Tag på østerssafari ved Vesterhavet

Østerssafarier bliver mere og mere populære. Østersskaller er nemlig en delikatesse, som i så mange andre lande. Her ved Vesterhavet, især ved øerne Rømø og Fanø i Naturpark Vadehavet, men også længere nordpå ved Limfjorden, kan man endda gå ud og samle østers.

Alle har lov til at høste så mange østers fra havet, som de har brug for til eget forbrug. Derfor giver vi dig et kort overblik over denne usædvanlige form for vadehavsvandring, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er østers egentlig?

Østers tilhører klassen muslinger og findes i hele verden i kyst- og tidevandsområder. De er ca. 10-40 cm store og vejer ca. 50-200 gram. Vidste du, at østers kan leve op til 20 år?

Østers filtrerer flere hundrede liter vand om dagen for at optage næringsstoffer og plankton. Det gør dem ekstremt følsomme overfor miljøgifte. Selv de mindste mængder af disse giftstoffer kan føre til massedød til østersen. På grund af den stadigt stigende forurening er østers i Middelhavet allerede uddøde.

Østers er hermafroditter. Når havvandets temperatur er over 18 grader, bliver de til hunner, og når havvandets temperatur er under 18 grader, bliver de til hanner. Nogle østersarter skifter køn i løbet af deres liv.

Hvis fremmedlegemer af organisk og uorganisk oprindelse trænger ind i østersen, bliver de sækket af perlemor og dermed gjort uskadelige. I løbet af et til to år produceres der således runde perler af forskellige størrelse.

I Danmark findes der hovedsageligt to østerstyper, den europæiske østers og stillehavsøstersen. Den europæiske østers findes hovedsageligt i Limfjorden, mens stillehavsøstersen findes i store mængder i Vadehavet.

Stillehavsøstersen er endog invasiv og fortrænger andre bestande af østers og muslinger. Derfor må Stillehavsøsters høstes til eget brug, så meget man vil.

Kan man spise østers?

Ja, uanset om de er rå eller kogte, bagte, grillede, stegte eller dampkogte! Østers indeholder meget lidt fedt og kulhydrater, men er rig på vitaminer (A, B1, B2, B3, B12, D og E), mineraler og protein.

oesters-mad-danmark

Det er vigtigt, at østers, ligesom alle andre skaldyr, er naturlige filterfødere i havet. Det betyder, at de absorberer alt, hvad der er i vandet, herunder eventuelle bakterier eller giftstoffer. Før du selv går på østersfiskeri, bør du altid spørge relevante eksperter for at sikre dig, at østers fra regionen kan spises uden tøven, og at der ikke er nogen risiko for dit helbred.

oesterssafari-vadehavet

Tag på en guidet vadehavsvandring til østersbedene nær Rømø

Vi anbefaler, at du deltager i en guidet østerssafari. Hvis du går på østersfiskeri på egen hånd, skal du være opmærksom på tidevandet. Læs mere om dette i vores indlæg om vadehavsvandring.

Østerssafari i Danmark

En Østerssafari er en stor naturoplevelse, hvor du besøger østersbedene i Vadehavet eller Limfjorden med en lille gruppe og en erfaren naturvejleder. Under østerssafarien formidler guiderne en masse viden om østersen, havet, naturen og østersfiskeri.

Og hvis du tør, får du helt sikkert chancen for at smage en eller endda flere af denne delikatesse under en østerssafari. Nogle arrangører tilbyder endda fuld kulinarisk oplevelse, hvor de fiske indsamlede østers, tilberedes og serveres på forskellige måder.

Sortsafari

Sortsafari i den lille by Møgeltønder tilbyder vandreture for hele familien til østersbedene. Østersbedene ligger kun få hundrede meter væk i vadehavet. En rig høst er garanteret. Turen tager ca. 3 timer.

Der er forskellige tilbud, f.eks. nytårets østerssafari, luksusversionen med tilberedning af østers på åbent ildsted eller østersfestivalen i februar.

Adresse
Sortsafari
Slotsgaden 19
6270 Tønder

Hjemmeside
sortsafari.dk

Sortsafari

Naturcenter Tønnisgård

På disse ture på flere timer til østersbedene ud for øen Rømø kan du indsamle stillehavsøsters og andre muslinger og alger.

Erfarne vadehavsguider giver udførlige oplysninger om østersens historie og havbiologisk baggrund.

Adresse
Naturcenter Tønnisgård
Havnebyvej 30
6792 Rømø

Naturcenter Tønnisgård

Østerssafari med Vadehavscenteret

Da turene er ret fysisk krævende, tilbyder VADEHAVSCENRET nær Danmarks ældste by Ribe tre forskellige østerssafari'er.

I de medfølgende waders går du ofte i vand op til knæene eller lårene. På den længste tur på 4 - 5 timer har du en vandpassage på 700 m i delvist taljedybt vand.

Deltagerne skal være mindst 1,50 m høje og kunne gå ca. 10 km.

Adresse
Vadehavscenteret
Okholmsvej 5 (Vester Vedsted)
6760 Ribe

Østerssafari med Vadehavscenteret

Østerssafari med JyllandsAkvariet

JyllandsAkvariet tilbyder interessante østerssafarier.

Disse ture til stillehavsøstersbede, men også til de berømte "Limfjordsøsters", de få eurpæiske østersbede, som endnu ikke er blevet fortængt af østersene fra Stillehavet.

Den europæiske østers eller "Limfjordsøsters" er akut truet af udryddelse. Omkring halvdelen af østersbestandene i Limfjorden er i øjeblikket stadig beboet af den europæiske østers.

Limfjordens ønskersbanker er blandt de nordligste østersbanker i verden.

Adresse
JyllandsAkvariet
Vesterhavsgade 16
7680 Thyborøn

Østerssafari med JyllandsAkvariet
Kategorier Aktiviteter,Natur

Mød forfatteren - Kathrine

Jeg er vokset op på den jyske vestkyst i den lille fiskerby Hvide Sande og har boet her siden jeg var barn – dog havde jeg to års afstikker i Århus i forbindelse med uddannelse. I 2021 vendte jeg hjem til Hvide Sande, og har ikke fortrudt det et eneste øjeblik. Jeg elsker naturen, omgivelserne og roen, når jeg går gode, lange gåture ved Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Og så sætter jeg stor pris på at tilbringe tid med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...