Skrevet af Oliver | Senest opdateret 13. maj 2025 |
0 kommentarer

Skrevet af Oliver | Senest opdateret 13. maj 2025 |
0 kommentarer
Hugormen i Danmark
Hugormen, som er en fredet art i Danmark, er "Hedens Dronning" og den eneste giftige slange, der findes i Danmark. Men du behøver ikke at være bange for denne lille slange med zigzag-mønster. Hugormen foretrækker at være i fred, især for mennesker. Den er slet ikke aggressiv af natur. Du vil derfor kunne nyde din ferie i et sommerhus i Danmark i fuldkommen fred.
Hugormen findes i hele Danmark
Hugormen findes næsten overalt i Danmark (med undtagelse af nogle få mindre øer). Det allerbedste sted for hugormen er altid der, hvor der både er byttedyr og forskellige skjulesteder til rådighed. Her er det f.eks:
Moser
Skovkanter
Lysninger
Klitter
Klippefyldte skråninger
Hække
Kystlinjer
Bredder af søer og damme
Er hugormen farlig?
Generelt er hugormen et sky dyr. Risikoen for at blive bidt af en hugorm er derfor meget lille. Deres naturlige instinkt driver dem til at flygte, før man overhovedet møder dem. I de fleste tilfælde vil hugormen straks forsøge at flygte for at undgå en konfrontation med dig.
Kun hvis hugormen føler sig truet eller bliver rørt, kan dens humør hurtigt ændre sig, og så kan den finde på at snappe efter dig. Tal med dine børn på forhånd om, at hugormen ikke bryder sig om at blive rørt ved. Lad bare slangen være en slange, og hvis du overhovedet ser en, så se den i bedste fald kun på afstand.
Vær ikke bange for et hugormebid.
I Danmark er slangebid relativt sjældne og kategoriseres ikke som særligt farlige. Sandsynligheden for at blive bidt af en hugorm er lav, og sandsynligheden for at dø af et bid er endnu lavere.
Men selv de officielle tal fra den danske regering er ikke rigtig bekymrende: Kun omkring 10 procent af de mennesker, der bliver bidt af en hugorm, har brug for at blive indlagt efter den første behandling hos en læge. Symptomerne efter et bid varierer fra person til person. Man bør være særlig forsigtig med små børn og gravide kvinder. Sandsynligheden for at dø af et hugormebid er dog så lav som 0,02 procent.
Sådan reagerer du efter et hugormebid
Det vigtigste først: Bevar roen, gå ikke i panik.
Hvis du bliver bidt af en hugorm, bør du gå direkte til lægen for at være på den sikre side. Lad være med at tage af sted på egen hånd, hvis du får en allergisk reaktion undervejs. De praktiserende læger på Vestkysten har normalt konsultationstid fra mandag til fredag mellem kl. 8 og 16. Ved akut sygdom om aftenen, natten eller i weekender og på helligdage er der en lægevagt, som du kan kontakte pr. telefon. Du kan finde det relevante telefonnummer for din ferieregion på vores side Læger på den jyske vestkyst. Tip: Download appen »Akuthjælp«, som viser dig alle skadestuer, vagtlæger og apoteker i dit område.
Bevæg dig så lidt som muligt for at forhindre giften i at sprede sig yderligere i din krop.
Rør ikke ved biddet, og undlad om muligt at forbinde det.
Lad være med at suge giften ud med munden.
Sådan genkender du hugormen
Den europæiske hugorm er kendetegnet ved sit zigzagmønster, der løber langs hele kroppen på ryggen. Hannerne er ofte grå med et karakteristisk sort zigzag-mønster. Hunnerne er ofte brune eller rødlige med et mørkebrunt mønster.
Nogle voksne hugorme er helt sorte, men de findes sjældent i Danmark. Du kan også genkende hugormen på dens »øjenbryn« og lodrette pupiller. De voksne slanger når normalt en samlet længde på 60 cm, inklusiv halen. De største eksemplarer er over 90 cm lange.
Hugormen elsker solen
Solrigt vejr får ikke kun os mennesker til at knibe øjnene sammen i solen, men også hugormen. I Danmark er hugormen særligt aktiv i solskinstimerne. De besøger deres yndlingssteder på bestemte tidspunkter af året og vender tilbage til det samme sted hvert år. De flytter gerne regelmæssigt mellem deres vinter-, yngle- og sommerkvarterer.
I sommerkvarteret kan hugormen godt lide områder med spredte buske og træer eller kuperet terræn, hvor den hurtigt kan skifte mellem solrige og skyggefulde steder. På den måde kan den hurtigt regulere sin kropstemperatur.
Hugormen om vinteren
Den danske hugorm er ekstremt godt tilpasset de nordiske temperaturer; faktisk er den en af de mest kulderesistente slanger i verden! Derfor kan den godt lide at gå i dvale i lange perioder. Dvalen kan ofte vare op til 9 måneder.
Om vinteren går hugormen i dvale alene eller sammen med andre slanger i 60 til 125 cm dybe huler. Hannerne kommer frem igen i første halvdel af marts for at solbade. I kolde forårsmåneder kommer de dog først frem senere i april. Hunnerne kommer først frem 30-40 dage efter hannerne.
Hugormens yngleområder i Danmark
Det typiske yngleområde er normalt et tørt, sydligt område med lidt vegetation. Det er som regel tæt på vinterkvarteret. Her kan man se mange aktive hugormer mellem april og maj, når hannerne kæmper om hunnerne. Parringssæsonen varer cirka en måned. Ungerne fødes derefter normalt i begyndelsen eller midten af august.
Spis og bliv spist
Hugormen i Danmark har mange naturlige fjender - især rovfugle og krager, som gerne jager slanger. Mårer og pindsvin er også naturlige fjender. På den anden side er fugle også på slangens menu, især fugleunger og endda æg.
For at overleve de kolde vintre i Danmark må hugormen ikke være kræsen i sin søgen efter føde. Størstedelen af deres kost består af små pattedyr som mus, men også firben og padder som frøer, salamandre og vandsalamandre. Nogle gange står der også børsteorme og, hvis det er muligt, muldvarpe på menuen. Generelt varierer deres kost afhængigt af stedet.
Hunde og hugormen

