Skrevet af Mette | Senest opdateret 06. februar 2023 |
0 kommentarer
Skrevet af Mette | Senest opdateret 06. februar 2023 |
0 kommentarer
Guide til plantning af marehalm og hjælme
Marehalm og hjælme er indbegrebet af Vestkystens natur. Det er de to mest udbredte planter i klitterne langs Vesterhavet – og en garant for hyggelig feriestemning, når de vejer i vestenvinden rundt omkring sommerhuset. Overvejer du selv at plante marehalm eller hjælme omkring dit sommerhus? Så får du her en guide til, hvordan du bærer dig ad.
Hvad er forskellen på marehalm og sandhjælme?
Marehalm og hjælme er blandt andet et velkendt syn på den jyske vestkyst, hvor de bliver plantet langs klitterne for at forhindre sandflugt. Planterne er altså ikke kun smukke med deres vilde og rå udtryk, de har også en praktisk funktion.
De to planter minder om hinanden, men hvor marehalm har bredere strå i blågrønne nuancer, har sandhjælme smallere strå i gulgrønne farver. De kan blive mellem 50 og 120 centimeter høje. Når klitfogederne planter i klitterne, bruger de oftest hjælme, da de er mere hårdfør end marehalm.
Hvis du gerne vil skabe variation i dit uderum, kan du bruge begge planter. Plantningsmetoden er nemlig stort set den samme, bortset fra, at sandhjælme ikke skal vandes eller klippes ned, da de ikke visner i efteråret.
Vores guide tager udgangspunkt i marehalm, men kan altså bruges til begge planter, så længe du husker at undgå vanding og nedklipning af hjælmene.
Trin-for-trin-guide: Sådan planter du marehalm
Vi har gjort det nemt for dig at plante marehalm (og hjælme) ved dit sommerhus. Her er en trin-for-trin-guide med al den information, du skal bruge for at kunne komme i gang. Lige fra hvor du køber planten, til hvordan du vedligeholder den:
1. Hvor kan man købe marehalm?
Du kan købe marehalm i havecentre og på planteskoler over alt i landet. Her bliver de solgt i bundter, og sommetider kan du opnå en mængderabat, jo flere bundter du køber.
2. Hvordan planter jeg marehalm?
Der er flere måder, du kan bære dig ad på, hvis du gerne vil have uderummet omkring dit sommerhus til at ose af Vesterhavs-stemning. Hvis dit sommerhus ligger på en grund med sandet jord, kan du plante marehalmen direkte i jorden. Den trives nemlig bedst i mager, sandet jord, der ikke er for næringsrig eller tung, og står bedst i sol eller halvskygge.
Du kan også plante i krukker eller plantekasser, hvis du gerne vil styre, hvor marehalmen breder sig. Planten er nemlig hurtig til at sprede sig ud, når den plantes frit. Det samme gælder desuden for sandhjælme.
Det allervigtigste er, at du sørger for at skabe de rigtige jordforhold for marehalmen og primært bruger sand til plantningen. Du kan købe poser med sand i havecentre og gør-det-selv-forretninger.
Sådan planter du marehalm direkte i jorden:
Grav et hul på cirka 30-40 centimers dybde – er sandet blødt, kan du med fordel bruge spidsen af et kosteskaft til at prikke hullerne.
Vand jorden godt igennem, inden du planter marehalmen.
Plant omkring 20 – 25 planter pr. kvadratmeter.
Sådan planter du marehalm i krukker eller plantekasser:
Find en stor krukke eller plantekasse.
Sørg for, at du har de rigtige jordforhold. Hav som minimum rent sand i de øverste 20 centimeter af krukken eller kassen.
Grav et hul på cirka 30-40 centimers dybde – er sandet blødt, kan du med fordel anvende spidsen af et kosteskaft til at prikke hullerne.
Vand sandet godt igennem og plant derefter marehalmen.
Stil krukkerne eller plantekasserne i læ, indtil marehalmens rødder har fået fat, så planterne ikke blæser væk.
3. Hvornår er det bedst at plante marehalm?
Marehalm (og hjælme) skal ligesom mange andre planter gerne plantes i efteråret eller foråret. Du kan starte i september og plante frem til frostvejrets ankomst, eller starte i marts og plante i løbet af foråret, så græssene kan blomstre i sommeren.
4. Hvordan vedligeholder jeg marehalm?
Marehalm er en af de nemmeste planter at holde – og vedligeholde. Plantens robusthed gør, at den overlever både ruskende storm og tør sommer. Du skal kun vande marehalmen, hvis du har plantet dem i krukker eller plantekasser. Står de direkte i jorden, er det ikke nødvendigt.
Eftersom marehalm trives i mager jord, skal du heller ikke bekymre dig om gødning. Faktisk kan du risikere helt at bremse plantens vækst, hvis du gøder den.
I efteråret visner marehalmen helt naturligt hen. For at skabe de bedste betingelser for nye, flotte strå i sommermånederne, kan du klippe marehalmen ned i marts. Så fjerner du den visne del og gør planten klar til at blomstre på ny i juni og juli.
Husk, at du hverken skal klippe ned eller vande, hvis du har plantet sandhjælme i stedet for marehalm.
Har du brug for ekspertråd om dit sommerhus?
Hos Esmark Feriehusudlejning er vi eksperter i sommerhuse. Vi står for udlejningen af næsten 4.000 sommerhuse langs den jyske vestkyst, og vi er altid klar på en uforpligtende snak, hvis du overvejer at leje dit sommerhus ud – eller hvis du allerede lejer ud og gerne vil optimere din udlejning. Læs mere om Esmark og få flere tips til dit sommerhus her
Må vi udleje dit sommerhus?
Hvis vi må, så lover vi at gøre en forskel for dig som husejer. Vi brænder nemlig for at give dig udlejning i særklasse. Det har Esmark gjort i over 50 år. Og det bliver vi ved med.
Vores feriehuse er de bedst udlejede i vores lokalområder. Vi har erfaringen til at optimere din lejeindtægt, samt mange stamgæster, der kommer igen og igen. De passer godt på dit feriehus, og det holder dine omkostninger nede.
Skulle der ske en gæsteskade, så er du gennem vores unikke fordelspakke dækket uden selvrisiko.
Du bestemmer også selv, hvornår og hvor meget du ønsker at udleje dit feriehus – hos Esmark er der ingen minimumskrav til udlejning. Vil du også være en del af successen? Kontakt os!
Kategorier:
SommerhusudlejningMød forfatteren – Mette Marie Mose Sørensen
Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet hos Esmark i 10 år. Jeg startede tilbage i 2011, hvor jeg var ”sommerfugl” i Bjerregård og primært hjalp til med at servicere vores kære gæster og husejere. I dag har jeg fået en anden kasket på, nemlig marketingmedarbejder, og jeg er ansvarlig for vores facebooksider, Instagram og ugentlige nyhedsbreve – hvilket går rigtig fint hånd i hånd med min kandidatuddannelse i Medievidenskab på Aarhus Universitet, som jeg tager sideløbende med arbejdet. Jeg har derfor lige nu base i Aarhus, og i min fritid elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste. Og så holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, når jeg er hjemme på besøg i Hvide Sande i weekender og ferier.
Skriv et svar
Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *
Kommentarer
Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.