte flere, ligesom vi har opsat 18 ladestandere privat ved medarbejdere, der har brug for at kunne køre ud på arbejdsopgaver direkte fra hjemmet.

Esmark samarbejder med The 0-Mission
I Esmark vil vi gerne bidrage med mere vedvarende energi til elnettet og samtidig sørge for, at der bliver produceret solstrøm svarende til den mængde strøm, vi bruger. Derfor samarbejder vi med The 0-Mission, som opfører privatfinansierede solcelleparker – uden at skulle vente på offentlige tilskud eller internationale projekter. Det betyder, at Esmark bidrager til, at der kan produceres mere vedvarende energi i Danmark og til at skubbe fossile brændsler og biomasse ud af elnettet.

Ansvarligt forbrug
Hos Esmark stræber vi efter at forbedre vores miljømæssige aftryk. Derfor stiller vi blandt andet krav til vores leverandører og medarbejdere, så vi i organisationen kan træffe de mest hensigtsmæssige beslutninger både i forhold til indkøb og adfærd.
Målsætning
At reducere Esmarks energiforbrug og CO2-udledning i Esmarks egne bygninger
At reducere Esmarks energiforbrug og CO2-udledning i udlejede feriehuse
At reducere øvrige miljøpåvirkninger

Deleøkonomi
Vi har ni lokale deleøkonomiske ejerværksteder i vores lokalkontorer langs Vestkysten, hvor husejere gratis kan låne værktøj, maskiner og trailere, samt benytte vores industrivaskemaskiner og tørretumblere. I 2022 blev tilbuddet udvidet til at omfatte de fastboende beboere i Hvide Sande, på Fanø og på Rømø. Erfaringerne har været så positive, at ordningen i 2025 udvides til også at omfatte de fastboende beboere i Søndervig, Bjerregård, Henne Strand, Houstrup, Vejers Strand og Blåvand.

Fokus på dosering
Vi har haft fokus på korrekt dosering af rengøringsmiddel til rengøring af feriehusene, hvilket har resulteret i, at vi i 2024 har sparet 26.806 liter rengøringsmiddel.

En del af naturen – livet i havet
Vesterhavet er den største attraktion for mange af vores gæster. At nyde det storslåede landskab, sandet og bølgerne er godt for sanserne og giver ro i sjælen. Det ligger dybt forankret i vores vestjyske dna at passe på havet og livet i og omkring det.
Målsætning
At reducere mængden af affald i havene
At gennemføre initiativer, der målrettet gør en indsats for at beskytte havet

Omhu: og Ren Strand Fanø
omhu: arrangerer strandrensningsture i samarbejde med Esmark i Hvide Sande og Henne Strand fra juni til oktober. I 2024 deltog 771 Esmark-gæster i 29 strandrensningsture og samlede i alt 496 kg havaffald.
Vi samarbejder også med Ren Strand Fanø, som har opstillet dispensere med havaffaldsposer ved nedkørslerne til Fanøs strande, så man også her kan hjælpe med at holde stranden og havet rent.

Esmarks strandingsaffaldspose
Tilbage i 2023 lancerede vi, i samarbejde med omhu:, Esmarks strandingsaffaldspose, der er fremstillet af genanvendt plast, og som er en del af velkomstkittet til vores gæster. Med strandingsaffaldsposen medfølger en opfordring til gæsterne om at medbringe posen, når de besøger strandene i området, så de kan indsamle plast og andet affald. I 2024 udleverede vi ca. 95.000 strandingsaffaldsposer.

Medarbejdertrivsel
Esmakkertrivsel når nye højder
Vores trivselsmåling for 2024 slog endnu engang vores egen rekord! Den viser, at arbejdsglæden i Esmark ligger på en score på 90 ud af 100. Det er en fremgang på ét point i forhold til 2023 og overstiger betydeligt landsgennemsnittet for turismebranchen på 72. Det er vi utroligt stolte over og det forpligter os til at opretholde den høje standard.
Medarbejderinvolvering
Det er vigtigt for os, at vi i fællesskab kan tage ansvar. Det kræver en fælles forståelse og et ordentligt fundament, som vi har fået gennem de seneste års arbejde med bæredygtighed. I 2024 har et væsentligt tiltag været et større fokus på involvering af samtlige esmakkere i arbejdet med bæredygtighed – kulminerende i en sjov og lærerig medarbejderdag i efteråret.

Medarbejderdagen handlede om at få de bæredygtige initiativer italesat og handlinger synliggjort overfor alle esmakkere. Målet var at gøre det endnu nemmere at bidrage på konkrete indsatser og målsætninger. Vi har efterfølgende spurgt esmakkerne, hvorvidt dagen gav mere indsigt i vores arbejde med bæredygtighed og 95 % af besvarelserne angav, at dagen i nogen grad eller høj grad gav en større indsigt i dette arbejde.