Esmarks„We Love“ – Rapport 2021
Fremskridt og resultater
Siden vi sidst i 2020 fastlagde vores strategi, har vi allerede implementeret en del løsninger og endnu flere er under udvikling.
I overensstemmelse med strategien er vi begyndt med at kigge på de områder, hvor vi i Esmark relativt hurtigt kan skabe resultater på egen hånd. Samtidig har vi sammen med f.eks. brancheforeningen og offentlige og private aktører sat gang i initiativer, som kommer til at give resultat på længere sigt, som f.eks. affaldssortering, nye aftaler om grøn strøm, udvikling af standarder mm.
Esmarks bæredygtighedsambasadør korps
Vi har i 2021 etableret et bæredygtighedsambassadørkorps på tværs af Esmark-organisationen.
Ambassadørernes rolle er at komme med forslag til, hvordan vi kan komme endnu længere med vores bæredygtige tiltag. Det er også gruppens ansvar at samle op på bæredygtighedsforslag fra alle medarbejdere og gruppen indstiller forslag til forbedringer i bæredygtighedsarbejdet til direktionen.Vi fortæller på de næste sider om vores målsætninger, handlinger og resultater inden for hver af de fem verdensmål, vi har udvalgt som mest relevante for Esmarks arbejde.
Verdensmål nummer 7:
Bæredygtig Energi
Hovedparten af Esmarks energiforbrug stammer fra opvarmning og elektricitet i vores lokale servicekontorer, samt kørsel i virksomhedens biler.
Målsætning
At Esmarks forbrug af energi kommer fra vedvarende energikilder
At reducere Esmarks miljøpåvirkning som virksomhed
Udbredelse af ladeinfrastruktur til elbiler i vores område
Handlinger og resultater
Esmark har i 2021 indgået aftale om udelukkende at bruge grøn energi i vores elforbrug på vores syv lokalkontorer. Esmark bruger i alt 328.939 kWh om året fordelt på 328.939,40 grøn strøm som er mix af vind, sol og biomasse. Administrationen sidder i lejede lokaler på i Hvide Sandehvor strømmen ikke er grøn. Dvs. at 9.241,40 kWh af den strøm som Esmark forbruger ikke er grøn.
Strømmen leveres af
RAH: Administrationen i Hvide SandeJysk Energi: Søndervig, Bjerregård, Houstrup, Henne, Vejers, Blåvand Naturenergi: Fanø
Vores øvrige energiforsyning er siden 1. maj 2021 baseret på bionaturgas, som vi har sikret os, er certificeret CO2-neutral. Denne energiforsyning bliver kun anvendt på lokalkontoret i Søndervig.
Årsagen til naturgas forbruget er steget, er en markant tilvækst i hus- antallet og vi vil nu undersøge mulighederne for at installere en ’luft til vand’ pumpe som primær varmekilde.
Esmarks forbrug for 2021
Alle beregninger er foretaget i Klimakompasset, som bygger på GHG (GreenHouse Gas) protokollen, der anbefales af EU-kommissionen.
Kørsel i biler i Esmarks vognpark tegner sig for hoved- parten af den CO2, Esmark udleder i forbindelse med sin drift. I tillæg til ovenstående forbrug af diesel og benzin bidrager vores timelønnede personale med et direkte CO2-aftryk på ca. 48 tons.
For at reducere vores klimapåvirkning fra kørsel, introducerede vi i 2021 de første to el cykler i vores serviceteam, som supplement til biler og servicevogne. Vi er igang med en løbende udskiftning til elbiler samt implementering af elcykler.
Som en del af vores arbejde i fase to af vores strategi, hvor vi bl.a. vil arbejde med ophold og huses miljøprofil, har vi indledt forhandlinger med energiselskaber om tilbud om grøn strøm til husejere, der lejer deres huse ud gennem Esmark.
Verdensmål nummer 12:
Ansvarligt forbrug og produktion
Målsætning
At reducere Esmarks energiforbrug i egne bygninger
At reducere Esmarks CO2 udledning
At reducere Esmarks miljøpåvirkning
At reducere energiforbruget i sommerhusene
At reducere CO2 udledningen i sommerhusene F.eks. korrekt brug af brændeovn og pejs
Handlinger og resultater
Esmark fik den 17. jan. 2021 gennemført en energigennemgang af vores kontorer inklusive det, man kalder en 0-punktsmåling (foretaget af Harald Karlsen Rådgivning) af vores energiforbrug. Dette arbejde udgør grundlaget for vores energiledelse og løbende tilpasning af vores energiforbrug, og har konkret ført til, at vi:
Har indført en driftsmanual for affaldssortering, kørselsadfærd og temperaturstyring som benyttes af vores serviceteams
Udgiver vores markedsføringsmaterialer på miljøcertificerede materialer
Er begyndt at udskifte værktøj i vores ejerværksteder fra benzin til el-drevet værktøj
Har igangsat forbrugsbaseret afregning af vandforbrug i sommerhusene, som giver større bevidsthed om forbrug
Vejledning i forhold til muligheder indenfor el-billadere til sommerhuset
Anvender certificerede rengøringsmidler
Markedsføring med grønnere materialer
Vi har indgået en aftale med en lokal leverandør, der sikrer, at vores markedsføringsmateriale er trykt på papir som er enten fra FSC-certificeret skovbrug eller har anden miljøcertificering. Derudover har vi indgået aftaler om at kompensere for den resterende klimabelastning ved at bidrage økonomisk til den grønne omstilling svarende til Esmarks fremtidige forbrug af trykte materialer samt for CO2-aftrykket fra esmark.dk og esmark.de.
