Garnfiskeri i Ringkøbing Fjord

Garnfiskeriet i Ringkøbing Fjord har altid fyldt meget i Hvide Sande.

Da fiskeriet for et halvt århundrede siden var på sit højeste, havde 30-40 familier rundt om Ringkøbing Fjord fiskeriet i fjorden som deres primære indtægt. Sådan er det ikke længere.

To brødre på vej ind i Tyskerhavnen en sommerdag i 1964

De to fiskere på billedet hed Mikkel og Chr. Thomsen. De var brødre, og de fiskede sammen på fjorden det meste af deres liv. På billedet ses de en sommerdag i 1964, hvor de er på vej ind i Tyskerhavnen med jollen fuld af bundgarnspæle, som de har været på fjorden for at samle op efter endt forårsfiskeri.

 

I dag er der godt en håndfuld erhvervsfiskere tilbage samt et større antal fritidsfiskere.

Men der er fortsat masser af liv på Tyskerhavnen, hvorfra fiskeriet finder sted i Hvide Sande, og det er altid en oplevelse at se fiskerne sejle på fjorden for nogle timer senere at komme tilbage med deres fangster.

Hvilke fisk kan man fange i Ringkøbing Fjord?

I Ringkøbing Fjord fisker garnfiskerne primært efter sild, hornfisk, helt, ål og skrubber. Sild og hornfisk fanger de i store bundgarn, mens helt og skrubber fanges i mindre garn. Ål fiskes der efter i både bundgarn og kasteruser. Der fanges også et mindre antal aborrer, geder og skaller i Ringkøbing Fjord.

Hvornår på året fanger man de forskellige slags fisk?

Fiskerne må sætte sildebundgarn i fjorden fra den 15. marts, og typisk står fiskeriet efter sild på frem til midten af juni med april og maj som de måneder, hvor der bliver fanget flest sild. Hornfisk fanges typisk i slutningen af sildesæsonen, altså i maj og juni. Helten er fredet fra november til og med februar. Ellers kan den fanges hele året rundt.

Ålen er en sommer- og efterårsfisk i Ringkøbing Fjord. Fordi bestanden af ål overalt i verden har været voldsomt faldende over en årrække, er det stærkt begrænset, hvor mange ål der må fanges i fjorden. Du kan dog stadig være heldig at træffe en fisker på Tyskerhavnen, som kan sælge dig lidt ål efter en tur på fjorden. Skrubber kan man fange i fjorden hele året rundt.

Kan man købe fisk direkte fra jollerne?

Fjordfisker i snak med 2 turister

Tyskerhavnen i Hvide Sande er den største og mest aktive havn ved Ringkøbing Fjord, og selv om der er færre fiskere i dag, end der var for år tilbage, er den fortsat en levende havn med masser af aktivitet. Fjordfisker Niels Frich Thomsen ses her i sin jolle i samtale med to turister.

 

Der er gode muligheder at købe fisk direkte fra fiskernes både om formiddagen alle ugens dage det meste af året, medmindre det blæser så meget, at uvejr har holdt fiskerne i land. Fiskerne kommer typisk ind med deres fangster ved 8-tiden om morgenen, og så står de og ordner deres garn frem til ved 12-tiden.

Her skal du ikke være bange for at forstyrre dem i deres arbejde for at spørge efter fisk, for de sælger ofte gerne ud af deres fangster. Garnfiskeriet i fjorden er på sit højeste fra april og frem til november.

Tyskerhavnen er altid et besøg værd

Skulle du køre forgæves efter fisk på Tyskerhavnen, er det ingen ulykke, for den hyggelige fjordhavn er i sig selv et besøg værd.

Der er vandrestier langs fjorden, hvor der er mulighed for at gå en lang tur i de naturskønne omgivelser. Om sommeren er der desuden liv i Kunstboligen Art56, der fungerer som et arbejdende kunstnerværksted.

Og hvis det afgørende var at få lidt fisk med hjem, og du ikke træffer en fisker, du kan handle med, så kan der rettes op på det i den nærliggende fiskebutik, som ligger blot 500 meter fra Tyskerhavnen.

Mød forfatteren - Svend

Jeg er opvokset i Hvide Sande og bor i dag i en lille landsby, nord for Ringkøbing. Jeg er ud af en familie, som har på boet på tangen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord gennem mange generationer. Jeg interesserer mig for historie, sport og samfundsforhold, og jeg har en hund, der hedder Albert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...