NYT: Vi har fået nyt website. Lad os gerne høre hvad du synes - din feedback er meget værdsat. Gå til det nye Esmark

Oversvømmelser på Jyllands Vestkyst

Når vinterstormen raser og der meldes om vindstød af storm- eller orkanstyrke, er det bedst at blive inden døre. Alligevel fascineres vi mennesker så meget af de vilde naturkræfter, at nyhedsmedier og andre nysgerrige lige skal ud på en ’havner’ for at se naturens magtdemonstration ’live’.

Forleden kunne man således opleve hvordan havvandet på ganske få minutter steg op over kajkanten og oversvømmede havnen i Hvide Sande:

https://www.facebook.com/esmark.dk/videos/180664613192205/

 

Hvornår sker der oversvømmelser?

Stormvejr oplever vi hver vinter på den jyske vestkyst og oftest også flere gange i løbet af vinterhalvåret. Og selvom det ofte fører til forhøjet vandstand, skal der alligevel meget til, før vandstanden stiger nok til at kravle op over kajkanten.

Helt konkret er der tre faktorer, der foruden stormens styrke spiller ind på risikoen for oversvømmelse:

  1. Stormens varighed
  2. Vindretningen
  3. Sammenfald med det naturlige højvande

Når en kraftig storm blæser fra sydvestlig retning i længere tid, øges risikoen for oversvømmelser – især omkring det tidspunkt, hvor der naturligt er højvande.

Hvornår har oversvømmelserne været værst?

Det er forskelligt fra havn til havn, hvilke storme, der har ført til de højeste vandstande. I Hvide Sande er den højeste målte vandstand siden 1931 på ca. 3,8 meter over normal vandstand.

Vandstanden blev målt under novemberstormen i 1981, hvor der stod vand helt op i kælderen hos den daværende Ringkøbing Bank (i dag VestjyskBank), hvis bygning ligger på torvet i Hvide Sande et godt stykke fra kajen.

Også januarstormene i 1990 og 2005 førte til ekstreme vandstande i Hvide Sande og vandstandene fra de forskellige storme er blevet illustreret på en stormflodssøjle, der står på havnen og minder både lokale og turister om de ekstreme naturkræfter.

Hvornår er der tale om storm og hvornår om orkan?

Om et blæsevejr klassificeres som storm eller orkan bestemmes ud fra middelvindhastigheden. Når middelvindhastigheden overskrider 24,5 meter per sekund kaldes vejret for storm og når middelvindhastigheden overskrider 32,6 meter per sekund har vi orkan.

Man kan altså godt have stormvejr med vindstød af orkanstyrke uden at stormen bliver til en orkan. Og som det ses af februarstormen i 2020, behøver der ikke være orkan, for at der sker oversvømmelser, et længerevarende stormvejr fra den ’rigtige’ vindretning kan også forårsage en forhøjet vandstand i havnene, som fører til oversvømmelse.

Mød forfatteren - Mette

Jeg er opvokset i Hvide Sande og flyttede efter en årrække med uddannelse i større byer tilbage til min hjemby i 2012. Jeg elsker naturen, solopgangene over Ringkøbing Fjord - samt det faktum, at jeg er så heldig at bo et sted, hvor rigtig mange mennesker hvert år tilbringer deres dyrebareste tid; ferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...