De danske Vadehavsøer: Rømø, Fanø og Mandø

Vadehavet følger tidevandets rytme mellem lavvande og højvande. De kystnære klitlandskaber, fuglereservater, sandbanker og strande, som er på UNESCO’s liste over verdensnaturarv, er en balsam for krop, sind og sjæl.

Hvis I holder ferie i et af vores sommerhuse ved Vesterhavet, bør I helt sikkert overveje en tur til en af de tre beboede øer  Rømø, Fanø og Mandø.

Rømø

Rømø er et populært rejsemål for danske feriegæster hele året rundt, men det er især om sommeren, at øen fyldes med besøgende. Det er ikke overraskende, for Rømøs vestkyst er jo én lang sandstrand. Naturlige sandansamlinger gør strandene endnu bredere med 2-3 meter om året. Rømøs bilstrand er ideel til solbadning, drageflyvning, sandslotbyggerier og, som navnet antyder, til at køre i bil.

Rømøs bilstrand

Rømøs bilstrand er tilgængelig i bil fra den lille ølandsby Lakolk. Alle biler deler stranden med vandrere, kitesurfere, badegæster og sandslotbyggere. Vær derfor opmærksom på, at færdselsreglerne og en hastighedsgrænse på 30 km/t gælder her. På grund af tidevandssvingningerne bør du heller ikke parkere for tæt på vandet. Ellers er der intet i vejen for din køretur langs stranden på Rømø.

Lakolk Strand på øen Rømø i det danske Vadehav

Lakolk Strand på øen Rømø i det danske Vadehav

Sønderstrand er en lidt mere stille og mindre frekventeret strand på den sydlige del af Rømø. Der er udpeget områder til windsurfing, kitesurfing og naturister. Sønderstrand er også tilgængelig i bil. For dem, der ønsker at nyde stranden uden bil: Mellem Lakolk og Sønderstrand er der en strækning af stranden, som er bilfri.

Ridning på Rømø

Rømø tilbyder de store og små hesteelskere blandt jer mange muligheder for (guidede) rideture gennem de lokale fyrreskove, klitlandskaber og selvfølgelig langs stranden. Ryttere og heste finder hinanden på tre forskellige ridestalde på Rømø. Denne Youtube-video viser, at ture gennem Vadehavet ingen steder er så smukke som på Rømø.

Rømøs kanoner i Havneby forbliver et mysterium

Hvordan de to gamle kanoner kom til deres plads i Havneby, ved øboerne ikke. Overleveringerne er enige om, at de to 750 kg tunge kanoner stammer fra et slag mellem Danmark og Sverige under Trediveårskrigen, men om de blev bjærget fra havet eller stjålet af svenskerne vil for altid forblive et mysterium.

Fanø

Fanø er et af de mest populære rejsemål for sommerhusgæster i Danmark. Øen ligger kun 12 minutters færgetur fra havnebyen Esbjerg. Fanø er kendt for sine maleriske stråtækte huse, smukke klitlandskaber og lange sandstrande og er et fantastisk sted til cykelture, sælsafari, strandvandringer, muddervandringer, drageflyvning, kitesurfing eller en spadseretur gennem øbyerne Nordby og Sønderho.

Fanøfærgen pendler mellem fastlandet og øen

Fanøfærgen sejler dagligt mellem Esbjerg på det danske fastland og Nordby på Fanø.

Ø-vejr på Fanø

Som en del af de frisiske øer er Fanø sæsonmæssigt præget af Vadehavet. Naturens luner bringer hele tiden rav til syne, hvoraf en del sælges i Nordby og Sønderho. Det vidtstrakte Vadehav bliver hvert år omrørt af voldsomme vinterstorme, mens der resten af året er ret roligt og behageligt stille.

Sæl i det danske Vadehav

Du kan ofte se sæler ved den danske kyst.

Når vejret er godt, kan du se sæler og grønlandssæler slappe af på stranden og sandbankerne efter deres udflugter i Vadehavet.

Sønderho: Danmarks smukkeste landsby

De stråtækte huse på Fanø er fra det 17. og 18. århundrede og giver øen en charmerende charme – ikke underligt, at Sønderho blev kåret som Danmarks smukkeste landsby i 2011.

