Søndervig Strand von Oben

Skrevet af Kathrine | Senest opdateret 29. august 2023 |
0 kommentarer

Vandrerute i Søndervig – fjord og hav

Vandreruten i Søndervig er udarbejdet af Merete Vigen Hansen, Kultur og naturformidling, der specialiserer sig i guidede vandreture og events langs vestkysten.

Om man kommer kørende ad Holmsland Klit eller inde fra landet, så åbner landskabet sig, dér lige mellem fjord og hav. Det er en egn, hvor havet altid har været en del af hverdagen med fiskeri, sejlads og strandinger. Og egnens historie kan læses i landskabet med strandfogedgårde, redningsstationer og sømærker. Men i 1880’erne begyndte et nyt folkefærd at drage mod Søndervig; badegæsterne.

Søndervig Badehotel blev bygget som det første, mange badegæster indkvarterede sig også ude omkring på gårdene, og de første pensionater åbnede. En spirende turisme, som var for den mere velhavende del af befolkningen, der gerne ville til Vesterhavet for at bade, opstod. En helt ny trend, der skulle være sund for både krop og sjæl. Senere blev der udbygget med sommerhuse og campingpladser, og flere fik mulighed for at holde ferie. I dag er Søndervig en pulserende ferieby, der trækker gæster til fra nær og fjern. Det er stadigvæk Vesterhavet, der trækker, men oplevelserne er blevet så mange flere her mellem hav og fjord.

søndervig-vandretur-strandSøndervig_vandretur_byliv

Vandretur ved Søndervig

Vil du ud at vandre og opleve noget af det, der er det helt særlige ved Søndervig, så prøv denne tur på ca. 6 km.

Start din tur fra p-pladsen ved Søndervig Landevej (1). Historien om den vandrerute, du skal ud på, er helt særlig. Du kommer til at gå ad en af Danmarks ældste cykelstier, der blev åbnet i 1921. Det var for at indbyggerne i Ringkøbing kunne komme sikkert til Søndervig på badetur, dengang kørte der endnu ikke rutebil. I de første ca. 20 år betalte man bompenge for at bruge cykelstien, 15 øre for børn og 25 øre for voksne.

søndervig_vandretur_cykelstiSøndervig-vandrerute-cykelsti

Du går gennem noget bevoksning med blandet løv- og nåleskov. Her er et rigt småfugleliv, hold øje med Danmarks mindste fugl, fuglekongen med den karakteristiske gule streg på issen. Gulspurven lyser også op i krattet. Begge fugle kan opleves året rundt. Inden du når ud af bevoksningen, møder du et skilt til et fugletårn (2), drej til højre og følg stien. Her fra tårnet kan du iagttage fuglelivet på fjorden.

Når du fortsætter videre, går du ret højt i landskabet her på kystskrænten mellem agerland og fjord. På fjordsiden er der en del vilde blomster, så her kan du også holde øje med både sommerfugle og guldsmede. Her vokser bl.a. røllike, også kaldet soldaterurt, da soldater tidligere medbragte den i krig som sårhelende middel. Den er fin som snapseurt og en vigtig nektarplante for sommerfugle og bier.

søndervig-vandretur-svanersøndervig-vandretur-bagges-damm

Slå dig ned på den bænk (3) du møder, og nyd udsigten til Bagges Dæmning (4) med de to broer. Dæmningen blev bygget i 1860 for at indvinde land, men allerede året efter brød den sammen under en storm og blev ikke genopbygget. Indtil 2016 lå resterne af dæmningen hen, men i 2016 byggede man de to broer, og der blev mulighed for at cykle og gå hen over fjorden.

Drej af til højre mod Bagges Dæmning, du går her gennem store rørskovsområder. Tagrørene høstede man førhen i stor stil rundt om fjorden til tækning af tage. Man kan stadig være heldig at opleve rørhøst i vintermånederne, men ikke i så stort omfang længere. Flere fuglearter holder til i rørskoven, og kan du høre noget hyle som en gris i rørskoven, så er det den sky fugl, vandriksen. Det er også omkring rørskovene, man kan opleve de store stæreflokke ”sort sol”, når stærene går til overnatning i rørskoven.

søndervig-vandretur-bagges-dæmningSøndervig-vandretur-baggesdæmning

Når du kommer ud på den første bro, så nyd udsigten, mod sydøst kan du se Gammelsogn Kirke og Ringkøbing. Mod sydvest kan du se vindmøllerne på Hvide Sande Havn og Lyngvig Fyr. Når du er nået over broen, kommer du til en lille rasteplads (5) med plancher, der fortæller om fjordens fugle. Der er næsten altid knopsvaner på fjorden, og forår og efterår kan du opleve store flokke af gæs, der trækker hen over fjorden. Hvil benene inden du vender om og går turen tilbage til p-pladsen.

Søndervig_vandretur_kort

Følg den blå rute på korten ovenfor og nyd en dejlig vandretur i Søndervig.

Kathrine-Hoej-hjemmeside.jpg

Mød forfatteren – Kathrine Frydendahl Høj

Jeg er født og opvokset i Hvide Sande. Jeg har boet i byen de fleste år af mit liv – havde dog lige et par år, hvor jeg var bosat i Århus, mens jeg studerede markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet i Viby J. Jeg vendte hurtigt snuden mod vest, da studiet var overstået, og flyttede tilbage til dejlige Hvide Sande. Jeg var ikke helt færdig med at studere, så pendulfart til Herning, for at læse professionsbachelor i International Handel og Markedsføring, var det optimale – specielt når man stadig gerne ville bo ved Vesterhavet. Jeg afsluttede min professionsbachelor i januar 2023, og nu arbejder jeg hos Esmark og er en del af et skønt team med søde kollegaer. I min fritid elsker jeg at bruge tiden med min familie, kæreste og mine venner. Udover dette bliver min tid brugt i Hvide Sande Ungdomsklub, hvor jeg er klubmedarbejder i aftentimerne. Ellers er jeg at finde på håndboldbanen – typisk med en bold i hånden.

Skriv et svar

Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.

Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.