Fakta om Vesterhavet – 19 ting, du sikkert ikke vidste om det

Vesterhavet. Det på én gang smukke, fascinerende og respektindgydende hav, som favner Danmarks vestlige kyst fra Rømø i syd til Hanstholm i nord, er et af landets mest besøgte områder året rundt. Men har du tænkt på, hvorfor Vesterhavet i sig selv er omgærdet af så megen mystik? Eller hvor dets navn mon stammer fra? Bliv klogere på fakta om Vesterhavet herunder.

Du kan evt. forsøge at gætte inden du læser svaret.

1. Hvor mange grader er Vesterhavet?

Temperaturen i Vesterhavet er naturligvis afhængig af, hvordan temperaturen er oven vande. Danmark ligger i den tempererede klimazone, hvilket betyder milde vintre og kølige somre.

Derfor ligger de gennemsnitlige temperaturer i Vesterhavet på 3–7 C° i januar og 11–17 C° i juli.

Familier ved Vesterhavet - Fakta om Vesterhavet

Vesterhavet på en skøn sommerdag

2. Hvad hedder Vesterhavet på engelsk?

Kun i Danmark bruges betegnelsen ”Vesterhavet” om, hvad der ellers har en anden og mere korrekt betegnelse. Dette hænger sammen med, at det generelt kun er den kystnære del af havet, som kaldes Vesterhavet, hvor resten af havet går under navnet, ”Nordsøen”.

På engelsk vil den korrekte betegnelse derfor være ”The North Sea”.

3. Hvad er Vesterhavet?

Vesterhavet, eller Nordsøen, er et stort havområde med et areal på ca. 575.000 km2. Området strækker sig fra den sydlige grænse langs Den Engelske Kanal til et område mellem Norge og England, hvor den nordlige afgrænsning befinder sig.

Mod øst grænser havet op til det europæiske fastland, og mod vest, Storbritannien.

Kort over Vesterhavet

4. Hvor dybt er Vesterhavet?

Dybden varierer alt efter geografisk placering. Gennemsnittet ligger på 93 m i dybden, men et af de absolut dybeste steder ligger langs Norges sydkyst, hvor der er målt op mod 725 m i dybden.

Til gengæld er Doggerbanke, en sandbanke ud for Storbritanniens kyst, kun 13-37 m dyb.

5. Hvorfor er Vesterhavet farligt?

Vesterhavet er kendt for sin kraftige understrøm. Når vestenvinden blæser ind mod kysten, presses vandet ind mod stranden. Men tyngdekraften vil naturligt modarbejde vandet, hvilket vil få vandet til at flyde med ud langs bunden igen.

Dermed opstår en understrøm, der kan være livsfarlig at havne i. På kyster med revler findes ligeledes de farlige ”Hestehuller”, som er porøse punkter i revlerne, hvor vandet graver sig igennem.

6. Hvorfor skummer Vesterhavet?

Havvand består af både proteinmolekyler, fedtmolekyler og saltmolekyler. Når vinden får havet til at bevæge sig, vil luftbobler blandes med havvandet.

Omkring luftboblerne vil protein- og fedtmolekylerne nu samle sig og danne det karakteristiske hvide skum.

7. Hvor ligger Bunkers ved Vesterhavet?

Bunkers beliggende i Danmark var en del af Atlantvolden, anlagt af Tyskland under besættelsen, som havde til formål at forhindre De Allierede i at foretage landgang.

Der kan opleves Bunkers på nært hold langs store dele af Vestkysten, men vil du helt tæt på en større samling af levn fra krigens tid, kan du besøge Houvig Strand, nord for Søndervig, som råder over bl.a. mandskabsbunkers og splitterbunkers.

Bunker ved Vesterhavet - Fakta om Vesterhavet

En af mange bunkers ved Vesterhavet – Blåt flag i baggrunden

8. Hvorfor er der Blå Flag langs Vesterhavets strande?

Ordningen, ”Blå Flag” er en international miljømærkning, der har til formål at sikre høj badesikkerhed, god vandkvalitet og miljømæssige hensyn. Som strandgæst vil du derfor opleve, at der på strande, som markerer sig med Blå Flag, vil være en høj sikkerhedsstandard med bl.a. førstehjælpsfaciliteter og sikkerhedsudstyr.