Nogle af husene er endda fredede. De blev bygget i en tid, hvor øens indbyggere levede i social velstand takket være Fanøs blomstrende skibsfart. Hvert år den 3. søndag i juli afholdes Sønderho-dagen i Sønderho, hvor øen fejrer sin historie med kostumer, dans og musik.

Udforsk Fanø på cykel

Den bedste måde at udforske Fanø på er på cykel. Mellem øens byer Nordby, Sønderho, Rindby Strand og Fanø Bad er der sikre cykelstier, hvor du kan cykle uforstyrret. Da Fanø kun er ca. 15 km lang, er afstandene korte og lette at overskue selv med små børn. For dem, der foretrækker at udforske øen til fods, kan vandresti 1 anbefales.

Et højdepunkt i juni: Fanøs Dragefestival

Dragefestivalens drageflyvertræf på Fanø er et særligt højdepunkt på øen, som finder sted hvert år i juni. Tusindvis af dragefans deltager her med deres selvbyggede stuntdrager og forvandler himlen over stranden mellem Rindby Strand og Fanø Bad til et farverigt skuespil. Der er et stort fællesskab, og mange som har deltaget siden den første dragefestival i 1985. Grundlæggende er alle dog velkomne til at flyve med deres drage eller bare se på.

Søfartstraditionen i Sønderho

Sønderho var engang en af Danmarks vigtigste fiskeri- og handelshavne. Den tidligere havn, som sikrede øboernes velstand, eksisterer ikke længere i denne form.

Piger i fanødragt i Sønderho

Piger i fanødragt i Sønderho

Men du kan stadig finde beviser på Sønderhos søfartstradition i den lokale kirke, hvor 15 modelskibe fra det 18. århundrede er udstillet. Et besøg på Søfarts- og Klædemuseum i Nordby vil fortælle dig endnu mere om Fanøs historie.

Mandø

Hvis du er vild med det danske Vadehav, er en tur til Mandø, en lille ø med 40 indbyggere, et absolut must på din ferie i et sommerhus på Vestkysten. Mandøs daglige rytme afhænger af tidevandet: Man kan derfor kun nå øen ved lavvande. Selv om fastlandet og byen Vester Vedsted ligger ca. 11 km væk, kan du koble helt af på øen, for alene Mandøs lille adgangsvej, som oversvømmes to gange om dagen, er turen værd.

En hollandsk vindmølle midt på Mandø

Når du ankommer til Mandø, er det første, du ser, den hollandske vindmølle fra 1832, som stadig var i drift indtil Anden Verdenskrig. Lige bag møllen har du en smuk udsigt over Mandø klitterne. Fra toppen kan du nyde en enestående udsigt over Vadehavet. Hvis du ønsker at udforske Mandø til fods, kan du starte på en af vandrestierne gennem klitlandskabet.

Oplev Mandø på en cykeltur

Tip: Tag din cykel med til øen! Mandøs veje er omgivet af klitter, så du kan cykle i ly for vinden. Hold øje med fårene, som har lov til at gå frit omkring på Mandø. En rundtur på hele øen er ca. 10 kilometer lang.

Mandø er et naturparadis

Mandø er et sandt paradis for naturoplevelser og et fantastisk sted at se på fugle. Farvede skilte markerer de forskellige stier, hvor naturen og fuglelivet er mest generøst. Koresand, en sandbanke sydvest for Mandø, er også en udflugt værd. På Koresand er det muligt at finde rav, svømme i Vesterhavet og se de legesyge sæler.

Mandø og naturens luner

Mandø er præget af naturens luner. To stormfloder ødelagde de to første kirker, der blev bygget på øen i det 16. og 17. århundrede. Den tredje kirke blev bygget i slutningen af det 17. århundrede på øens højeste punkt, og den er heldigvis bevaret indtil i dag. Mandø By, som er øens eneste landsby, er beskyttet af et højt dige, så indbyggerne i Mandø By er godt beskyttet mod naturens kræfter.

Lej et sommerhus på de danske vadehavsøer

Kategorier Inspiration,Natur

Mød forfatteren - Oliver

Jeg kommer oprindeligt fra Nordtyskland, men flyttede for en del år siden her til vores skønne ferieområde på Vestkysten. Min fritid tilbringer jeg allerhelst sammen med min familie ved vandet, hvor vi nyder at gå lange ture i den friske vesterhavsluft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...