De bedste vandreruter på den jyske vestkyst

Vestkysten er et mekka til vandreture: Den jyske vestkyst er indbegrebet af frihed. Med endeløse sandstrande, brusende bølger og betagende vild natur så langt, øjet rækker. Det er med andre ord den perfekte destination, hvis du trænger til lidt luftforandring og en pause fra hverdagens trommerom.

Det alsidige og uberørte landskab inviterer i den grad til nærmere udforskning, og hvilken bedre måde at nærstudere omgivelserne på end med en vandretur på en af Vestkystens mange vandreruter? Her har vi samlet fem af de bedste vandreruter på den jyske vestkyst, som du kan begive dig ud på, når du holder ferie ved Vesterhavet – og en ekstra lille bonus til sidst til dig, der er en ægte vandre-entusiast!

Bagges Dæmning, Søndervig

Vandreruten ”Bagges Dæmning” er cirka 10 kilometer lang og løber igennem det smukke landskab ved Ringkøbing Fjord tæt på badebyen Søndervig. På ruten kan du opleve flere af Vestkystens mange facetter: den rolige fjord, det rige fugleliv, sommerhusområdet og den summende atmosfære i Søndervigs centrum.

Bagges Dæmning i Søndervig
Vandrere på Bagges Dæmning i Søndervig

”Bagges Dæmning”-ruten har sit start- og slutpunkt ved Kloster Surfspot, hvor det er muligt at parkere bilen og trække i vandrestøvlen. Herfra går turen over Bagges Dæmning, som er en velbesøgt seværdighed blandt både turister og lokale. Selve dæmningen er mere end 100 år gammel, men er ikke i brug længere – i stedet er der anlagt to broer, som forbinder dæmningen med fastlandet mod øst og vest. Når du passerer Bagges Dæmning, føles det som at vandre midt ude på Ringkøbing Fjord, med betagende natur så langt, øjet rækker. Ud over panoramaudsigten over fjorden og surferne på vandet, kan du se hele vejen til Søndervig mod nord og den gamle handelsby Ringkøbing mod sydøst.

Når du er kommet over dæmningen, går turen videre bag om Søndervig ad Nordsøvej, som fører dig gennem det stemningsfyldte sommerhuskvarter. Herefter runder du kort Søndervigs hyggelige ferieby, og har du brug for en forfriskning til resten af turen, kan du købe noget koldt at drikke hos byens købmand, inden du fortsætter gåturen langs fjorden tilbage til Kloster Surfspot. Ved surfspottet er der – ud over parkeringspladsen – toiletfaciliteter, borde-bænkesæt og en lille grillplads, så du også kan slutte vandreturen af med en hyggelig picnic.

Kort over Bagges Dæmning-ruten

Link til ”Bagges Dæmning” ved Søndervig (Naturstyrelsen, 2022): https://udinaturen.dk/shelter/105430 

Blåbjerg Klitplantage, Houstrup

Blåbjerg Klitplantage mellem Houstrup og Henne Strand er en af Vestkystens største plantager og et af de mest besøgte skov- og naturområder i hele Danmark. I den store plantage er der flere afmærkede vandreruter, heriblandt den ”gule rute”, som er 11 kilometer lang. Ruten fører dig igennem klitplantagens varierede og kuperede natur, heriblandt en delvist tilsandet egeskov og et stort, fredet hedeareal.

Trappe til Blåbjerg
Udkigspunkt ved Blåbjerg

Den gule rute i Blåbjerg Plantage har sit startpunkt ved parkeringspladsen for foden af Blåbjerg, der med sin beliggenhed 64 meter over havets overflade er Danmarks højeste klit. Fra toppen af klitten er der en fantastisk panoramaudsigt ud over klitplantagens alsidige landskab, som bestemt er alle trappetrinene værd. Fra rutens startpunkt går turen gennem plantagens kuperede landskab, der byder på flere forskellige slags skovbevoksning. Du kommer til at møde både gran-, fyr-, bøg- og egetræer på din vej, hvor sidstnævnte er del af en delvist tilsandet mindre skov.

Efter et godt stykke i skovområdet fortsætter ruten vestpå mod Lyngbos Hede, som er et kæmpestort hedeareal, der har været fredet siden 1966 og nu afgræsses af køer og heste. Fra heden kan du også nyde udsigten til de mægtige klitter, som gemmer Vesterhavet på den anden side. Ruten fortsætter langs med Lyngbos Hede tilbage mod skovbevoksningen og ender ved parkeringspladsen, hvor der også er toiletfaciliteter.

