Vandrerute i Vejers Strand – fra fiskerleje til badeby

Vandreruten i Vejers Strand er udarbejdet af Merete Vigen Hansen, Kultur og naturformidling, der specialiserer sig i guidede vandreture og events langs vestkysten.

At køre til Vejers Strand er at køre gennem ”Eventyrets Land”, som degnen Thomas Lange (1829- 87) så poetisk beskrev det vestjyske landskab ud mod Blåvandshuk. Og det er i dag et eventyrets land at køre igennem en storslået og vidtstrakt natur. Historien om Vejers Strand er historien om livet tæt på havet, sandet jord og landsbyen Vejers, der blev nedlagt og rømmet for beboere.

Endnu ligger nogle af gårdene og husene og fortæller om en tid, der var, inden området blev eksproprieret i slutningen af 1960erne. Forsvaret skulle bruge større øvelsesareal, så en hel egn med tre små landsbyer blev nedlagt. Da folk forlod områderne og landbruget ophørte, opstod der vidtstrakt og enestående natur, hvor der før var marker. Det er al den natur, der i dag omkranser Vejers Strand, der oprindeligt startede ud som et lille fiskerleje, men siden blev en af de mest populære badebyer på vestkysten. Feriehuse, badehoteller, pensionater, og campingpladser skød op med den spirende turisme i starten af sidste århundrede. Det gør, at Vejers stadig i dag har et stærkt DNA som feriemål, med sin skønne natur.

Vejers_vandrerute_drone

Vandretur ved Vejers

Vil du ud at vandre og opleve noget af det, der er det helt særlige ved Vejers, så prøv denne tur på ca. 7. km.

Turen starter yderst på Nordvej (1). Her følger du gul rute mod nord, og snart kan du se de sydligste feriehuse ved Grærup Strand. Går du her i sommertiden, kan du se de mange klitroser blomstre med deres bleggule blomster, der dufter helt vidunderligt. Snart dukker Klit Sø (2) op. Hvor der er vand, er der liv, så hold øje med de smukke guldsmede, og her kommer også dyr for at drikke. Her er mange blomstrende urter, og den næringsfattige natur byder på planter og insekter, du ikke møder andre steder. Måske slår duften af porse imod dig, her er rigeligt, så pluk gerne med hjem til en god snaps.

Vejers_vandrerute_klithede

Følg gul rute videre ind gennem plantagen til Nødvejen (3). Her møder du skilte, der fortæller, at området mod øst er stilleområde for kronvildt, hvor vi mennesker bliver bedt om ikke at forstyrre. Drej til højre ad Nødvejen og følg gul rute når den drejer af til venstre. Her veksler det mellem plantage og engarealer. Kig efter kronvildt, måske er du heldig. Der står en del træer, der er fældet i 5-6 meters højde. De er levested for mange arter, f.eks. er spætterne flyttet ind. Du når ud til det mere åbne. Her står en del store ege (4).Slådig ned på diget under dem og nyd udsigten og roen.

Når du går videre, møder du hegnet ved Strib Sø. Du kan tage en afstikker til Fårehuset (5) og sidde her og drikke kaffen, ofte med udsigt til kronvildt. Tag klaplågen ind i indhegningen, der huser får, der græsser her i sommerhalvåret. Tag turen øst rundt om søen. Her passerer du broen over Ålestrømmen, der løber gennem søerne, og som er rørlagt under en del af feriehusområdet og løber ud over stranden i Vejers.

VejersStrand_vandrerute_faar

Strib Sø er tidligere grusgravsområde, men i dag et rekreativt område med mulighed for lystfiskeri. Kryds ind over mellem de to søer og følg nordsiden af søen, så du kommer til at gå langs Ålestrømmen mod vest. Her går du gennem et fint løvskovsområde, ikke så almindeligt herude mod vest. De lokale kalder stien her for Kærlighedsstien (6).

Når du når Nødvejen igen, krydser du den og følger fortsat Ålestrømmen, men nu på sydsiden gennem feriehusområdet. Du krydser Engesøvej, holder til højre på stien, og følger Havstien til højre. Læg mærke til de mange typer af feriehuse. De ældste huse, bygget fra ca. 1910 og frem, ligger gerne højt på en klittop, især på Nordvej er det tydeligt at se. Senere begyndte man at bygge huse nede i læ for vestenvinden. Følg Risvej indtil du når Nordvej og følger den mod nord tilbage til startstedet for din tur.

VejersStrand_vandrerute

Følg den blå rute på korten ovenfor og nyd en dejlig vandretur i Vejers.

Mød forfatteren - Kathrine

Jeg er vokset op på den jyske vestkyst i den lille fiskerby Hvide Sande og har boet her siden jeg var barn – dog havde jeg to års afstikker i Århus i forbindelse med uddannelse. I 2021 vendte jeg hjem til Hvide Sande, og har ikke fortrudt det et eneste øjeblik. Jeg elsker naturen, omgivelserne og roen, når jeg går gode, lange gåture ved Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Og så sætter jeg stor pris på at tilbringe tid med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...