Opskrifter til julebag

Der er ikke noget så hyggeligt som hjemme-julebag! Saml familien og involver alle i den hyggelige aktivitet. Det er ikke alle, der kan hjælpe lige meget, så sørg for at alle laver noget de kan lide og være med til. Sæt julemusik på og alle vil nyde at være med. Den store belønning er hyggen, juleduften der breder sig og de lækre julesmåkager, som alle har været med til at lave.

Risengrød

Ingredienser (8 personer)

  • 3 dl vand

  • 180 g grødris

  • 1 liter sødmælk

  • 1/4 tsk groft salt

Fremgangsmåde

Find en stor gryde med en tyk bund. Hæld vand og grødris i gryden, og tænd for varmen. Lad det koge op, og rør lidt i risene i cirka 2 minutter. Nu skal du tilføje sødmælken – hæld den i gryden og lad det hele koge igen. 

Skru ned for varmen, så det kun simrer, og fortsæt med at røre i grøden i omkring 10 minutter. Nu må du gerne dække gryden med et låg, og lade den simre i yderligere 30 minutter. Husk at give grøden en lille omgang med skeen en gang imellem. Hvis grøden ser ud til at være for tynd, kan du lade den koge i 5-10 minutter mere. Smag til med en lille smule salt. 

Når risengrøden er klar, kan du hælde den i en skål. Nu kommer det bedste – server den med kanel, sukker og en lækker klat smør. 

Risalamande

Ingredienser (8 personer)Risengrød

  • 3 dl vand

  • 180 g grødris

  • 1 liter sødmælk

Risalamande

  • 100 g smuttede mandler

  • 2 vaniljestænger – kornene herfra

  • 2 spsk sukker

  • 1/2 liter piskefløde

Fremgangsmåde

Når du skal lave risalamande, starter du med at forberede din risengrød. Opskriften og fremgangsmåden til at lave risengrød finder du længere oppe på denne side. Når din risengrød er klar, er det tid til at sætte den i køleskabet og lade den blive helt kold – helst til næste dag.

Tag en enkelt mandel fra og hak de andre mandler. Du bestemmer størrelsen på dine hakkede mandler. Bland de hakkede mandler sammen med din risengrød, tilføj lidt vaniljekorn og sukker. Nu er det tid til flødeskummet! Pisk det, indtil det bliver dejligt let og luftigt. Vend forsigtigt omkring en tredjedel af det luftige flødeskum sammen med din risengrød.

Fortsæt med at blande resten af flødeskummet i grøden, sammen med den hele mandel – du kan eventuelt spare en smule flødeskum, hvis du ønsker din risalamande lidt mere fast i konsistensen. Smag på din risalamande, og sæt den tilbage i køleskabet, dækket til, indtil den er klar til at blive serveret. 

Psst. Den der finder den hele mandel får en lille gave.

Æbleskiver

Ingredienser (ca. 20 stk.)

  • 250 g hvedemel

  • 1 citron (usprøjtet) – skal heraf

  • 1 spsk sukker

  • 1 1/2 tsk stødt kardemomme

  • 1 tsk natron

  • 1/2 tsk groft salt

  • 3 æg

  • 4 dl kærnemælk

  • 50 g smeltet smør

Fremgangsmåde

Før du kaster dig ud i æbleskivebagning, sørg for at have en æbleskivepande klar. Begynd med at tage en skål og kom hvedemel, citronskal, sukker, kardemomme, natron og salt i den. Rør det godt sammen. I en anden skål skal du nu adskille æggene. Pisk æggehviderne stive, indtil de danner bløde toppe.

Nu skal du tilsætte æggeblommerne og kærnemælken til melblandingen. Pisk det hele sammen, indtil du har en dej, der er glat og ensartet. Smelt smørret, og rør det i dejen. Til sidst vender du forsigtigt de stive æggehvider ind i dejen og hælder den i en kande.

Nu skal æbleskivepanden på komfuret, og du kan tilføje lidt fedtstof i hullerne. Fyld hver af hullerne i panden ¾ op med dej. Bag æbleskiverne ved jævn varme. Husk at vende dem en halv omgang, f.eks. med en kødnål, så de får en flot form. Fyld mere dej i hvert hul og bag dem færdig – vend dem eventuelt nogle gange undervejs.

Når æbleskiverne er gyldne og lækre, kan du tage dem af panden. Hold dem gerne varme indtil de skal serveres.

Brunede kartofler

Ingredienser (4 personer)

  • 85 g sukker

  • 25 g smør

  • 1 kg pillede, kolde små kartofler

  • 1/2 tsk salt

Fremgangsmåde

Du starter med at fordele sukkeret jævnt i en kold pande. Lad sukkeret smelte uden at røre i det – det tager cirka 2 minutter ved høj varme, og derefter skruer du ned til medium varme.

Nu tilsætter du smørret og skruer op for varmen. Kom kartoflerne i panden sammen med en smule salt. Brun kartoflerne ved høj varme i omkring 6 minutter. Vær forsigtigt med at vende dem. Hvis du opdager, at kartoflerne begynder at blive lidt tørre, kan du eventuelt tilsætte lidt vand for at holde dem saftige.

Gløgg med alkohol

Ingredienser (6 personer)

  • 2 dl friskpresset appelsinsaft

  • Skal fra ½ appelsin – skrællet med en tyndskræller

  • 2 dl vand

  • 275 g sukker

  • 7 hele nelliker

  • 7 hele allehånde

  • 3 kanelstænger

  • 1 flaske rødvin

  • 100 g rosiner

  • 50 g smuttede, hakkede mandler

Fremgangsmåde

Du starter med at komme appelsinsaft, appelsinskal, vand, sukker og krydderier i en gryde. Derefter lægger du låg på gryden og lader blandingen simre i cirka 1/2 time ved jævn varme.