Kort over gul rute i Blåbjerg Plantage

Link til ”gul rute” i Blåbjerg Klitplantage ved Houstrup og Henne (Naturstyrelsen, 2022): https://udinaturen.dk/shelter/9717

Ho Klitplantage, Blåvand

Langs den jyske vestkyst ligger flere klitplantager, og den yngste af sin slags er Ho Klitplantage i nærheden af Blåvand. Ligesom i Blåbjerg Plantage er der flere afmærkede vandreruter i Ho Klitplantage, heriblandt en ”gul rute” med en længde på 8 kilometer. På den gule rute får du mulighed for at udforske Hos alsidige landskab på nært hold, og turen går blandt andet forbi to udsigtspunkter med udsigt til Skallingen og havet.

Ho Klitplantage
Stranden ved Skallingen

Den gule rute i Ho Klitplantage har sit udgangspunkt ved plantagens nordlige indgang på Tane Hedevej. Her er der en parkeringsplads, som grænser op til ruten. Herfra går turen sydpå mod rutens første udkigspunkt, den tilplantede storklit Jens Jessens Sande. Fra klittoppen er der udsigt over det afvekslende terræn og hele vejen til Vesterhavet og Vadehavet. Efter du har nydt den storslåede udsigt, begiver du dig videre sydpå gennem terrænet mod rutens andet udkigspunkt, det gamle fiskerleje Sønderside. Inden du når dette punkt, kommer du dog forbi plantagens telt- og bålplads, hvor der er mulighed for at slå lejr for en stund, hvis der er brug for det.

Fra Sønderside er der udsigt ud over Skallingen, en halvø i den nordlige del af Vadehavet mellem Blåvand og Fanø. Det fredede naturområde er et imponerende syn med sin fuldstændig uberørte natur og endeløse sandstrand. Ruten løber herefter på en afmærket rute parallelt med Skallingen et stykke, inden du igen skal nordpå gennem plantagen tilbage til startpunktet.

Kort over den gule rute i Ho Klitplantage

Link til ”gul rute” i Ho Klitplantage ved Blåvand (Naturstyrelsen, 2022): https://udinaturen.dk/shelter/9702

Fanø Plantage, Fanø

Fanø Plantage er en del af Nationalpark Vadehavet, ligesom resten af øen. Plantagen på Fanø byder på et alsidigt landskab med både skov, hede, klitter, eng og små søer. Fanø Plantage har flere forskellige afmærkede vandreruter, og en af dem er ”rød rute”, som er omkring 5 kilometer lang. Det er en familievenlig rute, som blandt andet går forbi Fanø Skovlegeplads og Pælebjerg.

Fanø ved Rindby
Rådyr på Fanø

Fanø Plantages røde rute befinder sig i den sydvestlige del af den store klitplantage og har sit udgangspunkt ved parkeringspladsen i krydset mellem Postvejen og Landevejen. Ruten går først sydpå ad en anlagt sti parallelt med vejen et stykke, før den drejer mod vest med retning mod Skovlegepladsen. På vejen mod legepladsen vandrer du igennem et fredfyldt skovområde i læ af de høje fyrretræer, og måske ser du en af Fanøs mange vildkaniner eller rådyr på vejen. Skovlegepladsen er et oplagt sted at gøre hold, hvis du har børn med på turen, og der er sågar en stor grillplads, så man kan tilberede en frokost i solen.

Efter du har rundet Fanø Skovlegeplads, fortsætter ruten nordpå, hvor landskabet ændrer karakter fra skov til åben hede. Du kommer forbi flere små søer på din vej gennem heden, inden du igen når et skovareal, som fører dig til et af rutens highlights – og samtidig turens nordligste punkt: udsigtspunktet Pælebjerg. Pælebjerg er en klittop, der rager 21 meter op over havets overflade. Det er dermed Fanøs højeste punkt, og fra toppen kan du nyde udsigten over Vadehavet og plantagen. Desuden er Pælebjerg en del af ”The Big Five”, som refererer til Fanøs fem højeste ”bjerge”, som naturligvis i virkeligheden ikke er rigtige bjerge, men høje klittoppe. Efter en tur på toppen af Pælebjerg fører ruten tilbage mod parkeringspladsen mod øst.

