Hafenstadt Hvide Sande

Skrevet af Kathrine | Senest opdateret 29. august 2023 |
0 kommentarer

Vandrerute i Hvide Sande – den unge by

Vandreruten i Hvide Sande er udarbejdet af Merete Vigen Hansen, Kultur og naturformidling, der specialiserer sig i guidede vandreture og events langs vestkysten.

Når man kører ud ad Holmsland Klit, bliver man grebet af en særlig stemning. Hav på den ene side, fjord på den anden, der tilsammen skaber lys og højt til himlen. De mange feriehuse giver den gode fornemmelse i maven af ferie og frihed.

Så når man feriebyen Hvide Sande, som dukker op ud af ingenting, og faktisk også i sin tid dukkede op ud af ingenting. For 100 år siden var der stort set ikke andet her end hvide klitter, kaldet Hvide Sande, der blev brugt som landkending for søens folk. Det blev her man i 1910 forsøgte sig med den første gennemgravning fra Ringkøbing Fjord til Vesterhavet. Det projekt løb løbsk, og man måtte lukke hullet igen. Nogle år senere forsøgte man igen, og i 1931 stod sluseanlægget færdigt i Hvide Sande. 

Hvidesande-vandrerute-byHvidesande-vandrerute-hav-fjord

Dermed var en mere stabil trafik sikret ud og ind af fjorden. Det betød, at en ny by skød op med fiskeri, handel og alt hvad et nybyggersamfund kunne byde på. Samtidig spirede den første turisme langs kysterne, også på Holmsland Klit skød de første feriehuse op. Hvide Sande er derfor i dag både havneby og ferieby, og det giver en helt særlig dynamik og stemning.

Vandretur ved Hvide Sande

Prøv denne vandretur på ca. 5 km, som tager dig med på en tur rundt i Hvide Sandes historie.

Start turen fra Fiskeriets Hus (1), hvor du kan dykke mere ned i byens historie. Gå ned til afvandingslusen, her kan du opleve hvor meget strøm, der kan være gennem slusen. Det tiltrækker både lystfiskere og fugle, og du kan også holde øje med sæler, alle på udkig efter fisk.

Hvidesande-vandrerute-tyskerhavnHvidesande-vandrerute-fiskere

Følg stien ind mod fjorden (2). Mange fugle trækker langs Ringkøbing Fjord, og raster på Tipperne mod syd. Det kan være store gåsetræk, flokke af ænder og mange forskellige vadefugle, så kig op!

Følg stien til venstre, her kommer du forbi nye ferieboliger, som ligger, hvor der tidligere var havnebassin. Du krydser broen og holder til højre langs kanalen og når lystbådehavnen, som ligger som en lille oase ind mod fjorden.

Gå ud øst for lystbådehavnen (3), hvor du kan slå dig ned ved borde-bænkesættet og nyde udsigten i læ for vestenvinden. Her kan du se fjordfiskerne sejle ud og røgte garn, og du har udsigten til Ringkøbing.

Følg stien videre mod Æ Gammel Havn, som blev brugt som bl.a. færgehavn, men i dag er fyldt op. Æ Gammel Havn er i dag en blanding af gamle fiskerskure og små ferieboliger, men stadig med stemningen af noget oprindeligt sammen med Tyskerhavnen (4). Den blev anlagt til at modtage materialer fra Ringkøbing, da den første Hvide Sande Kanal skulle lukkes i 1912.

Hvidesande-vandrerute-tyskerhavn-skiltHvidesande-vandrerute-tyskerhavn-fiskekutter

Her har du miljøet med fjordfiskeri, blandet med moderne husbåde og gamle træskibe. Kig også forbi kunstnerboligen ART 56 i sommerhalvåret, her arbejder og udstiller forskellige kunstnere, som finder ro og inspiration her ved fjord og hav.

Følg stien videre fra Tyskerhavnen op langs fjorden. Her kan du følge surferne på fjorden og aktiviteterne på kabelbanen. Drej af ved brandstationen og kryds ind gennem villakvarteret, og gå ad Livadiavej, efter nr. 29 tager du stien op gennem klitterne. Heroppe på toppen (5) har du by til den ene side og klithede til den anden, en ganske markant overgang.

Hvidesande-vandrerute-art56hvidesande-natursti-vandrerute

Du følger stien ned til cykelstien og går tilbage mod Hvide Sande. Naturen du går igennem er præget af våde hedepartier, så her er lyserødt af klokkelyng i juni og mosebøllebær at plukke sidst på sommeren.

Overgangen fra natur til by er igen ret brat, når du når havnen og følger den rundt. Oplev værfter, fiskefartøjer og alle de aktiviteter, der hører havnen til.

Afslutningen på turen er bestigning af Troldbjerg (6) med flot panoramaudsigt. Herfra kan man se solen stå op over fjorden, og se den gå ned igen ved aftenstide over havet. Når du går ned på østsiden af Troldbjerg, er du tilbage, hvor du startede ud.

HvideSande-vandrerute-kort

Følg den blå rute på korten ovenfor og nyd en dejlig vandretur i Hvide Sande.

Kathrine-Hoej-hjemmeside.jpg

Mød forfatteren – Kathrine Frydendahl Høj

Jeg er født og opvokset i Hvide Sande. Jeg har boet i byen de fleste år af mit liv – havde dog lige et par år, hvor jeg var bosat i Århus, mens jeg studerede markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet i Viby J. Jeg vendte hurtigt snuden mod vest, da studiet var overstået, og flyttede tilbage til dejlige Hvide Sande. Jeg var ikke helt færdig med at studere, så pendulfart til Herning, for at læse professionsbachelor i International Handel og Markedsføring, var det optimale – specielt når man stadig gerne ville bo ved Vesterhavet. Jeg afsluttede min professionsbachelor i januar 2023, og nu arbejder jeg hos Esmark og er en del af et skønt team med søde kollegaer. I min fritid elsker jeg at bruge tiden med min familie, kæreste og mine venner. Udover dette bliver min tid brugt i Hvide Sande Ungdomsklub, hvor jeg er klubmedarbejder i aftentimerne. Ellers er jeg at finde på håndboldbanen – typisk med en bold i hånden.

Skriv et svar

Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.