Da det Blå Flag dog samtidig betyder, at hunde og biler ikke er tilladt på stranden, har man i Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner i 2020 skiftet de Blå Flag ud med Badepunkt-flag, sådan at de firbenede familiemedlemmer fortsat kan komme med på stranden fra Søndervig Strand i nord til Blåvand Strand i syd.

Samtidig kan Vejers Strand og Børsmose Strand fortsat beholde deres popularitet som bilstrande, hvor familier med små børn og gangbesværede har nem adgang til Vesterhavet. Badepunkt-flaget stiller samme krav til badevandet og strandens faciliteter som det Blå Flag.

9. Hvor saltholdigt er Vesterhavet?

Mængden af salt i Vesterhavet svinger alt efter geografisk placering. Det mest saltholdige vand findes ud for den norske kyst, hvorimod det mindst saltholdige vand findes ved Skagerrak samt den sydlige halvdel af Vesterhavet, hvor flere ferskvandsfloder udløber.

10. Hvilke floder udmunder i Vesterhavet?

En lang række floder fra både Holland, Tyskland, Belgien, Norge, Skotland, England og Danmark løber ud i Vesterhavet. De mest kendte er bl.a. Rhinen, Themsen og Elben. I Danmark er Skjern Å det eneste vandløb med udgang til Vesterhavet.

11. Hvilke lande foretager mest fiskeri i Vesterhavet?

Danmark kommer ind på en suveræn førsteplads mht. mængden af fiskeri i Vesterhavet.

I 2002 blev der fanget 1.249.656 tons fisk på dansk territorialfarvand, hvorimod der til sammenligning kun blev fanget 691.052 tons i norsk farvand og 131.991 tons i svensk farvand.

Fiskeri i Vesterhavet - Fakta om Vesterhavet

Fiskeri i Vesterhavet – Med båd og med kutter

12. Hvordan blev Vesterhavet dannet?

Vesterhavet er op mod 350 mio. år gammelt, men dets nuværende form blev først dannet omkring sidste istid for ca. 10.000 år tilbage. Selvom den overordnede form kan spores tilbage til istiden, er meget forandret i havet siden.

I de sidste 7.500 år har vandspejlet f.eks. hævet sig 33 cm for hvert århundrede.

13. Hvorfor er Vesterhavet sagnomspundet?

Vesterhavet har gennem historien både været en kilde til liv og død. Fiskersamfundene har i flere hundrede år levet af fiskene fra havet, men de har gjort det med en bevidsthed om, at Vesterhavets barske vilkår kunne ende med at koste liv.

Der er ikke tal på alle de skibsforlis, som i tidens løb har fundet sted i Vesterhavet, og ikke sjældent måtte de lokale beboere producere kister til de mange døde ved forlisene.

Vesterhavet har en lang historie

Vesterhavet har en lang og til tider barsk historie

14. Hvornår er Vesterhavet mest barskt?

Når det blæser kraftigt fra vest, så opstår der gerne høje og kraftige bølger. Kraften er så voldsom, at det frarådes at man bevæger sig ud for at tage kampen op. De kraftigste vinde er gerne i efteråret og vinteren, så trangen til at hoppe i vandet er nok ikke så stor for de fleste.

Heldigvis giver det god mening for de fleste ikke at bevæge sig ud, når der er kæmpe bølger og meget vind. Desværre kan man ikke konkludere, at ingen bølger og ingen vind gør det helt ufarligt.

Selvom havet ser roligt ud på overfladen, så kan der sagtens være kraftige strømme under overfladen. Derfor skal man altid bevæge sig ud med omtanke og respekt. En anden god regel er aldrig at bade alene. Er I 2 eller flere, så kan I hjælpe hinanden og ringe efter hjælp hvis det bliver nødvendigt.