Når tiden er gået, tager du appelsin og de hele krydderier op af gryden. Nu tilsætter du rødvin og varmer drikken godt igennem. Husk at smage til, så det får den helt rigtige smag. For at gøre din gløgg endnu mere lækker, kan du overveje at putte nogle rosiner og mandler i. Men det er helt op til dig, hvordan du vil nyde din gløgg. 

Gløgg uden alkohol

Ingredienser (6 personer)

  • 6 dl vand

  • 4 spsk friskpresset appelsinsaft

  • 4 tsk friskpresset citronsaft

  • 2 spsk sukker

  • 3 hele nelliker

  • 1 kanelstang

  • 2 dl sød solbærsaft

  • 50 g hakkede, smuttede mandler

  • 60 g rosiner

Fremgangsmåde

Hvis du ønsker at lave en lækker gløgg uden alkohol, som alle kan nyde, uanset alder, så begynder du med at finde en gryde frem. Hæld 2 dl vand i gryden sammen med appelsin- og citronskal, sukker, nelliker og kanel. Tænd for varmen og lad blandingen komme i kog. Når det begynder at koge, så skruer du ned for varmen og lader det simre under låg i cirka 5 minutter. Når tiden er gået, kan du fjerne krydderierne fra gryden. 

Nu skal du tilføje solbærsaft og 4 dl vand til blandingen. Bring det hele til kogepunktet og smag til, så det får den smag, du ønsker. 

Du kan nu servere din gløgg. Hvis du gerne vil gøre det lidt mere lækker, så kan du fordele mandler og rosiner i glassene. 

Pebernødder

Ingredienser

  • 125 g sukker

  • 125 g blødt smør

  • 1/2 dl piskefløde

  • 1/2 tsk fintrevet frisk ingefær

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/2 tsk friskkværnet peber

  • 1/2 tsk stødt kardemomme

  • evt en smule fintrevet appelsinskal fra en øko appelsin

  • 1/2 tsk bagepulver

  • 1/2 tsk natron

  • 250 g mel

Fremgangsmåde

Smør og sukker piskes godt sammen og herefter piskes fløden i ved lav hastighed. Alle de tørre ingredienser røres sammen i en skål for sig, og herefter røres de sammen i skålen med de våde ingredienser. Ælt kun dejen kort, blot indtil pebernøddedejen er fast og nem at forme og ælte sammen. Tril herefter dejen ud i lange pølser og skær pebernødderne ud i passende pebernødsstørrelse på omkring 1×1 cm.

Pebernødderne trilles til runde kugler og sættes tæt på en bageplade med bagepapir, vær opmærksom på, at pebernødderne hæver en smule ved bagning.

Bages ved 200 grader i omkring 8-10 minutter – Men husk at hold øje med dem. De skal kun lige være gyldne og det kan godt gå hurtigt lige pludselig. Og så især nu, når du måske ikke kender ovnen der står i sommerhuset, så godt som din egen.

Dadelkugler

Ingredienser

  • 150 g dadler uden sten

  • 1 spsk kokosolie

  • 3 spsk kokosmel

  • 10-20 mandler

  • 1/2 tsk vaniljepulver eller 1/2 stang frisk vanilje

  • 3 spsk usødet kakaopulver

Fremgangsmåde

Hak først dadlerne groft, bland det godt sammen og tilsæt til sidst resten af ingredienserne. Form til små mundrette kugler, men det er jo dig der bestemmer størrelsen, så det er blot en anbefaling, at de skal være mundrette.

Tril dem i lidt kokosmel, ren kakaopulver, knust og tørret hindbær eller spis dem som de er. De kan sagtens holde sig i køleskabet i en lille uges tid, men det er ikke sikkert at de får lov til det…

Psst: Dadelkuglerne går som sundt julesnacks 😉

Er dine børn yngre og vil egentlig blot putte en masse krymmel og pynt på småkagerne, så bag en masse klassiske brunkager og udstyr børnene med glasur og krymmel. De vil elske det og vi kan garantere, at du får det smukkeste resultat ud af det 😉

Lav-selv julepynt og julegodter

Marcipan

En eftermiddag kan bruges på danskernes juleslik: Marcipan! Slik smager bare bedre, når man selv har haft fingrene i det, og det er også rigtigt sjovt for børn at lave.

Marcipanen kan fyldes med nougat, nødder, og mange flere søde sager, som kan udformes i forskellige figurer, og til sidst dyppes i chokolade. Det kan godt være man bliver griset lidt ned, men når man først er færdig, er der marcipan nok til mange dage!

Appelsin med nelliker

Når man går på gaden blandt duftene af brændte mandler, æbleskiver og Glögg, kan man rigtig mærke at juletiden nærmer sig. Hvis man ikke kan få nok af duftene fra gadebilledet, kan man nemt og billigt få lugten af jul ind i sommerhuset. Det eneste man har brug for er Appelsiner, nelliker og noget snor.

Tag en appelsin og skub nelliker ind gennem skrællen på appelsinen. Når der er 15-20 nelliker i appelsinen, spreder duften sig af jul i hele feriehuset. Brug snoren og hæng appelsinerne op i stuen, og duften vil blive der i flere uger.

Find sommerhus

Ankomst