Skrevet af Mette | Senest opdateret 02. februar 2024 |
0 kommentarer
Skrevet af Mette | Senest opdateret 02. februar 2024 |
0 kommentarer
Sådan får du rabat hos Blåvandshuk Fyr
Når du er gæst i et Esmark-feriehus, får du 20% rabat på dagsentrébilletten til Blåvandshuk Fyr.
Ved ankomst til museet skal du fremvise din Esmark-feriehusnøgle for at tilgå rabatten, hvor den herefter fratrækkes entréprisen!
PSST. Børn under 18 år kan komme gratis op i Blåvandshuk Fyr i følge med en voksen.
170 trappetrin til toppen af Blåvandshuk Fyr
For at komme hele vejen til tops i fyrtårnet må man bestige 170 trappetrin, som bringer en 39 meter op i højden – turen kan være anstrengende, men det hele værd, når I fra toppen kan nyde en fantastisk 360 grader-panoramaudsigt: Både til havet og til det smukke vestjyske klitlandskab.
Oplev vestkystens mange finurlige områder
Fra toppen af fyret kan du mod nord og øst se hele vejen til Vejers Strand og hedelandskabet ved Kallesmærsk Hede – en formidabel udsigt. Kigger du mod sydøst har du udsigten over Blåvand, og når vejret spiller med, til Blåvand Strand og de fire berømte muldyr, som er opført af kunstneren Bill Woodroow. Ude på havet kan man skue de to havmølleparker ved Horns Rev, Horns Rev 1 og Horns Rev 2, som befinder sig cirka 40 kilometer fra kysten. Begge havmølleparker er de største af sin slags, ikke kun i Danmark, men i hele verden.
De 3 blink er fredede
Kendetegnet ved fyrtårnet i Blåvand er de tre hvide blink, der kommer med 20 sekunders mellemrum. For at sikre, at arkitekturen kan stå til skue for omverdenen i mange år endnu, er fyrtårnet i dag fredet.
Blåvandshuk Fyr skulle advare skibene
Fyrtårnet i Blåvand blev opført af to grunde:
For at advare om Horns Rev og
For at sikre havneindløbet fra Esbjerg
Når skibene fra vesten kom og sejlede mod havnen i Esbjerg, var der på grund af Horns Rev risiko for at gå på grund. Her var fyrtårnet en stor hjælp, eftersom lyskeglen kunne sende en advarsel fra kysten ud til skibene.
I sine første år fik fyrtårnet hjælp fra endnu et fyrtårn på Skallingen, en landtunge, som ligger cirka 17 kilometer syd for Blåvand. Fyrtårnet på Skallingen måtte dog allerede i 1911 sprænges i stykker, fordi det stod så ustabilt, at man regnede med, at det kunne ende med at glide ned i havet.
Fyrtårnet i Blåvand kan besøges hele året rundt
Fyrtårnet i Blåvand har åbent for besøgende hele året rundt. Det mest optimale besøgstidspunkt er selvfølgelig, når solen skinner, og der er god sigtbarhed, så man kan nyde panoramaudsigten fuldt ud. Entrébilletterne kan købes ved foden af de 170 trappetrin i turistinformationen, som førhen har været fyrpasserens hjem.
I fyrmesterboligen finder du også en lille shop, hvor du kan købe en kop kaffe, sodavand og is.
I turistinformationen finder man desuden en miniudstilling af havmølleparken Horns Rev (gratis entré). Tæt på fyrtårnet ligger også et gammelt bunkertårn, som var en del af den forhenværende Atlantvold under Anden Verdenskrig.
Blåvands Fyrtårn har været i brug siden 1900
Det nuværende bygningsværk blev opført i 1899 af tømmermester Kr. Skaft og blev taget i brug for første gang på nytårsaften i 1900. Her erstattede det et 14 meter højt vinkelfyr fra 1886. Vinkelfyret blev taget i brug for første gang den 15. november 1886 og var udstyret med et linseapparat og en petroleumslampe.
Det nuværende Blåvandshuk Fyr fungerede ved hjælp af et roterende linseapparat og en fedtgasbrænder, indtil det i 1949 blev tilsluttet det danske strømnet.
Fyret i Blåvand lyser op til 32 sømil ud over Horns Rev
Noget, man ikke kan se udefra: Indvendigt kører alt ved det gamle fyrtårn på autopilot. Der har ikke været fast personale tilknyttet Blåvandshuk Fyrtårn siden 2000, og en lyssensor sørger for, at fyrtårnet selv kan tænde og slukke.
Med sine 1.000 watt kan lyset i fyrtårnet oplyse en afstand på mere end 32 sømil ud over Vesterhavet. Inden i tårnet lige under selve fyret sidder urværket, som med hjælp fra et stort lod kan dreje linsen rundt. Inden i den 4 tons tunge linse er prismet, som sørger for en lyseffekt på mere end 180.000 lys.
Fyrtårnet som udflugtsmål: Sådan finder du derhen
Hvis dit feriehus på vestkysten ikke ligger lige i nærheden af Blåvandshuk Fyr, er det måske brugbart at vide, at fyrtårnets adresse er Fyrvej 106, 6857 Blåvand. Der er gode parkeringsmuligheder direkte ved siden af fyret, så du kan nemt tage bilen, når du skal besøge attraktionen.
Kom med os op i tårnet og nyd udsigten...
[scalable_iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fesmark.de%2Fvideos%2F213376433131047%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen"]Blåvandshuk Fyr
Det 39 meter høje fyrtårn Blåvandshuk Fyr blev opført i 1900. Tårnet markerer Danmarks vestligste punkt og har en flammehøjde på 55 meter. Fyrets kendetegn er de tre hvide blink, som kommer med 20 sekunders mellemrum, og Blåvandshuk Fyr har åbent for besøgende hele året rundt.
Adresse
Fyrvej 106
DK-6857 Blåvand
Kategorier:
AktiviteterMød forfatteren – Mette Marie Mose Sørensen
Jeg er opvokset på den jyske vestkyst i Hvide Sande og har arbejdet hos Esmark i 10 år. Jeg startede tilbage i 2011, hvor jeg var ”sommerfugl” i Bjerregård og primært hjalp til med at servicere vores kære gæster og husejere. I dag har jeg fået en anden kasket på, nemlig marketingmedarbejder, og jeg er ansvarlig for vores facebooksider, Instagram og ugentlige nyhedsbreve – hvilket går rigtig fint hånd i hånd med min kandidatuddannelse i Medievidenskab på Aarhus Universitet, som jeg tager sideløbende med arbejdet. Jeg har derfor lige nu base i Aarhus, og i min fritid elsker jeg at være aktiv og bruge tid med mine nærmeste. Og så holder jeg meget af at tage på udflugt med mit kamera i hånden og fange vestkystens mange facetter på billeder, når jeg er hjemme på besøg i Hvide Sande i weekender og ferier.
Skriv et svar
Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *
Kommentarer
Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.