15. Har søslag været udkæmpet i Vesterhavet?

Vesterhavets mest berømte søslag er uden sammenligning ”Jyllandsslaget”, som fandt sted under 1. Verdenskrig. Det foregik i Skagerrak og Nordsøen, og det var en kamp mellem den britiske ”Grand Fleet” og den tyske ”Hochseeflotte”.

149 britiske skibe deltog i slaget mod 101 tyske skibe. Briterne endte med de største tab. Du kan læse meget mere om Jyllandsslaget her.

16. Hvilke fiskearter er mest almindelige i Vesterhavet?

Vesterhavet er hjemsted for en perlerække af de fiskearter, som danskerne nyder godt af på middagsbordet. Fisk som makrel, sild, torsk og rødspætte indfanges i massevis. Men også arter som pighvar, kuller og hvilling fiskes i store mængder.

17. Findes der rav langs Vesterhavet?

Rav er Nordens Guld, og ved de fleste kyster i Danmark er der mulighed for at finde de florlette stykker harpiks, som har ligget i havet i millioner af år. Men særligt ved Vesterhavets kystlinje er der gode chancer for at finde rav.

Det kommer som regel ind på stranden, når vandet er køligt, og det ligger ofte sammen med f.eks. træstykker, tang og skaller, som også er blevet skyllet ind på land.

rav på stranden - Fakta om Vesterhavet

Det kræver tålmodighed at finde rav, men det er muligt

18. Hvor mange lande grænser Vesterhavet op til?

Vesterhavet grænser op til i alt 8 lande – medregnet Færøerne, som hører under Danmark. Mod syd grænser havet op til Belgien, Frankrig, Holland og Tyskland. Mod vest, Storbritannien, og i nord løber det langs Danmark, Norge og Sverige.

19. Flyder Vesterhavet sammen med andre have?

Vesterhavet, og dermed Nordsøen, er egentlig et såkaldt ”randhav” – dvs. et delvist lukket hav, som kun på havoverfladen grænser op til et større ocean. I dette tilfælde er Nordsøen et randhav til Atlanterhavet mod nordvest, hvor den mod syd mødes med Den Engelske Kanal.

Ferie med Vesterhavet helt tæt på

Er du interesseret i at leje et sommerhus med Vesterhavet som nabo? Her kan du her få et overblik over feriehuse, som ligger tæt ved stranden.

Ønsker du mere fakta om Vesterhavet, så besøg siden, Naturpark Vesterhavet, for yderligere information.

Et rolig Vesterhav

Vesterhavet på en rolig dag og en helt øde strand

Mød forfatteren - Mette

Jeg er opvokset i Hvide Sande og flyttede efter en årrække med uddannelse i større byer tilbage til min hjemby i 2012. Jeg elsker naturen, solopgangene over Ringkøbing Fjord - samt det faktum, at jeg er så heldig at bo et sted, hvor rigtig mange mennesker hvert år tilbringer deres dyrebareste tid; ferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

19 svar til “Fakta om Vesterhavet – 19 ting, du sikkert ikke vidste om det”

  1. jesper bo larsen siger:

    super side mange gode fakta hvor lang er vesten kysten

    • Mette siger:

      Hej Jesper

      Den jyske vestkyst er godt og vel 500 km lang, så det er ikke så mærkeligt, at man altid finder et strandafsnit, hvor man kan være helt alene i naturen;)

  2. Niels Henningsen siger:

    Hej Mette, ved du hvorfor byen hedder Søndervig? Det virker ikke logisk, idet vigen fra Bagges dæmning ind mod byen jo er i den nordlige ende af fjorden? Mvh Niels

    • Mette siger:

      Hej Niels

      Undskyld den lange svartid, men det var faktisk ikke noget helt nemt spørgsmål, du stillede dér. Så jeg måtte researche lidt for at finde svaret og fik heldigvis fat i nogle kloge hoveder, der kender en del mere til lokalhistorien og den geografiske udvikling end jeg gør 😉

      Forklaringerne går ud på, at Holmsland Klit (landtangen mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet) er blevet til over rigtig mange år ved hjælp af den materialevandring, der har fundet sted langs vestkysten fra nord mod syd. Holmsland skulle i øvrigt betyde ‘holmenes land’, altså et område, der bestod af holme (øer).