Kort over rød rute i Fanø Plantage

Link til ”rød rute” i Fanø Plantage på Fanø (Naturstyrelsen, 2022): https://udinaturen.dk/shelter/121204

Rømø-stierne, Rømø

Rømø er en ideel vandredestination med flere afmærkede vandrestier, smukke landskaber og mulighed for at opleve Vadehavet helt tæt på. Blandt de afmærkede ruter er Rømø-stierne: En 17 kilometer lang vandrerute, som med sin længde nok især tiltaler den mere engagerede vandrer. Det er en lidt længere tidsinvestering, men helt sikkert også tiden værd, for her får du i den grad én på opleveren. Ruten tager dig nemlig igennem et afvekslende landskab, helt ud til Vadehavet og forbi flere af Rømøs seværdigheder.

Udsigten fra Spidsbjerg på Rømø
Vindsport på Sønderstrand på Rømø

Rømø-stierne har ikke som sådan en oplagt retning eller noget bestemt startpunkt. Du kan starte, hvor end det passer dig på ruten. Et godt bud på et startsted er dog Havneby, hvor du kan parkere bilen og begive dig ud på vandretur. Ruten er afmærket med skilte hele vejen rundt, der viser, hvor på ruten, du befinder dig, så det er nemt at navigere rundt i. Påbegynder du vandreturen i Havneby og går med uret rundt, kommer du først forbi byens lille hyggelige havn. Dernæst fører stierne dig ud til det mægtige Vadehav ved Sønderstrand. Et godt tip er her at tjekke tidevandskalenderen forud for turen, hvis du gerne vil helt ned og gå ”i Vadehavet”. Måske spotter du en kitebuggy eller to på Sønderstrand, da stranden har et afmærket vindsportsområde.

Du rammer rutens nordligste punkt oppe omkring Kirkeby Plantage, hvorefter turen går videre østpå forbi det 19 meter høje udkigspunkt Spidsbjerg, Rømøs Genforeningssten og den gamle Sct. Clemens Kirke. Ved Kromose fortsætter ruten sydpå tilbage mod startpunktet i Havneby, hvor du kan slutte vandreturen godt af med noget at spise på en af byens restauranter eller caféer. Husk dog at pakke en madpakke og noget vand til turen også – der bliver nok brug for en forfriskning undervejs på den betagende vandrerute!

Kort over Rømø-stierne

Link til Rømø-stierne på Rømø (Naturstyrelsen, 2022): https://udinaturen.dk/shelter/117992

Camino de Fanø: En ekstra tur til dig, der er frisk på en udfordring

Er du en af dem, der virkelig har fået blod på tanden, når det kommer til friluftsliv? I Danmark er der en række længere vandreruter, og en af de mere kendte af slagsen er ”Camino de Fanø”. Øen Fanø er 56 kvadratmeter stor, og Camino de Fanø er en 41 kilometer lang rute, der tager dig rundt på det meste af øen. Ruten er formet som et 8-tal og er opdelt i to etaper. Den første etape har startpunkt i Nordby og slutpunkt i Sønderho, mens den anden etape omvendt starter i Sønderho og slutter i Nordby. Der kan selvfølgelig også byttes om på de to etaper.

Fanøs hyggelige bymiljø
Stranden og Vadehavet på Fanø

Den 8-tals-formede rute sikrer, at du på begge etaper kommer til at opleve Fanøs varierede landskab, som på den mere frodige østside er præget af plantager og marker, mens vestsiden er karakteriseret af de rå klitter. Ud over Fanøs imponerende naturområder tager vandreruten dig også forbi øens små hyggelige byer, som emmer af charme og feriestemning.

Se et kort over Camino de Fanø her.

Mød forfatteren - Mette Marie

Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet inden for sommerhusudlejningsbranchen i flere end 10 år. I min fritid holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, og så elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Ét svar til “De bedste vandreruter på den jyske vestkyst”

  1. Pia Kamp siger:

    Fjand / husby området bør nævnes ifht. kvalitets sti … en fantastisk gåtur
    Husby Klitplantage – Kvalitetsstier – Dansk Vandrelaug
    https://dvl.dk › Hjem › Kvalitetsstierne › Vandresti
    Husby Klitplantage Ruten er en 15 km lang afmærket vandrerute gennem et meget spændende naturområde med start ved Helmklink Havn ved Nissum Fjord og videre …

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...