Bjerregård-vandrerute-område

Skrevet af Kathrine | Senest opdateret 29. august 2023 |
0 kommentarer

Vandrerute i Bjerregård – det smukke landskab

Vandreruten i Bjerregård er udarbejdet af Merete Vigen Hansen, Kultur og naturformidling, der specialiserer sig i guidede vandreture og events langs vestkysten.

At køre ud af Nymindegab, hvor klitlandskabet på Holmsland Klit åbner sig for en, er et fantastisk syn med Nymindestrømmen til venstre og Ringkøbing Fjord til højre. Udsigten er storslået og med højt til himlen. Det undrer ingen, at de mange malere, der kom her fra 1880’erne og frem, fandt inspiration og motiver i dette smukke landskab med lyset fra både hav og fjord. Malerierne finder man i dag på Nymindegab Museum, og deres motiver er derude endnu.

Snart møder man det første sommerhusområde, Hegnet, og lige efter Bjerregård. Her ligger sommerhusene og putter sig bag den høje klitrække ud mod havet, mod øst har man kigget til Ringkøbing Fjord. Førhen var rejsen til Bjerregård lang, indtil ca. 1915 skulle man færges over ved Nymindegab, og så gik turen videre ad et sandet hjulspor. Det var også de første turisters udfordring, men så blev færgeriet nedlagt, og der blev anlagt vejdæmning ved Nymindegab. Vejen blev efterhånden forbedret og de rejsendes tur dermed lettere. Hvad der før tog timer, tager nu ganske få minutter fra Nymindegab til Bjerregård.

Bjerregård-nymindegab-vandreruteBjerregård-nymindegabmuseum-vandrerute

Vandretur ved Bjerregård og Hegnet

Vil du ud at vandre og opleve noget af det, der er det helt særlige ved Bjerregård, så prøv denne tur på ca. 6 km.

Start turen fra Esmarks p-plads i Bjerregård (1). Gå over vejen og følg markvejen mod venstre og videre, hvor den bliver til trampesti ind gennem krattet. Du når nu til Bjerregård Plantage (2), som er et af de få beplantede skovområder på Holmsland Klit. Her er det værd at kigge efter “skulpturer” gemt i skoven, både store myrer og kæmpesvampe.

Følg skovkanten mod vest, til venstre bag dig har du strandfogedgården Gl. Bjerregård, som er bygget ca. 1796 (3) og var en af de gamle gårde, som har været central i det daglige virke her tæt på havet med sejlads og skibsforlis. Du kommer nu ud i det åbne klithedelandskab og følger stien, hvor den drejer af mod syd.

Bjerregård-vandrerute-sommerhusområdeBjerregård-vandrerute-skulpturer

Inden længe dukker de første huse op ved Hegnet. Følg ruten ind gennem sommerhusområdet. Læg mærke til vejnavnene, det er alle navne på skibe, der er strandet her på Vestkysten. Et enkelt vejnavn skiller sig dog ud, det er P. Christan Dahls Vej. Han var strandfoged på Gl. Bjerregård 1943-63.

Et af de sidste vejskilte, du kommer forbi, er Beautyvej. Den engelske fiskesmakke Beauty strandede i 1887, og egetræet fra båden blev brugt til at sætte et hegn tværs over Holmsland Klit, så fårene kunne gå løs på tangen syd for hegnet og til Gammelgab, det daværende udløb fra Ringkøbing Fjord til havet.

Bjerregård-vandrerute-hedeBjerregård-vandrerute-beautyvej

Derfor kom området til at hedde ”Hegnet”, og der står stadig enkelte af de svære egestolper syd for sommerhusområdet. Efter sommerhusområdet hæver terrænet sig (4). Herfra kan du mod øst se ind over Ringkøbing Fjord med de mange små jagthytter på Lille og Store Mjøl på Værnengene, samt fuglereservatet Tipperne. På Tipperne er der et rigt fugleliv, især de mange trækfugle forår og efterår er et fantastisk skue. Står du her i Hegnet og nyder udsigten i sensommeren, er der gult af havtornebær omkring dig, som er dejlige i marmelade eller som en hjemmelavet likør.

Drej mod vest ud mod klitterne, tag turen op over dem, og følg nu stranden tilbage mod nord. Vesterhavet er evigt foranderligt, om du går her en dejlig sommerdag eller en vinterdag med stiv kuling, det er balsam for sjælen. Ved opgang C008 tager du turen op over klitterne igen (5).

Bjerregård-Vesterhavet-vandreruteBjerregård-klitter-vandrerute

Stop op og nyd udsigten. Mod nord kan du se vindmøllerne ved Hvide Sande Havn, og kigger du ind over fjorden mod Tipperne, ser du noget af det yngste land, vi har i Danmark. Du følger nu vejen tilbage langs sommerhusene i Bjerregård, og kan slå et smut ind i Bjerregård Plantage igen.

Fortsæt ind gennem sommerhusområdet, her kommer du forbi Skippergården, en af de gamle gårde som i dag huser et galleri. Du er nu ved at være tilbage ved start, krydser landevejen og kommer igen ud i det åbne landskab med engområderne ned mod fjorden.

Bjerregård-vandrerute-kort

Følg den blå rute på korten ovenfor og nyd en dejlig vandretur i Bjerregård.

Kathrine-Hoej-hjemmeside.jpg

Mød forfatteren – Kathrine Frydendahl Høj

Jeg er født og opvokset i Hvide Sande. Jeg har boet i byen de fleste år af mit liv – havde dog lige et par år, hvor jeg var bosat i Århus, mens jeg studerede markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet i Viby J. Jeg vendte hurtigt snuden mod vest, da studiet var overstået, og flyttede tilbage til dejlige Hvide Sande. Jeg var ikke helt færdig med at studere, så pendulfart til Herning, for at læse professionsbachelor i International Handel og Markedsføring, var det optimale – specielt når man stadig gerne ville bo ved Vesterhavet. Jeg afsluttede min professionsbachelor i januar 2023, og nu arbejder jeg hos Esmark og er en del af et skønt team med søde kollegaer. I min fritid elsker jeg at bruge tiden med min familie, kæreste og mine venner. Udover dette bliver min tid brugt i Hvide Sande Ungdomsklub, hvor jeg er klubmedarbejder i aftentimerne. Ellers er jeg at finde på håndboldbanen – typisk med en bold i hånden.

Skriv et svar

Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.