      Og på et tidspunkt har Søndervig således været den sydligste del af tangen (inden Klegod, Nr. Lyngvig og efterfølgende områder gik fra holme til at blive fastland) – og deraf navnet Søndervig, den ‘søndre vig’. Stednavnet Søndervig daterer faktisk (mindst) tilbage til 1600-tallet – det viser et gammel landkort, hvor Søndervig var det eneste stednavn på hele Vestkysten.

      Navnet Hvide Sande giver jo lidt sig selv, mens Nymindegab i den sydligste ende af Ringkøbing Fjor er kommet af, at der omkring år 1900 var det sidste sted, hvor der var et gab – en åbning ud til Vesterhavet. I lokale munde kaldes Nymindegab i øvrigt for ‘Æ gaf’ 🙂

      Jeg håber det besvarer dit spørgsmål – fortsat rigtig god sommer!

      Bedste hilsner
      Mette

      • Niels siger:

        Hej Mette,

        Mange tak for dit meget fine svar. Jeg må indrømme, at jeg aldrig fik tjekket om du svarede, men nu er vi igen i sommerhuset i Søndervig, hvor samtalen igen kom ind på Søndervig navnet. Min niece er hurtig til, at finde dit svar. Dejligt, at få det forklaret. Igen, mange tak for dit svar. God sommer, mvh Niels

        • Mette siger:

          Hej Niels

          Det var så lidt. Det er altid sjovt at blive klogere på den egn, man har kendt hele sit liv 🙂 Rigtig god ferie!

  3. mikael s. pedersen siger:

    hej tak for hjælp

  4. Hanne Poulsen siger:

    Hej Mette.

    Hvis man kommer fra Fyn – hvilken strand / lokalitet er da den nemmeste at køre til, hvis man gerne vil gå på et reelt stykke stand ? For selvom det hurtigste nok er at køre til Esbjerg via motorvej, er der nok ikke så meget strand/ fut i bølgerne omkring byen ?..
    Overvejer en tur derover, gerne idag, ellers en anden dag med sø -vind 🙂

    nvh Hanne

    • Mette siger:

      Hej Hanne

      Tak for din besked 🙂 Du har ret, selvom Esbjerg jo er skøn og mange nyder at gå tur ved de ‘hvide mænd’, så ville jeg nok vælge at køre til Blåvand eller Vejers Strand lidt længere nordpå. Hvis du kører af motorvejen ved Korskro og derfra til Varde, så er det ikke nogen lang ekstra tur i forhold til Esbjerg.

      Hvis du sådan for alvor har lyst til at se bølgerne slå op over brændingen, så kan jeg også absolut anbefale Hvide Sande, hvor du rigtigt kan få skumsprøjt i håret ved en gåtur ud på molen ;o) Der er i hvert fald ‘smæk på’ vinden i dag og så titter solen oveni købet frem indimellem. Perfekt vejr til at blive blæst rigtigt igennem – og måske købe en friskfanget fisk med hjem til aftensmaden ;o)

      God tur :o)

  5. Jonna siger:

    Hej Mette,
    vi overvejer at købe et sommerhus enten i Blåvand, Vejers eller Henne, og synes nok bedst om naturen/klitterne i Henne. Strandene er jo virkelig flotte alle tre steder, men hvilken er den mest børnevenlige – jeg tænker især på de omtalte “hestehuller” – findes de alle 3 steder ?
    mvh. Jonna

    • Mette siger:

      Hej Jonna

      Tak for din besked – og dejlig ide med sommerhuset 🙂 Hestehuller eller revlehuller kan du støde på alle steder, så vidt jeg ved, da de opstår som følge af vind og vejrforhold. Derfor tror jeg, at du skal vælge det område, som du selv bedst kan lide og så lære dig selv og dine medmennesker at spotte hestehullerne. Ofte er det dér, hvor du kan se, at vandet er mest roligt på overfladen, fx dér hvor bølgerne ikke bryder, så kan det være et tegn på et hestehul. Stiller du dig ud i vandet til knæhøjde kan du også mærke forskel på, hvor kraftig tilbagestrømningen af vandet er. Du kan læse mere om de kraftige strømme og revlehullerne på Kystdirektoratets hjemmeside her: https://kyst.dk/kyster-og-klima/kystdynamik/revlehuller/.

