NYT: Vi har fået nyt website. Lad os gerne høre hvad du synes - din feedback er meget værdsat. Gå til det nye Esmark

Nørre Nebel: Et rigt forretningsliv

På vejen ud mod ferielandet på Vestkysten ligger byen Nørre Nebel, der hvert år får besøg af mange turister, da den lille by har et ualmindeligt rigt forretningsliv.

Nørre Nebel er en gammel administrationsby, som de fleste kører igennem, når de skal ud i det danske sommerland på Vestkysten. I dag fungerer Nørre Nebel som serviceby for de nærliggende sommerhusområder, da der er gode indkøbsmuligheder.

utikker & Shopping i Nørre Nebel

Nørre Nebel er en aktiv handels- og turistby i nærheden af Vesterhavet

Er man i Nørre Nebel, er man ikke langt fra mange forskellige oplevelser for hele familien, både kulturelle oplevelser og aktiviteter i den vilde vestjyske natur.

Gør de små og store køb

Med 1316 indbygger må Nørre Nebel siges at være en lille by, men hvis man kigger på byens rige forretningsliv med indkøbsmuligheder af dagligvare og specialbutikker, burde Nørre Nebel have et indbyggertal på 30.000. I byen kan dagligvarerne købes i: Netto, Coop 365discount og Super Brugsen – her ligger også byens Apotek. I Nørre Nebel Slagterforretning kan der købes kød og andre delikatesser, og hos Nørre Nebel Bageri er der et stort udvalg af brød og kager.

Tankstation i Nørre Nebel

I hovedgaden kan der købes tøj til store og små hos By Bloch, Grossisten, Huset Pauli, Wagner og Cleopatra, sko hos JA-SKO og Jam Sko, og det meste sportsudstyr kan købes hos Sportigan. Hos Naturaleza kan man finde et bredt udvalg af produkter inden for boliginteriør, skønhedsprodukter og børnetilbehør.

Ud i naturen 

Naturen, der omgiver Nørre Nebel, er både vild og skøn. Her er alt fra det brusende Vesterhav, de storslåede sandklitter, de krogede skove og dyrerige søområder. I Blåbjerg plantage er det både muligt at gå på opdagelse på de mange vandrestier og følge de anlagte cykel- og mountinbikespor gennem den 4.600 hektar plantage.

Udsigt fra toppen af Blåbjerg

Plantagen er opkaldt efter Blåbjerg Klit, som er 64 meter høj og dermed også Danmarks højeste klit, der ligger i den sydlige del af plantagen. På toppen står en mindesten for Thyge de Thygeson, som i 1800 tallet stod i spidsen for beplantningen af plantagen. Herfra er også en skøn udsigt ud over det grønne område, hvor man bl.a. også kan se Ringkøbing Fjord, Filsø og Henne Strand.

For det meste er der rigelige mængder af sol, vand og sand på Henne Strand. Her folder mange badehåndklædet ud, håber i bølgen blå, bygger sandslotte, spiller beachvolley og flyver med drager i vestenvinden. Ved Filsø venter en naturoplevelse lidt ud over det sædvanlige. Søen, der har historie helt tilbage til vikingetiden, har et rigt plante- og dyreliv, hvor det både er muligt at se mange forskellige fugle, oddere og krondyr. Det er også muligt at bevæge sig ud over søen, på den anlagte bro og komme helt tæt på dyrelivet.

Hop på skinnecyklen

Stå på perronen i Nørre Nebel og tag skinnecyklerne gennem den flotte natur til Nymindegab. Jernbanen mellem Nørre Nebel og Nymindegab er ikke uden historie. I 1870’erne var Nymindegab en af de vigtigste fiskerihavne på vestkysten, og planen var at lave en jernbane til transport af fisk. Men med tiden mistede havnen og byen sin betydning, og jernbanen blev ikke opført.

Under den tyske besættelse opstod en stor udvidelse af Oksbøllejren, som i 1942 resulterede i en jernbane fra Nørre Nebel til Nymindegab, der kun var forbeholdt den tyske værnemagt.

Nørre Nebel Skinnecykler

Tag på tur på en rød skinnecykel på et gammelt jernbanespor mellem de to små sydvestjyske byer Nørre Nebel og Nymindegab

I disse år blev der fragtet ammunition på skinnerne. Senere blev togtrafikken nedlagt, og siden 2001 har man kunne cykle ud gennem de krogede fyrretræer, nyde den flotte natur, det vilde dyreliv og den medbragte madkurv på ruten. Inden skinnecyklerne vendes og køre med Nørre Nebel, kan man gøre et stop i Nymindegab. I den gamle fiskerby kan man spise på Nymindegab Kro og besøge byens kulturhistorie kunstmuseum, Nymindegab Museum. 

Historiefortælling i flotte omgivelser

Historiens vingesus er svær at skjule langs Vestkysten, hvor et utal af betonbunkere fra 2. verdenskrig står solidt i klitlandskabet. Under de flygtige sandbanker i Blåvand ligger museet Tirpitz, der fortæller historierne om Tirpitz-stilling, som skulle være med til at forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men de kæmpestore kanonbunkere blev ikke færdige før krigen sluttede, og har siden stået som en påmindelse om krigen. 

I dag danner arkitektfirmaet BIG’s arkitektur rammerne for historierne om Den Skjulte Vestkyst, personberetninger fra 2. verdenskrig og havets guld, rav.

Det er også muligt at gå på opdagelse i den store kanonbunker. Nordøst fra Tirpitz-stillingen, i Oksbøl, ligger museet Flugt.

Her har BIG forenet den gamle flygtningelejr med ny arkitektur. I årene 1945 til 1949 var Oksbøllejren Danmarks største flygtningelejr for tyske flygtninge, og i dag fortæller museet historierne om de flygtninge, men også de mange mennesker, der er været nødt til at flygte siden dengang.

I nærheden af Nr. Nebel kan man også opleve Varde Miniby, Kaj Munks Præstegård, Bork Vikingehavn, Abelines Gaard og Blåvand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort, men bruges kun til at sikre bloggen mod spam samt til at kunne kontakte vinderen direkte i forbindelse med eventuelle konkurrencer.
Krævede felter er markeret med *

Persondata- og cookiepolitikSitemap
Søger...