Her er Gunnar

Gunnar er far til Anders, som er indehaver af Esmark.

Og så er Gunnar ’firmaets altmuligmand’

Godt nok er han rent formelt ikke ansat hos Esmark, men han kan alligevel ikke lade være med at give en hånd med, når der fx skal plantes hjælme ved kontorerne, samles affald eller andre praktiske gøremål.

Det til trods for, at han egentlig kunne læne sig tilbage og nyde et velfortjent otium efter et godt, langt arbejdsliv som både fisker og skolelærer.

Men måske er det netop det aktive liv i det lille lokalsamfund på Holmsland Klit ved Vesterhavet, der gør det svært at drosle ned. 

Havet har været Gunnars andet hjem

Man kan vist roligt sige, at Gunnar kender havets finurligheder. Han har nemlig sejlet på verdenshavene og fanget en masse fisk i sine unge dage.🐟

Et fiskeskib klar til at losse

Og da Gunnar er gammel fisker og kender de forskellige fiskearter, har vi selvfølgelig spurgt ham, hvilke 3 ting, han vil anbefale vores gæster, der gerne vil have frisk fisk med hjem til middagsbordet.

PS. Gunnar er vestjyde med dialekt, så her får du lige et lynindblik i det lokale vokabular:

 • a = jeg 
 • æ = ikke eller som bestemt artikel foran navneord
 • å = på

Nu skal du høre hvad han svarede: 

“Fisk er en dejlig spise, særligt når den er friskfanget og kommer li’ fra æ auktion. Det ka’ være svær’ for mange at find’ ud af, hvilke fisk man ska’ vælge, og hvor man ska’ købe dem. A har tre gode råd, som a gerne vil gi’ videre til dig.”

#1 Køb altid fisk ved fiskehandleren  

“Når a ska’ købe fisk, så tager a til de lokale fiskehandlere. De har et stort udvalg, som man æ ka’ finde hos købmanden. Fiskehandlernes fisk kommer direkte fra æ auktion og er fanget af lokale fiskekuttere.

Køb fisk ved en fiskehandler

A har to grunde til at købe fisk hos en fiskehandler. 

 • Du ka’ sikre dig frisk og flot fisk af høj kvalitet, samtidig med at du støtter lokale fiskere og fiskehandlere. Og du ved altid, at fisken æ har ligget for længe å køl. 

 • Når du køber fisk hos en fiskehandler, ka’ du spørge om gode råd til, hvordan du bedst steger og tilbereder fisken. De har en del viden om de forskellige fisk og ka’ gi’ dig masser af information, til hvordan du å den bedste måde får den rigtige konsistens frem i fisken.”

#2 Vælg de fisk, der er i sæson

“Har du nogensinde tænkt over, hvorfor fiskehandlerne har så meget frisk fisk å køl? Det er fordi de har styr å, hvilke fiskearter der er i sæson. Og hvis du godt ka’ li’ fisk, men æ aner, hvilke fisk der er i sæson, så ka’ a måske hjælpe dig.
Fiskehandlerne har ofte en plakat hængende, hvor du ka’ se, hvilke fiske der er i sæson hvornår.

Når du leder efter sæsonens fisk, så kig efter fiskens pris pr. gram, så vil du hurtigt opdage, hvilke fisk der er i sæson. Prisen pr. gram vil nemlig ofte være lavere, og et tegn å, at æ fisk er i sæson eller ej.

Du må æ gå glip af de lækre fisk, når du er å ferie i f.eks. Hvide Sande. Besøg fiskehandleren, hold øje med prisen og find den fisk, der er i sæson. Hvis du æ ka’ finde frem til sæsonens fisk, så bare spørg fiskehandleren – de ved det!”

FISK I SÆSON

#3 Fang din egen fisk

“Der er ik’ noget, der smager bedre end fisk, man selv har fanget. A tøws (synes) det med at fange si’ egen fisk er en oplevelse, der både kræver tålmodighed og en smule færdigheder. Men når du får en fisk å æ krog, så får du følelsen af stolthed og tilfredshed, og glemmer alt om besværet.

Den bedste fornemmelse er, når du kaster snøren i æ vand og mærker fisken bide å æ krog, og ser fisken komme op i vandoverfladen.

 

sildefiskeri-fangst

Har du besluttet dig for at fange di’ egen fisk å di’ ferie, så ska’ du næsten besøge Hvide Sande, den lille havne- og fiskeriby. Her ka’ du fange alverdens fisk, og så ka’ du prøve kræfter med alle former for lystfiskeri.

Hvide Sande ligger mellem Ringkøbing Fjord og æ Vesterhav. Her har du store chancer for at få en fisk å æ krog. Du ka’ nemlig både fange fisk ved slusen, å æ mole, stranden eller ved æ fjord, og æ særlig’ langt fra Hvide Sande finder du put&take-søer.”

putandtake-søer

PS. Hos Esmark har vi en lang række sommerhuse med plads til din fangst fra fisketuren. Vi har en hel del sommerhuse med store fryserum til dine fisk.

Uanset om du er en passioneret lystfisker eller nybegynder, der ønsker at fange fisk på ferien, og måske ønsker at servere dit bytte for familien og vennerne derhjemme, så har du selvfølgelig brug for et sommerhus med masser plads i fryseren.

Vi kan tilbyde dig sommerhuse med fryserum med 100 liter eller mere. Og hvis det ikke er nok, kan du også leje en ekstra fryser hos os med en frysekapacitet på 100 liter. Så kan du trygt fange og opbevare dine fisk, indtil du er klar til at nyde dem derhjemme.

Kategorier Esmark,Inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

2 svar til “Her er Gunnar”

 1. Kurt Jeppesen siger:

  Vestjyske fiskespecialiteter er noget helt for sig selv.

  Bakskuld saltet, tørret og røget ising.

  Røget helt fra Ringkøbing fjord.

 2. Tina trust siger:

  Frisk fisk fra Vesterhavet er bare det bedste 🌊🌊

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...