      I forhold til børnevenlighed, så vil jeg da klart anbefale dig at vælge et område, hvor der er livreddere på stranden om sommeren, men det er der alle de 3 nævnte steder, ligesom der er det i Hvide Sande og Søndervig lidt længere nord på. Vejers Strand er kendt og elsket for at man kan køre i bil ned på stranden (til venstre), hvilket er en fordel, når man har helt små børn (og megen oppakning) eller gangbesværede med på strandturen.

      Hvis du ellers har spørgsmål i forhold til sommerhuskøbet, er du mere end velkommen til at ringe til en af vores dygtige ejerrådgivere. De giver altid gerne gratis råd og vejledning inden købet og hvis du ønsker at udleje dit sommerhus, kan du også helt uforpligtende få en lejevurdering på sommerhuset – også inden du køber.

      Jeg håber mit svar er en hjælp – rigtig god fornøjelse med sommerhuskiggeriet :o)

  6. Jannik Hansen siger:

    Hej Mette
    Hvad betyder/bruges den store trekant, der er lavet af træ, på en høj sand bakke ud mod Vesterhavet ved Hvide Sande. Mvh Jannik

  7. Mette Lange siger:

    Hej Mette,
    Jeg leder efter et sommerhus i et stille område til
    nytår, hvis det da findes 😉 ihvertfald et område hvor husene ikke lægger tæt og gerne få huse.
    Min hund er nemlig bange for fyrværkeri. Jeg vil gerne afsted en uges tid.
    Jeg har selv ledt og ledt, men kan ikke finde nogle isolerede steder.
    Kan du hjælpe?
    Kh
    Mette

    • Mette siger:

      Hej Mette

      Tak for din kommentar. Vi har masser af feriehuse i rolige omgivelser – jeg har lige sendt dig en mail med mere information 🙂

      Kh

  8. Tina siger:

    Tak for dine gode forklaringer om Vesterhavet.
    Jeg har en lille undring….hvorfor er der ikke bunkers på stranden ved Klegod ?

    • Oliver siger:

      Hej Tina

      Tusind tak for din kommentar. Jeg har forhørt mig lidt, og jeg kan meddele, at der aldrig har været opstillet bunkere i Klegod. Bunkerne langs den jyske vestkyst blev etableret i forbindelse med Atlantvolden under Anden Verdenskrig. Disse skulle fungere som en forsvarslinje, der strakte sig fra Spanien til og med Norge. Dog blev der aldrig opstillet bunkere i Klegod. Hvis du er på udkig efter bunkere, kan du dog finde dem både i Søndervig, Houvig, Hvide Sande (Troldbjerg) og andre steder i nærheden af Klegod 🙂 Bedste hilsner Oliver

  9. Jens Frederik siger:

    Hej Mette. Tak for dine 19 punkter, men der er altså fejl og gråzone. _Sverige?? Kattegat & evt. Skagerak! _VARDE Å er faktisk den eneste danske ‘flod’, som har et frit udløb til Vesterhavet (via Ho Bugt). Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord, hvis vand & saltindhold kontrolleres af slusen i din by Hvide Sande; Storåen igennem Holstebro løber ud i Nissum Fjord/Bredning, hvorefter vandet når havet; (Selve Limfjorden bidrager vel også med vand ud i Vesterhavet); Så er der den historisk berømte Kongeåen, som efter Ribe via Kammerslusen løber af strømkanaler igennem Vadehavet ud i æ’ hav. __ Med konstruktiv hilsen JF

  10. Jens Frederik siger:

    Ups. Jeg glemte lige at nævne, at Færøerne IKKE har noget med Vesterhavet/ Nordsøen at gøre. Øerne ligger ude i Atlanten! :- )

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...