Hunde bliver oftere bidt af slanger end mennesker, især når de løber gennem det høje græs og snuser rundt. Desværre kan slangebid endda være livstruende for vores elskede firbenede venner, afhængigt af hundens størrelse og mængden af gift.
Når du er på ferie ved Vestkysten med hund, bør din firbenede ven altid holde sig tæt på dig, når I går tur. Da hugormen er sky, bliver den skræmt væk af kraftige fodtrin og høje lyde.
Hvis din hund bliver bidt, er det bedst at søge dyrlæge med det samme.
Her gælder de samme regler som for os mennesker. For at forhindre, at giften spredes så hurtigt i kroppen, skal din hund være så rolig som muligt og bevæge sig så lidt som muligt. Hvis det er muligt, skal du bære din hund til dyrlægen, ikke røre ved bidstedet og ikke suge giften ud med munden.
Læs mere vigtig information om dyrlæger ved Vestkysten.
Kategorier:

Mød forfatteren – Oliver Schell
Jeg blev i august 2016 en del af Esmark. Oprindelig kommer jeg fra Nordtyskland og har holdt sommerhusferie i Danmark i mange år. Inden jeg startede hos Esmark har jeg været ansat hos et andet udlejningsbureau og har samlet en del erfaringer indenfor sommerhusbranchen og i markedsføring af sommerhusferie. I Tyskland tog jeg en uddannelse indenfor sundhedsvæsnet, men allerede dengang startede min interesse for Online Medier, Online marketing, fotografering og for udvikling af turisme i Danmark.
Jeg tilbringer min fritid sammen med familien, gerne i naturen, hvor vi går lange ture og nyder de smukke landskab og vores brusende Vesterhav.
Skriv et svar
Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *