Skrevet af Oliver | Senest opdateret 03. januar 2024 |
0 kommentarer
Skrevet af Oliver | Senest opdateret 03. januar 2024 |
0 kommentarer
VADEHAVSCENTRET: Porten til UNESCO Verdensarv
Vadehavscentret, Dorte Mandrup. Foto: Adam Mørk
Vadehavscentret, der ligger syd for den historiske by Ribe, er besøgscentret for UNESCO’s verdensarvsområde Vadehavet, hvor du kan få meget mere at vide om Nationalpark Vadehavet, Danmarks største nationalpark.
Det kæmpe store Vadehavsområde består af ca. 11.500 km2 – et 500 km langt og op til 40 km bredt landskab langs den danske, tyske og hollandske kyst fra Den Helder i Nederlandene gennem Tyskland til Skallingen i Ho Bugt nord for havnebyen Esbjerg i Danmark.
Hvis du skal holde ferie i et sommerhus i den sydlige region på Rømø, der ligger ude for fastlandet, eller hvis du planlægger en dagstur til Sønderjylland og gerne vil lære mere om Danmarks mangfoldige natur, landskabet og dyrelivet i Nationalpark Vadehavet, anbefaler vi et besøg på Vadehavscentret.
Sådan får du din fordel hos VADEHAVSCENTRET
Som gæster i et sommerhus hos Esmark får du 20% rabat på dine entré til VADEHAVSCENTRET.
Du får din fordel, når du i indgangen til VADEHAVSCENTRET fremviser din Esmark-sommerhusnøgle.
Porten til UNESCO Verdensarv
Vadehavscentret i Vester Vedsted, nær Danmarks ældste by Ribe, er designet af arkitekt Dorte Mandrup og passer perfekt ind i det skønne Vadehavslandskab. Det synlige hovedmateriale, der er inspireret af vikingernes stråtækte huse, er tagrør – og der blev i alt brugt 25.000 bundter rør fra Limfjorden og Ringkøbing Fjord.
Den gamle bygning har Dorte Mandrup har formået at kombinere med den nye. Det kæmpe store center med et areal på 2800 m2 rummer udstillinger, mødelokaler, en butik og en café.
Er du besøgende? Så får du nemt indtrykket af, at bygningen synes at vokse ud af jorden og elegant tilpasser sig det omgivende moseområde.
Vadehavscentret har til formål at give dig og de øvrige besøgende viden om Vadehavet og marsklandet.
Historisk baggrund
Der blev allerede i 1992 lagt planer om at bygge et Vadehavscenter. I 1996 stod bygningen færdig og var åben for besøgende.
Tilbage i 2007 blev processen med at oprette et nyt Vadehavscenter indledt. I 2014 var tiden kommet. Ombygnings- og renoveringsarbejdet efter arkitekt Dorte Mandrups tegninger blev igangsat og afsluttet i 2017.
Hans Kongelige Højhed Prins Joachim stod i spidsen for den ceremonielle genåbning af Vadehavscentret den 2. februar 2017.
Siden genåbningen er interessen for Vadehavscentret steget hvert år. Antallet af besøgende overstiger allerede nu 100.000 om året.
Udstillingen
Den smukt designede udstilling “Vadehavets trækfugle” er centrum for centret. Hvert år passerer mellem 20 og 45 millioner trækfugle gennem det danske Vadehav. Det gælder bl.a. gæs, ænder, vadefugle, terner, stære og måger.
Tidevandet er skyld i en rigelige fødevareforsyning. Vadehavet er et af de mest produktive økosystemer i verden. Tusindvis af rokker besøger hvert år den danske del af Vadehavet, hvor de fordobler deres kropsvægt på få uger på grund af det store udbud af muslinger.
Lige netop derfor er Vadehavet ikke kun af stor betydning for trækfuglene, men også for fiskene i Nordsøen.
Vadehavscentret Fotos: Vadehavscentret.dk
Vadehavet er perfekt til pauser. Fuglene holder nemlig pause her i området for at spise inden de lyver nordpå til deres yngleområder. I efteråret vender de tilbage og holder endnu en pause, inden de flyver sydpå til de varmere områder.
På grund af det enorme antal trækfugle er Vadehavet ved den danske vestkyst en af de største og vigtigste trækruter i verden.
Som følge af det rige liv i Vadehavet blev området på grund af tidevandets dynamik i 2010 udnævnt til nationalpark, og i 2014 blev det danske Vadehav udpeget som UNESCO’s verdensarv.
Vadehavscentret har ved hjælp af den nyeste teknologi er der blevet skabt en udstilling, hvor du befinder dig midt i trækfugleflokken – og på helt tæt hold kan du se trækfuglene og de dyr, de lever af.
Besøger du udstillingen “Himmelrummet”, så får du et interessant indblik i temaet ‘Fødekæder i Vadehavet’.
Vadehavscentret, udstilling. Foto: Adam Mørk
Aktiviteter
Vadehavscentrets biologer og naturvejledere byder på en lang række aktiviteter og udflugter, hvor du både kan komme med på sælsafari, muddervandringer, fisketure, cykelture, reje- og østerssafari og mudderkonkurrencer som f.eks. mudderormegravning og muslingeløb.
“Sort Sol”-udflugterne finder sted hvert år om foråret og efteråret, hvor mellem 100.000 og 300.000 stære flyver over himlen i smukke formationer.
Priser
2017 Esbjerg Byfonds pris for fremragende arkitektur2017 International Thatching Society Award for det bedste stråtækte hus i verden2018 German Design Award Gold for udstillingen2020-2021 Den Nordiske Ly-prisen for bæredygtighed ved European Museum Award
Vadehavscentret
Det nyåbnede ‘Vadehavscentret’ blev åbnet for besøgende i 2017 og er designet af arkitekt Dorte Mandrup. Centeret giver de mange besøgende mulighed for at lære mere om Nationalpark Vadehavet, Vadehavslandskabet med dets fascinerende flora og fauna eller deltage i de mange spændende, lærerige og fascinerende ture med erfarne guider.
Adresse
Okholmvej 5,
Vester Vedsted
6760 Ribe
Hjemmeside:
vadehavscentret.dk
Hvad er VADEHAVSCENTRET?
VADEHAVSCENTRET er et 2.800 m2 stort formidlingscenter, der gennem udstillinger giver dig et indblik i naturen og kulturen ved Vadehavet. VADEHAVSCENTRET ligger i midten af UNESCO Verdensarvsområde.
Hvad kan jeg opleve i VADEHAVSCENTRET?
I VADEHAVSCENTRET kan du opleve to udstillinger, Trækfuglenes Vadehav og Vadehavsfortællinger’, der tilsammen fortæller om den fascinerende natur og kultur der er at opleve ved Vadehavet.
Hvor ligger VADEHAVSCENTRET?
VADEHAVSCENTRET ligger i det flade marsklandskab nær Vadehavet. Du finder centret på adressen: Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe
Hvilke sommerhusområder ligger i nærheden af VADEHAVSCENTRET?
De sommerhusområder, der ligger i nærheden af VADEHAVSCENTRET, er Skærbæk (ca. 20 km), Arrild (ca. 33 km), Rømø (ca. 34 km) og Fanø (ca. 50 km).
Esmark udlejer flere end 100 sommerhuse i de nævnte områder, og der er altid rig mulighed for at komme til toppen af udsigtstårnet, når du holder ferie hos os i et sommerhus ved Vesterhavet.
Mød forfatteren – Oliver Schell
Jeg blev i august 2016 en del af Esmark. Oprindelig kommer jeg fra Nordtyskland og har holdt sommerhusferie i Danmark i mange år. Inden jeg startede hos Esmark har jeg været ansat hos et andet udlejningsbureau og har samlet en del erfaringer indenfor sommerhusbranchen og i markedsføring af sommerhusferie. I Tyskland tog jeg en uddannelse indenfor sundhedsvæsnet, men allerede dengang startede min interesse for Online Medier, Online marketing, fotografering og for udvikling af turisme i Danmark.
Jeg tilbringer min fritid sammen med familien, gerne i naturen, hvor vi går lange ture og nyder de smukke landskab og vores brusende Vesterhav.
Skriv et svar
Din e - mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *
Kommentarer
Der er endnu ingen kommentarer lagt på denne blog.