Skrevet af Mette | Senest opdateret 08. september 2023 |
0 kommentarer
Skrevet af Mette | Senest opdateret 08. september 2023 |
0 kommentarer
Bagges Dæmning: En særlig naturoplevelse
Er du på jagt efter betagende naturoplevelser? Så er Bagges Dæmning i sommerhusområdet Søndervig helt bestemt et besøg værd! Her får du en helt særlig oplevelse, når du går over dæmningen og får følelsen af at gå midt ude på fjorden.
Læs med her og bliv endnu klogere på Bagges Dæmning. Et projekt, som var tæt på slet ikke at blive til noget, og som egentlig efter en tragisk skæbne stod stille i mere end 100 år og var blevet opgivet indtil for ganske nyligt.
Forbindelsen over Ringkøbing Fjord
Bagges Dæmning er en forbindelse, som løber over den nordlige ende af Ringkøbing Fjord og forbinder Holmsland øst for fjorden med Holmslandsklit vest for fjorden. Dæmningen stammer fra 1860 og er i dag forbundet af to broer, der gør det muligt at gå og cykle over fjorden.
Dæmningen ligger tæt på den populære badeby Søndervig, og holder du ferie i nærheden af området, kan et besøg på den specielle naturdestination virkelig anbefales. Det mangfoldige plante- og dyreliv giver anledning til mange spændende observationer.
Mange forskellige trækfugle holder til ved Bagges Dæmning, blandt andet svaner, flere slags ænder, fiskehejre og blishøns. Er du heldig, kan du fra tid til anden spotte en fiskeørn ved dæmningen. I starten af efteråret kan du opleve det imponerende fænomen ”Sort sol”, der er noget af et tilløbsstykke i området.
Men før projektet nåede til, hvor det står i dag, skulle det igennem flere prøvelser – og faktisk er det først for nyligt, at det er blevet muligt at gå over dæmningen.
Et projekt med mange bump på vejen
Det var sagfører Søren Bagge Hansen, som fik idéen til at opføre en dæmning over Ringkøbing Fjord. Bagge Hansen var datidens svar på en innovatør, og han så dæmningen som et værktøj til at udvinde mere landjord og skabe en lettere forbindelse over fjorden.
I 1844 indsendte Søren Bagge Hansen sin første anmodning til staten om opførsel af dæmningen, men han mødte modstand fra fiskere og landmænd, som var bekymrede for deres indtjening og jord. Det resulterede i et afslag af projektet.
Bagge Hansen kæmpede videre og lavede forskellige justeringer for at imødekomme de modstridende interesser, men han endte alligevel med at få endnu to afslag på sine ansøgninger. Efter tre mislykkede forsøg overtog sønnen Halvor Christian Bagge projektet, og med sine evner inden for ”ingeniørkunst” lykkedes det ham at trumfe projektet igennem i 1860.
Den seje kamp skulle desværre ende tragisk, selv om dæmningen faktisk blev en realitet: Allerede et år efter opførslen af dæmningen, brød den sammen i en stormflod. Projektet blev herefter opgivet, og dæmningen fik lov til at stå urørt hen med de to huller, stormfloden havde forårsaget.
Først for få år siden, i 2016, kom der fornyet interesse for Bagges Dæmning. Her byggede Ringkøbing-Skjern Kommune de to broer, der i dag forbinder dæmningen med fastlandet mod øst og vest og skaber rammerne for fantastiske naturoplevelser ”midt på fjorden”. Du kan se en af vandreruterne ved Bagges Dæmning her.
Et mekka for surfere og friluftsliv generelt
Bagges Dæmning er i dag et velbesøgt område blandt folk fra nær og fjern. Utallige fodgængere og cyklister har lagt turen forbi dæmningen – men det er ikke de eneste, der har glæde af området. Også surferne flokkes i området på den østlige side af dæmningen ved Bollerup Småhuse, eller Kloster Surf Spot, som stedet kaldes af de lokale surfere.
Surfspottet ved Bagges Dæmning er ideelt til windsurfing og kitesurfing, og på de gode dage kan du uden problemer tælle mellem 60 og 70 surfere på vandet. Den garvede surfer vil mene, at en ”god dag” ved Kloster Surf Spot er en dag med vindretning mellem vestnordvest og østsydøst, så vil du gerne overvære det helt store surfershow, hvor der for alvor er liv på vandet, er det disse dage, du skal af sted på.
Det kan også være, at du selv får lyst til at prøve kræfter med surfingen – og i så fald er fjorden det helt rigtige sted at starte. Husk i den forbindelse, at du som Esmark-gæst kan få 15% rabat på alle WestWinds surfkurser!
Ved Kloster Surf Spot finder du desuden gode faciliteter, og det er en ideel destination, hvis du er glad for friluftslivet og måske planlægger en udflugt. Der er både madpakkehus, toiletter (med bad), grill og borde-bænkesæt, så du kan pakke picnickurven og nyde din frokost i solen ved fjorden. Der er også et enkelt shelter ved Bollerup Småhuse, som kan bookes online til overnatning, hvis du skal have den helt fulde friluftsoplevelse.
Vil du gerne opleve Bagges Dæmning? Så er en sommerhusferie i Søndervig det helt rigtige for dig! Se vores store udvalg af feriehuse i Søndervig og find det perfekte sommerhus til din ferie lige her.
Mød forfatteren – Mette Marie Mose Sørensen
Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet hos Esmark i 10 år. Jeg startede tilbage i 2011, hvor jeg var ”sommerfugl” i Bjerregård og primært hjalp til med at servicere vores kære gæster og husejere. I dag har jeg fået en anden kasket på, nemlig marketingmedarbejder, og jeg er ansvarlig for vores facebooksider, Instagram og ugentlige nyhedsbreve – hvilket går rigtig fint hånd i hånd med min kandidatuddannelse i Medievidenskab på Aarhus Universitet, som jeg tager sideløbende med arbejdet. Jeg har derfor lige nu base i Aarhus, og i min fritid elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste. Og så holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, når jeg er hjemme på besøg i Hvide Sande i weekender og ferier.
Skriv et svar
Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *
Kommentarer
Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.