Miljømærket rengøring
Vi ved at rene feriehuse er afgørende for både feriegæster og husejeres tilfredshed, og vi gør meget ud af rengøringen af huse og dyner og puder. I løbet af 2021 er denne også blevet mere miljøvenlig, da vi har valgt Ecolab som underleverandør af rengøringsmiddel. Ecolabs produkter opfylder kriterierne for enten EU-Blomsten eller det nordiske Svanemærke, som begge stiller høje krav til indhold af miljøbelastende og sundhedsskadelige stoffer i produkterne, ressourceforbrug, emballage og bortskaffelsen heraf.
Aftalen med Ecolab betyder også, at vi i Esmark tilbyder vask af dyner og puder med de mindst miljøbelastende produkter indenfor området, med doseringsanlægget garanterer vi et minimalt forbrug af vaskemidler.
Verdensmål nummer 13:
Livet i havet
Målsætning
At reducere mængden af plast i havene
Handlinger og resultater
Indsatsen for at reducere mængden af havplast sker gennem tilbud til vores feriegæster. Siden 2021 har vi gennem et sponsorat, givet vores gæster mulighed for at komme gratis med på strandrensningsture med virksomheden OM:HU. På disse ture får deltagerne gennem naturoplevelser viden om plastaffalds betydning for havene, og har selv hjulpet med at give nyt og værdifuldt liv til plastaffald.
I 2021 havde OM:HU ca. 1.700 deltagere på deres oplevelsesture. Sammenlagt har OM:HU stået for indsamling af mere end 10 tons plastaffald fra strandene i vores område! Det sker i tillæg til de 1.000 tons marine affald, som Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO Danmark) anslår, at der i Vestjylland opsamles årligt.
Verdensmål nummer 15:
Livet på land
Målsætning
At øge affaldssorteringen på Esmark kontorerne
At øge affaldssorteringen i sommerhusene
At øge mængden af indsamlet skrald på strande og i naturen
Handlinger og resultater
Vi kan og skal blive bedre til at sortere vores affald. Med det formål har vi fornyet Esmarks aftale med renovationsfirmaet Marius Pedersen. Den nye aftale blev implementeret fra slutningen af 2021 og giver os endnu bedre mulighed for at sortere vores affald, inklusiv det affald vi efter aftale med husejerne tager os af for dem. Vi forventer, at vi allerede i 2022 vil kunne se resultaterne af vores fokus på at reducere vores CO2-aftryk gennem affald, bl.a. fordi vi med den nye aftale får adgang til flere nøgletal for vores affaldssortering, herunder hvordan affaldssortering påvirker vores CO2-aftryk, samt hvor stor en genanvendelsesprocent der er på vores affald.
Verdensmål nummer 17:
Partnerskaber for handling
Målsætning
At Esmark indgår i kommunale og private partnerskaber, hvor vores viden kan gøre en forskel
At understøtte den grønne dagsorden ved at sætte fokus på bæredygtighed
Dialog og vidensdeling med kommunen
Handlinger og resultater
I Esmark tror vi meget stærkt på, at den bedste måde at løse udfordringerne på er gennem en fælles indsats.
Esmark har i 2021 øget andelen af aktiviteter i vores sponsorpolitik, der sætter fokus på bæredygtige tiltag, til omkring otte procent herunder Skolernes affaldsindsamling, hvor Esmark gav 12.000 kr. til vinderklassen, og WestWind Challenge i Ringkøbing som er et 6-timers Endurance Challenge-løb med 25 elbiler, der konkurrerer på de vestjyske landeveje.Vi indgår i tætte partnerskaber med Ringkøbing Skjern- og Varde kommune samt forsyningsselskaberne. Vi ønsker med disse partnerskaber at dele vores viden så kommunerne, forsyningsselskaber og renovationen kan tilbyde den mest miljøvenlige service og produkt til i vores gæster og husejere.
Vi har sat en langsigtet målsætning om at få en miljøcertificering af Esmark, og at kunne tilbyde vores gæster et CO2-neutralt feriehusophold. Definitionen af et CO2-neutralt feriehusophold kræver enighed i branchen, hvorfor vi søger at inspirere den øvrig branche og arbejder for at opnå enighed og fælles fodslag ift. arbejdet med bæredygtighed.