Wandern auf Fanö

Skrevet af Kathrine | Senest opdateret 24. juli 2023 |
0 kommentarer

Vandrerute på Fanø – oplev verdensarven

Vandreruten på Fanø er udarbejdet af Merete Vigen Hansen, Kultur og naturformidling, der specialiserer sig i guidede vandreture og events langs vestkysten.

At rejse til en ø for at holde ferie er en særlig oplevelse. Helt uden at opdage det kommer man ned i gear. Sådan er det også at rejse til Fanø, selvom sejlturen kun tager 12 minutter, så er skuldrene sænkede, når man går fra borde. Man er ankommet! Fanø er fyldt med historie og fantastisk vadehavsnatur, som er evigt foranderlig med tidevandets påvirkning her mellem Vesterhav og Vadehav. Havet har altid været definerende for Fanø med stormfloder og en stolt sejlskibstradition med handel langt ud i verden.

Fanø var også et af de første steder i Danmark, hvor turismen spirede. Smukke badehoteller og strandvillaer skød op ved Fanø Bad i slutningen af 1800-tallet. Det var dengang, ferie kun var noget, bedsteborgerskabet havde mulighed for. Siden skød sommerhuse og campingpladser op, og ferie blev for de fleste. I dag er kunsthåndværk, Fanøtraditioner, gode madoplevelser og naturen de særlige oplevelser på øen. Og det er netop den unikke natur, der betyder, at Fanø som en del af Nationalpark Vadehavet står på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Fanø-vandrerute-færgeFanø-vandrerute-Nordby

Vandretur på Fanø

Vil du ud at vandre og opleve noget af det, der er det helt særlige ved Fanø? Så prøv denne tur på ca. 5 km.

Start turen ved færgelejet (1), følg stien langs diget mod nord. Gå ned på stranden ved badebroen, her mødes folk til et dyp året rundt. Følg stranden, her har du udsyn til Esbjergs skyline og kan følge Fanøfærgens evige sejlads.

Efter stenhøfden drejer du op og følger stien, som går mellem stranden og engene inde bagved. Engene er saltpåvirkede, da de oversvømmes ved forhøjet vandstand, mod vest kan du se det dige, der beskytter husene mod stormflod. At du går i et område, der er saltpåvirket, ses på plantelivet, bl.a. malurt, som vokser omkring den lille bro, (2) du går over. Malurten er sølvfarvet, stærk i duften, fin til snaps og brugt i folkemedicinen mod bl.a. forkølelse.

Fanø-vandrerute-esbjergFanø-vandrerute-engene

Foran begynder enkelte bunkere nu at dukke op. De er en del af et større anlæg (3) her på nordsiden af Fanø, bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig som en del af Atlantvolden. Fanø var et strategisk vigtigt punkt, da man herfra kunne kontrollere Grådyb og Esbjerg Havn. Tag en tur rundt i bunkeranlægget, enkelte er åbne, så man kan kigge indenfor. Husk lommelygte og vær opmærksom på, at der kan stå vand derinde.

Fra bunkeranlægget har du udsigt over Grønningen, som afgræsses med kreaturer og har et rigt fugle- og planteliv. Her havde beboerne i Nordby tidligere fælles græsning, og køerne blev drevet herud efter morgenmalkning.

Fanø-vandrerute-bunkerFanø-vandrerute-bunkers

Følg stien ind i Kikkebjerg Plantage, som strækker sig på vestsiden af Nordby. I sin tid blev den plantet som værn mod sandflugt, og den giver stadig læ for den evige vestenvind. Når du kommer ud på vestsiden af plantagen, har du kigget mod vest, og her står de 3 eneste vindmøller, du møder på Fanø.

Følg plantagen mod syd, drej så ad stien (4) til venstre ind i plantagen og følg den videre mod Kikkebjerg. I Kikkebjerg Plantage finder du en indhegnet hundeskov. Her må din hund løbe uden snor, hvis du har kontrol over den.

Fanø-vandretur-kikkebjergFanø-vandrerute-vindmøller

Du når asfaltvejen, følg den til højre og tag så stien, der fører til venstre op på Kikkebjerg (5). Her, 18 m over havet, har man en fantastisk udsigt over øen og Grådyb. Tidligere holdt lodsen til i det lille hus på toppen af Kikkebjerg, hvorfra han kunne holde øje med skibsfarten. Kig indenfor, der er særlige oplevelser derinde.

Slå dig ned på bænken og nyd udsigten, her kan man se de store skibe sejle ud og ind fra Esbjerg med Skallingen i baggrunden.

Fra Kikkebjerg går det mod Nordby, og fra at have været ude i naturen er du nu med ét i et parcelhuskvarter. Du kommer snart til den gamle del af byen med de karakteristiske tætliggende huse og smalle gader og stier, der fortæller øens historie med fiskeri og sejlads. Følg de små gader og stræder tilbage til færgehavnen, hvor du startede din tur.

Fanø-vandrerute-kort

Følg den blå rute på korten ovenfor og nyd en dejlig vandretur på Fanø.

Kathrine-Hoej-hjemmeside.jpg

Mød forfatteren – Kathrine Frydendahl Høj

Jeg er født og opvokset i Hvide Sande. Jeg har boet i byen de fleste år af mit liv – havde dog lige et par år, hvor jeg var bosat i Århus, mens jeg studerede markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet i Viby J. Jeg vendte hurtigt snuden mod vest, da studiet var overstået, og flyttede tilbage til dejlige Hvide Sande. Jeg var ikke helt færdig med at studere, så pendulfart til Herning, for at læse professionsbachelor i International Handel og Markedsføring, var det optimale – specielt når man stadig gerne ville bo ved Vesterhavet. Jeg afsluttede min professionsbachelor i januar 2023, og nu arbejder jeg hos Esmark og er en del af et skønt team med søde kollegaer. I min fritid elsker jeg at bruge tiden med min familie, kæreste og mine venner. Udover dette bliver min tid brugt i Hvide Sande Ungdomsklub, hvor jeg er klubmedarbejder i aftentimerne. Ellers er jeg at finde på håndboldbanen – typisk med en bold i hånden.

Skriv et svar

Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.